Teknologi Stand alone 5G pertama di Malaysia?

Nur Sulehah

freshman
Joined
Aug 28, 2017
Messages
55
Points
6
Nak share sikit, aku baca pasal tm kt malay mail https://www.malaymail.com/news/tech...rst-5g-standalone-network-in-malaysia/1815425 then diorang kata nak buat stand alone yg pertama kt malaysia?? Aku search2 juga pasal ni, rupanya stand alone ni akan provide internet lagi cepat dpd guna yg bukan stand alone.. Memang aku tak sabar la nak tunggu hehe
Sy pun dengar kata pasal ni...TM juga nak invent 5G network ni kat pelbagai aplikasi mcm smart parking, smart traffic light, smart security dll...
 

shilea

freshman
Joined
Dec 11, 2019
Messages
19
Points
3
Age
26
Sy pun dengar kata pasal ni...TM juga nak invent 5G network ni kat pelbagai aplikasi mcm smart parking, smart traffic light, smart security dll...
tapi ini memang semua akn ada ke or rumors saja ...selalu dengar semua ni tapi takde apa2 actions
Tapi tengok kt luar negara memang dah maju dengan 5G...Even kita ada 5G mxs dah lama pun takde apa2 perubahan..macam biasa 4G je
 

xshayaziqx

freshman
Joined
Nov 6, 2019
Messages
28
Points
1
Age
28

xshayaziqx

freshman
Joined
Nov 6, 2019
Messages
28
Points
1
Age
28
Sy pun dengar kata pasal ni...TM juga nak invent 5G network ni kat pelbagai aplikasi mcm smart parking, smart traffic light, smart security dll...
telco lain pun ada 5g jugak, sama je dapat buat semua smart apps
 

nyra

freshman
Joined
Nov 30, 2019
Messages
43
Points
6
Age
25
Nak share sikit, aku baca pasal tm kt malay mail https://www.malaymail.com/news/tech...rst-5g-standalone-network-in-malaysia/1815425 then diorang kata nak buat stand alone yg pertama kt malaysia?? Aku search2 juga pasal ni, rupanya stand alone ni akan provide internet lagi cepat dpd guna yg bukan stand alone.. Memang aku tak sabar la nak tunggu hehe
Betul.. TM buat stand alone.. memang banyak benefit yg SA ni bole bagi dekat kita.. bukan boleh mudahkan kita juga.. 5G ni pon boleh memberi kemudahan pada teknologi-teknologi kita juga .
 

nyra

freshman
Joined
Nov 30, 2019
Messages
43
Points
6
Age
25
Sy pun dengar kata pasal ni...TM juga nak invent 5G network ni kat pelbagai aplikasi mcm smart parking, smart traffic light, smart security dll...
Haah awak.. Tm dah buat trial 5G network ni dekat beberapa kawasan... Bukan senang nak buat semua tu.. ada peringkat dia.. Kalau main terjah je buat nanti tak boleh bagi perkhidmatan yg bagos pulak kan.
 

nyra

freshman
Joined
Nov 30, 2019
Messages
43
Points
6
Age
25
telco lain pun ada 5g jugak, sama je dapat buat semua smart apps
Telco lain banyak fokus pada 4G non stand alone.. hanya TM je yg pilih nak buat 5G stand alone ni.. saya tak rasa sama.. mesti nanti akan ada juga perbezaannya.. sebab 5G stand alone lagi banyak ability dia.
 

cik_didi

freshman
Joined
Nov 6, 2019
Messages
57
Points
8
Age
25
Nak share sikit, aku baca pasal tm kt malay mail https://www.malaymail.com/news/tech...rst-5g-standalone-network-in-malaysia/1815425 then diorang kata nak buat stand alone yg pertama kt malaysia?? Aku search2 juga pasal ni, rupanya stand alone ni akan provide internet lagi cepat dpd guna yg bukan stand alone.. Memang aku tak sabar la nak tunggu hehe

Serahkan je 5G ni pada TM.. diaorg expert bab-bab ni.. Nak buat 5G ni bukan mudah.. mesti TM dah ada ramai yg pakar dalam bidang ni..lagipon diaorg yg 1st try buat dekat Malaysia nii.. seeloknya telco lain cuba ambik peluang ni untuk bekerjasama je dengan TM. Dari nak buat 5G sendiri banyak step lagi kena follow sebelum nak launch 5G ni.
 

cik_didi

freshman
Joined
Nov 6, 2019
Messages
57
Points
8
Age
25
Telco lain banyak fokus pada 4G non stand alone.. hanya TM je yg pilih nak buat 5G stand alone ni.. saya tak rasa sama.. mesti nanti akan ada juga perbezaannya.. sebab 5G stand alone lagi banyak ability dia.
Banyak kelebihan bila TM ni pilih untuk stand alone.. Kelajuan internet yang lebih cepat dan cekap
 

Zati Awanis

freshman
Joined
Sep 1, 2017
Messages
69
Points
6
Age
25
Betul.. TM buat stand alone.. memang banyak benefit yg SA ni bole bagi dekat kita.. bukan boleh mudahkan kita juga.. 5G ni pon boleh memberi kemudahan pada teknologi-teknologi kita juga .
Network 5G TM standalone ni laju tak? Skrg ni sy tengah pki maxis, line ia lambat sgt dan kurang stabil dan sentiasa lag...
 

NeoJen

freshman
Joined
Dec 14, 2019
Messages
16
Points
1
Age
31
tapi mesti ambik masa lama gila nak siapkan stand alone ni, kenapa tak focus dekat 4g je dulu
Not they dont want to focus on 4G , but 5G is different level speed .
And at the same time 4G also on progress upgrading as well
u have to even 5G could enable smart city infrastructure and truly autonomous driving
 

LongahLong

freshman
Joined
Oct 18, 2017
Messages
55
Points
6
Age
40
tapi mesti ambik masa lama gila nak siapkan stand alone ni, kenapa tak focus dekat 4g je dulu
X mungkin negara lain sudah melangkah ke arah 5G kita masih mau stay kat 4G saje, mmg akan ambil masa yg lama sikit tapi berbaloi juga kalau kita ada teknologi mcm tu.
 

LongahLong

freshman
Joined
Oct 18, 2017
Messages
55
Points
6
Age
40
telco lain pun ada 5g jugak, sama je dapat buat semua smart apps
Telco lain aku x berapa percaya kemampuan mrk tu, mcm Umobile tu mmg mrk offer harga yg rendah tapi line x bagus, byk kali x dpt nak guna ketika pd waktu kecemasan, mengamuk aku dibuatnya.
 

HarimauHitam

freshman
Joined
Feb 7, 2018
Messages
15
Points
1
Age
30
tapi ini memang semua akn ada ke or rumors saja ...selalu dengar semua ni tapi takde apa2 actions
Tapi tengok kt luar negara memang dah maju dengan 5G...Even kita ada 5G mxs dah lama pun takde apa2 perubahan..macam biasa 4G je
maaf aku kurang paham .stand alone ni tm je ke provide?yg lain2?sebab byk sgt news psl 5g ni skrg
 

HarimauHitam

freshman
Joined
Feb 7, 2018
Messages
15
Points
1
Age
30
Banyak kelebihan bila TM ni pilih untuk stand alone.. Kelajuan internet yang lebih cepat dan cekap
kiranya pengguna tak de choice la?aku rasa semua tau kot mcm mn penangan TM yg teruk .kira internet paling tua tapi haprak
 

Fatin Nabilah

freshman
Joined
Aug 28, 2017
Messages
42
Points
8
Age
29
maaf aku kurang paham .stand alone ni tm je ke provide?yg lain2?sebab byk sgt news psl 5g ni skrg
Ya betul...TM merupakan Telco pertama yg provide network 5G standalone...Mereka mengalu-alukan mana2syarikat telekomunikasi lain utk cooperate dgn mereka...
 
Top