Dalam Negara Share cara jaga kebersihan time covid

papala

freshman
Joined
Apr 22, 2014
Messages
82
Points
8
Just share dengan korang cara nak jaga kebersihan time pandemik. Macam biasa lah, personal hygiene tu kena jaga. Jangan lupa social distancing. pakai mask and keep things around you clean. Jom kita kurangkan kes covid kat Malaysia.
 

keefe

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
27
Points
3
Age
30
Kes pun makin lama makin kurang sebab orng dok buat swab test.. Kadang first pegi negatif, second positi pulak.. Tapi tu lah sampai bila lah nak wfh je.. Nak jalan2 rentas negeri macam dulu2.. Ahahaha
Just share dengan korang cara nak jaga kebersihan time pandemik. Macam biasa lah, personal hygiene tu kena jaga. Jangan lupa social distancing. pakai mask and keep things around you clean. Jom kita kurangkan kes covid kat Malaysia.
 

erinmalik

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
34
Points
8
Age
29
Yesss sekarang pegi mana2 balik mandi, baju terus basuh! Tapi masalahnya penat lah nak basuh hari2, mandi banyak kali.. Naik bil air api semua
 

meijimeijiji

freshman
Joined
May 11, 2011
Messages
91
Points
6
Yesss sekarang pegi mana2 balik mandi, baju terus basuh! Tapi masalahnya penat lah nak basuh hari2, mandi banyak kali.. Naik bil air api semua
Laa apahal nak mndi bnyk kali pulak asalkan rasa dah bersih dah okay. Baju je make sure basuh jgn tnggu penuh bakul baru la nak basuh mmg bnyk bakteria
 

barley

junior
Joined
Mar 31, 2012
Messages
56
Points
8
Laa apahal nak mndi bnyk kali pulak asalkan rasa dah bersih dah okay. Baju je make sure basuh jgn tnggu penuh bakul baru la nak basuh mmg bnyk bakteria
Musim covid memang phobia sikit pasal bakteria n kuman ni tpi kalau basuh baju bnyk kali pun still x bersih sebab mesin basuh pusing slow mcm spin je
 

merriebrownie

junior
Joined
Jun 11, 2013
Messages
50
Points
8
Musim covid memang phobia sikit pasal bakteria n kuman ni tpi kalau basuh baju bnyk kali pun still x bersih sebab mesin basuh pusing slow mcm spin je
Putaran mesin basuh slow mcm spin ni tnggu masa nak rosak je. Rumah aku mesin basuh putar kuat sngt sampai baju tu jadi mudah lusuh & luntur warna
 

milobing80

freshman
Joined
Apr 30, 2011
Messages
16
Points
1
Putaran mesin basuh slow mcm spin ni tnggu masa nak rosak je. Rumah aku mesin basuh putar kuat sngt sampai baju tu jadi mudah lusuh & luntur warna
Sama la. Mesin basuh sy pun putar kuat sngt sampai baju tu susah nak leraikan masa nak sidai. Putar je lebih baju x bersih sngt pun
 

Junaidahsaat

freshman
Joined
Aug 19, 2016
Messages
19
Points
1
Age
41
Laa apahal nak mndi bnyk kali pulak asalkan rasa dah bersih dah okay. Baju je make sure basuh jgn tnggu penuh bakul baru la nak basuh mmg bnyk bakteria
Mesti lah sekarang kan mana2 pegi balik rumah kena bersih kan diri. Aku pun pegi mana2 akan mandi. Dok rumah un mandi 3 kali sehari utk kebersihan diri.
Post automatically merged:

Putaran mesin basuh slow mcm spin ni tnggu masa nak rosak je. Rumah aku mesin basuh putar kuat sngt sampai baju tu jadi mudah lusuh & luntur warna
Tukar je lah spin dalam tu. Rasanya dah longgar kot sebab tu putar tak betul. Aku pun guna mesin basuh penah rosak tempat putar tu so jimat lah tak payah beli baru.
 

meijimeijiji

freshman
Joined
May 11, 2011
Messages
91
Points
6
Putaran mesin basuh slow mcm spin ni tnggu masa nak rosak je. Rumah aku mesin basuh putar kuat sngt sampai baju tu jadi mudah lusuh & luntur warna
Beli mesin basuh front load panasonic yg smart wash ni senang sikit. Boleh detect & auto adjust cara basuhan. Xde la putar kuat kemain
 

barley

junior
Joined
Mar 31, 2012
Messages
56
Points
8
Beli mesin basuh front load panasonic yg smart wash ni senang sikit. Boleh detect & auto adjust cara basuhan. Xde la putar kuat kemain
Mesin basuh ni la kwn aku beli haritu siap ada technology blue ag+ yg hilangkan bakteria kuman kat baju guna cold wash je
 

merriebrownie

junior
Joined
Jun 11, 2013
Messages
50
Points
8
Beli mesin basuh front load panasonic yg smart wash ni senang sikit. Boleh detect & auto adjust cara basuhan. Xde la putar kuat kemain

Aku pun suka mesin basuh yg smart wash. Mesin basuh ni pun boleh sense level n suhu air jugak kan. Berbaloi jgk kalau beli sebab boleh jimat air letrik.
 

milobing80

freshman
Joined
Apr 30, 2011
Messages
16
Points
1
Mesin basuh ni la kwn aku beli haritu siap ada technology blue ag+ yg hilangkan bakteria kuman kat baju guna cold wash je

Serious la hilangkan bakteria sekali masa basuh tu. Tak pyh nak risau dah takut bakteria melekat kat baju lepas keluar beli brg dapur. Balik tu terus masuk baju dlm mesin basuh ni je.
 

meijimeijiji

freshman
Joined
May 11, 2011
Messages
91
Points
6
Aku pun suka mesin basuh yg smart wash. Mesin basuh ni pun boleh sense level n suhu air jugak kan. Berbaloi jgk kalau beli sebab boleh jimat air letrik.
Haah boleh la jimat air & elektrik. Lagipun mesin basuh ni guna 3Di inverter guna sensor yg sense getaran drum. Baru la x pusing kuat sngt mcm mesin basuh biasa,
 

barley

junior
Joined
Mar 31, 2012
Messages
56
Points
8
Serious la hilangkan bakteria sekali masa basuh tu. Tak pyh nak risau dah takut bakteria melekat kat baju lepas keluar beli brg dapur. Balik tu terus masuk baju dlm mesin basuh ni je.
Baju budak2 senang la nak basuh x perlu nak rendam air panas konon nak matikan kuman. Jimat masa sikit guna mesin basuh ni x yah basuh bnyk kali takut x bersih.
 

Junaidahsaat

freshman
Joined
Aug 19, 2016
Messages
19
Points
1
Age
41
Mesin basuh ni la kwn aku beli haritu siap ada technology blue ag+ yg hilangkan bakteria kuman kat baju guna cold wash je
Brand apa tu? Ye ke boleh bunuh kuman dgn air sejuk je? Hebat betul mesin basuh tu share2 laa
 

erinmalik

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
34
Points
8
Age
29
Laa apahal nak mndi bnyk kali pulak asalkan rasa dah bersih dah okay. Baju je make sure basuh jgn tnggu penuh bakul baru la nak basuh mmg bnyk bakteria
Memang lah kadang2 mandi pun belum tentu bersih kena sental 1 badan.. memang lah tu pasal lah risau biar baju lama2 kat dalam tu ingat bakteria tak membiak ke..
 

barley

junior
Joined
Mar 31, 2012
Messages
56
Points
8
Brand apa tu? Ye ke boleh bunuh kuman dgn air sejuk je? Hebat betul mesin basuh tu share2 laa
Panasonic fx2 series, tak kisah air panas ke air sejuk ke boleh bunuh kuman tu sebab teknologi ultraviolegt diorang yang bunuh kuman.

Memang lah kadang2 mandi pun belum tentu bersih kena sental 1 badan.. memang lah tu pasal lah risau biar baju lama2 kat dalam tu ingat bakteria tak membiak ke..
Even dah basuh pun risau kalau baju berbau je... takut basuh tak bersih bakteria lain pulak yang membiak.
 

ali2nt5

freshman
Joined
Jul 5, 2021
Messages
1
Points
1
Age
36
salam semua... dengar bantuan PEMULIH ade bagi bantuan khas utk peniaga kecik.. yg tu kene apply ke mcm mana ye? mmber aku frwd link ni https://www.tcer.my/gkp-4/ tapi xbgtau plak kene mohon ke tak.. ade sape2 tau tak?
 
Top