saya disahkan kencing manis..tolong!

Hafiz Wasa

Senior
Joined
Feb 24, 2008
Messages
1,194
Points
38
Good sharing bro Hafiz..
cuma sy nak tambah sikit...pattern of treatment skarang dah semakin berubah yg mana kebanyakan pesakit diabetes jenis II ni selalunya kandungan gula dlm darah mereka tidak terkawal. salah satu sebab mcm bro Hafiz sebutkan..cara makan ubat tidak betul..jadi selalunya untuk meningkatkan kawalan gula mereka,doktor akan memulakan rawatan suntikan insulin setelah betul2 confirm pesakit memang tak boleh ikut cara makan ubat dengan berkesan. masalahnya pesakit pulak yang rasakan bila kena inject insulin,,,that's the end of the world..sebenarnya tanggapan ini salah sama sekali. Penggunaan suntikan insulin bukanlah bermakna hidup mereka sudah sampai ke penghujung. zaman dah berubah, semakin banyak pesakit diabetes jenis II skarang menggunakan insulin suntikan. tambahan pula, teknologi skarang menghasilkan jarum yang cukup halus untuk mengelakkan rasa sakit di tempat suntikan. paling terkini adalah penggunaan jarum suntikan dalam bentuk pen..cukup senang digunakan,mudah dibawa kemana mana dan dibekalkan secara percuma lagi. orang yg kerja kesihatan siap boleh buat demo lagi cucuk perut sendiri kat pesakit. hasilnya, kawalan gula akan lebih baik, pesakit dapat elakkan risiko komplikasi diabetes dan kualiti hidup pun akan meningkat.....:)

terima kasih senior atas penjelasan lebih lanjut berkaitan suntikan insulin untuk diabetes jenis II.
 

NasirBP

freshman
Joined
Jun 23, 2010
Messages
1,186
Points
0
Penyakit yg digeruni tetapi senang pula nk kena jika kita x kawal cara pemakanan kita.
Ayah aku seorang pengamal perubatan Melayu. Beliau ada ubat utk megelakan luka bertambah parah. Selalunya ayah aku akan bangkang sekiranya doktor kata nk potong mana2 anggota utk megelakan luka tersebut melarat. Ubat ni juga dlm perancangan utk digunakan di semua hospital di seluruh negara utk menggantikan ubat kuning (ubat luka yg selalu hospital beri):D
 

laser

Newbie
Joined
Apr 2, 2010
Messages
2,031
Points
38
kencing manis ni bawah sikit je dari HIV..memang tak boleh sembuh..

cuma perlu bertahan je untuk hidup lebih lama, dan kawal diri..

sistem immune pesakit kencing manis ni dah tak berfungsi sama la macam orang kene HIV..
 

Cikgu Loh

Senior
Joined
Nov 22, 2010
Messages
1,732
Points
0
Age
30
terima kasih atas penerangan abg hafiz kita.......lpas ni kne aware dgn makanan-makanan manis..kurangkan gula dan manisan,tingkatkan senyuman dalam kehidupan.......
 

NasirBP

freshman
Joined
Jun 23, 2010
Messages
1,186
Points
0
Alternatif lain :

Rumput Siti Fatimah juga dikatakan bole mengurangkan paras gula dlm tubuh. Ibubapa aku mengamalkan minum air rumput ni. Rumput ni dikatakan dpt meneutralkan fungsi serta menambah daya tahan tubuh badan. Tetapi bukan utk menyembuhkan penyakit. Doktor yg check ibubapa aku pun heran camna paras gula & tekanan darah dlm keadaan stabil walaupun diowng makan x berape pantang ..(pantang org kencing manis & darah tinggi). Utk org tua yg berpenyakit kena minum selama 45 hari (sekali seumur idup)selepas sembahyang subuh.
Aku try juga minum (aku kena minum 15 hari utk seumur idup) ..alhamdulillah ..kesannya aku dh x kena demam, batuk & selsema lagi. Dulu kena ujan panas sikit atau cuaca terlalu panas jer gerenti aku demam.


ps : rumput ni hanya tumbuh di padang pasir aje & aku dengar dh jadi tumbuhan terkawal skrg ni. Ramai jemaah haji yg nk beli tapi kehabisan stok . Yang bestnya, rumput ni akan terus idup selagi ia dlm keadaaan kering. Bole pakai hingga ke anak cucu. Masa aku beli dulu harga utk 13 kuntum RM500.


just my 1.0000007 cents ..
 

yusli

freshman
Joined
Jun 11, 2006
Messages
353
Points
18
Age
49
Tkasih kpd hafiz dan forumer lain. At least kita semua beringat. Saya kdg2 rasa ngeri juga bila nak minum air manis tak kira air tin ke, air kotak ke atau air kordial, lebih2 lg air gas. Maklumlah banyak kes di sekitar kita yg bukan sj kronik malah telah kembali ke rahmatullah dek penangan diebetes ni. Punca utama ialah salah sendiri. Tak jaga diet. Yg saya ingat betul ada seorang kwn perempuan org rumah. Masa bulan puasa 2 thn lepas tiap2 mlm dia tibai air 100plus konon nak hilang ngantuk buat kuih. last2 tinggalkan suami dan anak2 buat selama2nya. Kesiankan...masa melawat kat hospital batu pahat tu, masyaAllah bau bisul dia...merah mata tahan bau..
Forumer lainpun sy percaya ada pengalaman mcm ni...
Cuma satu saya nak share, mimum air banyak2, sekurang2nya 8 gelas sehari. Lebih baik kita rawat air kita dgn biodisc, kerana ia mampu menukar molekul air menjadi seperti kristal lantas mampu menyerap dlm sel darah dan merawat penyakit secara semula jadi termasuk diebetes.
 
Last edited:
Joined
Nov 28, 2010
Messages
53
Points
0
Tkasih kpd hafiz dan forumer lain. At least kita semua beringat. Saya kdg2 rasa ngeri juga bila nak minum air manis tak kira air tin ke, air kotak ke atau air kordial, lebih2 lg air gas. Maklumlah banyak kes di sekitar kita yg bukan sj kronik malah telah kembali ke rahmatullah dek penangan diebetes ni. Punca utama ialah salah sendiri. Tak jaga diet. Yg saya ingat betul ada seorang kwn perempuan org rumah. Masa bulan puasa 2 thn lepas tiap2 mlm dia tibai air 100plus konon nak hilang ngantuk buat kuih. last2 tinggalkan suami dan anak2 buat selama2nya. Kesiankan...masa melawat kat hospital batu pahat tu, masyaAllah bau bisul dia...merah mata tahan bau..
Forumer lainpun sy percaya ada pengalaman mcm ni...
Cuma satu saya nak share, mimum air banyak2, sekurang2nya 8 gelas sehari. Lebih baik kita rawat air kita dgn biodisc, kerana ia mampu menukar molekul air menjadi seperti kristal lantas mampu menyerap dlm sel darah dan merawat penyakit secara semula jadi termasuk diebetes.

Salam bro,

Pengalaman saya ialah apa yang berlaku pada arwah bapa saudara saya yang meninggal kerana diabetis.Terakhir dia meninggal akibat serangan jantung.

Masa dia meninggal tu dua belah kaki dah potong sampai lutut,beberapa jari tangan juga telah dipotong.Kemudian buah pinggang telah rosak dan mata juga buta.Dahsyat sungguh penangan diabetis ni.Memang kena berjaga-jaga zaman sekarang ni.Saya sekarang ni kalau minum memang kurangkan manis,itu sangat saya perhatikan.
 

yusli

freshman
Joined
Jun 11, 2006
Messages
353
Points
18
Age
49
SALAM BRO PAKARBUAHPINGGANG,

betul tu, tapi kes yg saya nytakan tu mmg ada family history diebetes. yg takde tu kena beringat aje.
cuma saya nak tanya bro ni pakarbuahpinggang tapi kenapa tanya pula kenapa ada yg tak serasi tukar buah pinggang. saje nak menguji ke. sori saje ...
 

rashid abdullah

freshman
Joined
Sep 15, 2010
Messages
240
Points
0
Salam bro,

Pengalaman saya ialah apa yang berlaku pada arwah bapa saudara saya yang meninggal kerana diabetis.Terakhir dia meninggal akibat serangan jantung.

Masa dia meninggal tu dua belah kaki dah potong sampai lutut,beberapa jari tangan juga telah dipotong.Kemudian buah pinggang telah rosak dan mata juga buta.Dahsyat sungguh penangan diabetis ni.Memang kena berjaga-jaga zaman sekarang ni.Saya sekarang ni kalau minum memang kurangkan manis,itu sangat saya perhatikan.

Salam bro Pakar Buah Pinggang,...
Apa yang berlaku kepada arwah bapa saudara tuan itu dikenali sebagai 'diabetic complications' dlm bahasa perubatan.
Kedua belah kaki dan beberapa jari terpaksa dipotong disebabkan apa yg kita panggil diabetic neuropathy atau 'gangrene' atau kematian sel hidup. gangrene ini biasanya terjadi di bahagian extremities pesakit diabetes iaitu kaki & tangan..
Buah pinggang rosak= diabetes nephropathy.
Mata buta= diabetic retinopathy...
Ksemua komplikasi ini disebabkan oleh satu faktor sahaja iaitu akibat kandungan gula yang terlalu tinggi dan tidak terkawal dalam darah...mungkin juga disebabkan keengganan mengambil ubat mengikut arahan yang diberikan atau faktor2 lain seperti tidak menjaga pemakanan, kurang aktiviti fizikal, dsbnya..
Satu fakta yg kita perlu terima berkenaan penyakit diabetes ini buat masa sekarang ialah...Diabetes tidak boleh disembuhkan..ia hanya boleh dirawat dgn mengamalkan kawalan paras gula darah dgn baik..
sekiranya tidak dikawal, maka terjadilah komplikasi seperti disebutkan di atas...

Sekian,,untuk perkongsian.....:)
 

Hafiz Wasa

Senior
Joined
Feb 24, 2008
Messages
1,194
Points
38
Salam bro Pakar Buah Pinggang,...
Apa yang berlaku kepada arwah bapa saudara tuan itu dikenali sebagai 'diabetic complications' dlm bahasa perubatan.
Kedua belah kaki dan beberapa jari terpaksa dipotong disebabkan apa yg kita panggil diabetic neuropathy atau 'gangrene' atau kematian sel hidup. gangrene ini biasanya terjadi di bahagian extremities pesakit diabetes iaitu kaki & tangan..
Buah pinggang rosak= diabetes nephropathy.
Mata buta= diabetic retinopathy...
Ksemua komplikasi ini disebabkan oleh satu faktor sahaja iaitu akibat kandungan gula yang terlalu tinggi dan tidak terkawal dalam darah...mungkin juga disebabkan keengganan mengambil ubat mengikut arahan yang diberikan atau faktor2 lain seperti tidak menjaga pemakanan, kurang aktiviti fizikal, dsbnya..
Satu fakta yg kita perlu terima berkenaan penyakit diabetes ini buat masa sekarang ialah...Diabetes tidak boleh disembuhkan..ia hanya boleh dirawat dgn mengamalkan kawalan paras gula darah dgn baik..
sekiranya tidak dikawal, maka terjadilah komplikasi seperti disebutkan di atas...

Sekian,,untuk perkongsian.....:)

itu dia penerangan yang lengkap dari seorang ahli farmasi.

terima kasih bro rashid...

apa yang penting disini sentiasa cek atau monitor kita punya paras glukosa dalam badan.

ubat-ubat jangan diabaikan.

Jika diabaikan terjadilah komplikasi seperti diabetic nephropathy dan diabetic neuropathy...
 

rashid abdullah

freshman
Joined
Sep 15, 2010
Messages
240
Points
0
itu dia penerangan yang lengkap dari seorang ahli farmasi.

terima kasih bro rashid...

apa yang penting disini sentiasa cek atau monitor kita punya paras glukosa dalam badan.

ubat-ubat jangan diabaikan.

Jika diabaikan terjadilah komplikasi seperti diabetic nephropathy dan diabetic neuropathy...

sama-sama bro Hafiz...
sedikit ilmu yang kita ada,jadi rasanya eloklah kita sama2 share untuk kesihatan dan kebaikan bersama....moga2 ia bermanfaat kepada semua yang membaca thread ni.....:)
 

fazbiz

Newbie
Joined
Nov 22, 2008
Messages
1,061
Points
38
Age
37
kencing manis antara penyakit yang ditakuti sebab untuk kes serius selalunya sampai kene potong kaki. orang selalu kata faktor genetik tapi pada saya kalau kita 'trigger', penyakit tu akan datang.
kalau kita kawal pemakanan, peluang untuk dapat kencing manis dapat dikurangkan.
 

kirua88

freshman
Joined
Aug 16, 2009
Messages
363
Points
16
Kencing manis category dalam penyakit 3 serangkai yer kawan2..Darah tinggi dan Jantung adalah dalam kategoi tersebut..

Be aware, amalkan gaya hidup yang sihat
 

Azrin

freshman
Joined
Mar 28, 2011
Messages
1
Points
0
Salam.
Saya baru buka klinik untuk rawatan pesakit yang mengalami luka yang sukar untuk disembuhkan, terutama gangrene atau foot ulcer yang disebabkan penyakit kencing manis. Rawatan yang diberikan adalah 'cuci luka' atau 'wound dressing' dan rawatan HBOT (Hyperbaric Oxygen Theraphy). Bagi pesakit yang baru mengalami gangrene/foot ulcer, seeloknya membuat rawatan lebih awal bagi mengelakkan luka tersebut menjadi kronik sehingga melibatkan bahagian tulang, 'amputation' atau 'pemotongan' bahagian anggota terpaksa dilakukan. Rawatan HBOT untuk gangrene/foot ulcer ini masih baru di Malaysia walaupun di luar negara telah banyak menggunakan dan mengiktiraf rawatan ini. Melalui satu laporan perubatan, keberkesanan rawatan menggunakan HBOT untuk gangrene/foot ulcer adalah 91% berkesan berbanding dengan rawatan biasa (wound dressing, antibiotik) yang hanya 67% keberkesanannya.
Oleh kerana saya baru membuka klinik HBOT ini, saya membuat promosi dimana pesakit yang pertama akan diberikan rawatan percuma. Bagi sesiapa yang mengalami masalah ini boleh menghubungi saya di [email protected]
 

vroombiz

freshman
Joined
Oct 7, 2006
Messages
4
Points
1
Assalam, information yg hebat, oleh itu di sini saya berpeluang mengambil kesempatan untuk berkongsi dengan semua yg ade dlm thread ni. Maklumat Produk Muslim Air Mizam, Insyallah boleh mengatasi kompilasi pelbagai penyakit yg berkaitan dengan kencing manis.
hubungi Haji Ahmad Abir Bin Haji Ismail : 0196657604 Atau Jifrry Bin Jidih : 0102547001
 

RomeoRavent (RR)

freshman
Joined
Nov 28, 2009
Messages
1,218
Points
38
Salam bro,

Pengalaman saya ialah apa yang berlaku pada arwah bapa saudara saya yang meninggal kerana diabetis.Terakhir dia meninggal akibat serangan jantung.

Masa dia meninggal tu dua belah kaki dah potong sampai lutut,beberapa jari tangan juga telah dipotong.Kemudian buah pinggang telah rosak dan mata juga buta.Dahsyat sungguh penangan diabetis ni.Memang kena berjaga-jaga zaman sekarang ni.Saya sekarang ni kalau minum memang kurangkan manis,itu sangat saya perhatikan.

Sama seperti yang terjadi pada arwah bapak saya...seorang pesakit buah pinggang yg menjalani dialisis 3 kali sminggu..dan meninggal akibat serangan jantung..tp x sampai tahap potg jari tangan..hanya potong kaki sahaja sebelah kanan paras atas buku lali sedikit...arwah bapak saya menjalani rawatan dialisis ini selama 1 tahun 4 bulan sblum mninggal dunia dan selama itulah jugak saya menemani nya ke mana sahaja sehingga lah akhir nafasnya...cukup menydihkan dan memilukan bagi saya kerana bkn sahaja melihat penderitaan arwah bapak saya tetapi jugak mereka2 yang menghidapi penyakit ini kerana saya akan berada d pusat rawatan dialisis untuk mejaga arwah bapak saya.
jadi penting bagi kita untuk mengawal pemakanan bg mengelakkan masalah ini. Arwah bapak saya menghembuskan nafas terakhirnya pada 18 feb 2011 pukul 1.35 pagi di hospital.
Al-fatihah.
 
Top