Siapa Yang Ada Lost Ranking & Siapa Yang Tahu High Quality Content Dalam Mata Google?

KISS

freshman
Joined
Nov 22, 2010
Messages
606
Likes
0
Points
0
Offline
#1
Assalamualaikum semua,

Tujuan bukak thread ni ada dua je

1) Nak tahu sapa-sapa yang buat autoblog yang lost ranking disebabkan major Google algorithm change

2) Apa yang dikatakan "high quality content" dalam mata Google

Google ada buat major algorithm change baru lagi ni, boleh baca kat sini :

http://googleblog.blogspot.com/2011/02/finding-more-high-quality-sites-in.html

Dan efek dia memang kena pada content farms sites, boleh baca dua post ni :

http://searchengineland.com/google-forecloses-on-content-farms-with-farmer-algorithm-update-66071

http://searchengineland.com/who-lost-in-googles-farmer-algorithm-change-66173

Site-site yang besar macam Ezinearticles dan beberapa top article directory dah kena efek ni ... Berdasarkan apa yang dibincangkan dalam 2 post kat atas, target algo baru ni - content farm sites macam artikel directories dan juga scraper sites macam autoblog tu lah ..

Persoalan kat sini macam mana Google tahu content tu high quality atau pon tak ?

Contohnya katakanlah A buat artikel 400 words high quality in "human" eyes dan B buat artikel 400 words low quality in "human" eyes ... Kasi dua-dua artikel ni pada Google, confirm Google tak tahu mana satu yang high quality sebabkan Google itu adalah bot :D

Yang bermain dalam fikiran aku sekarang ni yang mana boleh di check oleh Google, ada beberapa aspek :

1- Length of artikel ... biasa yang low quality ni pendek-pendek je artikel

2- Ada picture/image dalam artikel .... gambar dalam artikel boleh dikatakan meningkatkan quality jugak lah...

3- Link dalam artikel ... adakah kita ada buat reference pada site-site yang ada authority dan trust dari Google

4- Tak de benda-benda blackhat macam keyword stuffing, hide text, etc.

Yang lain aku have no idea macam mana Google check quality ... Setakat ni big site je yang kena tempias yang kecik-kecik ni belum nampak lagi efek dia..

so sapa-sapa yang autoblog dah ilang rank atau nak tambah point apa itu "high quality" in Google's eyes (bukan mata manusia yer) boleh discuss kat sini.
 
Last edited:
Joined
Jan 29, 2008
Messages
716
Likes
0
Points
16
Offline
#2
aper maksud bro EZA and top artikel direktori pun kena effect?

EZA bukan ker human approved?
 

KISS

freshman
Joined
Nov 22, 2010
Messages
606
Likes
0
Points
0
Offline
#3
aper maksud bro EZA and top artikel direktori pun kena effect?

EZA bukan ker human approved?
Yer betul human approved tapi disebabkan new algo change ni, sesetengah artikel yang dulu nyer dominate first page hilang rank sebab Google consider those as low quality ... sebab tu aku masih tertanya-tanya macam mana Google check quality ...

Traffic drop ke EZA tu bukan siket sebab bendalah ni, sampai 35% tu... boleh baca kat EZA blog :

http://blog.ezinearticles.com/2011/02/search-engine-algorithm-changes.html
 
Joined
Nov 6, 2009
Messages
1,848
Likes
0
Points
0
Offline
#5
'seronok' tgok CEO Ezine Article bergaduh dengan author2 dia. B-)
Drama malam ni..
 

jeketb

freshman
Joined
Feb 11, 2007
Messages
541
Likes
1
Points
18
Offline
#6
yang buat algo baru ni manusia cam kita jgk. mesti ade lubang2 kt mane2. :)
 

KISS

freshman
Joined
Nov 22, 2010
Messages
606
Likes
0
Points
0
Offline
#7
yang buat algo baru ni manusia cam kita jgk. mesti ade lubang2 kt mane2. :)
Lubang memang sentiasa ada bro hehe blackhat community akan sentiasa ada untuk mainkan Google .. yang kita-kita ni tukarkan teknik-teknik black jadi grey siket :D

Cuma sekarang ni aku just nak tau betol ke Google ni check quality? Atau ini sekadar permainan Google sahaja nak takut2kan orang supaya produce "high quality" content ?

Ada sorang author ni, content kat EZA dia hilang rank tapi content dia yang kena scrap kat autoblog pulak yang rank tinggi :D hmmm Google ni macam target sites macam ezines jer tapi tak target content. Dari penerangan dia seolah2 "high quality" content is a MYTH.
 
Joined
Aug 1, 2009
Messages
52
Likes
1
Points
8
Offline
#8
dia siar berita ni pada 2/24/2011 06:50:00 PM ketika itu juga 12 bijik blogspot saya kena sandbox dari google pada 2/24/2011 pukul 9pm.... nasib baik akaun adsense tak kena ban... kena sandbox ada ubatanya tak? langsung hilang dari index google''
kehilangan pendapatan bulanan sebanyak 1+++.++usd macam nak giler time tu.... ahak's:(
 

zyan

Senior
Joined
Jun 6, 2008
Messages
2,313
Likes
2
Points
38
Offline
#9
hmmm..xde masalah pun... trafik maintain jer.. maybe sb saya ada pakai video marketing kot :D kekeke...

tapi blogspot saya yg baru daftar minggu lepas x index2 lagi sampai sekarang... relax... solution sentiasa ada...
 
Joined
Nov 6, 2009
Messages
1,848
Likes
0
Points
0
Offline
#10
dia siar berita ni pada 2/24/2011 06:50:00 PM ketika itu juga 12 bijik blogspot saya kena sandbox dari google pada 2/24/2011 pukul 9pm.... nasib baik akaun adsense tak kena ban... kena sandbox ada ubatanya tak? langsung hilang dari index google''
kehilangan pendapatan bulanan sebanyak 1+++.++usd macam nak giler time tu.... ahak's:(
Buat Highh Quality backlink balik bro. mungkin dapat membantu..
 

zyan

Senior
Joined
Jun 6, 2008
Messages
2,313
Likes
2
Points
38
Offline
#11
dia siar berita ni pada 2/24/2011 06:50:00 PM ketika itu juga 12 bijik blogspot saya kena sandbox dari google pada 2/24/2011 pukul 9pm.... nasib baik akaun adsense tak kena ban... kena sandbox ada ubatanya tak? langsung hilang dari index google''
kehilangan pendapatan bulanan sebanyak 1+++.++usd macam nak giler time tu.... ahak's:(
blogspot bro tu semua sebelum ni PR berapa? kalau xde PR susah sikit..
 

jeketb

freshman
Joined
Feb 11, 2007
Messages
541
Likes
1
Points
18
Offline
#12
Lubang memang sentiasa ada bro hehe blackhat community akan sentiasa ada untuk mainkan Google .. yang kita-kita ni tukarkan teknik-teknik black jadi grey siket :D

Cuma sekarang ni aku just nak tau betol ke Google ni check quality? Atau ini sekadar permainan Google sahaja nak takut2kan orang supaya produce "high quality" content ?

Ada sorang author ni, content kat EZA dia hilang rank tapi content dia yang kena scrap kat autoblog pulak yang rank tinggi :D hmmm Google ni macam target sites macam ezines jer tapi tak target content. Dari penerangan dia seolah2 "high quality" content is a MYTH.
kekadang bengang jgk bila tgk blog yg duplicate content kita rank lagi tinggi. nak report mcm x berbaloi plak. haha. kebijaksanaan algo google dipermainkan oleh plugin2 wordpress jer. :(
 
Joined
Aug 1, 2009
Messages
52
Likes
1
Points
8
Offline
#13
blogspot bro tu semua sebelum ni PR berapa? kalau xde PR susah sikit..
pr2... status pr masih kukuh lagi... tapi tu la takde harga lagi dr search engine google...
nak bg obat apa pun tak tahu... buat masa nie tengok dan lihat jerh...
 

KISS

freshman
Joined
Nov 22, 2010
Messages
606
Likes
0
Points
0
Offline
#14
hmmm..xde masalah pun... trafik maintain jer.. maybe sb saya ada pakai video marketing kot :D kekeke...

tapi blogspot saya yg baru daftar minggu lepas x index2 lagi sampai sekarang... relax... solution sentiasa ada...
Thanks bro ... bila kau sebut pasal video secara tak langsung kau telah memberikan aku jawapan kepada persoalan macam mana nak meningkatkan kualiti di mata Google hehe

so aku berjalan-jalan kejap di dunia siber yang luas ni nak cari signal apa yang digunakan oleh Google untuk check quality.. So ada sorang mamat kat WF tunjuk post berkaitan ngan benda ni. Boleh baca kat sini :

http://blogs****j.com/digits/2011/02/25/google-singhal-on-why-google-had-spam-issues/

dan dalam tu ada tulis :
Singhal did say that the company added numerous “signals,” or factors it would incorporate into its algorithm for ranking sites. Among those signals are “how users interact with” a site. Google has said previously that, among other things, it often measures whether users click the “back” button quickly after visiting a search result, which might indicate a lack of satisfaction with the site.
Kat sini dia cakap yang Google boleh track berapa lama orang kat sesuatu site yang diorang ikut melalui search result. Macam mana dia track tu most likely pakai cookies lah ...

Ni salah satu benda yang aku rasa carry weight dalam menentukan site tu berkualiti dan relevan atau tak ...

Logik dia : macam yang dia explain kat atas, kalau material website tu bagus dan relevan, lagi lama la orang stay kat site tu sebelum click back button atau mulakan search baru.

So macam mana kita nak kasi orang lama kat site kita ?

Kita letak video ! hehehe kalau artikel orang nak baca tu kurang siket sebab orang biasanya skim through cepat2, video ni lain siket.. Orang mudah sangkut :D

Lagi satu macam mana kita present kita punya content (artikel + video) tu memainkan peranan gak tu ... Kalau ad penuh, bersepah nak baca pon payah, aku pon keluar cepat2 dari site tu ...

So aku dah nampak apa yang aku patut buat. Ni sekadar teori berdasarkan info yang ada setakat ni. Kalau rasa nak ikut, silalah.. Kalau rasa tak nak ikut, tak pe :D

Tapi kalau ada dengar signal-signal lain macam mana Google check quality, boleh post kat sini
 

jeketb

freshman
Joined
Feb 11, 2007
Messages
541
Likes
1
Points
18
Offline
#15
dia siar berita ni pada 2/24/2011 06:50:00 PM ketika itu juga 12 bijik blogspot saya kena sandbox dari google pada 2/24/2011 pukul 9pm.... nasib baik akaun adsense tak kena ban... kena sandbox ada ubatanya tak? langsung hilang dari index google''
kehilangan pendapatan bulanan sebanyak 1+++.++usd macam nak giler time tu.... ahak's:(
sama la jgk ngn aku tp satu blog jer. ilang terus dri search engine. kalau ade ubat tu bleh la share. hehe
 

KISS

freshman
Joined
Nov 22, 2010
Messages
606
Likes
0
Points
0
Offline
#16
pr2... status pr masih kukuh lagi... tapi tu la takde harga lagi dr search engine google...
nak bg obat apa pun tak tahu... buat masa nie tengok dan lihat jerh...
Bab kena sandbox ni, kena tunggu sampai penalty is lifted, tak silap aku automatically lifted kalau sandbox disebabkan oleh Googlebot trigger something. Tapi ada period dia lah. Matt Cutss ada citer pasal ni dalam video baru dia. Cuba cari kat youtube. Tapi dia tak guna perkataan sandbox la, dia guna perkataan penalty.

Tak pon kalau berani siket, kau email diorang tanya napa ilang dari index. Ni risky siket untuk account adsense kau. Kalau content kau memang langgar TOS aku takut nanti efek account adsense kau.

Kau scraped content ke ? Atau kau ada langgar apa-apa Term Of Service Blogspot ? Nak bergaduh ngan Google dalam bab ni susah siket sebab Blogspot tu diorang punya. Lainla kalau guna domain sendiri. Kalau domain sendiri, boleh mintak review and ask for reconsideration ...
 
Last edited:
Joined
Aug 1, 2009
Messages
52
Likes
1
Points
8
Offline
#17
blog jenis clone search engine, database buat manual...
visitor duduk lama jika klik kat result , saya guna code utk open new tab...
thanks bro share info... harap2 tak lama penalty yg dikenakan...
mmg tak berani" cukup untung dia tak ban akaun adsense...huhu..
 
Top