Semua e-book adalah Tipu!

zulyunus

freshman
Joined
Jun 6, 2008
Messages
30
Points
1
Walaupun banyak knowledge boleh dapat free, ebook yang dijual masih relevan. Ada blue ocean strategy, ertinya market tak pernah tepu. Tak percaya tanya la orang yang jual ebook, banyak tak untung mereka.
 

iezat

Senior
Joined
Jul 31, 2009
Messages
2,444
Points
0
orang yang kaya selalu membelanjakan wang mereka
untuk membeli buku atau ebook untuk dibaca,salah satu
rahsia orang kaya adalah membaca dan akan sentiasa
mencari sumber2 yang baru.Bukan mencari sumber ilmu yang
percuma.Sumber perkongsian yang boleh didapati secara
percuma hanyalah sekadar penerangan dan perkongsian
biasa saja tetapi perkongsian yang berbayar akan mendapat
pulangan yang akan membuat anda tersenyum dan kaya.
 

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
Agaknya sbb itulah rumah2 orang kita tak banyak buku2 ilmiah... sbb takde buku yang percuma

bila anak mintak duit cikgu suh beli buku, mula la buat2 muka sedih.
 

miecs

Senior
Joined
Jul 16, 2008
Messages
322
Points
18
Agaknya sbb itulah rumah2 orang kita tak banyak buku2 ilmiah... sbb takde buku yang percuma

bila anak mintak duit cikgu suh beli buku, mula la buat2 muka sedih.
zaman sekarang org tak perlu beli buku yg tebal2 tu dah, dengan ebook digital camni boleh dibawa ke mana2 dan senang nak baca. Jadi penulis ebook ni sekurang2nya menyumbang kearah ilmu pengetahuan,tak gitu?...
 

bulat33

freshman
Joined
May 27, 2009
Messages
19
Points
0
salam...ada gak ebook yang memang berguna...contohnya ebook panduan asas blogger oleh bro yazid dan ebook keychain oleh bro hairul tu...
 

Dr. Peace

Newbie
Joined
Dec 17, 2009
Messages
1,751
Points
36
masing-masing mempunyai keperluan yg tsendiri.. beli yg perlu je la.. senang cite.. hihi.. :D
 

gman68

freshman
Joined
Dec 10, 2009
Messages
9
Points
0
haha...laku je aku tengok orang jual...ada duit, beli...takde duit, jangan beli....semua orang boleh berfikir...
Aku setuju...ada duit beli,takde tgk jer lah.
Bagi aku kita kena tgk plak apa jenis ebook tu? kalau setakat teknik pemasaran internet,tak payah beli lah.Berlambak yang free.
Kalau yang sememang nya kita perlukan "ilmu"...tak boleh tolak jugak.
Nak pergi kelas tuisyen pun kena bayar tauu...hehehe. Ilmu skrg bukan free semua.
Kalau semua nak free,banyak kelas tuisyen tutup.hehehe
 

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
zaman sekarang org tak perlu beli buku yg tebal2 tu dah, dengan ebook digital camni boleh dibawa ke mana2 dan senang nak baca. Jadi penulis ebook ni sekurang2nya menyumbang kearah ilmu pengetahuan,tak gitu?...
ya.....

koleksi ebook boleh disimpan dalam pendrive atau CD... boleh jadi perpustakaan bergerak

dengan ebook, ramai penulis dapat menyumbangkan ilmu mereka... sbb lebih senang nak buat ebook berbanding membuat buku fizikal
 

zhilmy87

freshman
Joined
Oct 13, 2009
Messages
427
Points
0
Bagi aku la kan... sebenarnya memang berkesan teknik2 dalam ebook tu. tapi kalu dah terlalu komersial sangat sure la teknik yang diajar tu jadi 'saturated'.

Even kalau kita belajar teknik2 dari otai Warrior forum or DP forum sekali pon belum tentu kita boleh jana pendapatan macam yang dorg dapat. Antara sebab2 nya:

1. kalau dah ramai yang gune teknik tu sure 'saturated' nyer
2. dorang memang dah pro, x macam kita baru nak jinak2
3. belum tentu teknik tu sesuai dgn kita. setiap orang ada cita rasa sendiri.
4. pendek cerita nak wat duit online ni bukan semudah disangka. kena kuatkan semangat n gigih cari info terkini... coz semua teknik boleh basi.

So kalau nak buat duit online pastikan info dalam ebook tu bukan teknik yang dah basi. Rajin2 ler lawat n wat research kt forum IM yang worldwide punya... sebab terlalu banyak info kat sana.

Lastly kena gigih n jangan give up kalau nak jana pendapatan online ni ;)
 

JacKhalid

Newbie
Joined
Nov 23, 2009
Messages
490
Points
16
Ebook memang bagus. saya banyak beli ebook dan saya belajar lebih banyak "rahsia" berbanding dengan benda2 free. selain dari itu, ebook juga merupakan salah satu shortcut utk kita belajar sesuatu dengan lebih cepat dan berkesan. dalam internet ada berjuta-juta sumber maklumat, tapi bukannya semua itu relevan dengan apa yg kita cari/mahu.

mcm yg tuan2 cakap, kalo ada duit & perlu, beli lah. tak rugi pun. ilmu pengetahuan. ni kira pelaburan jangka panjang gak. cthnya, saya ada beli ebook hartanah. dengan harga RM 40, saya dapat belajar pasal beli rumah tanpa keluar 1 sen pun. saya penah join preview seminar, bayar RM 11. dia nak dedah rahsia yg serupa, tp kena join real seminar dgn bayaran RM 2-3K. so, berbaloi la kiranya beli ebook kan? ;)

tentang kenapa penulis ebook nak jual ebook walaupun mereka dah kaya, itu saya rasa sebab mereka nak melipatgandakan kekayaan mereka. selain tu, diorang nak kongsi ilmu & pengalaman yg ada. belajar daripada pengalaman org lain bagus kan? org berpengalaman lebih tahu tentang sesuatu subjek itu berbanding dgn org yg tak tau ape2. saya lihat penulis ebook sbg pembantu kpd penyelesaian masalah org ramai dgn cara yg cepat, mudah dan murah.

sekian pendapat dari newbie :)
 

paktamduda

freshman
Joined
Jun 10, 2009
Messages
368
Points
16
Yang jujur dan ada kualiti tak banyak..yang banyaknya menggunakan pendedahan tu sebagai sumber pendapatan utama diaorang..
 

Qisti

freshman
Joined
Feb 28, 2010
Messages
4
Points
0
Salam...saya baru disini, baru nak belajar tentang ebook dll. Boleh beri tunjuk ajar..terima kasih
 

sameerasense

freshman
Joined
Mar 2, 2010
Messages
1
Points
0
org yg buat ebook tu sah2 dah kaya.. tp aku pelik apsl nk kena jual2? kasi free je la klu btul nk berkongsi.. kang aku tny tuan pny bdan takot kecik ati plak...klu aku bleh kaya ngn wat keje senang cmni, aku xkongsi dah.. aku layan sorg2 smpai nama aku dlm toplist manusia kaya pastu aku bg sdekah kt org miskin..sah2 la org miskin tu hepi giler aku bg sebakul duit kat dia..lg sonok..haishhhh
 
Top