Saya nak lancarkan website ala Fiverr tapi.....?

Joined
Nov 21, 2011
Messages
184
Likes
0
Points
16
Offline
#1
Assalamualaikum :D....warga WC...saya ingin berkongsi pendapat dengan kawan2 semua...dimana saya cuba lancarkan website ala fiverr memang menggunakan scripts sebijik macam murahnya.my ...

Tapi yang menjadi masalah saya adalah tentang pembayaraan ...sistem tu hanya menggunakan paypal untuk pembayaran bagi setiap order....jika sapa sapa yang tahu untuk menukarnya menjadi sistem pembayaran ke bank tempatan ...boleh lah kongsikan dengan saya macamana nak lakukannya...?

harap ada pakar boleh membantu atau tuan punya murahnya.my boleh berkongsi ilmu juga....
 
Joined
Apr 17, 2012
Messages
2,623
Likes
0
Points
38
Offline
#2
idea yang bagus .. jangan jadi macam murahnya.my pula. close mcm tu jek. sy masih ada order pending dan sikit $$$ dalam tu .
 
Joined
Nov 21, 2011
Messages
184
Likes
0
Points
16
Offline
#3
idea yang bagus .. jangan jadi macam murahnya.my pula. close mcm tu jek. sy masih ada order pending dan sikit $$$ dalam tu .


Itulah ...saya akan cuba yang terbaik....tapi memandangkan bukan semua org ada paypal....jadi saya berfikiran lebih elok ada pilihan untuk pembayaran iaitu ke akaun bank....

tapi dari segi urusan pembayaran yang lebih selamat dan teratur....elok guna paypal...persoalannya baguskah hanya guna paypal sahaja sebagai cara pembayaran..?
 
Last edited:
Joined
Jul 16, 2014
Messages
10
Likes
0
Points
0
Offline
#4
satu idea yang ditunggu-tunggu.
saya ada juga guna murahnya.my.. admin nya bagus.. nasib baik saya da transfer dulu duit servis saya.
 

razorz18

Super Senior
Joined
Jun 11, 2011
Messages
1,035
Likes
32
Points
48
Offline
#5
Saya ada original license seperti murahnya.my. iaitu guna fiverrscript. Saya dulu ade wat tapi sy tak fokus sgt, kalu fokus mcm murahnya...mungkin sy dulu lagi dah establish sebab sy hanya focus luar masa tue. sy dah establish Fiverr clone web pada hujung tahun 2012. Ape saya boleh share pengalaman wat fiverrclone website:

1. fokus kepada cara pembayaran:
Kalu ade paypal boleh guna, tapi lebih baik guna 3rd party payment macam MolPay ataupun ipay88 sebab focus org Malaysia je

2. nak maintain website ni taklah susah..bagi saya nak jaga pembayaran org ni lagi penting. Rujuk macam mane polisi 3rd party sebab kebanyakan dieorg hanya bayar after 1 week. Kalu kite offer bayar comission 3 hari tak jadi ler sebab payment dari 3rd party pun x masuk lagi.

3.Memang fiverr/murahnya.my fokus kepada servis murah tapi hasilnya menyedihkan je kepada customer, so kuality gig approve tue kena monitor abis2.. fiverr makin ketat dalam polisi approve gig, tapi sekarang ni kualiti servis dah meningkat and saya pun rasa tak kisah sgt nak pay lebih untuk servis dieorg.

4. Komisen kepada owner gig kena telus and gig owner kena faham, running cost website tue bukannya murah gak. So sya cadangkan gig tue kalu leh minimum 20-30.. sebab kalu lah kecik sangat, website owner memang tak dpt cover sgt running cost especially yg guna Paypal..banyak sgt potongan fee kepada webmaster. Sebab nak jaga hati gig owner, dieorg sanggup lebihkan, tapi hasilnya...webmaster tak mampu nak tanggung suma..so bisnes lingkup. SO pandangan saya kalu caj rm20 minimum tue atleast boleh lah share rm3-5 kepada owner untuk die maintenance and buat pengiklanan bagi bisnes die lagi. WIN and win situation paling betul. sebab tue kalu org tgk hanya beberapa je fiverr clone dapat survive kerana mostly try nak beat fiverr tapi susah sebab policy commission tue ingat nak kasi org banyak join tapi last2 merugikan. Planning untuk long term lagi penting.

tue antara saya tau.. kalu leh be unique..taklah meniru sgt. Anyway good luck. Kl nak lesen original FIverrscript, boleh contact sy..memang sy nak lepaskan now. contact via sms: 0133583973
 
Joined
Nov 21, 2011
Messages
184
Likes
0
Points
16
Offline
#6
Saya ada original license seperti murahnya.my. iaitu guna fiverrscript. Saya dulu ade wat tapi sy tak fokus sgt, kalu fokus mcm murahnya...mungkin sy dulu lagi dah establish sebab sy hanya focus luar masa tue. sy dah establish Fiverr clone web pada hujung tahun 2012. Ape saya boleh share pengalaman wat fiverrclone website:

1. fokus kepada cara pembayaran:
Kalu ade paypal boleh guna, tapi lebih baik guna 3rd party payment macam MolPay ataupun ipay88 sebab focus org Malaysia je

2. nak maintain website ni taklah susah..bagi saya nak jaga pembayaran org ni lagi penting. Rujuk macam mane polisi 3rd party sebab kebanyakan dieorg hanya bayar after 1 week. Kalu kite offer bayar comission 3 hari tak jadi ler sebab payment dari 3rd party pun x masuk lagi.

3.Memang fiverr/murahnya.my fokus kepada servis murah tapi hasilnya menyedihkan je kepada customer, so kuality gig approve tue kena monitor abis2.. fiverr makin ketat dalam polisi approve gig, tapi sekarang ni kualiti servis dah meningkat and saya pun rasa tak kisah sgt nak pay lebih untuk servis dieorg.

4. Komisen kepada owner gig kena telus and gig owner kena faham, running cost website tue bukannya murah gak. So sya cadangkan gig tue kalu leh minimum 20-30.. sebab kalu lah kecik sangat, website owner memang tak dpt cover sgt running cost especially yg guna Paypal..banyak sgt potongan fee kepada webmaster. Sebab nak jaga hati gig owner, dieorg sanggup lebihkan, tapi hasilnya...webmaster tak mampu nak tanggung suma..so bisnes lingkup. SO pandangan saya kalu caj rm20 minimum tue atleast boleh lah share rm3-5 kepada owner untuk die maintenance and buat pengiklanan bagi bisnes die lagi. WIN and win situation paling betul. sebab tue kalu org tgk hanya beberapa je fiverr clone dapat survive kerana mostly try nak beat fiverr tapi susah sebab policy commission tue ingat nak kasi org banyak join tapi last2 merugikan. Planning untuk long term lagi penting.

tue antara saya tau.. kalu leh be unique..taklah meniru sgt. Anyway good luck. Kl nak lesen original FIverrscript, boleh contact sy..memang sy nak lepaskan now. contact via sms: 0133583973



oh terima kasih razorz18 kerana info yang di beri....memang berguna info tu......selain tu saya tertarik dengan penggunaan 3rd party payment macam MolPay ataupun ipay88 sebab focus org Malaysia je....

Memang saya nak cuba guna cara pembayaran seperti saudara razorz18 katakan.....yang menjadi tanya saya bagaimana nak memasangnya....? lagi pun perkhidmatan pembayaran memerlukan modal.

saya ada cuba untuk add hanya form pembayaran dalam proses pembayarn bila order di buat tapi ianya tak menjadi....kerana ianya menggunakan ipn mungkin key api...menyebabkan proses order tu tak menjadi....ia tidak seperti paypal semuanya scripts telah di setup untuk melalui proses order tu....adakah saudara razorz18 boleh faham atau sesiapa faham apa yang saya maksudkan..?
 

razorz18

Super Senior
Joined
Jun 11, 2011
Messages
1,035
Likes
32
Points
48
Offline
#7
oh terima kasih razorz18 kerana info yang di beri....memang berguna info tu......selain tu saya tertarik dengan penggunaan 3rd party payment macam MolPay ataupun ipay88 sebab focus org Malaysia je....

Memang saya nak cuba guna cara pembayaran seperti saudara razorz18 katakan.....yang menjadi tanya saya bagaimana nak memasangnya....? lagi pun perkhidmatan pembayaran memerlukan modal.

saya ada cuba untuk add hanya form pembayaran dalam proses pembayarn bila order di buat tapi ianya tak menjadi....kerana ianya menggunakan ipn mungkin key api...menyebabkan proses order tu tak menjadi....ia tidak seperti paypal semuanya scripts telah di setup untuk melalui proses order tu....adakah saudara razorz18 boleh faham atau sesiapa faham apa yang saya maksudkan..?

Sebelum bro wat, bro kena spend banyak gak untuk benda2 3rd party payment sebab fiverrscript nie hanya guna paypal and Payza je dah API. Kalu macam MOLPAY and Ipay88 tue bro kena cari programmer yang pandai nak integrate sebab 3rd party payment ni sy tak tau sgt samada dieorg ni ade provide tak details untuk install kat script ni.. sy rase xde. yg saya tau programmer India yg power sikit wat. Untuk Integrate bro kena subscribe dulu 3rd party. Kalu tak silap saya Murahnya guna MOLPAY kot..kalu murahnya boleh guna MOLPAY..bro amik je MOLPAY sebab script die sama je ngan saya. Cuma version die fiverr yang lama. Saya ada update yang 5.5. sama sikit seperti fiverr yg latest ni..xlah sama sgt cuma homepage best sikit.

Kalu bro mampu kuar modal takde masalah, cuma saya risau tak berbaloi untuk bro running. Serious sy cakap, kat fiverrclone lebih ramai penjual dari pembeli... suma nak sale2 je..beli x..sebabnya komisen senang dapat dari fiverr yg hanya lepas payment 14 hari. Kalu bro ketatkan polisi approve gig..kualiti servis meningkat.. and ramai nak beli kalu servis mcm ni.. jadi sales meningkat..hasil kepada bro pun tinggi..baru dpt balik modal. Kalu leh research dulu berape running cost. Hosting/domain tak besar. 3rd party payment & bayar developer tue agak besar as starting. + promosi sikit2..
 
Joined
Nov 21, 2011
Messages
184
Likes
0
Points
16
Offline
#8
Sebelum bro wat, bro kena spend banyak gak untuk benda2 3rd party payment sebab fiverrscript nie hanya guna paypal and Payza je dah API. Kalu macam MOLPAY and Ipay88 tue bro kena cari programmer yang pandai nak integrate sebab 3rd party payment ni sy tak tau sgt samada dieorg ni ade provide tak details untuk install kat script ni.. sy rase xde. yg saya tau programmer India yg power sikit wat. Untuk Integrate bro kena subscribe dulu 3rd party. Kalu tak silap saya Murahnya guna MOLPAY kot..kalu murahnya boleh guna MOLPAY..bro amik je MOLPAY sebab script die sama je ngan saya. Cuma version die fiverr yang lama. Saya ada update yang 5.5. sama sikit seperti fiverr yg latest ni..xlah sama sgt cuma homepage best sikit.

Kalu bro mampu kuar modal takde masalah, cuma saya risau tak berbaloi untuk bro running. Serious sy cakap, kat fiverrclone lebih ramai penjual dari pembeli... suma nak sale2 je..beli x..sebabnya komisen senang dapat dari fiverr yg hanya lepas payment 14 hari. Kalu bro ketatkan polisi approve gig..kualiti servis meningkat.. and ramai nak beli kalu servis mcm ni.. jadi sales meningkat..hasil kepada bro pun tinggi..baru dpt balik modal. Kalu leh research dulu berape running cost. Hosting/domain tak besar. 3rd party payment & bayar developer tue agak besar as starting. + promosi sikit2..


Terima kasih sekali lagi ....penerangan saudara memberi idea kepada saya...dengan nasihat ni boleh saya jadikan panduan...kadang2 saya bimbang juga untuk menguruskan soal duit orang ni...kerana pembayaran akan masuk ke admin terlebih dahulu....setelah di ambil peratusan baru di pulangkan kepada saller.....saya rasa jangka masa 14hari lebih elok untuk pembayaran di buat

kalu boleh di tukarkan sistem tu supaya wang terus masuk ke saller terlebih dahulu...kemudian baru saller bayar peratus cas kepada admin...tak bergitu...itu idea semata-mata..
 

razorz18

Super Senior
Joined
Jun 11, 2011
Messages
1,035
Likes
32
Points
48
Offline
#9
Terima kasih sekali lagi ....penerangan saudara memberi idea kepada saya...dengan nasihat ni boleh saya jadikan panduan...kadang2 saya bimbang juga untuk menguruskan soal duit orang ni...kerana pembayaran akan masuk ke admin terlebih dahulu....setelah di ambil peratusan baru di pulangkan kepada saller.....saya rasa jangka masa 14hari lebih elok untuk pembayaran di buat

kalu boleh di tukarkan sistem tu supaya wang terus masuk ke saller terlebih dahulu...kemudian baru saller bayar peratus cas kepada admin...tak bergitu...itu idea semata-mata..
Konsep fiverrscript wat betul bro. kena protect end user. Even tak suka, tapi baik kita protect customer lebih, tapi gig owner tak leh abaikan. Maksudnya. Webmaster tue bro katakan.. bro lah org tengah. Kalu dua2 happy setiap sales takpe..biasanya customer ramai merungut sebab servis tue tak seperti yang dimaksudkan..so bro kenalah adili. Jadi saya setuju sangat payment bro kena pegang dulu.

Satu lagi.. kalu bro fokus betul2 gig dari fiverr/fourrer sekarang dieorg tak wat lagi macam gig " naikan facebook likes" dan "youtube views" and wat "review product" sebabnya Facebook, Youtube especially banned aktivity scamming client dieorg. jadi gig mcm nisy sarankan kena disaprove. Product review tue pun saya tak galakan sebab kerana benda ni BIAS dari pandangan saya.. sebab kite favour product owner dari real review sebab dibayar. Jadi hasilnya tak berape bagus untuk market lain. So benda ni subjektif. bro kena fikir macam mane nak bagi end user happy. And Gig seperti graphic, programming, web design, article content saya galakan sikit sebab mostly unik...kualiti lebih tinggi. Brand tak boleh besandarkan Scammer.. sebab bila saya start dulu saya tengok dari 200 members, saya berani ckp hanya 2-3%buyer..selebihnya mmg seller je.. sepatutnya lebih seimbang supaya kualiti terjamin. Bagi saya rm30-50 untuk servis graphic tue dah kira murah.. jangan fikir murah je..fikir kualiti lagi beri long term repetitive sales kepada suma.
 

MasterG

freshman
Joined
Aug 18, 2006
Messages
244
Likes
0
Points
16
Offline
#10
Maklumat yang mantap, so dari sini saya dapat sedikit idea.. untuk kembangkan perniagaan saya juga :)
 
Joined
May 9, 2008
Messages
94
Likes
1
Points
8
Age
30
Offline
#13
semoga berjaya. harap satu hari nanti semua freelancer akan berkumpul kat sini untuk offer service. service listing ala fiverr.
 
Joined
Aug 4, 2012
Messages
40
Likes
3
Points
8
Offline
#14
Salam semua... di sini ada laman web berkonsepkan ala Fiverr.... Boleh jenguk di sini >>> http://www.ilancee.com/

Sistem pembayaran menggunakan:

1. Paypal
2. Baki Akaun
3. Bank Tempatan

Semoga berjaya... :)
 

razorz18

Super Senior
Joined
Jun 11, 2011
Messages
1,035
Likes
32
Points
48
Offline
#17
Dari segi konsep sy suka bayar murah. saya rasa semua nak service murah. Tapi bila fikir2, benda ni will short term business je. Oleh tue, saya fikir if berbentuk macam Odesk, freelancer.com, elance lagi bagus dari fiverr.com. Sebab benda ni mcm lebih productive kepada dua2 belah. Fiverr boleh bertahan sebab die pioneer and unik masa tue. Now banyak dah clone. Takpe. cuma market malaysia ni agak kecik. Probably kalu ada outsource hub mcm odesk di malaysia ni lebih baik untuk semua. Bukan sahaja kita sini boleh wat extra income bahkan kita boleh wat outsource untuk keja kita betul2 nak. Daripada 1000 gigs, berape je kita berminat. Tapi kalu konsep freelancer platform.. sapa yang post job adalah mmg business for semua. 1 Post equal sale. 1000 gigs tak semestinya =1 sale. Ini pendapat sahaja.
 
Top