Senarai Wholeseller dan Dropshipper

qrodat

Senior
Joined
Feb 28, 2008
Messages
1,868
Points
38
hahaha tp tul gak.. maafkan seseorg tu tuhan akan balas berlipat kali ganda... setiap manusia ada silap..
kes aku masa buat ebay.. first kene tipu masa jual paypal cuma 40usd tp selang beberapa minggu dapat rezeki allah bagi lebih 100 kali ganda..
kes kedua problem ngan link2u problem cuma dalam 2,3k je.. tp tuhan nak bg rezeki sampai sekarang ni x kira plak bape aku dapat.. alhamdulillah..

setiap kejadian ada hikmahnye.. cuba cari hikmah ittew...

so moral of the story.. kasi kn tipu dulu br leh bjaya?
ahhahah
 

dangabay

freshman
Joined
Jun 16, 2009
Messages
1,246
Points
0
hahaha tp tul gak.. maafkan seseorg tu tuhan akan balas berlipat kali ganda... setiap manusia ada silap..
kes aku masa buat ebay.. first kene tipu masa jual paypal cuma 40usd tp selang beberapa minggu dapat rezeki allah bagi lebih 100 kali ganda..
kes kedua problem ngan link2u problem cuma dalam 2,3k je.. tp tuhan nak bg rezeki sampai sekarang ni x kira plak bape aku dapat.. alhamdulillah..

setiap kejadian ada hikmahnye.. cuba cari hikmah ittew...

jadi kau dah maafkan lah linklik tu ya....hehhee...bagus la sifu...sy musti pilih...
 

Muhd Hadi

Newbie
Joined
Oct 30, 2009
Messages
178
Points
18
bg sesiapa yg import barang ada tindakan yg perlu diambil,ini antra prosedur yg boleh mmemudahkan korang.

bg yg nk import barang

1.beli sample dlu,contact provider/seller bole send sample x?

2.byar hanya yg menggunakan paypal,escrow atau l/c(letter of credit).kurang risiko duit dan boleh claim

3.bila puas ati dgn sample,rjuk kpada Kastam dan sirim sbb ad undang2 bila nk import,tnya customer services,dia akan bgtaw lebih lanjut,setiap produk ada kod tertentu.

4.hantar sample ke sirim,ikut pengalamn saya brg elektronik tiada duti import/tax tp perlu pengesahan drpada SIRIM.

5.bila dpt,order skali lg..bila da bt few transaksi/yakin dgn supplier buka akaun dgn DHL, diorang ada service utk SME,slalu ada promotion,ni bgus klw korang punya stok da smpai bribu ringgit bila skali order.cepat smpai dpan pintu lagi :)

6.klw da bribu jgn guna paypal,risiko bole kne suspend..buat pakai L/C plak..bole rjuk bank

prosedur L/C ni mcm escrow tp pihak bank & DHL boleh bantu dr segi dokumen.,

7.bila ad approval dari SIRIM bgtaw DHL sruh g ambik stok kt supplier,send kt diorang copy approval from SIRIM,slalunya da ad dokumen snag je lpas. :)

8.tggu brang smpai.

9.bayar kpada seller mlalui bank klw guna L/C

**guna DHL cepat,janji brang ready,standard express b4 12tgahari...arini ambik stok,sok smpi dpn pintu,
 

Muhd Hadi

Newbie
Joined
Oct 30, 2009
Messages
178
Points
18
jgn igt nk beli branded product dkt alibaba k/whatsoever....branded product ni hanya dimiliki oleh liquidator/wholesaler bertauliah sja..

fakta ni perlu diambil kira!!
HANYA TERDAPAT DALAM 220 SYARIKAT SAHAJA!! yang mempunyai lesen wholesaler utk branded product terutama elektronik.

ia hanya boleh diketahui sama ada anda lantik konsultan/pergi survey syarikat itu sendiri.

ini utk menjamin kestabilan harga pasaran produk terbabit.

JANGAN MEMBELI DARI ALIBABA.COM UNTUK BARANGAN BRANDED

sources yg dipercayai ada di globalsources.com & thewholesaleforum.co.uk

lebih lanjut bole tgk thread ni

KLIK SINI

HOPEFULLY DAPAT MEMBANTU:)
 

romperstomper

freshman
Joined
Aug 20, 2010
Messages
110
Points
0
nak tanya pendapat otai2 kat sini tentang wholeseller ni www dot cheap4shoes dot com (xpat nak tulis url sebab lom cukup 15post le plak)

Kalau dari segi aunthenticity tu..mmg sah la barang kat situ tak original. Price too good to be true, plus bukan dealer plak tu. Pastu kalau nak buat meniaga kat eBay, siap sedia la kena dispute kalau buyer tau tu barang fake (istilah sekarang -replica). Lagi pun, kalau terus terang cakap kat buyer tu barang fake. mesti dorang query pasal harga yang agak sama ngan barang ori (ambil cth: Kasut Supra. Cuba banding harga ngan laman authentic dealer Supra , Karmaloop.com). Pada pendapat aku la...tak payah la meniaga kasut fake tu kat eBay..kena dispute naya ko.hehe
 

Muhd Hadi

Newbie
Joined
Oct 30, 2009
Messages
178
Points
18
nk taw cmpany 2 scam ke x,g Google, then taip URL + SCAM,nnt kluar la artikel terbabit,tp baca dulu cz kdg 2 keyword 2 dari pertanyaan org lain..ada company yg jual betul tp ciput je..boleh kira dgn jari..

taktik yg slalu ak guna ak call je direct owner company 2.contoh brand Kingston...pg website diorang n cari page/link 'WHERE TO BUY'...yg kluar slalu adalah company yg jadi distributor diorang di setiap negara cm Malaysia Microm xsilap n ad lagi 2,3 company..IMGRAM kot..lebih kurangla sebutan 2..hehe

yg otai2 bnyak duit,ni 'lubuk duit korang',yela barang dah tentu ori sbb dr distributor,boleh check online lg nk register brg klw org xcaye ori...

p/s : nantikan kemunculan ak kt utk supply brg hot..hehe
 

LuqeZz

freshman
Joined
Dec 5, 2010
Messages
26
Points
0
Kalau dari segi aunthenticity tu..mmg sah la barang kat situ tak original. Price too good to be true, plus bukan dealer plak tu. Pastu kalau nak buat meniaga kat eBay, siap sedia la kena dispute kalau buyer tau tu barang fake (istilah sekarang -replica). Lagi pun, kalau terus terang cakap kat buyer tu barang fake. mesti dorang query pasal harga yang agak sama ngan barang ori (ambil cth: Kasut Supra. Cuba banding harga ngan laman authentic dealer Supra , Karmaloop.com). Pada pendapat aku la...tak payah la meniaga kasut fake tu kat eBay..kena dispute naya ko.hehe

tapi bro sy bukan nak jual dlm ebay, sy just nak jual dekat facebook or buat blog 1 utk jual kasut.. so bro / mana2 otai kat sini yg dah tgk website tu, apa pendapat korang.. rasanya website tu scam or mmg jual barangan fake?

nk taw cmpany 2 scam ke x,g Google, then taip URL + SCAM,nnt kluar la artikel terbabit,tp baca dulu cz kdg 2 keyword 2 dari pertanyaan org lain..ada company yg jual betul tp ciput je..boleh kira dgn jari..

taktik yg slalu ak guna ak call je direct owner company 2.contoh brand Kingston...pg website diorang n cari page/link 'WHERE TO BUY'...yg kluar slalu adalah company yg jadi distributor diorang di setiap negara cm Malaysia Microm xsilap n ad lagi 2,3 company..IMGRAM kot..lebih kurangla sebutan 2..hehe

yg otai2 bnyak duit,ni 'lubuk duit korang',yela barang dah tentu ori sbb dr distributor,boleh check online lg nk register brg klw org xcaye ori...

p/s : nantikan kemunculan ak kt utk supply brg hot..hehe

sye dah check melalui google pasal tu, and x dpt byk feedback...
 
Last edited:

Muhd Hadi

Newbie
Joined
Oct 30, 2009
Messages
178
Points
18
tapi bro sy bukan nak jual dlm ebay, sy just nak jual dekat facebook or buat blog 1 utk jual kasut.. so bro / mana2 otai kat sini yg dah tgk website tu, apa pendapat korang.. rasanya website tu scam or mmg jual barangan fake?



sye dah check melalui google pasal tu, and x dpt byk feedback...

maknanya website ni ada potensi SCAM sbb slalunya akan ada data/thread psal company 2..and lpas tgk mcm SCAM,cz company ni jual replica utk top brand..bahaya ni klw company nike tahu guna nama diorang..saman byk ooo..juta2 klw kene!!

lg 1 klw nk selamat minta sample dgn bayar guna Paypal,klw byk alsan tingglkan je..lg 1 klw compny ok knapa still guna gmail lg..korag fkir2kanla..klw cm kita2 ni yg newbie xpe lg..company besar xkn guna service free email provider evn nk contact klien pn guna kne guna atas nama company taw..

ni pengalaman ak sendri sjak bt import ni
 

mrashdi

freshman
Joined
Dec 21, 2009
Messages
9
Points
0
ipmart.com ada tawarkan program dropship ni..ada siapa2 yg dah cuba?
 

peace

freshman
Joined
Mar 30, 2010
Messages
229
Points
0
xcbe mne tau..cbe la bro..pastu update kt sni k..hee..share2 la..
 

mrashdi

freshman
Joined
Dec 21, 2009
Messages
9
Points
0
xcbe mne tau..cbe la bro..pastu update kt sni k..hee..share2 la..

teringin gk nk cuba...tp deposit utk dropship agak tinggi usd500:p

ipmart dropship - ipmart.com/main/text_about_dropship

review org yg beli kt ipmart tp bkn as a dropship..dia beli utk personal use -
kyspeaks.com/2010/09/22/barnes-noble-nook-ebook-reader-in-malaysia/
 

shazwi

freshman
Joined
Jun 1, 2008
Messages
515
Points
16

worldezam

Newbie
Joined
May 13, 2009
Messages
2,138
Points
0
mana bro tau tak leh caya?bro dah try ke?

baru je pasang angan2 nak guna DS tu...:(

bro boleh tgk komen² yg lepas dkt thread dropship warga WC...:D
 

zaid

freshman
Joined
Feb 15, 2011
Messages
5
Points
0
halu2..
tolong la saye nie cik..
sye da blur nie..
huhuhu
 
Top