software apa kerajaan pkai untuk block web2 lucah???utk kat skola2 punya???

KevinKeyween

freshman
Joined
Aug 3, 2010
Messages
273
Points
16
kalau kat sekolah kerajaam pakai websense. Tapi taktau macam mane. Mungkin dia bukan program pun. sebab semua sekolah pergi ke server JPN, and kat server JPN ni la yang di block. dan kalau block camtu maybe pakai firewall kot. but still, boleh bypass jeee. :p
 

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
sekolah2 menggunakan talian daripada GiTN... satu syarikat yang membekalkan Internet ke sekolah2 dan jugak jabatan kerajaan.....

Ia diibaratkan seperti satu LAN yang besar... yelah biasanya LAN ni satu opis je atau satu makmal... ni satu negara tuuu

ia dicontrol oleh satu server.... dan dalam server tu boleh setting apa2 web yang diblock

manakala Internet yang kita guna di rumah menggunakan WAN..... terus direct ke ISP...

So..... utk kes anda.... suruh mak anda setup LAN di rumah anda.... letak server di bilik mak anda dan utk connect ke Internet mesti melalui server mak anda

sampai sini je aku leh terangkan.....aku tak mahir sgt bab2 server ni.... mungkin otai2 boleh terangkan....
 

Faizal

Senior
Joined
Jan 29, 2009
Messages
1,052
Points
38
better ko prove kan kat mak ko ape sbnrnya yg ko buat, dpd susah payah cari software camtu.
kalo dapat install software tu nnt pun, mak boleh terus bagi kepercayaan 100% ke?

ko tunjukkan live kat mak ko ape yg ko buat. blog ko, forum WC ni, thread yg ko buat ni..
nak lagi best, dapatkan real income dpd ape yg ko buat then tuai hasil, beri kat mak hasil tu.
sure mak ko akan percaya and terharu dgn ape yg ko buat dan bangga ada anak yg dah pandai cari income sendiri. :D:D
 
Last edited:

cimok

Newbie
Joined
Dec 29, 2005
Messages
190
Points
18
kalau guna router masuk tenet..mudah sahaja, dalam router admin dah ada function untuk block url atau keywords yang kita tidak mahu. walaupun apa software yang digunakan kelemahan tetap ada. macam server gitn masih boleh lepas jika guna proxy...jadi kunci kawalan yang paling baik adalah "hati kita"
 

PinguSpy

Senior
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,432
Points
38
jawapanye = xde cara..
yg kerajaan tu dia setting server. server block IP2 web2 porn.. dan juga word2 seperti "porn, sex" etc..
tp kalau type web lucah dkt browser boleh gk jumpe...

cara terbaik kena sendiri jujurlah...
 

laser

Newbie
Joined
Apr 2, 2010
Messages
2,031
Points
38
letak je la PC tu kat luar..senang sket nak pantau..
 
Top