Siapa full time blogger sila angkat tangan ;-)

Joined
Sep 7, 2015
Messages
188
Likes
37
Points
28
Age
32
Offline
#1
Saya nak survey la..berapa ramai yang ade dalam forum ini merupakan full time blogger? Kalau yang bercite cite nak jadi full time blogger pun boleh angkat tangan hehe ;-)
 
Joined
May 3, 2008
Messages
2,820
Likes
54
Points
48
Offline
#7
Nak tanya sket aa...apa cabaran yang membezakan full time blogger dengan part time blogger celup nie?
 
Joined
Sep 7, 2015
Messages
188
Likes
37
Points
28
Age
32
Offline
#8
Nak tanya sket aa...apa cabaran yang membezakan full time blogger dengan part time blogger celup nie?
Itu kne tunggu ade full time blogger singgah thread ni hehe..[emoji16]

Pada saya cabaran yang paling utama adalah kekangan masa dan nak fokus kemaskini blog hehe..part time blogger ni biasanye ade kerje hakiki lain..jdi masa untuk blog tu biasanye bebrapa jam je sehari..

Itu pada pendapat saya la..nak kne tnye pendapat full time blogger jgk hehe..[emoji28]
 
Joined
Mar 16, 2008
Messages
47
Likes
17
Points
8
Offline
#9
Nak tanya sket aa...apa cabaran yang membezakan full time blogger dengan part time blogger celup nie?
Full-time Blogger atau Professional Blogger adalah seorang blogger yang menjadikan kerjaya menulis atau mengurus blog sebagai pekerjaan utama. Sebagai pekerjaan utama sudah tentulah blog yang diuruskan itu menjana pendapatan yang mencukupi untuk tampung keperluan. Ini definisi umum untuk Pro Blogger.

Bagaimana dengan kita pula? Adakah 100% tumpuan diberikan kepada blog masing-masing dan menjana pendapatan yang stabil dari blog? Mungkin antara kita yang sedang berbincang disini sedang menuju ke arah Pro Blogger.

Kita semua yang sudah berada dalam dunia blogging bolehlah berusaha sedikit demi sedikit ke arah menjadi Pro Blogger kan. "Alang alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan."
 
Joined
May 3, 2008
Messages
2,820
Likes
54
Points
48
Offline
#10
Menarik kupasan blogger tersohor adiazudin.... :)

Nak tanya lagi sket laa...

1 - Adakah jika hanya kekal sebagai PART TIME BLOGGER tidak boleh @ layak untuk digelar PRO BLOGGER?

2 - Menjana pendapatan yang stabil dari blog? Macam mana heh kalo PART TIME BLOGGER yang celup nie nak betul2 dapat income setanding PRO BLOGGER...apa agak2 rahsia PRO BLOGGER nie heh?

3 - Saya suka quote ayat tn ini : " "Alang alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan." - Masalah blogger cap ayam macam saya nie...seluk2 dengan tangan kat blog tak menjadi gak...dah habis sampai pangkal rasanya tulis...tapi respon suam2 jek...AGAK2 LAA NAK KENA BUAT MACAM MANA HEH?

Biasa laa saya budak baru belajar...nak rajin belajar kena rajin tanya dengan cikgu2 nie...kalo dapat guru besar TOKEY kasik pendapat lagi semangat budak mentah macam saya nie... :D

Full-time Blogger atau Professional Blogger adalah seorang blogger yang menjadikan kerjaya menulis atau mengurus blog sebagai pekerjaan utama. Sebagai pekerjaan utama sudah tentulah blog yang diuruskan itu menjana pendapatan yang mencukupi untuk tampung keperluan. Ini definisi umum untuk Pro Blogger.

Bagaimana dengan kita pula? Adakah 100% tumpuan diberikan kepada blog masing-masing dan menjana pendapatan yang stabil dari blog? Mungkin antara kita yang sedang berbincang disini sedang menuju ke arah Pro Blogger.

Kita semua yang sudah berada dalam dunia blogging bolehlah berusaha sedikit demi sedikit ke arah menjadi Pro Blogger kan. "Alang alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan."
 
Joined
May 3, 2008
Messages
2,820
Likes
54
Points
48
Offline
#11
Org wiki cakap kita mesti percaya...walaupon pada dasarnya sekadar part time blogger....

Silap2 kalo full time blogger mau2 jadi wikipedia versi melayu agaknya.. :)

Itu kne tunggu ade full time blogger singgah thread ni hehe..[emoji16]

Pada saya cabaran yang paling utama adalah kekangan masa dan nak fokus kemaskini blog hehe..part time blogger ni biasanye ade kerje hakiki lain..jdi masa untuk blog tu biasanye bebrapa jam je sehari..

Itu pada pendapat saya la..nak kne tnye pendapat full time blogger jgk hehe..[emoji28]
 
Joined
Sep 7, 2015
Messages
188
Likes
37
Points
28
Age
32
Offline
#12
1 - Adakah jika hanya kekal sebagai PART TIME BLOGGER tidak boleh @ layak untuk digelar PRO BLOGGER?

Tn @MrDisc , bagi saya problogger adalah orang yang berjaya dalam bidang blogging..tidak kiralah sama ada die part-time blogger atau full time blogger. Dan saya percaya semua blogger ingin menjadi problogger..saya pun sama hahah

2 - Menjana pendapatan yang stabil dari blog? Macam mana heh kalo PART TIME BLOGGER yang celup nie nak betul2 dapat income setanding PRO BLOGGER...apa agak2 rahsia PRO BLOGGER nie heh?

Soalan ni tunggu problogger yang jawab..tak layak nak jawab ni..hehe

3 - Saya suka quote ayat tn @adiazudin ini : " "Alang alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan."

Suka juga dengan quote ni..alang-alang dah terjerumus dalam dunia blog ni..kne buat all-out hahahah +KetawaSinis+

p/s kalau nak ikutkan @MrDisc lah yang paling super duper senior dalam WC ni hehehe..saya ni..ikan bilis aje hehe
 
Joined
Mar 16, 2008
Messages
47
Likes
17
Points
8
Offline
#13
@MrDisc Jangan panggil saya blogger tersohor.

1. Pro Blogger tapi buat Part-time? Pendapat sayalah, jika sudah level Pro Blogger, earnings blog stabil, tak buat kerja lain rasanya. Kerja lain yang jadi part-time kemudian.

2. Macam mana nak jadi kena perbincangan lanjut. Kita boleh lihat contoh dan tanya diri sendiri juga bagaimana seseorang Pro Blogger itu success.
3 blog diatas mereka buat apa?

@MrDisc & @theHaikal sambung perbincangan +Hmm+
 
Joined
May 3, 2008
Messages
2,820
Likes
54
Points
48
Offline
#14
Hoho! Ikan bilis baru dalam kolam nie jek...kolam lain dah jadi jerung kan... :D

Senior pada angka semata...dari seni blogger dan perjalanan selaku blogger masih petai lagi... :)

Suka juga dengan quote ni..alang-alang dah terjerumus dalam dunia blog ni..kne buat all-out hahahah +KetawaSinis+

p/s kalau nak ikutkan @MrDisc lah yang paling super duper senior dalam WC ni hehehe..saya ni..ikan bilis aje hehe
 
Joined
May 3, 2008
Messages
2,820
Likes
54
Points
48
Offline
#15
Tak silap saya rasa nak panggil tuan blogger tersohor...kenapa? Siap pandai lagi pilih blog ada PR ngan rank alexa...kalo blogger cap ayam tak tahu pon blog PR-PR nie... :D

@MrDisc Jangan panggil saya blogger tersohor.
Wah kalo macam tue misi 2016 kena jadi pro blogger aa...bukan lagi blogger kampung dusun sarip dol... :D

Mereka buat apa? Saya tak berapa jelas...yang saya tengok mereka buat benda yang mereka suka buat jek kott...ke bukan?

1. Pro Blogger tapi buat Part-time? Pendapat sayalah, jika sudah level Pro Blogger, earnings blog stabil, tak buat kerja lain rasanya. Kerja lain yang jadi part-time kemudian.

2. Macam mana nak jadi kena perbincangan lanjut. Kita boleh lihat contoh dan tanya diri sendiri juga bagaimana seseorang Pro Blogger itu success.
3 blog diatas mereka buat apa?

@MrDisc & @theHaikal sambung perbincangan +Hmm+
 

Tokey

administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
522
Likes
94
Points
28
Offline
#16
Aku pun x tahu PR tu ape...haha.kena banyak lg mengaji nie...
 
Joined
May 3, 2008
Messages
2,820
Likes
54
Points
48
Offline
#17
Hoho! Bos dah mmg PR - permanent resident dengan WC nie...PR 0 pon ada kisah kan... :)

p/s: mengaji ker menggali lagi? Takkan kosong jek kan takeover WC nie...ini bos newbie bukan sebarangan ooo... :D

Aku pun x tahu PR tu ape...haha.kena banyak lg mengaji nie...
 
Joined
Mar 16, 2008
Messages
47
Likes
17
Points
8
Offline
#18
PR adalah Google Page Rank yang dikira berdasarkan kekuatan backlink pada sesebuah tapak web. PR Score diberi dari 1 hingga 10.

@Tokey WangCyber, wangcyber.com - PR 2, Alexa Rank 283,877

"Mesti poket @Tokey penuh duit AdSense ni..." +Lalala+
 
Joined
May 3, 2008
Messages
2,820
Likes
54
Points
48
Offline
#20
Penah merasa dalam 50K rank alexa WC niee under coach shuth...pastinya under coach import baru WC nie ( yang digelar TOKEY) takkan xbleh capai 50K rank alexa tue...silap2 rank 30K bleh pegi nie...bentang aa tokey misi 2016 nanti...baru nampak sasaran WC 2016...nak layak AFC jek ker...atau nak layak pergi ACL ker... :D
 
Top