Selling limit utk acc baru

CikguHafis

freshman
Joined
Dec 14, 2009
Messages
749
Points
18
Salam sumerr..bermula dari bulan ogos ebay dah mula mengganggu seller yang ader akaun baru dengan melimitkan listing 100 item hanya untuk 30 hari...hari ni ebay buat hal lagi yang mengecutkan lagi perut account2 baru di ebay...hari ni bole list 10 item je sebulan...pening kepala seller2 yang aderr account baru kalau nak kejar sale...so saya rasa better kiterr sumer discuss apa2 berkenaan dengan selling limit "baru" ni kat cni...mana laa tau kiterr bole cari penyelesaian bersama!!!
 

CikguHafis

freshman
Joined
Dec 14, 2009
Messages
749
Points
18
kalau 10 akaun...dapat list 100 brg je sebulan...kalau brg2 AN saya rasa perlu jual lebih lagi baru bole rasa untungnyaaa...tapi tak tau laa kalau brg fizikal...terpaksalaaa bukak lebih dari 10 akaun kalau cam ni
 

rahmat4213

freshman
Joined
Mar 8, 2009
Messages
58
Points
6
kalau 10 akaun...dapat list 100 brg je sebulan...kalau brg2 AN saya rasa perlu jual lebih lagi baru bole rasa untungnyaaa...tapi tak tau laa kalau brg fizikal...terpaksalaaa bukak lebih dari 10 akaun kalau cam ni

Bro kalau list kat my boleh lagi.aku pernah jumpa org jual duit syiling 5 posen sampai 10 hengget.Cuba tengok ni http://cgi.ebay.com.my/50-cents-Malaysia-coin-1995-rare-/270642729835?pt=LH_DefaultDomain_207&hash=item3f0390536b
Takkan xde 5 posen kut.huahuahhuah.

Ada jugak org letak barang AN tapi bro kena research(hint bukan mousepad).Ada jugak sales.Bagusnya kat ebay my,fee dia xdela tahap gaban.free pun.

aku share ni sebab kena mcm bro jugak,so kat ebay my ni boleh kita start practice utk main fizikal dalam malaysia.bila ada sales dari oversea xdela kelam kabut.

Sharing is caring;)
 

CikguHafis

freshman
Joined
Dec 14, 2009
Messages
749
Points
18
tu laaa pasal ni nak bukak terapeak...kiterr buat research apa brg bole niaga kat malaysia..nnt dah ok kiterr niaga kat ebay lain plakk...lagi laaa senang cam tu..tp nak kena research laaa..kat malaysia lain plak demand dierr dari negara2 lain...harga pun kena laa murah ckit..pastu servis hantar pun kena laaa pantas..fee pun ciput
 

habiburrahman

freshman
Joined
Dec 14, 2008
Messages
627
Points
16
kalau meniaga kat eBay My, best jual setem..ala2 apa yg di ajar sifu berhingus... :)
 

rahmat4213

freshman
Joined
Mar 8, 2009
Messages
58
Points
6
tu laaa pasal ni nak bukak terapeak...kiterr buat research apa brg bole niaga kat malaysia..nnt dah ok kiterr niaga kat ebay lain plakk...lagi laaa senang cam tu..tp nak kena research laaa..kat malaysia lain plak demand dierr dari negara2 lain...harga pun kena laa murah ckit..pastu servis hantar pun kena laaa pantas..fee pun ciput

Bro ko guna teknik ebook sifu zacky.lagi sempoi.Dari situ bro leh tahu apa top sales kat Malaysia.Aku pakai tu je.Ada la satu barang tu aku dapat idea dari ebook tu pastu aku listkan kat uk,konon2 nak rasa duit pound la, last2 buyer dia org Malaysia jugak huahuahhuah.

Barulah aku sedar rupanya barang tu lagi murah kalau list kat Malaysia.Thanks sifu Zacky for your ebook.

Bab shipping tu pulak jgn risau sangat bro sebab kalau item dari HK(hint ni huahuahhuah) letak je location item dari HK.Pastu deliver 20 business day.Sure ok.Ini xprience aku yg newbai @ kelembai je.huahuahhuah

Sharing is Caring;)
 

rahmat4213

freshman
Joined
Mar 8, 2009
Messages
58
Points
6
Update!
Dari [email protected] melaporkan list di my boleh lebih dari 10.Baru lepas list tadi.biasala waktu Malaysia.Kalau dulu kul 9.30 am dah kelam kabut dah.nak ikut waktu US.huahuahhuah

Yang kelakarnya baru je letak dah ada bid.Tak caya cuba!

Sharing is Caring;)
 

worldezam

Newbie
Joined
May 13, 2009
Messages
2,138
Points
0
ermm...limit listing nie nampak nyer ada byk ketegori antara nya....

- limit list new seller 10 item per month + akaun feedback 5 + register Aug 2010
- limit listing 30 days 100 item list per month + akaun feedback 120 + register Apr 2010
- limit listing all category ("punca brand") + akaun feedback 11 + register Jul 2010
- limit listing category (bila ubah category dan keyword boleh list mcm biasa) + akaun feedback 115 + register May 2009

dekat atas tu antara akaun² aku yg kena listing limit, so masih mencari punca sebenar, harap ada kawan²
yg lain share ler limit listing yg korang kena supaya kita leh cari punca sebenar. sbb apa yg aku nampak akaun lama dan feedback 100 keatas pun masih kena selling limit yg terjada serentak lepas hari raya.

terima kasih.
 

worldezam

Newbie
Joined
May 13, 2009
Messages
2,138
Points
0
ermm...limit listing nie nampak nyer ada byk ketegori antara nya....

- limit list new seller 10 item per month + akaun feedback 5 + register Aug 2010
- limit listing 30 days 100 item list per month + akaun feedback 120 + register Apr 2010
- limit listing all category ("punca brand") + akaun feedback 11 + register Jul 2010
- limit listing category (bila ubah category dan keyword boleh list mcm biasa) + akaun feedback 115 + register May 2009

dekat atas tu antara akaun² aku yg kena listing limit, so masih mencari punca sebenar, harap ada kawan² yg lain share ler limit listing yg korang kena supaya kita leh cari punca sebenar. sbb apa yg aku nampak akaun lama dan feedback 100 keatas pun masih kena selling limit yg terjada serentak lepas hari raya.

terima kasih.
 

rahmat4213

freshman
Joined
Mar 8, 2009
Messages
58
Points
6
ermm...limit listing nie nampak nyer ada byk ketegori antara nya....

- limit list new seller 10 item per month + akaun feedback 5 + register Aug 2010
- limit listing 30 days 100 item list per month + akaun feedback 120 + register Apr 2010
- limit listing all category ("punca brand") + akaun feedback 11 + register Jul 2010
- limit listing category (bila ubah category dan keyword boleh list mcm biasa) + akaun feedback 115 + register May 2009

dekat atas tu antara akaun² aku yg kena listing limit, so masih mencari punca sebenar, harap ada kawan² yg lain share ler limit listing yg korang kena supaya kita leh cari punca sebenar. sbb apa yg aku nampak akaun lama dan feedback 100 keatas pun masih kena selling limit yg terjada serentak lepas hari raya.

terima kasih.

Setuju ngan sifu.

Cuma apa yg saya hadapi skrg ni sama akaun sifu yg saya boldkan.bezanya fb dah lebih 10.Saya kena yg ni.Nak kata vero bukannya AN atau replica(sikat kutu je)tapi xdelak ebay mintak mcm2 pun.Apa yg ebay suruh hanya improve sales.Yg boleh list kat my sahaja.

Camni masak la utk [email protected] mcm saya ni.betul tak sifu worldezam?
 

siti_nasrul

freshman
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,189
Points
0
ermm...limit listing nie nampak nyer ada byk ketegori antara nya....

- limit list new seller 10 item per month + akaun feedback 5 + register Aug 2010
acc ni dah jual berapa item dan berapa fb dah dapat dari sale tu?
- limit listing 30 days 100 item list per month + akaun feedback 120 + register Apr 2010
Limit ni selalu ok sendiri bila acc tu sibuk dan fb bertambah seiring dgn bertambahnya sale. aku selalu kena hari ni, esok da ok balik. skg x tau la cane..
- limit listing all category ("punca brand") + akaun feedback 11 + register Jul 2010
yg ni xpenah kena so may b sifu leh share cane nak lepas..
- limit listing category (bila ubah category dan keyword boleh list mcm biasa) + akaun feedback 115 + register May 2009
limit cani leh campak tepi je.. ubah keyword je terus lepas..

dekat atas tu antara akaun² aku yg kena listing limit, so masih mencari punca sebenar, harap ada kawan²
yg lain share ler limit listing yg korang kena supaya kita leh cari punca sebenar. sbb apa yg aku nampak akaun lama dan feedback 100 keatas pun masih kena selling limit yg terjada serentak lepas hari raya.

terima kasih.

Sifu, leh jawabkan ka atas tu tak? nak tau detail sket.. :D
 

worldezam

Newbie
Joined
May 13, 2009
Messages
2,138
Points
0
Setuju ngan sifu.

Cuma apa yg saya hadapi skrg ni sama akaun sifu yg saya boldkan.bezanya fb dah lebih 10.Saya kena yg ni.Nak kata vero bukannya AN atau replica(sikat kutu je)tapi xdelak ebay mintak mcm2 pun.Apa yg ebay suruh hanya improve sales.Yg boleh list kat my sahaja.

Camni masak la utk [email protected] mcm saya ni.betul tak sifu worldezam?

x pe, sama² usaha cari jalan penyelesaian.....


Sifu, leh jawabkan ka atas tu tak? nak tau detail sket.. :D

masyallah...aku syer limit yg aku kena...utk cari penyelesaian...:D

- limit list new seller 10 item per month + akaun feedback 5 + register Aug 2010
acc ni dah jual berapa item dan berapa fb dah dapat dari sale tu?
-- x sempat nk sold item yg ke 11, result sale x de...akaun testing je nie, 5 feedback as buyer.
- limit listing 30 days 100 item list per month + akaun feedback 120 + register Apr 2010
Limit ni selalu ok sendiri bila acc tu sibuk dan fb bertambah seiring dgn bertambahnya sale. aku selalu kena hari ni, esok da ok balik. skg x tau la cane..
-- hari nie dh 44hari masih x boleh listing utk sesetengah category, klu brg x hot no problem leh list mcm biasa.
- limit listing all category ("punca brand") + akaun feedback 11 + register Jul 2010
yg ni xpenah kena so may b sifu leh share cane nak lepas..
--hari nie baru 28hari tgh tggu lps 30hari nk try brg biasa yg x de brand.
- limit listing category (bila ubah category dan keyword boleh list mcm biasa) + akaun feedback 115 + register May 2009
limit cani leh campak tepi je.. ubah keyword je terus lepas..
--yg nie ok je...x pi x berani list byk²

limit cani leh campak tepi je.. ubah keyword je terus lepas..
 
Last edited:

qrodat

Senior
Joined
Feb 28, 2008
Messages
1,868
Points
38
Apa yg kita phm ebay cuba limit selling utk jg market. Nk elak drp scamer n lain2 kononnya. Setahu sy hanya acc top rate n powersaller yg lps drp limit ( tapi adx jugak toprate yg kn limit selling)
So semua tu mungkin berkaitan DSR, dismping sbb di atas.
Sekadar pndgn
 

siti_nasrul

freshman
Joined
Apr 7, 2010
Messages
1,189
Points
0
masyallah...aku syer limit yg aku kena...utk cari penyelesaian...:D

- limit list new seller 10 item per month + akaun feedback 5 + register Aug 2010
acc ni dah jual berapa item dan berapa fb dah dapat dari sale tu?
-- x sempat nk sold item yg ke 11, result sale x de...akaun testing je nie, 5 feedback as buyer.
aku rasa lepas buyer2 tu da bg fb ok kot acc tu. xpun cuba ko wat sale sket kat ebay my.. maksud aku "jual".. lepas dapat 10 fb dari buyer aku rasa ko dah leh sambung balik kot.. kalo dapat update ek..


- limit listing 30 days 100 item list per month + akaun feedback 120 + register Apr 2010
Limit ni selalu ok sendiri bila acc tu sibuk dan fb bertambah seiring dgn bertambahnya sale. aku selalu kena hari ni, esok da ok balik. skg x tau la cane..
-- hari nie dh 44hari masih x boleh listing utk sesetengah category, klu brg x hot no problem leh list mcm biasa.
ada tak cara nak jadikan barang hot tp x hot pada system ebay? may b pada keyword dia ker? :D


- limit listing all category ("punca brand") + akaun feedback 11 + register Jul 2010
yg ni xpenah kena so may b sifu leh share cane nak lepas..
--hari nie baru 28hari tgh tggu lps 30hari nk try brg biasa yg x de brand.
no komen ( x tau )


- limit listing category (bila ubah category dan keyword boleh list mcm biasa) + akaun feedback 115 + register May 2009
limit cani leh campak tepi je.. ubah keyword je terus lepas..
--yg nie ok je...x pi x berani list byk²
ikut pengalaman aku yg ciput ni, x yah takut selagi x tukar kategori ke kategori yg xder kaitan langsung. Contoh cam ray ban. list kat kategori unisex just tukar keyword je. tp make sure keyword yg boleh attract org kepada sasaran kita. kalo ray ban bila aku wat camtu lepas kena limit, pastu aku list 14 item skali utk satu round (1-3-5-7) banyak kali still selamat.. tp ada gak item yg aku pusing kot mana pun keyword dia xkena gak sasaran.. macam chanel sunglasses

Apa yg kita phm ebay cuba limit selling utk jg market. Nk elak drp scamer n lain2 kononnya. Setahu sy hanya acc top rate n powersaller yg lps drp limit ( tapi adx jugak toprate yg kn limit selling)
So semua tu mungkin berkaitan DSR, dismping sbb di atas.
Sekadar pndgn

Setuju.. improve je dsr insyaallah ok. kalo acc baru yg mmg x kuar dsr tu, buat je cam ada dsr.. sekadar pndgn dari newbie yg blom cukup bulan... :D
 

alam niaga

freshman
Joined
Mar 5, 2010
Messages
44
Points
0
setiap hari ade jer rules baru...skrg ni selling limit berbagai gaya, esok entah apa pulak, tp yg aku nampak makin hari makin ketat nk berjual di ebay lg2 akaun baru,huhu
 

CikguHafis

freshman
Joined
Dec 14, 2009
Messages
749
Points
18
pelik gilerrr....ari ni aku cuba plak teknik ni kot2 laa bole..aku cuba list vero...sebab ingat lepas satu pun jadi laaa...sebab brg vero tu pun mmg aderr dlm simpanan aku...sebelum ni mmg aku try sebelum posa ari tu..memang boleh lepas..tapi sekrg ni x lepas plak..aku target satu akaun satu brg je pun ok..sebab satu brg ni bole dpt rm200 -rm300...tup tup tak bole list pun walau satu barang...fuh jam aku dengan polisi ebay yang semakin ketat ni aku cuba2 cari tempat lain yang boleh jual..kalau kat ebay malaysia..aku pun blur nak jual apa...takkan setem kot..aku aderr gak cari website alternatif...yang aku jumpa bonanzle.com tapi tak tau laaa dgr review org cakap traffic x hot mcm ebay...susah dpt sales...camnerrr nak buat ni yerrr
 

kitakaya

freshman
Joined
Jul 3, 2009
Messages
1,136
Points
36
pelik gilerrr....ari ni aku cuba plak teknik ni kot2 laa bole..aku cuba list vero...sebab ingat lepas satu pun jadi laaa...sebab brg vero tu pun mmg aderr dlm simpanan aku...sebelum ni mmg aku try sebelum posa ari tu..memang boleh lepas..tapi sekrg ni x lepas plak..aku target satu akaun satu brg je pun ok..sebab satu brg ni bole dpt rm200 -rm300...tup tup tak bole list pun walau satu barang...fuh jam aku dengan polisi ebay yang semakin ketat ni aku cuba2 cari tempat lain yang boleh jual..kalau kat ebay malaysia..aku pun blur nak jual apa...takkan setem kot..aku aderr gak cari website alternatif...yang aku jumpa bonanzle.com tapi tak tau laaa dgr review org cakap traffic x hot mcm ebay...susah dpt sales...camnerrr nak buat ni yerrr

meh sini kasi aku try list..hehe.
 

CikguHafis

freshman
Joined
Dec 14, 2009
Messages
749
Points
18
well aku baru je list semlm kat bonanzle.com..so far blom aderr apa2 lagi...jadi aku harap aderr laaa sales kat bonanzle ni...so kalau aderr member2 lain yang posting kat bonanzle ni...share ckit yerr kat cni..utk pengetahuan korg bonanzle ni..tak yah bayar insertion fee..dah sold baru laa bayar...transaksi menggunakan paypal..pastu kiterr bole import fb ebay n listing ebay( kalau tak salah)...meh pakat try!!!
 
Top