Sharing tentang startup company.

cyclebin10

freshman
Joined
Jun 17, 2013
Messages
61
Points
8
Hello kawan - kawan semua nak tanya bisnes startup apa yang okay ye sekarang ni?
Aku dan member - member tengah buat decision untuk bukak company kami.
Tapi kami masih tgh tgk market dan cari pendapat.
 

freyafreya

junior
Joined
Sep 8, 2013
Messages
69
Points
8
For me, its best if you cari yang feasible for the time being then bende tu you minat. Contoh you minat gaming, boleh buat start up company yang develop games. I tengok games pun tengah booming sekarang since ramai yang duduk rumah.
 

manpit

freshman
Joined
Aug 30, 2019
Messages
21
Points
1
Age
23
Sesuai ke waktu sekarang ni nak berbisnes? Yang keluar kwsp boleh la kot. Tu pun beli emas je.
 

cyclebin10

freshman
Joined
Jun 17, 2013
Messages
61
Points
8
Fast food, hobbies, furniture, electronics, beauty. Ni antara product category paling hot. https://datareportal.com/reports/digital-2019-ecommerce-in-malaysia
Yup industri ni antara paling hot tapi terlalu banyak competitors. Takut jugak nak masuk sebab takut tak boleh survive. Tengah survey market software since masih menaik kat Malaysia ni.
Post automatically merged:

For me, its best if you cari yang feasible for the time being then bende tu you minat. Contoh you minat gaming, boleh buat start up company yang develop games. I tengok games pun tengah booming sekarang since ramai yang duduk rumah.
Merancang nak start up software dan media. Setuju even tak kat rumah pun semua dah ada capaian internet kan sekarang.
 

manhan23

freshman
Joined
Apr 24, 2011
Messages
48
Points
6
Sesuai ke waktu sekarang ni nak berbisnes? Yang keluar kwsp boleh la kot. Tu pun beli emas je.
Bukak bisnes bukan saja - saja bang, kena ada ilmu. Kalau tak memang tak boleh survive ye. Sebab sekarang semua orang pun memang nak jadi entrepreneur.
Post automatically merged:

Yup industri ni antara paling hot tapi terlalu banyak competitors. Takut jugak nak masuk sebab takut tak boleh survive. Tengah survey market software since masih menaik kat Malaysia ni.
Untuk yang banyak competitors memang kena sendiri unik. Ni yang saya belajar daripada kursus marketing.
Setuju dengan bidang IT, sesuai sangat sebab Malaysia banyak pun guna software luar. Masih banyak peluang.
 

cyclebin10

freshman
Joined
Jun 17, 2013
Messages
61
Points
8
Untuk yang banyak competitors memang kena sendiri unik. Ni yang saya belajar daripada kursus marketing.
Setuju dengan bidang IT, sesuai sangat sebab Malaysia banyak pun guna software luar. Masih banyak peluang.
Sekarang kami masih dalam plan lagi boss, mmg tgh cari marketing guru untuk dapat tunjuk ajar. Banyak belajar sendiri dan pengalaman member - member lain saja.
 

mega90

freshman
Joined
Dec 9, 2019
Messages
18
Points
1
Age
30
Untuk yang banyak competitors memang kena sendiri unik. Ni yang saya belajar daripada kursus marketing.
Setuju dengan bidang IT, sesuai sangat sebab Malaysia banyak pun guna software luar. Masih banyak peluang.
Mahal kursus marketing sekarang. Tggu lepas covid habis baru pikir nak join.
 

manhan23

freshman
Joined
Apr 24, 2011
Messages
48
Points
6
Sekarang kami masih dalam plan lagi boss, mmg tgh cari marketing guru untuk dapat tunjuk ajar. Banyak belajar sendiri dan pengalaman member - member lain saja.
Saya baru lepas settle Roar Point punya masterclass. Dua hari je dia punya class tapi memang cukup cover knowledge marketing. Dari ads sampai la how to gets sales and leads.
Post automatically merged:

Mahal kursus marketing sekarang. Tggu lepas covid habis baru pikir nak join.
Masa sekarang sesuai bro, price per pax RM3898, paling murah yang saya pernah tgk setakat ni. Banding kan dengan masterclass lain pernah tengok cecah 7k jugak.
 

mazamazam

freshman
Joined
Apr 20, 2021
Messages
1
Points
1
Age
43
Hello kawan - kawan semua nak tanya bisnes startup apa yang okay ye sekarang ni?
Aku dan member - member tengah buat decision untuk bukak company kami.
Tapi kami masih tgh tgk market dan cari pendapat.
agriculture. sisa dapur/sisa makanan percuma. ....End Product - baja/makanan ternakan.
fikir fikir ada jawab.
 

rusydi07

freshman
Joined
Jul 14, 2021
Messages
15
Points
1
Age
25
Hello kawan - kawan semua nak tanya bisnes startup apa yang okay ye sekarang ni?
Aku dan member - member tengah buat decision untuk bukak company kami.
Tapi kami masih tgh tgk market dan cari pendapat.
Bisnes apa yang ok ? Semua bisnes ok asalkan ada pelanggan.

Macam mana nak ada pelanggan ? Kena selesaikan masalah.

Macam mana nak selesaikan masalah. Kena cari masalah.

Bisnes yang paling ok adalah bisnes yang selesaikan masalah orang.

Cari masalah, jual solusi. Confirm ok. Whatever keadaan pon bisnes akan tetap boom.
 
Top