Siapa tahu tentang bitcoin?

Joined
Jul 14, 2015
Messages
11
Likes
0
Points
1
Age
24
Offline
#1
Salam warga WC,
Sebenarnya bitcoin itu apa? Saya baru tahu semasa nak buat akaun Neteller. Siapa yang tahu boleh tolong jelas tak?

Sent from my SM-T231 using Tapatalk
 
Joined
Feb 18, 2010
Messages
405
Likes
49
Points
28
Offline
#2
errmmm... duit alam cyber nih.. tp kat mesia kurang berkembang
tak tau sngat pasal bitcoin ni,
 

Tokey

administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
512
Likes
88
Points
28
Offline
#3
Salam warga WC,
Sebenarnya bitcoin itu apa? Saya baru tahu semasa nak buat akaun Neteller. Siapa yang tahu boleh tolong jelas tak?

Sent from my SM-T231 using Tapatalk
bitcoin tu mcm wang digital..

Bitcoin is a new currency that was created in 2009 by an unknown person using the alias Satoshi Nakamoto. Transactions are made with no middle men – meaning, no banks! There are no transaction fees and no need to give your real name. More merchants are beginning to accept them: You can buy webhosting services, pizza or even manicures.
 

Naz Akhtar

Super Senior
Joined
Jun 21, 2014
Messages
502
Likes
132
Points
43
Offline
#4
Kadang rase sedih juga..kt ni duk share banyak artikel tuk ramai orang
pasal buat duit online, tips itu ini...

dan banyak topik yang di share le cover ape yang newbie tanya..cth sal bitcoin, ade bape artikel
admin share dlu psl bitcoin kat blog wangcyber..termasuk penerangan apa itu bitcoin:
7 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Tentang Bitcoin! | WangCyber.com

hmmmmmm..........
+Mengeluh++Mengeluh+
 
Joined
Aug 1, 2014
Messages
25
Likes
0
Points
1
Offline
#6
bitcoin itu e-cryptocurrency...tapi volatile harganya...macam forex...naik turun..kumpul bitcoin skrg mmg bagus untuk longterm investment...saya juga tengah mengumpul..hehe...expectation 10 tahun akan datang maybe akan mencecah 10k per BTC or lebih...sbb BTC diiktiraf dimana2..Japan dh iktiraf BTC sebagai duit maya...blh guna utk beli barang
 

rose18

freshman
Joined
May 16, 2018
Messages
17
Likes
0
Points
1
Age
23
Offline
#11
Bitcoin adalah salah satu wang digital yang paling terkenal. Selain bitcoin, ada lebih 1000 jenis matawang digital yang ada setakat ini.

Salah satu matawang digital yang berada di kedudukan 15 tertinggi berdasarkan coinmarketcap ialah DASH. DASH adalah matawang digital yang diyakini dan mampu milik. Saya juga salah seorang pengguna DASH. Saya pilih untuk berjinak dahulu dengan DASH, sebab harga market yang mampu milik.

Disini saya sertakan harga market terkini antara Bitcoin & DASH:
1 BTC = RM 32,557.6
1 DASH = RM 1,585.62

Saya menggunakan platform exchanger https://slithex.com/. Mudah kerana platform tersebut membolehkan kita convert DASH kepada RM melalui bank tempatan.
 
Joined
Feb 18, 2010
Messages
405
Likes
49
Points
28
Offline
#12
Bitcoin adalah salah satu wang digital yang paling terkenal. Selain bitcoin, ada lebih 1000 jenis matawang digital yang ada setakat ini.

Salah satu matawang digital yang berada di kedudukan 15 tertinggi berdasarkan coinmarketcap ialah DASH. DASH adalah matawang digital yang diyakini dan mampu milik. Saya juga salah seorang pengguna DASH. Saya pilih untuk berjinak dahulu dengan DASH, sebab harga market yang mampu milik.

Disini saya sertakan harga market terkini antara Bitcoin & DASH:
1 BTC = RM 32,557.6
1 DASH = RM 1,585.62

Saya menggunakan platform exchanger https://slithex.com/. Mudah kerana platform tersebut membolehkan kita convert DASH kepada RM melalui bank tempatan.
ada mana2 crypto yg dah legal?
 
Joined
Feb 18, 2010
Messages
405
Likes
49
Points
28
Offline
#14
Maksud tuan? Crypto exchanger yang dah legal dalam Malaysia? Setakat ni baru 9 sahaja yang disenarai oleh BNM. SlithEx juga sedang dalam proses registration dengan BNM.
legal dan muamalat.. klu betul2 dua tu dah lulus baru kira on
untuk mengelakkan 3rd party manipulate
 

rose18

freshman
Joined
May 16, 2018
Messages
17
Likes
0
Points
1
Age
23
Offline
#15
legal dan muamalat.. klu betul2 dua tu dah lulus baru kira on
untuk mengelakkan 3rd party manipulate
Boleh tuan jelaskan in details apa yang tuan maksudkan dengan legal & muamalat? Lagi satu, minta tuan jelaskan "mengelakkan 3rd party manipulate" juga.

Supaya mudah untuk saya jelaskan kepada tuan.
 
Joined
Feb 18, 2010
Messages
405
Likes
49
Points
28
Offline
#16
legal & muamalat?
maksud saya kat sini ditentukan sah dipakai dan diperakui oleh undang2
(utk explanation yg lbih clear tnya org yg pakar dalam bidang berkenaan)

berkenaan muamalat pula , adakah smart shariah? bebas riba, maisir dan sbgainya
sebab tak de satu badan pon yg inspect dan kata crypto ni menepati shariah,
(saya belum baca lagi buku berkenaan crypto penulisan UZAR)

mengelakkan 3rd party manipulate
ada geng2 yg bt skim, dan janji pulangan, hati2 bila2 masa bank negara bleh freeze acc
kalau dh freeze alamatnye duit anda yg geng2 manipulate ni pegang x boleh nk rolling
 

rose18

freshman
Joined
May 16, 2018
Messages
17
Likes
0
Points
1
Age
23
Offline
#17
Untuk pengetahuan tuan, SlithEx sudah mendaftar dengan BNM, dan sedang menunggu keputusan dari mereka. Buat masa ini, crypto masih lagi belum regulated in Malaysia. Akan tetapi BNM telah mengeluarkan policy paper berkenaan crypto di Malaysia. Dimana, semua exchange untuk cryptocurrency hendaklah berdaftar dengan BNM bagi mengelakkan daripada AMLA / CFT.

Tentang mualamat pula, mungkin boleh rujuk pada link disini dimana pihak IIUM telah mengeluarkan pandangan mereka tentang cryptocurrency.

SlithEx bukanlah platform untuk INVESTMENT yang mana menjanjikan sebarang pulangan. Pihak kami hanya menyediakan platform untuk pertukaran diantara Dash kepada Fiat ( ringgit ) dan sebaliknya. Oleh itu, pihak kami tidak akan sewenang wenangnya mengambil sebarang deposit daripada pelanggan dan menjanjikan sebarang pulangan.

Kami harap, jawapan yang diberikan dapat memenuhi segala persoalan tuan, jika ada apa2 soalan atau kemusykilan bolehlah kita sama2 bertukar pendapat dan cadangan.

Terima kasih :)
 
Joined
Feb 18, 2010
Messages
405
Likes
49
Points
28
Offline
#18
blum legal 100%, kalau sebut muamalat banyak step tn
kena ingat ada beberapa negara dah banned crypto ( last year update, yg terkini x pasti)
kalau tn yakin silakan..

klu tn ada telegram bleh search channel lariba

atau terus ke sini: https://t.me/GroupLariba
 

rose18

freshman
Joined
May 16, 2018
Messages
17
Likes
0
Points
1
Age
23
Offline
#19
Ya, betul. Kerana BNM masih belum regulate cryptocurrency di Malaysia lagi. Hanya mengeluarkan policy paper sahaja (framework) terhadap cryptocurrency. Kami sangat hargai pandangan tuan, terima kasih :)
 
Top