Sewa kedai

kobeee

freshman
Joined
Mar 30, 2012
Messages
36
Points
8
Saya nak tanya ni... Korang tahu tak mana nak buat **** yg mudah dan berbaloi? Saya nak buka kedai dkt area ampang... Sebulan kena bayar 4K... Untuk deposit dia suruh byr 3 bulan sewa so maksudnya dkt sini kena bayar RM12k dulu. Ingat nak buat **** dulu bayar yg 12k tu. Korang boleh bantu tak? kalau ada meh share dkt sini yaaa

Capture.PNG
 

Muslim Ahmad

freshman
Joined
Oct 24, 2019
Messages
33
Points
6
Age
22
Saya nak tanya ni... Korang tahu tak mana nak buat **** yg mudah dan berbaloi? Saya nak buka kedai dkt area ampang... Sebulan kena bayar 4K... Untuk deposit dia suruh byr 3 bulan sewa so maksudnya dkt sini kena bayar RM12k dulu. Ingat nak buat **** dulu bayar yg 12k tu. Korang boleh bantu tak? kalau ada meh share dkt sini yaaa

View attachment 22564
buka kedai apa tu? saya plan nak buka kedai makan juga area KL... Kalau area sini tempat tumpuan org ramai nak selit gak sewa kedai heheh
 

astakona

freshman
Joined
Jan 17, 2020
Messages
13
Points
1
Age
30
Saya nak tanya ni... Korang tahu tak mana nak buat **** yg mudah dan berbaloi? Saya nak buka kedai dkt area ampang... Sebulan kena bayar 4K... Untuk deposit dia suruh byr 3 bulan sewa so maksudnya dkt sini kena bayar RM12k dulu. Ingat nak buat **** dulu bayar yg 12k tu. Korang boleh bantu tak? kalau ada meh share dkt sini yaaa

View attachment 22564
area ampang patut ah mahal banyak office kot dkt sini so tempat crowded confirm harga sewa pun tinggi huhu. Mcm saya stay kuala langat sewa lot kedai sini just 1000 sebulan
 

astakona

freshman
Joined
Jan 17, 2020
Messages
13
Points
1
Age
30
buka kedai apa tu? saya plan nak buka kedai makan juga area KL... Kalau area sini tempat tumpuan org ramai nak selit gak sewa kedai heheh
kalau nak buka kedai makan mmg elok ah buka area kl banyak office. kau lek je time lunch confirm penuh hahaha tp tulah sewa bulan bulan yg sakit. Dah lah dia minta duit deposit 3 bulan sewa pula tu picanggg
 

Muslim Ahmad

freshman
Joined
Oct 24, 2019
Messages
33
Points
6
Age
22
area ampang patut ah mahal banyak office kot dkt sini so tempat crowded confirm harga sewa pun tinggi huhu. Mcm saya stay kuala langat sewa lot kedai sini just 1000 sebulan
beza boss kedai dkt kampung sale kurang tu sewa pun murah hahaha... Tp sekali kedai kampung dah viral org dari kl pun sanggup dtg jauh jauh
 

Muslim Ahmad

freshman
Joined
Oct 24, 2019
Messages
33
Points
6
Age
22
kalau nak buka kedai makan mmg elok ah buka area kl banyak office. kau lek je time lunch confirm penuh hahaha tp tulah sewa bulan bulan yg sakit. Dah lah dia minta duit deposit 3 bulan sewa pula tu picanggg
kena tengok jugak. kalau kedai makan tu tk sedap siapa nak dtg? lingkup gak hahahaa
 

manhan23

freshman
Joined
Apr 24, 2011
Messages
43
Points
6
Saya nak tanya ni... Korang tahu tak mana nak buat **** yg mudah dan berbaloi? Saya nak buka kedai dkt area ampang... Sebulan kena bayar 4K... Untuk deposit dia suruh byr 3 bulan sewa so maksudnya dkt sini kena bayar RM12k dulu. Ingat nak buat **** dulu bayar yg 12k tu. Korang boleh bantu tak? kalau ada meh share dkt sini yaaa

View attachment 22564
Brader boleh buat **** yayasan dewan perniagaan melayu perlis berhad, saya pakai **** ni buat niaga sendiri, klu 12k tu boleh lepas je. Saya pinjam jumlah yg sama utk sewa kedai barang servis telefon. saya dah try apply dkt maybank tp interest rate tinggi sgt lebih 10%. Then kawan saya recommend buat **** dkt yayasan ni dpt profit rate 7.99% je
area ampang patut ah mahal banyak office kot dkt sini so tempat crowded confirm harga sewa pun tinggi huhu. Mcm saya stay kuala langat sewa lot kedai sini just 1000 sebulan
Ye tempat dia senang nak cari, tu yag mahal skit, lagi pun dia kat dgn kawasan perumahan kat situ, mmg elok la nak bukak kedai kat sana.
kena tengok jugak. kalau kedai makan tu tk sedap siapa nak dtg? lingkup gak hahahaa
Orang KL tak sedap pun orang pergi jugak, kat sini takde sabe rajin nak masak dah, lagi - orang bujang mmg malas lah nak masak.
 
Last edited:

BBphire

junior
Joined
Apr 11, 2011
Messages
92
Points
8
kalau nak buka kedai makan mmg elok ah buka area kl banyak office. kau lek je time lunch confirm penuh hahaha tp tulah sewa bulan bulan yg sakit. Dah lah dia minta duit deposit 3 bulan sewa pula tu picanggg
Biasa la tu 3 bulan deposit, nak sewa rumah pun 3 bulan deposit, sbb takut dah tempah tak jadi amik. Lepas tu nanti nak keluar pun penyewa kena cari ganti makan masa jugak.
 

astakona

freshman
Joined
Jan 17, 2020
Messages
13
Points
1
Age
30
Brader boleh buat **** yayasan dewan perniagaan melayu perlis berhad, saya pakai **** ni buat niaga sendiri, klu 12k tu boleh lepas je. Saya pinjam jumlah yg sama utk sewa kedai barang servis telefon.
what? jauhnya dkt perlis pinjam duit hahahaaha

Ye tempat dia senang nak cari, tu yag mahal skit, lagi pun dia kat dgn kawasan perumahan kat situ, mmg elok la nak bukak kedai kat sana.
baru banyak untung en thats ah sewa mahal untung pun banyak huhu

Orang KL tak sedap pun orang pergi jugak, kat sini takde sabe rajin nak masak dah, lagi - orang bujang mmg malas lah nak masak.
ye do kau tgk org duk kondo semua pemalas baca dkt twitter ramai skrg malas nak masak sbb order food delivery je. grabfood ada foodpanda ada... tp dkt tempat seduh kampung mana ada delivery semua ni umm
 

astakona

freshman
Joined
Jan 17, 2020
Messages
13
Points
1
Age
30
Biasa la tu 3 bulan deposit, nak sewa rumah pun 3 bulan deposit, sbb takut dah tempah tak jadi amik. Lepas tu nanti nak keluar pun penyewa kena cari ganti makan masa jugak.
nak byr sewa tiga bulan tu yg mampos hahahha harga mcm nak beli motor sebiji... sama ah beli motor pun kena buat ****
 

manhan23

freshman
Joined
Apr 24, 2011
Messages
43
Points
6
what? jauhnya dkt perlis pinjam duit hahahaaha
**** tu nama je yayasan perlis. Tapi diorg ade je kat kl, penang, kuching sibu. Boleh refer website diorg https://yyp.com.my/ jgn risau company ni syariah compliant okiesss

baru banyak untung en thats ah sewa mahal untung pun banyak huhu
Tak semestinya, awal awal tu kalau orang tak tau tak ramai sgt yg akan tgk, untung mungkin ade, s kena bersedia la takut loss pulak bisnes. Ni pun kna ready duit utk tanggung loss.

ye do kau tgk org duk kondo semua pemalas baca dkt twitter ramai skrg malas nak masak sbb order food delivery je. grabfood ada foodpanda ada... tp dkt tempat seduh kampung mana ada delivery semua ni umm
Orang nk cepat je la oreder, bende dah siap. Kat kampung pun akan ade la tu one day, sebab nak masuk kampung jauh, caj hantar mesti mahal kalau buat pun . Ok jugak idea bisnes buat delivery makan kat area kampung ni.

nak byr sewa tiga bulan tu yg mampos hahahha harga mcm nak beli motor sebiji... sama ah beli motor pun kena buat ****
Semua macam ni la skrang apa nak pelik, sbb tu kena sedia kan duit siap - siap. Kalau buat **** apa nak usah amik je la sekali dalam ****. Senang.
 
Last edited:

Muslim Ahmad

freshman
Joined
Oct 24, 2019
Messages
33
Points
6
Age
22
**** tu nama je yayasan perlis. Tapi diorg ade je kat kl, penang, kuching sibu. Boleh refer website diorg https://yyp.com.my/
banyak cawangan, boleh percaya lah ni kan? sbb **** dkt luar tu byk yg senyap centu je. Abg saya pernah nak buat **** kereta then dia minta processing fee rm300. Lepastu bila whatsapp balik tanya terus senyap do
 

astakona

freshman
Joined
Jan 17, 2020
Messages
13
Points
1
Age
30
**** tu nama je yayasan perlis. Tapi diorg ade je kat kl, penang, kuching sibu. Boleh refer website diorg https://yyp.com.my/
oh hahaha sorry aku ingat kan mmg perlis punya
Tak semestinya, awal awal tu kalau orang tak tau tak ramai sgt yg akan tgk, untung mungkin ade, s kena bersedia la takut loss pulak bisnes. Ni pun kna ready duit utk tanggung loss.
loss business acano ya nak naikkan balik business? kena keluar modal baru balik ah en?
Orang nk cepat je la oreder, bende dah siap. Kat kampung pun akan ade la tu one day, sebab nak masuk kampung jauh, caj hantar mesti mahal kalau buat pun . Ok jugak idea bisnes buat delivery makan kat area kampung ni.
tp area kampung makcik makcik rajin masak hahaha maklum kalau perempuan kampung ramai yg duk rumah dari yg bekerja. thats why duk rumah masak jelah. kalau perempuan bandar ramai yg bekerjaya. maklum lah laki skrg takleh harap sgt
Semua macam ni la skrang apa nak pelik, sbb tu kena sedia kan duit siap - siap. Kalau buat **** apa nak usah amik je la sekali dalam ****. Senang.
manusia skrg kan mmg ramai yg pelik... suka buat benda bodoh yg menyusahkan diri lepastu menyusahkan mak bapak. then buat muka tk bersalah pula hahaha
 

manhan23

freshman
Joined
Apr 24, 2011
Messages
43
Points
6
banyak cawangan, boleh percaya lah ni kan? sbb **** dkt luar tu byk yg senyap centu je. Abg saya pernah nak buat **** kereta then dia minta processing fee rm300. Lepastu bila whatsapp balik tanya terus senyap do
Byk cawangan tak semestinya boleh caya, ahlong pun boleh byk cawangan, yg penting syarikat tu berdaftar. Boleh tgk kat ssm nama yayasan ni ade keluar. Ni website diorg https://yyp.com.my/ .
Habis tu abang bro bayar ke tak/ patut **** mana boleh mintak wang pendahuluan. Senang la kena tipu macam tu.
 
Last edited:

manhan23

freshman
Joined
Apr 24, 2011
Messages
43
Points
6
oh hahaha sorry aku ingat kan mmg perlis punya
loss business acano ya nak naikkan balik business? kena keluar modal baru balik ah en?
Bisnes loss biasa akan berlaku 2 - 3 bulan pertama, sepatutnya dah ada dalam bajet bisnes lah. So dalam **** tu dah cover siap - siap untuk bisnes loss. Kalau mcm bisnes sendiri ni kemungkinan kurang or takde la loss tu. Sbb semua buat sendiri.

tp area kampung makcik makcik rajin masak hahaha maklum kalau perempuan kampung ramai yg duk rumah dari yg bekerja. thats why duk rumah masak jelah. kalau perempuan bandar ramai yg bekerjaya. maklum lah laki skrg takleh harap sgt
Betul bro, aku pun kalau dah kahwin nnti nak beli je kat luar, tak payah susah - susah bini nak masak, kita pun tau dia penat kerja.
 

Muslim Ahmad

freshman
Joined
Oct 24, 2019
Messages
33
Points
6
Age
22
Byk cawangan tak semestinya boleh caya, ahlong pun boleh byk cawangan, yg penting syarikat tu berdaftar. Boleh tgk kat ssm nama yayasan ni ade keluar. Ni website diorg https://yyp.com.my/ .
Habis tu abang bro bayar ke tak/ patut **** mana boleh mintak wang pendahuluan. Senang la kea tipu macam tu.
Yayasan ni byk juga ke cawangan dia? abg saya tu bukan minta wang pendahuluan.. cuma processing fee tu mmg wajib byr. yelah agen nak naik turun bank utk apply **** so kena byr dia upah sikit. masalahnya dah dpt upah terus cabut lari
 

astakona

freshman
Joined
Jan 17, 2020
Messages
13
Points
1
Age
30
Bisnes loss biasa akan berlaku 2 - 3 bulan pertama, sepatutnya dah ada dalam bajet bisnes lah. So dalam **** tu dah cover siap - siap untuk bisnes loss. Kalau mcm bisnes sendiri ni kemungkinan kurang or takde la loss tu. Sbb semua buat sendiri.
tulah start baru start business org bukan kenal and tahu sgt pasal kedai kita. Marketing nak kena power baru og tahu.. Kalau org tak nampak business kita mcm mana business nak jalan? mmg bangkrup ah cite dia hahaha

Betul bro, aku pun kalau dah kahwin nnti nak beli je kat luar, tak payah susah - susah bini nak masak, kita pun tau dia penat kerja.
jgn selalu sgt beli luar.. skrg musim corona duk rumah diam diam suruh bini masak. tp jgn jd panic buy simpan stok byk byk dkt rumah. Ingat org lain sama, kang stok makanan habis org lain kebulur pula
 

manhan23

freshman
Joined
Apr 24, 2011
Messages
43
Points
6
Yayasan ni byk juga ke cawangan dia? abg saya tu bukan minta wang pendahuluan.. cuma processing fee tu mmg wajib byr. yelah agen nak naik turun bank utk apply **** so kena byr dia upah sikit. masalahnya dah dpt upah terus cabut lari
Mesti byk cawangan, peminjamnye seluruh malaysia mcm bank jugak.
Tu mmg takut, patut **** takde ape - ape caj servis melainkan lepas dapat ****. Kalau mcm ni dah kira scam laa.
tulah start baru start business org bukan kenal and tahu sgt pasal kedai kita. Marketing nak kena power baru og tahu.. Kalau org tak nampak business kita mcm mana business nak jalan? mmg bangkrup ah cite dia hahaha

jgn selalu sgt beli luar.. skrg musim corona duk rumah diam diam suruh bini masak. tp jgn jd panic buy simpan stok byk byk dkt rumah. Ingat org lain sama, kang stok makanan habis org lain kebulur pula
Sbb tu orang bukak kedai ni utk bisnes yg dah mmg ade profit, sbb dia dah ade pelanggan tetapakan beli barang /service.
Time outbreak camni pun orang masih buat bisnes la beb. Delivery kan adaa...
 
Top