Sejauh Manakah Perlunya Daftar Syarikat Untuk Internet Biz??

Joined
Apr 10, 2006
Messages
398
Likes
2
Points
18
Offline
#1
Assalammu'alaikum wbth/Salam Perkenalan/Salam Persahabatan..

Saya :oops: sahabat baru dalam forum ni (baru daftar). Tapi sebenarnya dah lama mengikuti perbincangan di sini. Banyak :D ilmu internet biz yang saya belajar di sini..terutamanya dari sudut etika yang betul & jujur. Hee.. :lol: banyak juga kesilapan yang telah saya lakukan sebelum ini. Malah kerugian pon :( banyak gak sebab terpengaruh ngan program & skim di internet ni (hee..puncanya diri sendiri lah pasal nak duit cepat!). Terima kasih bebanyak kepada semua sifoo di sini..kerana berkongsi ilmu perniagaan internet - pro & kontranya! Terutamanya saudara Shuth yang melahirkan forum ini (saya juga pelanggan sempoihosting)..saudara smartusaha/zul (hee..saya pernah melanggan produk anda)..saudara antzcomm (ideaBISNESluarbisa - banyak yang saya pelajari)..dan semua warga wangcyber..

Okez :D berbalik kepada persoalan..saya tengah membina website niaga sendiri (baru merangkak nak belajar) - cuma yang saya nak tahu adakah kita perlu/wajib mendaftar syarikat at least ENTERPRISE? Maklumlah kerana ia akan melibatkan jual-beli..walaupun senario di Malaysia majoriti usahawan internet adalah orang perseorangan. Harap mendapat pandangan daripada sahabat semua di sini..! Bukan apa saya baru nak belajar meniaga ni..takut jadi kesalahan pula kalau berurusniaga di internet tanpa daftar syarikat. Tapi kalau rasanya tak menjadi keperluan lagi bagus... :oops: sebab baru nak bermula kan..nanti dah dapat untung boleh la daftarkan.. :wink:

Terima Kasih..kepada sahabat2 yang akan memberi pandangan :lol:
 
Joined
Mar 25, 2006
Messages
92
Likes
0
Points
6
Offline
#2
Bg saya...untuk menambah keyakinan pelanggan...sebaik-nya perlu ada...kalau tak nak pun paling kurang contact number atau adress kena ada..
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#3
Mengikut kepada pakar dan yg berpengalaman seperti irfan khairi dan saifulsham (melalui bukunya), tidak perlu mendaftar syarikat untuk melakukan perniagaan internet kerana tidak ada undang2 khusus (buat masa sekarang).

Namun, kalau buat lagi bagus.. Ia menambahkan keyakinan para pembeli anda.. Bagi inspirasiminda, kalau anda takder modal, teruskan dulu ebiz anda tanpa perlu mendaftar perniagaan. ;)

Bila dah ada duit, barulah daftar.. Saya pun tengah tunggu masa nak daftar company jer nih.. Nanti best dan selesa sikit buat biz.. Atas bisnes card pun sedap mata memandang.. :)
 
Joined
Mar 22, 2006
Messages
189
Likes
8
Points
18
Offline
#4
buat syarikat tu boleh ampun lagi... cari partner yg boleh dipercayai tak boleh dimaafkan :)
 
Joined
Mar 14, 2006
Messages
270
Likes
5
Points
18
Offline
#5
Saya galakkan daftar je sdn bhd. Enterprise ni masalah dia bile nak declare income/business tax.

Selain kelebihan "limited liability" kpd director, melalui S/B mcm2 trick bole dilakukan (refer profesional anda) utk mengoptimakan tax sykt dan personal. Setup je dgn bini atau adik beradik anda.

Pernah dengar ayat2 begini?:

Ordinary People : income > tax > expense/saving
Rich People : income > expense > tax

Rasanya dgn S/B je bole buat begitu...
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#6
antradun said:
Pernah dengar ayat2 begini?:

Ordinary People : income > tax > expense/saving
Rich People : income > expense > tax

Rasanya dgn S/B je bole buat begitu...
Belum pernah dengar lagi.. Boleh terangkan sikit? Hmm, dan mengenai sdn bhd, orang kata amat cerewet nak handle syarikat sdn bhd ni, nak bukak pun satu hal.. Dan, apakah aspek2 penting yg perlu kita tahu dalam company sdn bhd ni?

Bagi saya, mulakanlah dulu dgn enterprise.. Bila dah cukup modal, dah sedia, upgrade kepada sdn bhd.. :)
 
Joined
Apr 10, 2006
Messages
398
Likes
2
Points
18
Offline
#7
smartusaha said:
antradun said:
Pernah dengar ayat2 begini?:

Ordinary People : income > tax > expense/saving
Rich People : income > expense > tax

Rasanya dgn S/B je bole buat begitu...

:D hehee..saya pun tak pernah dengar gak. Ni tips bagus..boleh terangkan lebih jelas lagi. Rasanya ramai kekawan kita kat sini nak tau gak. :lol: tenkiu di atas pandangan semua. SaifulSham pun ada..buku & vcd tu memang best - terima kasih juga menjawap beberapa persoalan dari saya semasa di pesta buku pwtc hari tu..
 
Joined
Mar 14, 2006
Messages
270
Likes
5
Points
18
Offline
#8
Betul kata SaifulSham, cari partner yg reliable tu payah.

Tapi jika korang risau psl perkara tersebut, daftar aje dgn org yg paling anda percaya, let say your spouse, adik beradik, ibu bapa, pakcik makcik etc etc. Mereka ni akan jd sleeping partner aje (dan mereka perlu jelas dgn fungsi mereka), cukupkan quota min 2 org utk S/B.

Nak reg S/B hanya perlukan bayaran RM1,800 ke RM2,500 utk yuran secretary. Anda hand over fotostat IC para director shj. Seme urusan S/B diuruskan mereka.

Pengalaman aku S/B takde la remeh mana. Yang penting, every transaction utk sykt kena rekodkan. Yang pasti, habit sebegitu juga penting utk personal management. Keep track everything.

Then, kena buat AGM setiap tahun berakhir. Rekod2 transaction serah pd akauntan, mereka bersama secretary akan prepare AGM minute meeting dan acc report. Director sign utk approve.

Itu aje.

Berkenaan tips org kaya tu macam ni... ehem...

Ko tubuhkan S/B. Ko nak beli brg let say kereta, pc, handphone, even shopping la kat Giant utk barang rumah. Ko bole claim dan declare itu utk perbelanjaan sykt. (sekali lagi, dptkan nasihat profesional eg: secretary/akauntan/tax advisor).

Skrg, sbg staff dlm sykt sendiri, kebanyakan perbelanjaan peribadi ditanggung sykt, dan sykt anda akan dikenakan tax selepas keuntungan kasar tolak segala perbelanjaan/modal/etc, atau lain kata tax atas untung bersih shj. Anda sbg staff dpt gaji bersih, bole guna utk invest kat tempat lain.

Itu overall. Sebenarnya, tips ini anda bole tanya terus secretary/accountant/tax advisor sykt anda.
 

mantero

freshman
Joined
Jan 4, 2006
Messages
144
Likes
1
Points
18
Offline
#9
Nak reg S/B hanya perlukan bayaran RM1,800 ke RM2,500 utk yuran secretary. Anda hand over fotostat IC para director shj. Seme urusan S/B diuruskan mereka.
huhu...rasenyer kalo bg yg baru menceburi bidang internet biz ni..modal sbnyk tu terlalu tggi...modal sbyk tu just utk dihabiskan utk daftar syarikat jek..rasenyer x berbaloi utk peringkat permulaan..elok la mulakan dgn enterprise jek dlu..

kalo area jb ni nak daftar syarikat kat mane ek?sape tau?
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#10
mantero said:
Nak reg S/B hanya perlukan bayaran RM1,800 ke RM2,500 utk yuran secretary. Anda hand over fotostat IC para director shj. Seme urusan S/B diuruskan mereka.
huhu...rasenyer kalo bg yg baru menceburi bidang internet biz ni..modal sbnyk tu terlalu tggi...modal sbyk tu just utk dihabiskan utk daftar syarikat jek..rasenyer x berbaloi utk peringkat permulaan..elok la mulakan dgn enterprise jek dlu..

kalo area jb ni nak daftar syarikat kat mane ek?sape tau?
Mantero, saya baru je ke SSM JB tadi kat Menara Ansar, sebelah Plaza Kota Raya. SSM tu tingkat 4. Masuk je menara Ansar tu, jalan terus then siap dia letak board lagi bagitahu tingkat mana dan bahagian mana utk daftar.. Nak cepat naik ke tingkat 4, naik lif jer.. hehe.. :lol: Terus je ke kaunter mintak borang yg berkaitan. Kalau nak isi terus kat situ pun boleh. Saya dan member pi ambil borang dulu.. InsyaAllah dalam masa terdekat akan daftar jenis perkongsian. ;) Next next SB lah laks bila dah ada modal..
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#11
antradun said:
Betul kata SaifulSham, cari partner yg reliable tu payah.
very very very very very difficult.. Amat susah nak jumpa partner yg reliable, yg rajin, yg bersungguh, yg boleh bagi semangat time kita lemah... Kalau dalam 1000 tu, maybe 1 jer yg betul2 leh dijadikan partner... Salah satu nak berjaya dalam perkongsian adalah:

PILIH RAKAN KONGSI YANG BETUL!
 
Joined
Mar 14, 2006
Messages
270
Likes
5
Points
18
Offline
#12
Sokong. Bagi saya nak cari partner biz ni mcm 1 dlm 1 juta... ramai org lebih ske amik kesempatan... hehehe

Selalunya pilih keluarga atau kawan karib. Kalau nak jemput org luar sbg director pastikan anda ada kuasa melalui pegangan saham yg memberi anda kuasa majoriti atau guna proksi utk kurangkan risk (pemegang share majoriti ni kerap terdedah kpd liability). Bila dah maju besok anda terpaksa buat begini.
 
Joined
Dec 31, 2005
Messages
1,858
Likes
14
Points
38
Offline
#13
antradun said:
Betul kata SaifulSham, cari partner yg reliable tu payah.

Tapi jika korang risau psl perkara tersebut, daftar aje dgn org yg paling anda percaya, let say your spouse, adik beradik, ibu bapa, pakcik makcik etc etc. Mereka ni akan jd sleeping partner aje (dan mereka perlu jelas dgn fungsi mereka), cukupkan quota min 2 org utk S/B.

Nak reg S/B hanya perlukan bayaran RM1,800 ke RM2,500 utk yuran secretary. Anda hand over fotostat IC para director shj. Seme urusan S/B diuruskan mereka.

Pengalaman aku S/B takde la remeh mana. Yang penting, every transaction utk sykt kena rekodkan. Yang pasti, habit sebegitu juga penting utk personal management. Keep track everything.

Then, kena buat AGM setiap tahun berakhir. Rekod2 transaction serah pd akauntan, mereka bersama secretary akan prepare AGM minute meeting dan acc report. Director sign utk approve.

Itu aje.

Berkenaan tips org kaya tu macam ni... ehem...

Ko tubuhkan S/B. Ko nak beli brg let say kereta, pc, handphone, even shopping la kat Giant utk barang rumah. Ko bole claim dan declare itu utk perbelanjaan sykt. (sekali lagi, dptkan nasihat profesional eg: secretary/akauntan/tax advisor).

Skrg, sbg staff dlm sykt sendiri, kebanyakan perbelanjaan peribadi ditanggung sykt, dan sykt anda akan dikenakan tax selepas keuntungan kasar tolak segala perbelanjaan/modal/etc, atau lain kata tax atas untung bersih shj. Anda sbg staff dpt gaji bersih, bole guna utk invest kat tempat lain.

Itu overall. Sebenarnya, tips ini anda bole tanya terus secretary/accountant/tax advisor sykt anda.
berapa charge kene kalo minta nasihat profesional ttg tax nih ? S/B wajib gaji akauntan gak ke? huu... wat masa ni still enterprise sbb tak tahu sgt pasal s/b...

yg tau sket pasal org kaya lari dari tax dgn melalui tanggungan syarikat, ni mmg betul sbb dah lihat org wat mende ni.. gaji bersih kalo rm2k kene tax ke?
 
Joined
Mar 14, 2006
Messages
270
Likes
5
Points
18
Offline
#14
bila tiba AGM, bayar aje antara RM2k kpd secretary company utk uruskan hal minit AGM dan audit acc. Kita goyang kaki aje. Itu aje syarat dia.

Nak jumpa tuan penasihat mcm Financial Adv ke, Tax consultant ke etc etc terpulang kpd anda, bukan syarat.

Cukai pendapatan berdasarkan gross bukan net. Termasuk elaun, imbuhan lain berbentuk kereta, royalti etc etc. Refer manual LHDN.
 
Joined
Mar 8, 2006
Messages
96
Likes
0
Points
0
Offline
#16
pada pendapat saya, cukup hanya sekadar mempunyai syarikat enterprise... skrg ni terlalu banyak penipuan berlaku dalam dunia internet... sebagai pengguna,mereka memerlukan sesuatu utk dipegang sebagai contoh, nama syarikat n alamat syarikat.. at least kalau ade ape2 berlaku, senang mereka rujuk... lagi satu,... pengguna suka dalam safe zone di mana mereka jauh dari lingkungan kawasan yang tak selamat....
 
Top