Teknologi sistem paparan head up gergasi

meijimeijiji

freshman
Joined
May 11, 2011
Messages
84
Points
6
Ada terbaca pengeluar kereta di Jepun nak keluarkan kereta dengan system paparan head up gergasi (HUD) di kereta.. Maksudnya cermin depan kereta selain dpd kita boleh tengok jalan yg kita sedang lalu, akan papar juga info2 atau alert org melintas, speed kereta, dll.. Bagus juga ada mcm ni kt malaysia kan..
 

Fatin Nabilah

freshman
Joined
Aug 28, 2017
Messages
42
Points
8
Age
29
Ada terbaca pengeluar kereta di Jepun nak keluarkan kereta dengan system paparan head up gergasi (HUD) di kereta.. Maksudnya cermin depan kereta selain dpd kita boleh tengok jalan yg kita sedang lalu, akan papar juga info2 atau alert org melintas, speed kereta, dll.. Bagus juga ada mcm ni kt malaysia kan..
betul2...dgn adanya teknologi ni, pemandu blh tgk keadaan jalan raya dr pelbagai penjuru dan minimumkan risiko kemalangan...
 

Zati Awanis

freshman
Joined
Sep 1, 2017
Messages
69
Points
6
Age
25
betul2...dgn adanya teknologi ni, pemandu blh tgk keadaan jalan raya dr pelbagai penjuru dan minimumkan risiko kemalangan...
korang rasa teknologi 5G TM blh tak mengefisienkan lagi sistem paparan head up gergasi (HUD) di kereta?
 

bmwloveryo

freshman
Joined
Nov 8, 2019
Messages
43
Points
6
Age
26
korang rasa teknologi 5G TM blh tak mengefisienkan lagi sistem paparan head up gergasi (HUD) di kereta?
if line laju and stable sepatutnya bolehla, tapi tm biasanya line macam siput. tu yang tak confident
 

bmwloveryo

freshman
Joined
Nov 8, 2019
Messages
43
Points
6
Age
26
Ada terbaca pengeluar kereta di Jepun nak keluarkan kereta dengan system paparan head up gergasi (HUD) di kereta.. Maksudnya cermin depan kereta selain dpd kita boleh tengok jalan yg kita sedang lalu, akan papar juga info2 atau alert org melintas, speed kereta, dll.. Bagus juga ada mcm ni kt malaysia kan..
jangan driver jadi tak focus sudahla, sebab dok tengok orang dekat cermin
 

Nur Sulehah

freshman
Joined
Aug 28, 2017
Messages
55
Points
6
korang rasa teknologi 5G TM blh tak mengefisienkan lagi sistem paparan head up gergasi (HUD) di kereta?
boleh2...TM dah mula install fiber 5G mereka kat bbrp kawasan...sy believe semua warga m'sia dpt nikmati 5G TM yg laju dan stabil tak lama lagi...
 

Siti Junada

freshman
Joined
Jul 25, 2018
Messages
31
Points
6
betul2...dgn adanya teknologi ni, pemandu blh tgk keadaan jalan raya dr pelbagai penjuru dan minimumkan risiko kemalangan...
sistem paparan head up gergasi memanfaatkan pemandu2 kat jalan raya...safety semua pengguna jalan raya akan dipertingkatkan...
 

Siti Junada

freshman
Joined
Jul 25, 2018
Messages
31
Points
6
boleh2...TM dah mula install fiber 5G mereka kat bbrp kawasan...sy believe semua warga m'sia dpt nikmati 5G TM yg laju dan stabil tak lama lagi...
bagus nya ni...dgn adanya network 5G ni, kita org blh akses internet pd speed yg stabil dan cepat...
 

Puspawati

freshman
Joined
Jul 25, 2018
Messages
51
Points
6
boleh2...TM dah mula install fiber 5G mereka kat bbrp kawasan...sy believe semua warga m'sia dpt nikmati 5G TM yg laju dan stabil tak lama lagi...
best la tu...kita org blh nikmati hassle-free Internet roaming with TM 5G tak lama lagi...
I guess telco lain still work in progress bila TM complete whole 5G network installation...
 

meijimeijiji

freshman
Joined
May 11, 2011
Messages
84
Points
6
Ada terbaca pengeluar kereta di Jepun nak keluarkan kereta dengan system paparan head up gergasi (HUD) di kereta.. Maksudnya cermin depan kereta selain dpd kita boleh tengok jalan yg kita sedang lalu, akan papar juga info2 atau alert org melintas, speed kereta, dll.. Bagus juga ada mcm ni kt malaysia kan..
Sebenarnya, apa kita ada hanya sensor kat perodua tu, semasa moto atau kereta terdekat, sensor kan bunyi kan, tak berbeza byk
 

catwang90

junior
Joined
Aug 29, 2011
Messages
164
Points
18
bagus nya ni...dgn adanya network 5G ni, kita org blh akses internet pd speed yg stabil dan cepat...
Cpt dan stabil merupakan sgt penting bagi 5G, sbb 5G mesti connect dgn kapal terbang atau auto pilot kat kereta tu
 

inazrif94

freshman
Joined
Nov 22, 2019
Messages
46
Points
6
Age
26
if line laju and stable sepatutnya bolehla, tapi tm biasanya line macam siput. tu yang tak confident
Bgi aku line yg lgi menyiputttt maxis dgan umobile. Wei hambar gila line dia. Lagi nak sibuk2 dgn 5G, sibuk nak gabung sana sini. Tm tu punya elok tak nak pulak gabung dgn dia hahahaha
 

inazrif94

freshman
Joined
Nov 22, 2019
Messages
46
Points
6
Age
26
best la tu...kita org blh nikmati hassle-free Internet roaming with TM 5G tak lama lagi...
I guess telco lain still work in progress bila TM complete whole 5G network installation...
Yup betul tu. Ni artikel pasal diorang aim nak buat stand alone. Katanya stand alone ni lagi laju n mantopppp gitu. Hado telco lain nak buat gini? Kenapa diorang tak nak buat pun aku tak tau
 

nirachan

freshman
Joined
Sep 11, 2013
Messages
70
Points
8
Ya ke?? cept ke ??
kalau dorang buat stand alone untuk 5g nanti compommm laju, tapi tgklah skrg pun mcm mana ye idok? aku pun rasa mcm sendu je dgn maxis skrang.. baik tm je buat 5g, telco lain tak yah susah2
 
Top