Tabiat Baik 8 rakyat Malaysia Untuk Simpan Wang Lebih banyak

Pfiza2

freshman
Joined
Apr 28, 2014
Messages
463
Points
0
Kami telah mendengar kaedah yang tidak terkira banyaknya tentang bagaimana untuk menjimatkan wang tetapi kebanyakan mereka adalah sukar untuk diikuti. Mari kita baca 8 idea rakyat Malaysia tentang rahsia kecil mereka tentang bagaimana untuk menjimatkan wang dengan berkesan.

1. Membuat kopi kegemaran anda di rumah
Claire, 27, adalah seorang penagih kopi. "Saya telah membelanjakan hampir RM70 seminggu pada kopi sahaja! untuk sebulan RM280! Ia menjadi terlalu mahal bagi saya, jadi saya memutuskan untuk membeli yang segera RM60 dan sebungkus kacang serbuk kopi (RM32). Jadi wang yang banyak telah dijimatkan!

2. Mengambil kesempatan daripada kelas kecergasan percuma
Terence, 25, seorang wakil perkhidmatan pelanggan untuk sebuah syarikat perkakasan telah menghabiskan wang yang banyak pada makanan. "Saya memutuskan mahu gaya hidup yang lebih sihat tetapi saya tidak tahu bagaimana. Pada satu hari saya melihat kelas kecergasan percuma di gimnasium dan terus menyertainya. Sebahagian tugas saya memerlukan saya untuk melakukan perjalanan, saya boleh mencuba pusat kecergasan yang berbeza yang menawarkan kelas percuma manakala mengurangkan jumlah wang yang dibelanjakan untuk makanan ringan dan boleh pergi ke tempat keahlian gim yang saya benar-benar suka.

3. Mengubah menyimpan wang menjadi hobi
Ronn, 30, bekerja sebagai pengiklan. "Saya mempunyai masa yang sukar berkenaan dengan isu menjimatkan wang kerana saya melihat ia sebagai sukar. Saya mengubah itu menjadi hobi dengan memastikan saya menyembunyikan setiap keping wang ke dalam kotak . Tidak lama kemudian , dalam masa setahun, saya mempunyai wang kira-kira bernilai RM7,000 daripada simpanan saya.

4. Mencari Promosi dan kupon oleh aplikasi pengangkutan seperti MyTeksi dan Uber
Alif adalah ekspatriat berusia 28 tahun di Malaysia. Beliau tidak mempunyai kereta dan bergantung kepada pengangkutan awam. "Saya menunggu promosi dan kupon dari talian dengan mencari di Internet. Apps seperti Uber juga mempunyai program rujukan di mana pengguna baru mendapat kredit. MyTeksi juga menghantar teks dan e-mel yang memberikan diskaun yang besar. Saya menggunakan ini dengan meluas untuk menyelamatkan apa apa perbelanjaan yang boleh terutamanya kos pengangkutan mengambil sebahagian besar daripada bajet saya ".


5. Mendapatkan plan telefon yang terbaik
Chin, 32 ialah wakil jualan untuk syarikat multinasional. "Tugas saya memerlukan saya untuk menghadiri mesyuarat dengan pelanggan dan dengan itu saya perlu menggunakan telefon bimbit secara berterusan. Bil telefon saya tiada masalah kerana saya mendapati tawaran yang lebih baik selepas meninjau semua plan telefon yang terbaik.


6. Pengeluaran wang hanya yang anda perlukan sahaja dari ATM
Samantha banyak mengunakan wang tunai untuk membeli-belah. "Ia selalu di luar kawalan! Akhirnya saya mengambil keputusan untuk melakukan sesuatu mengenainya dengan menarik balik sejumlah wang, dan saya tidak akan berbelanja jumlah itu. Saya memastikan saya meninggalkan kad ATM saya di rumah supaya saya tidak akan terdorong untuk mengeluarkan lebih di ATM ".


7. Pembungkusan makan tengah hari seminggu sekali
Vanessa, 22, seorang eksekutif di sebuah syarikat media sosial bertekad mahu mengamalkan tabiat pembungkusan makan tengah hari sekali seminggu sahaja apabila saya perhatikan bajet makanan saya adalah di luar kawalan! "Saya telah membelanjakan lebih daripada RM10 sehari pada waktu tengah hari dan ia semakin sukar untuk menyimpan bagi masa depan saya. Jadi, saya mengambil keputusan untuk berhenti berbelanja lebih daripada yang saya mahu dan mula membungkus makan tengah hari dari rumah. Ia adalah cara yang lebih murah juga!"


8. Berhenti Melanggan TV kabel
Lee, 21, adalah seorang pelajar universiti. "Tempat saya tinggal mempunyai TV kabel tetapi tiada seorang pun daripada kami menontonnya. Namun begitu, kami tetap akan dikenakan bayaran bulanan, oleh itu saya memutuskan untuk membatalkannya. Sebaliknya, kita melanggan Netflix dan Hulu di mana kita hanya membayar Bayaran bulanan yang kecil untuk menikmati filem dan siri TV, betul-betul di komputer riba kami ".

Pelbagai lagi cara untuk menjimatkan wang untuk simpanan masa hadapan kita, lebih menarik tentang penjimatan disini
 
Top