Senarai list directory yang berguna

eches83

Senior
Joined
Nov 6, 2006
Messages
548
Points
18
Assalamualaikum

Sekadar pemerhatian dari saya untuk dikongsi dengan warga forum Wangcyber. Seperti yang kita tahu, one way backlink mmg Google lebih suka kalau dibandingkan dengan reciporcal link. kat sini saya nak kongsi, teknik yang saya pakai untuk dapatkan one way backlink iaitu DIRECTORY.

kalau search kat Yahoo @ Google mmg banyak listkan directory tapi kebanyakan paid directory (yang kita cari confirm la free ;))

Jadi kat bawah nih adalah link2 yang saya jadikan panduan untuk cari directory baru, semua directory disusun ikut pagerank yang paling tinggi sampai paling rendah, bercampur2 dari segi free dan paid directory. Ada beribu2 directory dalam list2 berikut, cuma nak cari yang free je..

http://webdirectorylist.smashingdir.com/

http://www.websitepromotion4you.com/show_free_directories.php

http://www.addurl.nu/

Saya add blog saya ke dalam lebih kurang 10-15 directory baru setiap hari utk sepanjang 3 minggu lepas dan ada nampak kesan positif dari segi iwebtool prediction. Sebelum nih blog saya dijangkakan untuk dapat Pagerank dalam 4.0 - 4.4 tapi baru2 nih dah melonjak dari 5.3 - 5.6..Walaupun banyak faktor lain (unique content, etc) yang perlu diambil kira dalam penentuan pagerank tapi saya rasa kalau teknik nih diamalkan secara berdikit2 tapi consistent, akan membuahkan kesan yang positif pada masa depan dari segi ranking di enjin carian..

Itu je pemerhatian saya yang mungkin ada kurang kat mana2, jadi tambah2 la mana yang tak betul dan saya harap link2 tuh berguna untuk sapa yang mencari2 directory free.
 

eches83

Senior
Joined
Nov 6, 2006
Messages
548
Points
18
that's quite time consuming right? anyway, thanks. :)
Tak jugak..bleh abis dalam 10 - 15 minit..saya mmg dah buat doc file tentang summary blog saya..pastuh cuma copy paste je :)
 

shueqry

freshman
Joined
Aug 25, 2006
Messages
440
Points
18
hai members, pekabar u all..

saya sbenarnya ndak faham apa
yang dikatakan oleh eches83 tadi..

tapi, seleas mengkaji sendiri
dan mengorek maknanya dengan
bantuan abang Google, baru saya
tau apa maksudnya semua
word yang canggih tu..

very informatif, thank you! :)


shueqry,
kota kinabalu, sabah.
 
Top