Siapa full time blogger sila angkat tangan ;-)

Tokey

Staff member
administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
524
Points
28
Part time blogger jer..+Bersorak++Bersorak+
 

theHaikal

junior
Joined
Sep 7, 2015
Messages
189
Points
28
Age
33
Nak tanya sket aa...apa cabaran yang membezakan full time blogger dengan part time blogger celup nie?
Itu kne tunggu ade full time blogger singgah thread ni hehe..[emoji16]

Pada saya cabaran yang paling utama adalah kekangan masa dan nak fokus kemaskini blog hehe..part time blogger ni biasanye ade kerje hakiki lain..jdi masa untuk blog tu biasanye bebrapa jam je sehari..

Itu pada pendapat saya la..nak kne tnye pendapat full time blogger jgk hehe..[emoji28]
 

adiazudin

junior
Joined
Mar 16, 2008
Messages
57
Points
8
Nak tanya sket aa...apa cabaran yang membezakan full time blogger dengan part time blogger celup nie?
Full-time Blogger atau Professional Blogger adalah seorang blogger yang menjadikan kerjaya menulis atau mengurus blog sebagai pekerjaan utama. Sebagai pekerjaan utama sudah tentulah blog yang diuruskan itu menjana pendapatan yang mencukupi untuk tampung keperluan. Ini definisi umum untuk Pro Blogger.

Bagaimana dengan kita pula? Adakah 100% tumpuan diberikan kepada blog masing-masing dan menjana pendapatan yang stabil dari blog? Mungkin antara kita yang sedang berbincang disini sedang menuju ke arah Pro Blogger.

Kita semua yang sudah berada dalam dunia blogging bolehlah berusaha sedikit demi sedikit ke arah menjadi Pro Blogger kan. "Alang alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan."
 

MrDisc

Veteran
Joined
May 3, 2008
Messages
2,875
Points
48
Menarik kupasan blogger tersohor adiazudin.... :)

Nak tanya lagi sket laa...

1 - Adakah jika hanya kekal sebagai PART TIME BLOGGER tidak boleh @ layak untuk digelar PRO BLOGGER?

2 - Menjana pendapatan yang stabil dari blog? Macam mana heh kalo PART TIME BLOGGER yang celup nie nak betul2 dapat income setanding PRO BLOGGER...apa agak2 rahsia PRO BLOGGER nie heh?

3 - Saya suka quote ayat tn ini : " "Alang alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan." - Masalah blogger cap ayam macam saya nie...seluk2 dengan tangan kat blog tak menjadi gak...dah habis sampai pangkal rasanya tulis...tapi respon suam2 jek...AGAK2 LAA NAK KENA BUAT MACAM MANA HEH?

Biasa laa saya budak baru belajar...nak rajin belajar kena rajin tanya dengan cikgu2 nie...kalo dapat guru besar TOKEY kasik pendapat lagi semangat budak mentah macam saya nie... :D

Full-time Blogger atau Professional Blogger adalah seorang blogger yang menjadikan kerjaya menulis atau mengurus blog sebagai pekerjaan utama. Sebagai pekerjaan utama sudah tentulah blog yang diuruskan itu menjana pendapatan yang mencukupi untuk tampung keperluan. Ini definisi umum untuk Pro Blogger.

Bagaimana dengan kita pula? Adakah 100% tumpuan diberikan kepada blog masing-masing dan menjana pendapatan yang stabil dari blog? Mungkin antara kita yang sedang berbincang disini sedang menuju ke arah Pro Blogger.

Kita semua yang sudah berada dalam dunia blogging bolehlah berusaha sedikit demi sedikit ke arah menjadi Pro Blogger kan. "Alang alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan."
 

MrDisc

Veteran
Joined
May 3, 2008
Messages
2,875
Points
48
Org wiki cakap kita mesti percaya...walaupon pada dasarnya sekadar part time blogger....

Silap2 kalo full time blogger mau2 jadi wikipedia versi melayu agaknya.. :)

Itu kne tunggu ade full time blogger singgah thread ni hehe..[emoji16]

Pada saya cabaran yang paling utama adalah kekangan masa dan nak fokus kemaskini blog hehe..part time blogger ni biasanye ade kerje hakiki lain..jdi masa untuk blog tu biasanye bebrapa jam je sehari..

Itu pada pendapat saya la..nak kne tnye pendapat full time blogger jgk hehe..[emoji28]
 

theHaikal

junior
Joined
Sep 7, 2015
Messages
189
Points
28
Age
33
1 - Adakah jika hanya kekal sebagai PART TIME BLOGGER tidak boleh @ layak untuk digelar PRO BLOGGER?

Tn MrDisc MrDisc , bagi saya problogger adalah orang yang berjaya dalam bidang blogging..tidak kiralah sama ada die part-time blogger atau full time blogger. Dan saya percaya semua blogger ingin menjadi problogger..saya pun sama hahah

2 - Menjana pendapatan yang stabil dari blog? Macam mana heh kalo PART TIME BLOGGER yang celup nie nak betul2 dapat income setanding PRO BLOGGER...apa agak2 rahsia PRO BLOGGER nie heh?

Soalan ni tunggu problogger yang jawab..tak layak nak jawab ni..hehe

3 - Saya suka quote ayat tn adiazudin adiazudin ini : " "Alang alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan."

Suka juga dengan quote ni..alang-alang dah terjerumus dalam dunia blog ni..kne buat all-out hahahah +KetawaSinis+

p/s kalau nak ikutkan MrDisc MrDisc lah yang paling super duper senior dalam WC ni hehehe..saya ni..ikan bilis aje hehe
 

adiazudin

junior
Joined
Mar 16, 2008
Messages
57
Points
8
MrDisc MrDisc Jangan panggil saya blogger tersohor.

1. Pro Blogger tapi buat Part-time? Pendapat sayalah, jika sudah level Pro Blogger, earnings blog stabil, tak buat kerja lain rasanya. Kerja lain yang jadi part-time kemudian.

2. Macam mana nak jadi kena perbincangan lanjut. Kita boleh lihat contoh dan tanya diri sendiri juga bagaimana seseorang Pro Blogger itu success.
3 blog diatas mereka buat apa?

MrDisc MrDisc & theHaikal theHaikal sambung perbincangan +Hmm+
 

MrDisc

Veteran
Joined
May 3, 2008
Messages
2,875
Points
48
Hoho! Ikan bilis baru dalam kolam nie jek...kolam lain dah jadi jerung kan... :D

Senior pada angka semata...dari seni blogger dan perjalanan selaku blogger masih petai lagi... :)

Suka juga dengan quote ni..alang-alang dah terjerumus dalam dunia blog ni..kne buat all-out hahahah +KetawaSinis+

p/s kalau nak ikutkan MrDisc MrDisc lah yang paling super duper senior dalam WC ni hehehe..saya ni..ikan bilis aje hehe
 

MrDisc

Veteran
Joined
May 3, 2008
Messages
2,875
Points
48
Tak silap saya rasa nak panggil tuan blogger tersohor...kenapa? Siap pandai lagi pilih blog ada PR ngan rank alexa...kalo blogger cap ayam tak tahu pon blog PR-PR nie... :D

MrDisc MrDisc Jangan panggil saya blogger tersohor.
Wah kalo macam tue misi 2016 kena jadi pro blogger aa...bukan lagi blogger kampung dusun sarip dol... :D

Mereka buat apa? Saya tak berapa jelas...yang saya tengok mereka buat benda yang mereka suka buat jek kott...ke bukan?

1. Pro Blogger tapi buat Part-time? Pendapat sayalah, jika sudah level Pro Blogger, earnings blog stabil, tak buat kerja lain rasanya. Kerja lain yang jadi part-time kemudian.

2. Macam mana nak jadi kena perbincangan lanjut. Kita boleh lihat contoh dan tanya diri sendiri juga bagaimana seseorang Pro Blogger itu success.
3 blog diatas mereka buat apa?

MrDisc MrDisc & theHaikal theHaikal sambung perbincangan +Hmm+
 

Tokey

Staff member
administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
524
Points
28
Aku pun x tahu PR tu ape...haha.kena banyak lg mengaji nie...
 

MrDisc

Veteran
Joined
May 3, 2008
Messages
2,875
Points
48
Hoho! Bos dah mmg PR - permanent resident dengan WC nie...PR 0 pon ada kisah kan... :)

p/s: mengaji ker menggali lagi? Takkan kosong jek kan takeover WC nie...ini bos newbie bukan sebarangan ooo... :D

Aku pun x tahu PR tu ape...haha.kena banyak lg mengaji nie...
 

adiazudin

junior
Joined
Mar 16, 2008
Messages
57
Points
8
PR adalah Google Page Rank yang dikira berdasarkan kekuatan backlink pada sesebuah tapak web. PR Score diberi dari 1 hingga 10.

Tokey Tokey WangCyber, wangcyber.com - PR 2, Alexa Rank 283,877

"Mesti poket Tokey Tokey penuh duit AdSense ni..." +Lalala+
 

Tokey

Staff member
administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
524
Points
28

MrDisc

Veteran
Joined
May 3, 2008
Messages
2,875
Points
48
Penah merasa dalam 50K rank alexa WC niee under coach shuth...pastinya under coach import baru WC nie ( yang digelar TOKEY) takkan xbleh capai 50K rank alexa tue...silap2 rank 30K bleh pegi nie...bentang aa tokey misi 2016 nanti...baru nampak sasaran WC 2016...nak layak AFC jek ker...atau nak layak pergi ACL ker... :D
Ooo ye ker..+Terbaik+
 
Top