Saya seorang perantau.Tiada pilihan lain selain berjaya

Abang Internet

freshman
Joined
Dec 5, 2007
Messages
925
Points
18
Saya berasal dari keluarga miskin di Kelantan.
Ibubapa saya kerja penoreh getah.
Musim tengkujuh takleh menoreh.Untuk hidup kena pinjam beras kat kedai runcit di kampung.

Belajar tak pandai sangat.
Matematik tak pandai sangat.
Matematik tambahan fail.
Belajar pun tak tinggi.Setakat diploma aje.Nak sambung belajar kena merantau.
Lepas belajar dapat kerja.Kena merantau juga.

Namun seksanya hidup semasa miskin dulu menyebabkan saya meletakkan matlamat yang tinggi.
Gaji rm 3000 lebih sebulan tidak cukup.

Saya belajar berniaga dengan harapan suatu hari nanti boleh berjaya.
Sekarang saya jadi usahawan sepenuh masa.

Halangan tetap ada terutamanya dari dalam diri sendiri.
Sifat malas tetap ada.
Tetapi....

Saya seorang perantau.Tiada pilihan lain selain berjaya.

update 29/1/2014.

sudah balik kelantan.
sewa ofis kat kelantan.dalam proses nak bina ofis sendiri.
ada pekerja.
masih dalam bidang jual produk digital di global market.
 
Last edited:

abelljefrry

Senior
Joined
May 15, 2009
Messages
1,029
Points
38
thanks bro. nice sharing.

saya pindah rumah, sebab tak nak manja kan diri. bila saya duduk dengan keluarga, saya ada makan minum, katil, air, elektrik semua cukup. dan saya jadi pemalas. last sekali, saya ambil keputusan untuk pindah keluar, dan hidup sendiri, supaya saya rasa tekanan untuk terus hidup dan kejar cita cita.
 

abutalib

Senior
Joined
Dec 29, 2010
Messages
4,058
Points
0
Usaha tangga kejayaan...

Miskin tidak menjadi penghalang kita untuk terus berjaya...

Mungkin rezeki tempat orang bertambah-tambah..

Siapa tahu kan... :)
 

Abang Internet

freshman
Joined
Dec 5, 2007
Messages
925
Points
18
update 29/1/2014.

sudah balik kelantan.
sewa ofis kat kelantan.dalam proses nak bina ofis sendiri.
ada pekerja.
masih dalam bidang jual produk digital di global market.
 

shufi

freshman
Joined
Aug 31, 2014
Messages
12
Points
0
kalau kita pilih untuk berjaya, insyaallah kita akan BERJAYA.
Usaha, Doa, Tawakkal....ulang dan jangan putus asa.
 

AbrarCorp

freshman
Joined
Sep 12, 2010
Messages
93
Points
8
Sy suka quotenya.. =)
Selamat maju jaya..
Mungkin boleh tulis buku satu hari ^^
 

arifkhaibara

freshman
Joined
Sep 12, 2014
Messages
16
Points
0
tahniah! ini inspirasi besar dari seorang kelantanese kepada saya yang juga seorang kelantanese!

gomo kelate gomo!
 

shafrizal

junior
Joined
Sep 18, 2014
Messages
82
Points
8
Alhamdulillah, saya doakan abang dan semua supaya dirahmati allah dan berjaya, amiin.
 

lionel42

freshman
Joined
Sep 9, 2014
Messages
5
Points
1
semangat terus, jangan menyerah, yakinlah suatu saat nanti akan diberi kemudahan dan dengan kemudahan itu kamu akan berhasil mendapatkan apa yang kamu inginkan
 

kuchalana

Senior
Joined
Nov 3, 2009
Messages
532
Points
18
tak sangka kisah lama ni masiah ad aorang..baca semoga berjaya bro
 

azrol998

freshman
Joined
Oct 3, 2013
Messages
41
Points
0
kebanyakkan orang2 kaya dia tidak mahu utk menjadi kaya tetapi adalah untuk memberi perkhidmatan dan service menjadikan dunia ini kpd lebih baik.fokus displin dan tidak putus asa kunci kejayaan...
 
Top