Search Malaya bagi sesiapa mahu promosikan laman web

Joined
Mar 23, 2006
Messages
828
Likes
2
Points
18
Offline
#1
Search engine itu perlu bagi sesiapa yang ingin mengiklankan laman web. Ia salah satu cara juga bagi memudahkan sesiapa yang bergelar pelawat melawat laman web yang mereka mahu mengikut topik yang mereka cari. Daftar sangat mudah kerana, jika anda ada 3 juta halaman web juga boleh tersenarai kesemuanya disini hanya dengan satu kod. 1 minit pun boleh buat. Ia sangat mudah. Masih baru di Malaysia dan dijangka banyak gunanya....

lawatilah http://search-malaya.2u4.org jika anda berminat menggunakannya.



Terima kasih
 
Joined
Dec 31, 2006
Messages
1,291
Likes
2
Points
38
Offline
#2
Search engine itu perlu bagi sesiapa yang ingin mengiklankan laman web. Ia salah satu cara juga bagi memudahkan sesiapa yang bergelar pelawat melawat laman web yang mereka mahu mengikut topik yang mereka cari. Daftar sangat mudah kerana, jika anda ada 3 juta halaman web juga boleh tersenarai kesemuanya disini hanya dengan satu kod. 1 minit pun boleh buat. Ia sangat mudah. Masih baru di Malaysia dan dijangka banyak gunanya....

lawatilah http://www.2u4.org jika anda berminat menggunakannya.

Terima kasih
Yang tu ko punye search engine ke? kalau ye, baguslah and aku nak comment skit bagi meningkatkan lagi kredibiliti search engine tu... die punye design, walaupun x perfect, still menyeronokkan... pastu, pasal ape domain name die x same ngan content?
 
Joined
Mar 23, 2006
Messages
828
Likes
2
Points
18
Offline
#3
opps sorry... aku salah alamat http://search-malaya.2u4.org .... aku rasa search engine nie makan banyak bandwidth... so design tu aku ringankan... aku nak tengok camna.... perlu ke tak buat design... itu tertakluk pada penggunaan... :) .Apalagi tryla... ni idea tahun 2005 yang baru aku bukak sekarang.... kebetulan hosting aku beri free pakage kat aku.... free jer kalau nak try..... :)
 
Joined
Dec 31, 2006
Messages
1,291
Likes
2
Points
38
Offline
#4
opps sorry... aku salah alamat http://search-malaya.2u4.org .... aku rasa search engine nie makan banyak bandwidth... so design tu aku ringankan... aku nak tengok camna.... perlu ke tak buat design... itu tertakluk pada penggunaan... :) .Apalagi tryla... ni idea tahun 2005 yang baru aku bukak sekarang.... kebetulan hosting aku beri free pakage kat aku.... free jer kalau nak try..... :)
silap pun, same je dua2 tu... design x pe... lagi simple, lagi bagus... cume kalau dpt. kasi domain name same ngan content, mesti lagi dashat...
 
Joined
Mar 23, 2006
Messages
828
Likes
2
Points
18
Offline
#8
Tujuan search engine adalah untuk networking.... kalau nak besar2 macam google tu takde masa nak buat... dan memerlukan buget tinggi... mostly ini just persendirian.... but sama juga macam search engine antarabangsa tu.... cuma taklah canggih sangat... kalau ada masa benda macam nie boleh di modify selalu.... baik untuk backlink.... cubalah..... win-win situation kan.... tak susah nak apply.... :p
 
Joined
Dec 31, 2006
Messages
1,291
Likes
2
Points
38
Offline
#9
Tujuan search engine adalah untuk networking.... kalau nak besar2 macam google tu takde masa nak buat... dan memerlukan buget tinggi... mostly ini just persendirian.... but sama juga macam search engine antarabangsa tu.... cuma taklah canggih sangat... kalau ada masa benda macam nie boleh di modify selalu.... baik untuk backlink.... cubalah..... win-win situation kan.... tak susah nak apply.... :p
tapikan, aku nak bagi satu idea... maybe, sape tahu rezeki ko... dapat bagi setaraf Google... ko cube kasi professional tahap extreme... bagi design die gempaq... kalau boleh, maybe ko boleh beli server ko sendiri.... pastu, keje update, boleh ko buat tiap2 malam.... pastu, sesapa yg. nak daftar, ko buatlah satu submit page... x yah suruh diorang letakkan ko punye logo... buat cam google... diorang x de suruh org. bubuh logo diorang.... mesti ramai yg. nak submit punye... pas dah banyak, ko boleh start ppc... pastu, ko boleh stop eje dan beri 100% focus kepada bende ko tu... last skali, bile dah kaya, boleh ajak aku makan... aku tengah lapar ni... hehehe
 

power

freshman
Joined
Feb 8, 2007
Messages
276
Likes
1
Points
18
Offline
#11
antara sebab kenapa lambat sangat ko punya website nak berkembang ialah ko suruh org letakkan logo ko kat website diorang...

cuba ko bayangkan website bisnes letak logo ko kat website dia...kan dah pelik tu.

cuba ko buat tanpa apa-apa syarat. sekadar submit jer..

mesti website ko cepat popular pasal org akan ceritakan website ko kat ternet dan mana-mana forum..sudah tentu diorang akan link ke website ko.

sekadar pandangan.
 
Joined
Mar 16, 2006
Messages
774
Likes
3
Points
18
Age
29
Offline
#12
Yer ker, rasanya dia suruh kita letak satu code java kat website pastu kalau ada visitor secara auto akan submit websitek kita .
 
Joined
Dec 31, 2006
Messages
1,291
Likes
2
Points
38
Offline
#13
antara sebab kenapa lambat sangat ko punya website nak berkembang ialah ko suruh org letakkan logo ko kat website diorang...

cuba ko bayangkan website bisnes letak logo ko kat website dia...kan dah pelik tu.

cuba ko buat tanpa apa-apa syarat. sekadar submit jer..

mesti website ko cepat popular pasal org akan ceritakan website ko kat ternet dan mana-mana forum..sudah tentu diorang akan link ke website ko.

sekadar pandangan.
btul... kalau aku, aku pun x mau letak logo sesape kat website aku...

kalau ikut teori, memang salah satu cara nak kembangkan ko punye website...

tapu, dari segi praktikal... susah ko nak kembang dengan cara cam tu...

buat je cam google... memang memula sakit skit sementara tunggu nak popular... kang bile dah lame and dah ade nama... senang dah!

kalo ko buat cam tu, sure ramai yg. sign up untuk join ko punye search engine...
 
Joined
Mar 23, 2006
Messages
828
Likes
2
Points
18
Offline
#14
actually aku rasa aku takkan buat menda ppc tu.... pasal bukan bidang akukan... aku lebih kepada not serius sebab aku parttime sahaja, kan ke aku keje makan gaji sampai pencen, pencen tu bererti lama le.... pada aku logo yang ada tu is nothing much... simple

inilah button yang korang maksudkan kan...



sebenarnya logo tu memang automatik bila korang letak code nie...

<SCRIPT language=JavaScript src="http://search-malaya.2u4.org/submit.js"></SCRIPT>

kalau orang klik pun ia akan pergi ke http://search-malaya.2u4.org/

mungkin masalahnya ialah, kita ada sifat nak orang tolong kita dapatkan visitor untuk kita but tidak mahu dapatkan visitor untuk orang kot :p

pada aku search engine tidaklah berat sebelah.... katakan tuju laman web tertentu sahaja, ia beri manfaat pertama sekali kepada pelawat dan kedua kepada pembuat laman web untuk tajuk yang spesifik.... tujuan enjin carian cam google tu.... untuk memberi pelawat ketepatan... sama lah aku....... aku just nak belajar sahaja dan korang leh try dan ianya sangatlah percuma...... pasal kekuatan server, memang dapat tampung walau sejuta laman web pun....

target, kepada semua webmaster dan khusus yang kualiti laman web bagus tapi tak tersenarai tinggi dalam search engine glamer cam google, yahoo tu... aku akan gabungkan beberapa laman web pr tinggi aku supaya rank nya cepat naik dan boleh memberi kebaikan pada list-list lain.... and all that my hobby macam aisbird dan macam plazacentre mana ada aku caj....

pasal malu logo aku tak lawa tu... heheh 1st time lama2 cabtik ler tu.... :p

gunalah, dan try la dulu, kalau tak mahu boleh buang balik code tu.... boleh keluar masuk sesuka hati.... :p
 
Joined
Dec 31, 2006
Messages
1,291
Likes
2
Points
38
Offline
#15
x de la... aku walaupun blum test, dpt. rase ko punye tu bagus... cume kitorang bagi cadangan kpd. ko, macam mane cara nak market ko punye se tu... maybe skrang malu2 nak cakap yg. ko nak buat buat ppc... tapi, aku paham ati orang :) buatlah sebaik mungkin....
 

sukeri

freshman
Joined
Jan 18, 2006
Messages
28
Likes
0
Points
1
Offline
#16
Kalau letak pilhan logo atau text link lagi baik.Setakat text link tu rasanya lebih ramai yang sanggup.Jangan panjang-panjang sudah la
 
Joined
Mar 23, 2006
Messages
828
Likes
2
Points
18
Offline
#17
aku mane la nak buat ppc.... aku lebih suka jual barang aku macam kat plazacentre... tangible item... paling aku suka jual alat elektronik macam buat lampu lip lap, radio... benda tu dah lama pupus.... kat mana nak carik ekk.. aku rasa tak mungkin aku sorang nie boleh lawan engine carian antarabangsa yang berpuluh pakar dalamnya kan... tapi sekadar jadikan search enjin satu senarai laman web berkualiti Malaysia aku boleh tolong.... kalau setakat caj, plazacentre tu memang ada script dimana nak access kena bayar certain melalui teknik sms SMS, dapat kod masuk kod baru dapat post.... namun kami sebulat suara bagi free jer kerana ada ramai yang individu sahaja tanpa syarikat ingin berniaga sampingan so plazacentre.net sebagai sebuah keluarga yang berniaga......

pasal lambat tu takapa, sebab aku yakin ia akan bertambah dari masa ke semasa...... ada sesuatu yang best pasal enjin carian yang aku sedang ubah suai nie :p . Sesiapa tak masuk tak rugi cuma tak untung lebih .....

search engine ni sama macam search engine lain yang ada bot dia sendiri... ini bukan search directori.... ini search engine versi baru....
 
Joined
Mar 23, 2006
Messages
828
Likes
2
Points
18
Offline
#18
Kalau letak pilhan logo atau text link lagi baik.Setakat text link tu rasanya lebih ramai yang sanggup.Jangan panjang-panjang sudah la

o.k ..... untuk textlink memang boleh buat, nanti saya buatkan.... saya akan bagi banyak pilihan insyaallah....


cuma ingat satu, search engine adalah komuniti pengusaha laman web.... kata orang takkan merugikan sesiapa, win-win situation..... yang pasti, ia adalah untuk kebaikan pelawat khususnya dan untuk kebaikan pengusaha laman web umumnya....... goverment, swasta, individu boleh menggunakannya..... ia adalah jaringan sesama kita........ :)
 
Joined
Mar 23, 2006
Messages
828
Likes
2
Points
18
Offline
#19
logo dah di percantikkan


kebaikan dia.... search mudah sangat, filter dah dibaiki dan ditambah.... sesiapa nak join leh join.... dah masuk dalam google... sekejap jer.... cubalah.... nak cari keje kosong pun mudah.... web dari en. Sukeri ... :p
 
Joined
Dec 31, 2006
Messages
1,291
Likes
2
Points
38
Offline
#20
logo dah di percantikkan


kebaikan dia.... search mudah sangat, filter dah dibaiki dan ditambah.... sesiapa nak join leh join.... dah masuk dalam google... sekejap jer.... cubalah.... nak cari keje kosong pun mudah.... web dari en. Sukeri ... :p
ahakz... dah brape site submit dalam k punye se? kalo banyak, best jugak buat search... 1000, sampai x?
 
Top