Selamat Berkenalan

safiuddin83

freshman
Joined
Oct 9, 2009
Messages
31
Points
0
Hi,

Nama saya Safiuddin dan sekarang bekerja sebagai seorang programmer.
Saya sgt berminat utk menceburi dalam bidang IM ni and pernah gagal suatu ketika dulu. After that, saya kembali fokus kepada kerja sebagai seorang programmer. Tetapi skrg, saya rasa saya nak cuba sekali lg, start with a blog. Cuma masalahnya, terlalu bnyk info yg saya dpt dr forum2, blog dan ebook sehinggakan saya x dpt nak olah semua info tersebut. Dan inilah yg menjadi salah satu kenapa saya gagal pada awalnya.

Honestly, saya suka "stumble" guna IE utk masa lapang. Mostly about science, technology, programming, software and saya pun dah ada bnyk site yg saya simpan dlm account saya for future reference. The point is, saya masih lagi keliru macam mana untuk saya start blogging. Apa topik yg perlu saya review untuk pastikan blog saya terus aktif.

Jadi dengan menyertai forum WC ini saya berharap dapat mencari ilmu dan manfaat untuk mula mencari "extra income" dari blog dan internet.

harap dapat tunjuk ajar dari otai2 dalam forum ni. :)
 

safiuddin83

freshman
Joined
Oct 9, 2009
Messages
31
Points
0
Hmm, ramai yg ckp mcm tu, tp saya ni walaupun programmer tp jiwa bukan programmer. Saya lebih minat kpd web. Dengan tu saya rasa puas. tmbh pulak bila website tu dah start popular, harap2 bila saya try blogging ni saya dpt berjaya. Cuma, saya xtau apa yg nak diblogging. Harap dpt tunjuk ajar dr sifu2 dlm WC nih. Website ni saya buat, and owner tu still active smpi sekrg (myplaza.biz). Salah satu website yg saya suka and bangga. Cuma sekarang saya dah x maintain sebab dah keja di tempat lain.
 

reezluv

Senior
Joined
Jun 5, 2006
Messages
4,115
Points
38
salam kenalan dan selamat datang ye..fokus dan pilih satu area..dan concentrate..

tak payah pening-pening..choose ikut u punya kepakaran atau kepandaian dan juga kelebihan atau kesukaan..kalau suka buat web, baik teruskan dengan design web..buat template dan jual..

atau buat WP theme untuk dijual ke..atau amek upah buat shopping cart site..banyak leh dapat tu..kalau dah terer programming tu, orait la..welkam to WC..jangan lupa join WC Premium untuk dapat lebih kelebihan
 

safiuddin83

freshman
Joined
Oct 9, 2009
Messages
31
Points
0
Dr pengalaman saya, program MLM lengkap dgn matrik, spillover yg paling org cr. Pernah buat dulu secara customize tp dah bnyk yg lupa. Kena revise balik kalau nak buat and maybe for future planning saya akan come out dgn satu script utk saya jual. Insyaallah
 

ZaRul

Senior
Joined
Jan 22, 2009
Messages
1,779
Points
0
selamat datang dan menimba ilmu di wc
 

ShahrulFahmy

Newbie
Joined
Oct 9, 2009
Messages
753
Points
16
Tq for the support. One more thing, for beginner better guna hosting sendiri or using blogspot je dah memadai.

@safiuddin,

Salam Perkenalan dr saya...sy juga newbie...Lebih elok klu bro dptkan domain & hosting sendiri....try tgk kat sempoihosting.com... Klu tak silap ada pakej RM47 atau 50 utk blogging.... takpon, bro boleh bincang dengan bro Anas Asarani, coz dia ada offer utk share hosting.....tgh cari article dia dlm Wc ni, mana ntah, klu bro nk, just invest beli domain je, hosting dia provide....

Dah jumpa...bro blh tanya dia, samada ada lg ke tak...utk maklumat lanjut lihat thread ini KLIK SINI
 

snid73

freshman
Joined
Apr 13, 2009
Messages
149
Points
0
Dr pengalaman saya, program MLM lengkap dgn matrik, spillover yg paling org cr. Pernah buat dulu secara customize tp dah bnyk yg lupa. Kena revise balik kalau nak buat and maybe for future planning saya akan come out dgn satu script utk saya jual. Insyaallah

pernah create customize program macam MLM (Guna VBA aje)
Complete dengan GUI untuk tambah peserta, mencari peserta dan downlinenya.
Kalau pembelian / jualan dibuat....komisyen upline akan dikira secara automatik....

tapi sayang...projek dah complete....tetiba aje customer cancel.......huhuhuhu....
 

safiuddin83

freshman
Joined
Oct 9, 2009
Messages
31
Points
0
Oo.. prototaip yg saya ada pun lebih kurang mcm tu, tp dalam asp.net/ vb.net. Tu pun dah lama lupa. Database pun dah x igt mcm mana. Semua kena check balik, revise balik. So planning maybe in future la kot. Kalau dah ada script senang la. Mostly price around RM2500 per instalation and customization depend on plan. Xtau la price skrg mcm mana.
 

rahmaan

Newbie
Joined
Mar 21, 2006
Messages
316
Points
18
Oo.. prototaip yg saya ada pun lebih kurang mcm tu, tp dalam asp.net/ vb.net. Tu pun dah lama lupa. Database pun dah x igt mcm mana. Semua kena check balik, revise balik. So planning maybe in future la kot. Kalau dah ada script senang la. Mostly price around RM2500 per instalation and customization depend on plan. Xtau la price skrg mcm mana.

cuba bisnes domain & hosting gdi di SINI
 

NeCaRaS

freshman
Joined
Oct 14, 2009
Messages
2
Points
0
Saya [un baru..baru nak belajar psl online marketing nie
 
R

Rayson Ng

Hello,salam kenalan...

Tambah lagi satu programmer di WC forum hehe

selamat datang

greatestProgrammer.jpg
 
Top