Siapa disini Biz/Work At Home Moms?

nisabelle

freshman
Joined
Jan 21, 2010
Messages
1
Points
0
Assalamualaikum semua, ingin mengambil kesempatan berkongsi pengalaman saya sebagai seorang pengusaha. Keputusan menubuhkan online fashion bermula pada tahun 2009 dimana masa itu saya masih bekerja sebagai seorang accountant. Di pendekkan cerita sekarang ini saya bekerja sepenuh masa di kedai online nisabelle.com sambil menjaga anak2 di rumah. Pendapatan lumayan + quality time with family. Alhamdulillah.
 

slimdiet2

freshman
Joined
May 27, 2011
Messages
100
Points
0
orang umah saya buat home made coklat n kelas home made coklat.
 

sueella

Newbie
Joined
Sep 28, 2010
Messages
250
Points
0
Age
38
Salam perkenalan dari saya.. Sueella.. :)

Terima kasih kepada tuan shuth yg membuka ruangan ini..

Jika dahulu saya bekas kerani di tenaga nasional berhad, sekarang saya mempunyai 2 syarikat sendiri bersama dengan suami saya.
Jika dahulu saya ke pejabat menguruskan kerja di bahagian admin. Sekarang saya serahkan tugas tersebut pada staff saya di pejabat.

Sekarang saya jadi surirumah + usahawanita sepenuh masa di samping menjaga anak yg masih kecil, saya melakukan kerja2 online dan menguruskan urusan kerja yang berkaitan dengan pejabat di rumah jika staff saya tidak dapat melakukannya.. saya selalu iklankan produk saya di mudah.my. Jika secara online , produk penapis air yang saya jual lebih mendapat jualan di sana berbanding di web jualan saya sendiri. Pelanggan saya datangnya dari semua pelosok negeri di malaysia.

Minat saya bila dah tinggal di rumah, melakukan kerja2 desgn minisite, banner, ecover, fanpage, profile Fb. Saya juga minat dalam kerja2 kraff jika berkesempatan. Antara material yg digunakan seperti kulit siput, tempurung, tin susu dll

Saya juga buat coaching/bengkel design/minisite/fbmarketing/marketing plan-blog, email,forum, sosial marketing di rumah. Jika ada yang hendak belajar 1 hari datang kena bayar RM100. Saya ajar secara praktikal.

Selain itu, saya menjual produk digital seperti ebook bersama team IM saya. Disamping itu saya juga menjual barang secara dropship di kedai online sy www.smartwellbiz.com. Antara barangan yang dijual adalah seperti tudung dan T-shirt muslimah

Pendek kata, jika kita ada ilmu.. senang saja nak buat duit walaupun hanya di rumah saja. Jika memberi alasan masa tak cukup.. kena pandai uruskan masa kerana masa itu amat berharga. Takde ilmu kena bakar dari mereka yang berilmu.
 

Pedot

freshman
Joined
Aug 19, 2009
Messages
1
Points
0
saya sebenarnya hanya menolong kawan untuk menyiapkan tempahan coklat. namun bila dah seronok terus belajar sana sini sebelum berani menjual secara online. alhamdulillah, walau tak banyak lepas la belanja dapur seminggu.
 
Joined
Jun 6, 2011
Messages
2
Points
0
As Salam buat semua...

Salam Perkenalan...selama nie melihat dan mendengar dari jauh sahaja , alhamdulillah dgn RUANG dan PLATFORM yang Tuan Shuth berikan rasa terpanggil untuk terus menjadi PEMBERI TERBAIK dalam lapangan yang dihadiahkan Allah ini, insyaAllah.

Memulakan perniagaan secara ONLINE sejak 2003 lagik dengan perkongsian produk-produk kesihatan dan kecantikan. Turut bekerja waktu itu dan masa yang sama meneruskan pengajian di peringkat Master dalam bidang Kaunseling Psikologi ~ Major Displin Kaunseling Keluarga & Perkahwinan. Setelah tamat pengajian memberi tumpuan kepada RE-BRANDING nizwar75 kepada Aniz Anwar Klinik Sukses...Alhamdulillah setelah RE-BRANDING menunjukkan maklum balas yang positif. Dan juga MINAT YANG MENDALAM dalam isu dan bicara KESIHATAN yang juga merupakan sebahagian CABANG KESEJAHTERAAN , alhamdulillah dipertemukan jodoh dengan World Wellness Network.

Subhanallah! Pengalaman sememangnya GURU YANG SANGAT BEHARGA...latar belakang keluarga yang terlibat dalam perubatan Islam lebih 30 tahun, Klinik Kaunseling dan juga penerokaan produk kesihatan melengkapi KEINDAHAN perjalanan yang dilalui...Terasa kehidupan LEBIH BERMAKNA apabila dapat membantu mereka yang memerlukan...

Saya suka Tolong Orang Lain BAHAGIA
Saya suka Tolong Orang Lain SEJAHTERA
Saya suka Tolong Orang Lain SIHAT ~ sihat yg JUJUR & TULEN emosi sihat, minda sihat, spiritual sihat yang akhirnya membawa kpd KESEJAHTERAAN dan FIZIKAL REALITI juga SIHAT...(Melinieum desease ~ stress yg membunuh dlm senyap...menenggelamkan keharmonian diri tanpa sedar)
Saya suka Tolong Orang lain BERSYUKUR ~ bahawa KASIH ALLAH selalu ada melengkapi CINTA YANG CUKUP SEMPURNA

Hanya dengan KEREDHAAN YG TOTAL akan membawa RASA SYUKUR...dan RASA SYUKUR akan membawa rasa cukup yang membahagiakan...It all has to start from within...

RAHSIA KEJAYAAN YANG MANIS, LUHUR, MURNI dan HARUM harus dimulai dgn having a GOOD REALTIONSHIP With Y.O.U! InsyaAllah jika ini mampu dinikmati...kejayaan yang lebih hebat dan luar biasa akan meluncur laju dihadiahkan Allah, insyaAllah...


Memegang amanah sbg Counselor, Life Coach, Wellness Therapist dan Usahawan...

Heal Life...LIVE Life ~ Inspirasi Aku & ANUGERAH
 
Joined
Jun 6, 2011
Messages
2
Points
0
Lupa juga nak perkenalkan diri...Saya merupakan PENULIS UNTUK EBOOK JOM LANGSING.

Ebook tersebut dihasilkan daripada sebahagian disertasi Sarjana dahulu...bagaimana PENGARUH OBESITI dan SELF ESTEEM, kenapa individu boleh terus terjebak dengan masalah OBESITI??? Memahami KONTEKS DALAMAN DIRI mencakupi keharmonian minda, emosi dan spiritual sebelum melakukan PELABURAN berkaitan pelangsingan...dan juga RAHSIA MINDA & KONTRAK DIRI dan SENI VISUALISE menjayakan MISI IMPIAN Langsing...

Konsep yg sama sebenarnya masalah OBESITI, KEGEMUKAN...CINTA MAKAN dengan masalah PENAGIHAN DADAH..maksud saya dr konsep addiction itu cuma bezanya....penagih dadah mencari dadah...PENAGIH MAKANAN akan mencari makanan untuk melarikan diri drpd masalah atau memberi THERAPHY yang akhirnya....membawa KONSEKUEN yang hampir sahaja sama...

"MEMBUNUH DIRI TANPA SEDAR"...cuma bezanya pencinta makanan tidak DICOP SALAH di sisi masyarakat...

Panjang pula story saya..:) boleh shj dapatkan Ebook Jom Langsing utk mengetahui perinciannya...
 
Last edited:

honeys

freshman
Joined
Jul 31, 2009
Messages
69
Points
0
Assalamualaikum...

Alhamdulillah, dah ada ruangan untuk wanita. Sebelum ni tengok ramai lelaki. Jadi macam malu-malu kucen nak mencelah-celah. nak tanya pun malu je sebab semua macam dah hebat2.

Alhamdulillah, saya dah terbitkan 2 buah ebook iaitu rahsia tangisan bayi dan panduan memilih taska dengan bantuan pakar ebook, Tuan Jamal dan bantuan personal coaching Abu Jarir.

Sekarang sedang aktif menjual produk fizikal, iaitu produk kesihatan shaklee.

Salam perkenalan semua...
 

ice's

freshman
Joined
Jun 7, 2011
Messages
2
Points
0
Salam..hebat2 belaka wanita-wanita disini..segan saya pulak...saya hanya menjual brg online secara kecil-kecilan di mudah.my.menjual kasut-kasut baru & seconhand kanak-kanak, beg tangan , jam casio sheen.
 
Joined
Jun 21, 2009
Messages
1,051
Points
0
Tahniah WC, membuatkan saya nak register baru..
Sebelum ni dok log in pakai suami punya id.

Saya kerja makan gaji, tapi still buat bisnes sendiri.
Online je la yang sempat, offline memang tak sempat.

Saya cuma aktifkan blog saya dan dah buat 2 produk sendiri...
Wallahua'lam...
Ha ha..kami suami isteri pun kongsi je akaun..malas nak bukak banyak2 akaun..urus satu je..lagi senang kan..he he
 

YUS07

freshman
Joined
Aug 15, 2007
Messages
5
Points
1
Terima kasih kerana mengadakan ruangan ni.
saya hanyalah surirumah dan baru belajar membuat craft.
Sedia menerima bulk tempahan.
Saya membuat craft dr felt utk dibuat keychain, phone charm, car charm, penanda buku, klip rambut dan lain2.
Semuanya handmade.
 

suehouri

freshman
Joined
Jun 6, 2011
Messages
2
Points
0
as salam semua....

seronoknya membaca kejayaan anda semua yang ada dulunya bekerja dan kini dh full time biz.
itu yg saya nak blaja tuh. sy mmg bekerja, kadang2 tlg husband yang full time buat belon. boleh lah tgk kat facebook cari gerbang dekorasi belon anda.

tp klu nak harapkan belon saja zaman skg nih mmg ssh sket. kena pelbagaikan biz. sambil2 tu ada bukak gerai kecil jual kuih gandus (mesti ramai x tahu kan) tp yelah benda baru dan x ramai yg tahu so tak larat rasa nak teruskan dengan jualan yg ciput....bertahanlah jg dlm 6 bulan pastu ada juga jual karipap frozen (hand made) jual kt org2 terdekat pastu stop plak sbb x larat sy dh start pregnant.
dalam masa yg sama saya mampu buat chicken chop+kuahnya yg mmg sedap (respon dr kawan) tp x pernah juallah......

so skg, pikir punya pikir rasa nak buat balik sume benda tu, tp tulah tunggu bersalin nnti kot!!!!
tp kalau buat jualan online dalam pantang pun bleh kan......adooiiii mcm2 nak buat.

so kwn2 bglah candangan, pendapat, idea @ komen ya. saya sedia membaca......

bantulah sy untuk menjadi lebih berjaya dalam biz sbb itulah impian saya sekian lama. dah x larat nak makan gaji dah......hu hu


tq semua....
 

zaliya

freshman
Joined
May 23, 2009
Messages
41
Points
0
yup.. pakai tangan.. kalau gambar org ambil masa lama nak siap. lebih kurg 3 4 bulan gak la. upah ikut berapa kos yg perlu untuk buat gambar tu. kalau size besar, kosnya besar la.. kalau gambar saya dulu, kosnya dalam RM30++. itu pun guna 6 warna (benang) je.. kalau nak gambar cantik, kena guna dalam 50 ke atas benang.. plus skali ngan kain, kos dalam RM150++. Sekali ngan upah, RM200. ssh nak ckp bab upah sbb kena tgok gambar yg nak di sulam tu dulu. pe2 pun upah hanya dalam RM50 - RM80 je. ikut kesusahan nak wat gambar tu. yg selebihnya kos nak beli kain n benang sulam. kalau nak upah saya buat boleh. gambar sy sendiri x siap2 lagi. malas sbb besar sgt. hehe.. tp kalau org upah, sy akan siapkan. skrg ni sy hanya buat gambar pemandangan n buah-buahan je. tu pon baru separuh siap. except yg ditempah, akan sy siapkan.
 

zaliya

freshman
Joined
May 23, 2009
Messages
41
Points
0
ini salah satu crosstich yg tengan saya buat. tapi ni saya tidak menggunakan kain. tapi menggunakan rotan. kos dia murah sikit. rotan ni sesuai utuk buat pemandangan atau gambar2 simple je. kalau gambar kita, hanya boleh dibuat pada kain dan guna benang yg lain yg lebih kuat iaitu benang DMC
 
Top