supplier produk utk ebay

Muhd Hadi

Newbie
Joined
Oct 30, 2009
Messages
178
Points
18
salam,warga wc..tips mencari supplier utk dijual di ebay adalah berdasarkan pengalaman saya sendri mmbuat trading sejak setahun lalu.

1. pergi ke globalsources.com.
global sources mempunyai kredibiliti yg tinggi utk verify syarikat yg ad di China/India(yg saya tawla skg).diorang akn check sendri setiap bulan/tahun dgn minima 2-3 kali lawatan.

2. cari item yg anda suka di product search tp igt jgan mimpi nk dpt top brand cz mostly top brand hanya dimiliki liquidator/wholesaler yg bertauliah. xkan didedahkan kecuali ada company trading mcm saya..=) itupn sama ada anda melalui konsultan/pergi sendri ke syarikat terbabit..jgn marah sbb ad hak2 yg perlu diketahui utk menjamin harga pasaran bg produk 2 nnt.

3.search pada spec material..slalunya diorang akn bg detail,lebih bagus klw dpt pengiktirafan mcm ISO,RoHS, ce utk elektronik produk.

4.tgk MOQ(minimum order of quantity). ada rendah/tinggi tgk pada harga barang,mostly kne beli borong.

5.tgk profil company diorang pernah ikut trading fair x?klw ad itu lebih baik. tgk juga brapa bintang diorang dpt utk produk/syarikat diorang

6.utk mengelak daripada ditipu gunakan Paypal/escrow atau L/C.
Paypal boleh disalah guna tp pandai2la klw korang order ckp nk minta sample,jgn sbb murah trus beli byk..tp mostly China jrg guna escrow. so alternatif adlah menggunakan L/C.(letter of credit).ni kne rjuk bank.

7.minta pengesahan profil syarikat.mostly diorag punya dokumen dlm bahasa cina,korang tnyala orang cina kt kediaman korang ap yg ditulis dlm 2.

L/C-brg akan dihantar dlu kpada kita,then bru bayar against dokumen purchase order/invoice yg diberi oleh seller smada sklaidng penghantaran produk/melalui bank.

globalsources ni jauh beza dgn alibaba yg byk scammer,alibaba mengenakan yuran USD3000 utk jadi gold member,nmun yg pelik smpi skg even da report pada interpol xda tindakan diambil,klw tgk thread rmai yg bengang dgn alibaba ni..

cma pihak pengurusan bru2 ni da listkan company yg mnipu, tp China ni licik diorang taw bab2 programming..slalunya bila ad report diorang akn tukar skit website,tukar logo or whatever.

next post saya akan bgtaw info berkaitan.

**produk famous slalunya produk accessory xkisahla baju ke iphone ke
 

Muhd Hadi

Newbie
Joined
Oct 30, 2009
Messages
178
Points
18
nice post. trading company? selain ni apa lagi hang pakai?

sbenarnya msa nk daftar dgn SSM adlah kuncinya.. hal ini sbb ia akan memudahkan urusan kastam dan SIRIM.

mengikut bajet 2011, duti import/sale tax utk barangan elektronik sudah dimansuhkan ttp perlu kelulusan daripada SIRIM. utk brangan lain bole call terus pihak kastam diraja sbb ada kod tertentu utk setiap produk

bila dpt klulusan bole buka akaun dgn DHL utk import barang, urusan jadi mudah. sbenarnya klw kita yg cover kos utk shipping ia akn lg murah dan bila dpt approval dr SIRIM xkn ad msalah sbb slalunya bila ad dokumen snag nk release

mungkin agk leceh nmun 2 permulaan je.

1 lagi link nk cari reliable supplier pegi thewholesaleforum.co.uk

byk perbincangan ttg wholesale & dropship

harap ini membantu,syarikat saya kecik je bru nk mula skg msih diperingkat awal utk bwa msuk line product Apple.

lepas website siap saya akn open utk affiliate/dropship.

jadi penglibatan orang tgah dpt dikurangkan. buka peluang kpda Bumiputera nk bt bisnes.
 

Muhd Hadi

Newbie
Joined
Oct 30, 2009
Messages
178
Points
18
tgk trend skg baju style korea amat diminati,aksesori gadget elektronik seperti casing iphone,ipad, cover leather/non-stick, dan mcm2..yg penting marketing yg tersusun serta strategi.

tp diingatkan jgn jadikan bisnes yg halal itu mnjadi haram cth mcm tudung,cuba rjuk pemakaian tdung yg sbetulnya,ciri2nya..mcm labuh,legap(xjarang)..xkisahla cara pakai cmne tp ikut yg sbetulnya, 2 baju pn kne jaga xsingkat,lpas punggung brula memuliakan tudung 2..

igt bisnes ni ap2 hal halal haram 2 yg utama, jgn nk kaya agama tolak tepi..

ad msa saya akn release ebook panduan bisnes fizikal ni,lagi2 bab2 teknikal ni terutama yg newbie mahupn otai cara guna free sources yg maybe tlepas pandang.
 

Muhd Hadi

Newbie
Joined
Oct 30, 2009
Messages
178
Points
18
mengikut list yang ada,hanya terdapat kira2 220 company sahaja yg mempunyai lesen wholesaler/liquidator utk top brand elektronikterutama dlm produk elektronik.

jgn mudah terpedaya dgn tawaran harga yg terlalu murah..sekiranya syarikat menyatakan mereka pengedar produk terbabit minta kemukakan bukti.

**JGN TERPEDAYA DGN COP TIRUAN YG BOLEH DIEDIT PADA DOKUMEN. COP ORIGINAL MEMPUNYAI KESAN DAKWAT YG TIDAK SEKATA.
HAL INI DISEBABKAN TEKANAN PADA RUBBER STAMP.
 

shazwi

freshman
Joined
Jun 1, 2008
Messages
515
Points
16
good info..tahniah TT and kipidap...
 

sanrazak

freshman
Joined
Jul 19, 2008
Messages
775
Points
18
Age
33
teruskan memberi input macam gini..

Thanks bro :)
 

Muhd Hadi

Newbie
Joined
Oct 30, 2009
Messages
178
Points
18
220 company yg saya sebut tu 1 dunia bkn kt Malaysia ye!!

dalam byk2 company terbabit hanya dlm 3-7 company sahaja mempunyai status wholesaler scra total. hal ini disbbkn mereka mempunyai ready stok dari 20-1000unit utk setiap model trmasuk kamera,handphone and sbgnya

syarikat lain still dpt status wholesaler tp harga naik skitla..mostly company trading cm saya.

iPad baru je release, harga pling murah kt dunia:-O

baru nk bwa msuk tp gudnews kpada eBayer cz produk cm iPhone euro spec factory unlocked 16gb market price RM2700 pling murah org jual kt ebay

iPad plak xtentu lagi euro/us spec..tp still bole bt duit klw jual blik

still tnggu jwapan supplier,hopefully bole settle cpat.
 

Muhd Hadi

Newbie
Joined
Oct 30, 2009
Messages
178
Points
18
ni msti bt korang panas punggung ni!!

cmpany international yg bt dropship barangan elektronik

ac-electronic,klw xcaye taip ac-electronic kt forum thewholesaleforum.co.uk

ak pn xpnah try tp rmai yg guna service diorang
 

Muhd Hadi

Newbie
Joined
Oct 30, 2009
Messages
178
Points
18
ari ni dpt gud news,

1.syarikat besar di US sanggup bkerjasama dgn company ak utk bwa line produk Apple cm iPhone,Macbook, & camera DSLR.:)
2. company kt Taiwan pn sama nk supply usb,external hd & memory card, klw sale baik akn jadikan ak distributor ke-4 kt Malaysia ni:D

ni tgh dok belek2,nk edit website ak..klw ok smua ni siap hjung bulan kot cz nk ready stok plak siap2..baru bole jual kaw2:D
 

wgn_white

Senior
Joined
Jan 25, 2008
Messages
2,779
Points
38
Nanti, you jadi dropshipper ke atau wholesaler kat kita org ni bro?
 

Muhd Hadi

Newbie
Joined
Oct 30, 2009
Messages
178
Points
18
saya akn buat dropship & wholesale skali..affiliate pn nk bubuh skali...cz da lama start enjin tinggal nk gerak je..:D

arini sya frust sbb cintaku ditolak tp xpe..umur muda lagi,ada azam baru sempena Maal Hijrah ni nk pulun abis bisnes ni..hehe.ni bkn nk lwan diari usahawan ebay ye:D

nntikan artikel pada website saya..saya ltak artikel dari awal smpi akhir utk buat bisnes produk fizikal ni,lagi bab2 teknikal..sabo ea maybe pling awl next week,nntikan ea:p
 

laser

Newbie
Joined
Apr 2, 2010
Messages
2,031
Points
38
:-bd Best info ni..thanks TT
 

wgn_white

Senior
Joined
Jan 25, 2008
Messages
2,779
Points
38
saya akn buat dropship & wholesale skali..affiliate pn nk bubuh skali...cz da lama start enjin tinggal nk gerak je..:D

arini sya frust sbb cintaku ditolak tp xpe..umur muda lagi,ada azam baru sempena Maal Hijrah ni nk pulun abis bisnes ni..hehe.ni bkn nk lwan diari usahawan ebay ye:D

nntikan artikel pada website saya..saya ltak artikel dari awal smpi akhir utk buat bisnes produk fizikal ni,lagi bab2 teknikal..sabo ea maybe pling awl next week,nntikan ea:p

Iya, tak sabar saya nantikan itu.

p/s: Putus cinta itu nanti yang menjadikan bro berjaya. ;)
 

popo

freshman
Joined
Oct 31, 2010
Messages
890
Points
16
saya akn buat dropship & wholesale skali..affiliate pn nk bubuh skali...cz da lama start enjin tinggal nk gerak je..:D

arini sya frust sbb cintaku ditolak tp xpe..umur muda lagi,ada azam baru sempena Maal Hijrah ni nk pulun abis bisnes ni..hehe.ni bkn nk lwan diari usahawan ebay ye:D

nntikan artikel pada website saya..saya ltak artikel dari awal smpi akhir utk buat bisnes produk fizikal ni,lagi bab2 teknikal..sabo ea maybe pling awl next week,nntikan ea:p

ahhh...pedulikan sama itu cinta...gogogogo....:p
 
Top