Dalam Negara Settlekan yuran study

popolan

junior
Joined
Oct 7, 2011
Messages
133
Points
18
Saya ada masalah besar ni ayah and mummy saya baru lepas bercerai bulan lepas hmm bukan nak cerita benda buruk pasal ayah saya tapi dia tinggalkan kitaorg sebab ada scandal dgn anak dara mana tah... nampak gaya mcm budak rempit.. skrg ni masalah utama is family kitaorg mmg takda yg kerja kecuali ayah saya. So duit mmg dia yg tanggung selama ni. mak saya suri rumah and adik beradik saya semua belajar lagi termasuk lah saya. yg saya pening skrg ni is yuran belajar. saya study dkt MSU and skrg ada tunggakan 12K . sbb semenjak ayah saya ada perempuan lain dia mmg tak bayarkan pun duit yuran belajar and tak kisah dh pasal anak anak. saya nak minta nasihat and kata kata semangat korang semua. saya down sgt skrg ni saya just nak habiskan study je...
 

catwang90

junior
Joined
Aug 29, 2011
Messages
164
Points
18
Saya ada masalah besar ni ayah and mummy saya baru lepas bercerai bulan lepas hmm bukan nak cerita benda buruk pasal ayah saya tapi dia tinggalkan kitaorg sebab ada scandal dgn anak dara mana tah... nampak gaya mcm budak rempit.. skrg ni masalah utama is family kitaorg mmg takda yg kerja kecuali ayah saya. So duit mmg dia yg tanggung selama ni. mak saya suri rumah and adik beradik saya semua belajar lagi termasuk lah saya. yg saya pening skrg ni is yuran belajar. saya study dkt MSU and skrg ada tunggakan 12K . sbb semenjak ayah saya ada perempuan lain dia mmg tak bayarkan pun duit yuran belajar and tak kisah dh pasal anak anak. saya nak minta nasihat and kata kata semangat korang semua. saya down sgt skrg ni saya just nak habiskan study je...
bagus awak ni nak habiskan juga study walaupun family tgh susah. takpelah kan bersusah susah dahulu, senang senang kemudian. nanti habis study boleh cari kerja bagus then bantu family
 

syafiq ahmad

freshman
Joined
Oct 23, 2019
Messages
48
Points
6
Age
22
Saya ada masalah besar ni ayah and mummy saya baru lepas bercerai bulan lepas hmm bukan nak cerita benda buruk pasal ayah saya tapi dia tinggalkan kitaorg sebab ada scandal dgn anak dara mana tah... nampak gaya mcm budak rempit.. skrg ni masalah utama is family kitaorg mmg takda yg kerja kecuali ayah saya. So duit mmg dia yg tanggung selama ni. mak saya suri rumah and adik beradik saya semua belajar lagi termasuk lah saya. yg saya pening skrg ni is yuran belajar. saya study dkt MSU and skrg ada tunggakan 12K . sbb semenjak ayah saya ada perempuan lain dia mmg tak bayarkan pun duit yuran belajar and tak kisah dh pasal anak anak. saya nak minta nasihat and kata kata semangat korang semua. saya down sgt skrg ni saya just nak habiskan study je...
dah byk sgt kes curang skrg ni... ada anak ramai tp tak fikir pasal family langsung. tk tahu apa nak jd jaman now
Post automatically merged:

bagus awak ni nak habiskan juga study walaupun family tgh susah. takpelah kan bersusah susah dahulu, senang senang kemudian. nanti habis study boleh cari kerja bagus then bantu family
kalau saya kalau boleh nak habiskan study juga. contoh kalau tinggal lg 1 or 2 semester mesti nak habiskan jugak. syg je kalau quit
 

catwang90

junior
Joined
Aug 29, 2011
Messages
164
Points
18
dah byk sgt kes curang skrg ni... ada anak ramai tp tak fikir pasal family langsung. tk tahu apa nak jd jaman now
tulah kes alya iman tu pun sama mcm ni.. umur baru 19 tahun ni dh menggatal dgn laki org. tahu laki tu kaya raya
kalau saya kalau boleh nak habiskan study juga. contoh kalau tinggal lg 1 or 2 semester mesti nak habiskan jugak. syg je kalau quit
Semangat tu mmg ada. tp dia ada masalah kewangan. bapak dia dah chaw mana dia nak cari duit belanja and yuran study
 

abraham205

freshman
Joined
May 23, 2013
Messages
42
Points
8
Saya ada masalah besar ni ayah and mummy saya baru lepas bercerai bulan lepas hmm bukan nak cerita benda buruk pasal ayah saya tapi dia tinggalkan kitaorg sebab ada scandal dgn anak dara mana tah... nampak gaya mcm budak rempit.. skrg ni masalah utama is family kitaorg mmg takda yg kerja kecuali ayah saya. So duit mmg dia yg tanggung selama ni. mak saya suri rumah and adik beradik saya semua belajar lagi termasuk lah saya. yg saya pening skrg ni is yuran belajar. saya study dkt MSU and skrg ada tunggakan 12K . sbb semenjak ayah saya ada perempuan lain dia mmg tak bayarkan pun duit yuran belajar and tak kisah dh pasal anak anak. saya nak minta nasihat and kata kata semangat korang semua. saya down sgt skrg ni saya just nak habiskan study je...
kalau dh terpaksa sangat awak boleh try pinjam duit dkt family terdekat. InshaAllah mana tahu ada yg boleh tolong. awak settlekan dulu payment study then dah habis study nanti dpt kerja bayar balik slow slow
Post automatically merged:

tulah kes alya iman tu pun sama mcm ni.. umur baru 19 tahun ni dh menggatal dgn laki org. tahu laki tu kaya raya

Semangat tu mmg ada. tp dia ada masalah kewangan. bapak dia dah chaw mana dia nak cari duit belanja and yuran study
masalah duit ni boleh je settle. duit dkt mana mana boleh cari. kalau family retak seribu ni yg susah...mcm saya sebelum ni pun ada masalah kewangan, tp yg stress time tu bank pulak susah nak approve. mcm mcm pulak dia minta
 
Last edited:

AziziSedal

freshman
Joined
Dec 24, 2019
Messages
21
Points
1
Age
22
Saya ada masalah besar ni ayah and mummy saya baru lepas bercerai bulan lepas hmm bukan nak cerita benda buruk pasal ayah saya tapi dia tinggalkan kitaorg sebab ada scandal dgn anak dara mana tah... nampak gaya mcm budak rempit.. skrg ni masalah utama is family kitaorg mmg takda yg kerja kecuali ayah saya. So duit mmg dia yg tanggung selama ni. mak saya suri rumah and adik beradik saya semua belajar lagi termasuk lah saya. yg saya pening skrg ni is yuran belajar. saya study dkt MSU and skrg ada tunggakan 12K . sbb semenjak ayah saya ada perempuan lain dia mmg tak bayarkan pun duit yuran belajar and tak kisah dh pasal anak anak. saya nak minta nasihat and kata kata semangat korang semua. saya down sgt skrg ni saya just nak habiskan study je...
sakit do dah lah belajar dkt MSU. aku study uitm dulu satu sem 500 je yuran ahaha
 

syafiq ahmad

freshman
Joined
Oct 23, 2019
Messages
48
Points
6
Age
22
tulah kes alya iman tu pun sama mcm ni.. umur baru 19 tahun ni dh menggatal dgn laki org. tahu laki tu kaya raya

Semangat tu mmg ada. tp dia ada masalah kewangan. bapak dia dah chaw mana dia nak cari duit belanja and yuran study
tulah pasal kesian budak ni. nak belajar tp ada masalah family pulak. boleh je kan try minta bantuan? mcm zakat ke
 

barley

freshman
Joined
Mar 31, 2012
Messages
45
Points
8
Saya ada masalah besar ni ayah and mummy saya baru lepas bercerai bulan lepas hmm bukan nak cerita benda buruk pasal ayah saya tapi dia tinggalkan kitaorg sebab ada scandal dgn anak dara mana tah... nampak gaya mcm budak rempit.. skrg ni masalah utama is family kitaorg mmg takda yg kerja kecuali ayah saya. So duit mmg dia yg tanggung selama ni. mak saya suri rumah and adik beradik saya semua belajar lagi termasuk lah saya. yg saya pening skrg ni is yuran belajar. saya study dkt MSU and skrg ada tunggakan 12K . sbb semenjak ayah saya ada perempuan lain dia mmg tak bayarkan pun duit yuran belajar and tak kisah dh pasal anak anak. saya nak minta nasihat and kata kata semangat korang semua. saya down sgt skrg ni saya just nak habiskan study je...
byk tu nak kena byr 12K. maybe awak boleh try minta bantuan mana mana... kalau kerajaan tk boleh nak tolong boleh cari NGO or maybe company yg boleh pinjam kan duit
 
Last edited:

popolan

junior
Joined
Oct 7, 2011
Messages
133
Points
18
sakit do dah lah belajar dkt MSU. aku study uitm dulu satu sem 500 je yuran ahaha
uitm kerjaan punya mmg lah murah. kalau dah masuk private university mesti pishang beb kalau ada financial problem. nak byr yuran saja dah puluh ribu
 

barley

freshman
Joined
Mar 31, 2012
Messages
45
Points
8
tulah pasal kesian budak ni. nak belajar tp ada masalah family pulak. boleh je kan try minta bantuan? mcm zakat ke
serious lah minta zakat? lambat wei proses dia. tah bila boleh duit tu hahahah. lagi pun ramai yg apply so berebut sikit ah susah nak dpt. try pinjam duit dulu jumpa agent dia and bincang mcm mana.. dia boleh suggest and kasi nasihat pasal financial ni. mcm saya pernah pinjam duit utk emergency mak saya sakit. tulah insurans takde mmg pishang nak byr. last last pinjam dkt yayasan ihsan rakyat. dpt duit laju gila dlm 2 3 hari je
 
Last edited:

AziziSedal

freshman
Joined
Dec 24, 2019
Messages
21
Points
1
Age
22
kalau nak guna duit cepat boleh try pinjam duit. mcm saya pernah pernah pinjam utk emergency sbb my mom nak kena operate. then my friend sugggest ambil dkt yayasan ihsan rakyat. senang je nak lulus dlm 2 3 hari dah boleh dpt duit
cepat lulus ni paling takut nak apply
 

syafiq ahmad

freshman
Joined
Oct 23, 2019
Messages
48
Points
6
Age
22
serious lah minta zakat? lambat wei proses dia. tah bila boleh duit tu hahahah. lagi pun ramai yg apply so berebut sikit ah susah nak dpt. try pinjam duit dulu jumpa agent dia and bincang mcm mana.. dia boleh suggest and kasi nasihat pasal financial ni
boleh jelah kalau nak try. tk salah pun. ada rezeki boleh dpt
 

barley

freshman
Joined
Mar 31, 2012
Messages
45
Points
8
cepat lulus ni paling takut nak apply
nak takut apa? before nak apply tu tgk lah review dkt google or fb. lagipun yayasan ni dah register under ssm. saya percaya pun sbb company ni syariah compliant... so selamat ah sikit tkde kena kencing dia ada akad and record kita punya agreement. saya share ni pun sbb profit dia rendah tau... boleh dpt dlm 6.5% - 9.99%
 
Top