Scammer Mudah.my

Syedz

Senior
Joined
Aug 31, 2008
Messages
5,445
Points
38
Age
34
Ok guys,

berita yang agak menyedihkan iaitu aku baru kena scam RM80 dekat mudah.my, damn btol..scammer ni semakin meyakinkan..susah btol nak beza dengan orang yang btol2 nak jual barang..sebab aku dah google no telepon dan no bank dia, tapi clear..maybe scammer baru..

ni detail dia

Nama : Muhamad Suhafizi Bin Hamzah

No akan BSN : 0300341000106588

No telepon : 0178331528

dia kata dok jengka,..bahaya..setelah 12 tahun tak kena scam kat mudah, harini aku terkena..aku anggap je la duit tu sedekah..

salam guys
 

scudmissile

Staff member
mod
Joined
Feb 18, 2010
Messages
437
Points
28
bertabah bro, ada rezeki lain insyallah, tak kira apa status kita apa level kita klu nk kena scam kena jugak walhal kita dah abis berhati2 dah, bkan kata org biasa doc. , engineer pon kena.. bertabah bro
 

hodesiy

freshman
Joined
May 20, 2013
Messages
20
Points
1
Ok guys,

berita yang agak menyedihkan iaitu aku baru kena scam RM80 dekat mudah.my, damn btol..scammer ni semakin meyakinkan..susah btol nak beza dengan orang yang btol2 nak jual barang..sebab aku dah google no telepon dan no bank dia, tapi clear..maybe scammer baru..

ni detail dia

Nama : Muhamad Suhafizi Bin Hamzah

No akan BSN : 0300341000106588

No telepon : 0178331528

dia kata dok jengka,..bahaya..setelah 12 tahun tak kena scam kat mudah, harini aku terkena..aku anggap je la duit tu sedekah..

salam guys
kena rajin check review and feedback from org lain. dkt social media skrg bahaya. nampak mcm real padahal scammer do. mcm abg saya sebelum ni pun pernah kena time nak beli kereta dulu
Post automatically merged:

bertabah bro, ada rezeki lain insyallah, tak kira apa status kita apa level kita klu nk kena scam kena jugak walhal kita dah abis berhati2 dah, bkan kata org biasa doc. , engineer pon kena.. bertabah bro
diorang dh makin bijak. ada baca article ni org kena tipu dgn ahlong. bayangkan lah ko nak pinjam duit dkt ahlong tp ko yg byr duit dkt ahlong. maybe dia minta mcm processing fee semua lepastu senyap terus lari
 

Aqilamri

freshman
Joined
Jan 17, 2020
Messages
11
Points
1
Age
20
bertabah bro, ada rezeki lain insyallah, tak kira apa status kita apa level kita klu nk kena scam kena jugak walhal kita dah abis berhati2 dah, bkan kata org biasa doc. , engineer pon kena.. bertabah bro
tahu tkpe kita mmg dh berhati hati tp still kena tipu gk. apa apa benda yg melibatkan transaction yg kita rasa was was better tkyah buat. karang sia sia je duit kau melayang
 

astakona

freshman
Joined
Jan 17, 2020
Messages
15
Points
1
Age
31
kena rajin check review and feedback from org lain. dkt social media skrg bahaya. nampak mcm real padahal scammer do. mcm abg saya sebelum ni pun pernah kena time nak beli kereta dulu
Post automatically merged:


diorang dh makin bijak. ada baca article ni org kena tipu dgn ahlong. bayangkan lah ko nak pinjam duit dkt ahlong tp ko yg byr duit dkt ahlong. maybe dia minta mcm processing fee semua lepastu senyap terus lari
alamak lain mcm... kita nak pinjam duit tp kita yg kena byr dkt diorang hahaha
 

freyafreya

junior
Joined
Sep 8, 2013
Messages
56
Points
8
kena rajin check review and feedback from org lain. dkt social media skrg bahaya. nampak mcm real padahal scammer do. mcm abg saya sebelum ni pun pernah kena time nak beli kereta dulu
Post automatically merged:


diorang dh makin bijak. ada baca article ni org kena tipu dgn ahlong. bayangkan lah ko nak pinjam duit dkt ahlong tp ko yg byr duit dkt ahlong. maybe dia minta mcm processing fee semua lepastu senyap terus lari
yg bijak sangat pinjam dkt ah long kenapa??? kan dah tahu diorang ni kaw kaw letak bunga tinggi gile. sampai korang kering kontang tak mmpu nak byr pape dh
Post automatically merged:

tahu tkpe kita mmg dh berhati hati tp still kena tipu gk. apa apa benda yg melibatkan transaction yg kita rasa was was better tkyah buat. karang sia sia je duit kau melayang
pape pun kita kena check dulu. kalau dia menyamar atas nama company ha check balik dgn company tu. contact diorang kalau diorang ada nama agent sekian sekian... kalau diorang kata tk kenal pun agent tu ha nampak sgt scammer
 

Aqilamri

freshman
Joined
Jan 17, 2020
Messages
11
Points
1
Age
20
yg bijak sangat pinjam dkt ah long kenapa??? kan dah tahu diorang ni kaw kaw letak bunga tinggi gile. sampai korang kering kontang tak mmpu nak byr pape dh
org tahu je tu ahlong tp diorang je yg boleh kasi kita duit time terdesak
pape pun kita kena check dulu. kalau dia menyamar atas nama company ha check balik dgn company tu. contact diorang kalau diorang ada nama agent sekian sekian... kalau diorang kata tk kenal pun agent tu ha nampak sgt scammer
bila scammer ni dh kantoi mula gelabah nak cari alasan, then maki kita balik sbb dh kantoi
 

freyafreya

junior
Joined
Sep 8, 2013
Messages
56
Points
8
org tahu je tu ahlong tp diorang je yg boleh kasi kita duit time terdesak
siapa cakap ah long je boleh tolong? ahlong tambah nyusahkan sebernarnya... byk lagi ah company luar sana yg kasi pinjam duit cepat and senang. yg penting company tu dh register dgn SSM. so tak payah nak risau
bila scammer ni dh kantoi mula gelabah nak cari alasan, then maki kita balik sbb dh kantoi
hahaha biasa gak tgk benda ni dkt fb. dh kantoi cakap kita mcm mcm tak guna lah apa lah. Padahal sendiri dh kantoi then tk tahu malu wkwkwkwk
 
Last edited:

astakona

freshman
Joined
Jan 17, 2020
Messages
15
Points
1
Age
31
org tahu je tu ahlong tp diorang je yg boleh kasi kita duit time terdesak
standard org pinjam ahlong semua tk mampu nak byr balik. gila ko dia punya bunga 10 kali ganda dari apa yg kita pinjam. then merayu minta tolong PPIM settlekan. acik dia hijau
 

Aqilamri

freshman
Joined
Jan 17, 2020
Messages
11
Points
1
Age
20
siapa cakap ah long je boleh tolong? ahlong tambah nyusahkan sebernarnya... byk lagi ah company luar sana yg kasi pinjam duit cepat and senang. yg penting company tu dh register dgn SSM. so tak payah nak risau
yeke? company lain yg registered mesti susah sikit yelah takkan dia nak kasi pinjam duit dkt org yg sengkek
hahaha biasa gak tgk benda ni dkt fb. dh kantoi cakap kita mcm mcm tak guna lah apa lah. Padahal sendiri dh kantoi then tk tahu malu wkwkwkwk
kelakar aku tgk hahahaha dh tkde alasan nak bg terus maki kita balik
 

freyafreya

junior
Joined
Sep 8, 2013
Messages
56
Points
8
standard org pinjam ahlong semua tk mampu nak byr balik. gila ko dia punya bunga 10 kali ganda dari apa yg kita pinjam. then merayu minta tolong PPIM settlekan. acik dia hijau
pls jangan terjebak dengan ahlong sbb banyak company luar yg boleh bg walaupun kau blacklist. Tp diorang akan potong duit hutang automatic from kau punya gaji lah. so mmg tkleh lari ah dari byr hutang
yeke? company lain yg registered mesti susah sikit yelah takkan dia nak kasi pinjam duit dkt org yg sengkek
eh come on, dia akan tgk lah jugak kau punya credit scoring and financial record. bukan dia main buta buta je. cuma company luar punya requirement tkdelah strict sangat mcm bank
kelakar aku tgk hahahaha dh tkde alasan nak bg terus maki kita balik
elok kita maki dia balik lepastu kasi tarbiah sentap dh tkde kerja halal yg lain ke cemana hahahah
 

hodesiy

freshman
Joined
May 20, 2013
Messages
20
Points
1
pls jangan terjebak dengan ahlong sbb banyak company luar yg boleh bg walaupun kau blacklist. Tp diorang akan potong duit hutang automatic from kau punya gaji lah. so mmg tkleh lari ah dari byr hutang

eh come on, dia akan tgk lah jugak kau punya credit scoring and financial record. bukan dia main buta buta je. cuma company luar punya requirement tkdelah strict sangat mcm bank
mcm sebelum ni pun saya pinjam duit dkt yayasan ihsan rakyat mmg senang sangat. sbb requirement dia tk tinggi. gaji minimum 1500 pun boleh mohon. mcm saya gaji kecik mmg sesuai lah. time tu nak beli kereta. dpt lah angkat axia sebijik hehe profit rate company ni rendah je dlm 6.5%-9.99% ikut korang punya credit scoring
 
Top