Sapa nak belajar pasal Commission Junction dari sifu yang terer!!

Joined
May 24, 2007
Messages
186
Likes
1
Points
18
Age
30
Offline
Tak payah aku nak bukak thread baru.

Aku tahu kau gembira dapat belajar dengan sifu kau tu dan first time dapat commission yang agak lumayan.

Kenapa aku cakap CJ tak protect affiliate sebabnya pernah terjadi kat aku. reason merchant complain sebab lead yang aku bawa tak convert. Kau pun tahu pay per lead bayar mahal untuk lead antara USD1.00 ke USD100.00 depend kepada industri. Dalam satu hari aku bawak 300 lead yang bayar USD3.00 jadi komisyen aku USD900.00. Baru 3 hari aku promote, merchant reject link affiliate aku. Diaorang cakap lead aku tak convert maknanya, lead yang aku bawa tak berminat dengan apa yang mereka hendak jual.

Mengikut konsep akal fikiran, kalau ada lead, adalah commission, tetapi tidak sebaliknya. Merchant cuma bayar lead yang convert saja. Complain to CJ, cj cakap sorry, merchant has right to terminate your commission if they think your lead is not convert to them.

Itu pengalaman aku la. Sebab tu aku dah stop promote CJ. Banyak affiliate networks lain lagi. Apa susah.

kau nak cakap aku PHD ke Master ke SPM ke aku tak kisah. Tugas aku kalau nampak something fishy dan cuba merosakkan affiliate industry di Malaysia khususnya, aku akan bangkang. Lebih-lebih lagi kalau ia menjerat newbie yang baru nak belajar. belilah ebook ini, itu ke, guarantee cepat kaya, itu lagi aku bangkang..

Sebab aku nak protect affiliate industry di Malaysia, kerana ia melibatkan income aku jugak.

Orang suruh promote cara white hat , dia guna blackhat. Affiliate networks dapat kesan, kena ban. Banyak orang buat macam tu, affiliate networks ambil keputusan ban Malaysia terus. Sapa susah.

Sebab tu sekarang Azoogleads dan Maxbounty tak bukak lagi application from Malaysia. I wonder why? :rolleyes:

Aku tahu tujuan kau elok untuk menceritakan pengalaman kau, tapi kau tak bagi tahu macamna kau promote, traffic mana datang, macamna nak buat website, kena buat blog ke, static html ke, kena buat landing page ke dan sebagainya.

Bila orang tanya, kau cakap sifu kau tak bagi kau cakap kat sini. kau suruh diorang join website sifu kau.

Ini semua pendapat aku la. Tetapi ingat la, kalau aku jumpa thread yang cuba merosakkan affiliate industry kat Malaysia ni, aku akan cuba memperbetulkan. Orang nak marah ke nak kutuk ke, nak kata aku Perangai Hasad Dengki, aku tak kisah, janji affiliate industry di Malaysia harus diselamatkan.

kalau tak nak aku kacau, post la thread yang membina dan tak rosakkan affiliate industry di Malaysia.
Hoho.. Ade gak orang dari Wickedfire kat sini.

Korang patut dengar cakap Jawa le.. He really knows his
stuff.

And.. Aku tak sokong la buat macam tu.. Isi lead sendiri.. Haram...
 

taukey

freshman
Joined
Apr 12, 2008
Messages
833
Likes
0
Points
16
Offline
hmmm....tak baik gaduh gaduh....semua ada pandangan masing - masing. Sekiranya ada pendapat yang lain baik cakap cara baik baik dan bukan cara menjatuh, menyombong, dengki, hina, kutuk dan sebagainya.

Sya tidak akan menyebelahi mana-mana pihak....cuma rasa kecewa sahaja dengan sesetengah orang sahaja. u know who u r.

p/s: Link kod etika forum. harap anda baca dah fahami. http://www.wangcyber.com/forum/program-jana-wang-online/2853-kod-etika-forum.html
 
Joined
Jan 22, 2008
Messages
1,449
Likes
2
Points
38
Offline
CJ dan banyak affiliate ada policy masing2..Mesti ikut apa syarat, Jika tidak mmg tidak akan dapat komisen.

Jika nak bergaduh dalam thread ni, baik cari tempat lain...

Ok..Semoga berjaya k..
 
Joined
Sep 30, 2007
Messages
991
Likes
0
Points
16
Offline
Tidak perlu bergaduh...
WangCyber Komuniti usahawan Internet di Malaysia..Sepatutnya bantu-membantu

P:S Saya tidak menyebelahi mana2 pihak sekalipun
 
Joined
May 4, 2008
Messages
529
Likes
0
Points
16
Offline
Mana pergi tuan tanah ni? Tak nak discuss lagi ker? Ni ar jgn ar halau orang yg nak discuss kat sini. Kesian tuan tanah. huhuhu
 
Joined
Jan 9, 2007
Messages
224
Likes
1
Points
18
Offline
Akum... saya dah baca dari awal hingga akhir thread nih. Saya ada pengalaman jugak dalam CJ nih... memang betul la apa yang brader jawa cakap tu, tapi tuan tanah jangan la salah anggap apa yang brader jawa cakap tu sebagai kata-kata nak lemahkan semangat saudara.

Semua affiliate, PPC dan sewaktu dengannya ada kelemahannya. Even Adsense pun ada masalah (orang kena ban tanpa sebab). Memang the nature of advertising company ni adalah untuk protect Advertisor yang bagi diorang duit. Kalau tak kenapa Google ban mereka yang klik pada ads sendiri? Baik biar jer orang klik sesuaka hati pastu diorang dapat duit.. tak gitu?

Berbalik pada CJ, apabila ada lead yang meragukan dan tak convert, advertiser ada hak untuk tak bagi komisyen. CJ akan protect advertiser sebab apa? Sebab yang bagi duit kat CJ adalah advertiser tugas kita promote jer. Dah banyak thread kat DigitalPoint dimana orang yang promote CJ tak dapat komisyen tapi still ada orang promote gak kenapa? Sebab diorang tahu selagi kita buat cara betul dan kalau dimurahkan rezeki benda nih memang boleh buat duit.

Di sini kita dah nampak masalah komunikasi, mungkin brader jawa cuma nak nasihat supaya tuan tanah berhati-hati (jangan guna blackhat, backdoor, greyhat dll) tapi tuan tanah pikir lain. Saya kat sini taknak sebelah sapa2 sebab saya nampak dua2 niat baik cuma ada masalah komunikasi.

Dahla tu toksah gaduh2 malu la kalau bangsa lain masuk sini.
 

taukey

freshman
Joined
Apr 12, 2008
Messages
833
Likes
0
Points
16
Offline
hmmm...betul jugak erkk nuruddeen710. Tapi mmg asam garam affilaite macam tu kan? Semua itu cabaran.

apa pun kalau buat cara bersih ok la agak nyer.
 
Joined
May 4, 2008
Messages
529
Likes
0
Points
16
Offline
Tuan tanah tak nak reply thread dah. Tak de la orang bincang pasal CJ ni la. Boring ar. Tuan tanah update la sikit.
 

datukK

freshman
Joined
Feb 11, 2008
Messages
88
Likes
0
Points
6
Offline
CJ ni mmg bagus tapi nak try and error lah. sy bagi few tips untuk sape2 yg baru nak start dgn CJ.

1. Pilih affiliate yang popular dan berpengaruh
2. Nak duit cepat pilih affiliate yg bg lead commision (utk Malaysia masih kurang, so biarkan cari lain cth CPA pun okey)
3. Pilih Affiliate yg landing page power dan mengancam
4. Jangan pilih affiliate banner sebab ia akan menaikkan nama company tu saja not your sales.
5. Yang terbaik pilih Link ad position. Sebab Link ni lebih effective
6. Buat satu unik artikel mengenai sesuatu company yang korang nak promosi dari review atau apa saja yang terfikir asalkan mengenai produk yg korang promosi. Setiap Keyword letak link.
7. Optimise page affiliate tersebut untuk SE

Thats all tips untuk hari ni, kalau aku ada masa lagi aku tambah tips2 menarik untuk CJ. harap2 dpt membantu korang.

yang nak gado2 ni ape kes? relaks la, ini business.. bukan semua org bleh fit dgn benda ni. thats why aku kata try and error. Agak2 kalau korang x bersabar jgn lah nak try CJ. bukan hari ni letak esok bleh dpat 20-30 USD atau sebulan bleh kaya raya. But still good money dgn targeted traffic. Nak cepat? ada tips nak cepat, nanti aku bagi tau.. HAHAHAAAAAAAAAAA.....

Aku nak pesan ni,
Yang baru2 tu, x perlu lah dengar hype ttg adsense, cj, ebay yang nak ajar korang buat duit online ni. Guna lah Common sense sikit, bila cite semua nampak senang jer. padahal sendiri pun x pernah success. Nak buat ape dia nak bagi tau korang kalau diorang buat duit berlambak mcm tu? lu fikirlah sendiri. Yang paling sadis, ilmu yg dia ajar tu adalah ilmu menipu... WTF? lu fikirlah sendiri, makan jadi darah daging beb! ape bezanya org yg cheat the game dgn org yang makan B**I dan Beli nombor ekor? lagi pun selama mana ko nak cheat? satu hari nanti kantoi gak beb! membahayakan akaun korang jer.


Yang katanya amat bersih hati, nak tolong korang dgn reveal mcm2 tips, dan korang kena beli ebook lah pengeras lah ape2 forget it! thats all scam. Sebenarnya korang boleh dapat berlambak info dgn hanya guna google. Tak perlu korang nak beli buku recycle. ;D if you serius about internet busisness, ready to spend a tonz of your time untuk develope web korang atau join forum mcm ni, nanti ade le sape2 yg nak tunjuk teror reveal cara dia. HAHAAAAAA..

p/s: mcm aku bukan nak tunjuk teror, nak belagak sikit jer ;D sementara menunggu matahari terbit heheee

gud luck!
 
Joined
Mar 14, 2006
Messages
270
Likes
5
Points
18
Offline
jangan gado2, tak best jadinya.

CJ ok. apa shj program affiliate lain yg dah terbukti pun ok. apa yg cuba disampaikan oleh sesetengah org berpengalaman di atas adalah jangan bergantung kepada 1 sumber sahaja. Split dan test.

Sebab utamanya, duit kita tak kontrol. Affiliate Network mcm CJ yg pegang. Anytime diorang boleh tarik komisen. Kita sebagai affiliate mmg selalu jadi mangsa. So, kena la ada banyak sumber.

1 kambus, 1 lagi gali balik...

Macam mana pun, yg penting laksanakan dulu dan kumpul pengalaman. Jgn cepat putus asa. Hidup tak selalunya indah.
 

taukey

freshman
Joined
Apr 12, 2008
Messages
833
Likes
0
Points
16
Offline
CJ ni mmg bagus tapi nak try and error lah. sy bagi few tips untuk sape2 yg baru nak start dgn CJ.

1. Pilih affiliate yang popular dan berpengaruh
2. Nak duit cepat pilih affiliate yg bg lead commision (utk Malaysia masih kurang, so biarkan cari lain cth CPA pun okey)
3. Pilih Affiliate yg landing page power dan mengancam
4. Jangan pilih affiliate banner sebab ia akan menaikkan nama company tu saja not your sales.
5. Yang terbaik pilih Link ad position. Sebab Link ni lebih effective
6. Buat satu unik artikel mengenai sesuatu company yang korang nak promosi dari review atau apa saja yang terfikir asalkan mengenai produk yg korang promosi. Setiap Keyword letak link.
7. Optimise page affiliate tersebut untuk SE

Thats all tips untuk hari ni, kalau aku ada masa lagi aku tambah tips2 menarik untuk CJ. harap2 dpt membantu korang.

yang nak gado2 ni ape kes? relaks la, ini business.. bukan semua org bleh fit dgn benda ni. thats why aku kata try and error. Agak2 kalau korang x bersabar jgn lah nak try CJ. bukan hari ni letak esok bleh dpat 20-30 USD atau sebulan bleh kaya raya. But still good money dgn targeted traffic. Nak cepat? ada tips nak cepat, nanti aku bagi tau.. HAHAHAAAAAAAAAAA.....

Aku nak pesan ni,
Yang baru2 tu, x perlu lah dengar hype ttg adsense, cj, ebay yang nak ajar korang buat duit online ni. Guna lah Common sense sikit, bila cite semua nampak senang jer. padahal sendiri pun x pernah success. Nak buat ape dia nak bagi tau korang kalau diorang buat duit berlambak mcm tu? lu fikirlah sendiri. Yang paling sadis, ilmu yg dia ajar tu adalah ilmu menipu... WTF? lu fikirlah sendiri, makan jadi darah daging beb! ape bezanya org yg cheat the game dgn org yang makan B**I dan Beli nombor ekor? lagi pun selama mana ko nak cheat? satu hari nanti kantoi gak beb! membahayakan akaun korang jer.


Yang katanya amat bersih hati, nak tolong korang dgn reveal mcm2 tips, dan korang kena beli ebook lah pengeras lah ape2 forget it! thats all scam. Sebenarnya korang boleh dapat berlambak info dgn hanya guna google. Tak perlu korang nak beli buku recycle. ;D if you serius about internet busisness, ready to spend a tonz of your time untuk develope web korang atau join forum mcm ni, nanti ade le sape2 yg nak tunjuk teror reveal cara dia. HAHAAAAAA..

p/s: mcm aku bukan nak tunjuk teror, nak belagak sikit jer ;D sementara menunggu matahari terbit heheee

gud luck!
Thanks for the tips bro....hehehe...harap nanti dapat bagi tips tambahan hasil try and error bro. Mana tau dapat amalkan utk program affiliate yang lain-lain.
 
Joined
May 6, 2008
Messages
106
Likes
0
Points
16
Offline
aku dpt 'durian runtuh' minggu lepas...xde masa nk berforum2 nk bertekak2 lg...cj pon aku xde masa nk layan....huhuhu...ada masa aku citer apa 'durian runtuh' aku dpt ni....

korang bincang2 la apa yg patut kat cni...kalau aku da balik nnti mgkn ada masa kot nk lepak2 sini lg...selamat berjaya kpd semua...
 
Joined
Jan 22, 2006
Messages
16
Likes
0
Points
1
Offline
jangan gado2, tak best jadinya.

CJ ok. apa shj program affiliate lain yg dah terbukti pun ok. apa yg cuba disampaikan oleh sesetengah org berpengalaman di atas adalah jangan bergantung kepada 1 sumber sahaja. Split dan test.

Sebab utamanya, duit kita tak kontrol. Affiliate Network mcm CJ yg pegang. Anytime diorang boleh tarik komisen. Kita sebagai affiliate mmg selalu jadi mangsa. So, kena la ada banyak sumber.

1 kambus, 1 lagi gali balik...

Macam mana pun, yg penting laksanakan dulu dan kumpul pengalaman. Jgn cepat putus asa. Hidup tak selalunya indah.
huhu..mcm2 info dpt kt cni..time kaceh byk2..cj nih pon boleh jadi salah satu sumber income..jgn harapkn satu mender jerk..pelbagaikan sumber income
 

Traders

freshman
Joined
May 4, 2008
Messages
529
Likes
0
Points
16
Offline
aku dpt 'durian runtuh' minggu lepas...xde masa nk berforum2 nk bertekak2 lg...cj pon aku xde masa nk layan....huhuhu...ada masa aku citer apa 'durian runtuh' aku dpt ni....

korang bincang2 la apa yg patut kat cni...kalau aku da balik nnti mgkn ada masa kot nk lepak2 sini lg...selamat berjaya kpd semua...
Durian runtuh? Kat mana durian tu runtuh. Nanti aku p lepak kat sana tunggu durian gak. huhuhu... Durian CPA ker durian PPC? :D cerita la sikit durian runtuh yg awak dapat tu...
 
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,789
Likes
46
Points
48
Offline
ko ni azlan... kejap CJ kejap durian runtuh, mana satu daaa...?

sekali itu durian hampap lobang idung nko... baru ko tau :D
 
Joined
Jan 23, 2008
Messages
26
Likes
0
Points
1
Offline
Salam sejahtera semua....

Wah hangat jg perbincangan di thread ni. Byk perkara2 baik yg boleh dikongsikan bersama sebenarnya. Niat tuan tanah (azlan) buka thread ni dan niat Mr.jawa mengingatkan kita agar jgn gunakan pintu blkg, pun sebenarnya baik. Cuma mungkin akibat kita berkomunikasi menggunakan text, so apabila membaca tulisan rakan2 yg lain, mungkin kita ada "ter"baca dgn nada yg tinggi, sedangkan orang itu tdk berniat pun begitu.

Diharapkan kita semua agar lebih cool terutamanya ketika kita menulis/ memberi komen/ cadangan atau membaca sesuatu post tu (bkn bermaksud agar skema ok, just cool n relax) ;)

Erm...bro TE pun dan turun padang tu beri komen n pandangan dia. Tima kasih bro. Memang btl bro ckp, "yg penting laksanakan dulu dan kumpul pengalaman. Jgn cepat putus asa. Hidup tak selalunya indah." ohhh....
 
Joined
Jul 16, 2007
Messages
399
Likes
0
Points
16
Offline
aku ade satu soalan newbie..sape2 leh tlg jawap??

mase nak daftar cj..kite mesti ada website ke?
 

jawa

freshman
Joined
May 18, 2007
Messages
27
Likes
4
Points
3
Offline
aku dpt 'durian runtuh' minggu lepas...xde masa nk berforum2 nk bertekak2 lg...cj pon aku xde masa nk layan....huhuhu...ada masa aku citer apa 'durian runtuh' aku dpt ni....

korang bincang2 la apa yg patut kat cni...kalau aku da balik nnti mgkn ada masa kot nk lepak2 sini lg...selamat berjaya kpd semua...
Macam lalang, kejap cj kejap benda lain. Itulah masalah newbie. Mengejar perkara yang cepat dapat duit.

Kenapa tidak master kan dulu cj? Fokus tu penting. Belajar selok belok cj dan kesusahannya. Jangan cepat putus asa.

Mentaliti tu kena betul.

Patutlah berbillion billion baca ebook, join forum sana sini, baca blog tapi still newbie terkapai-kapai dalam internet income. Kenapa, takut gagal? Kalau takut, jangan involve lah dalam internet marketing.

Fokus tu penting. Buat satu-satu sampai berjaya. Jangan terpengaruh dengan orang lain. Kejap adsense, kejap blog, kejap cj..semua nak buat..bila nak fokus.

Ini cara aku promote CJ. Ni cara orang paling malas la. Kadang-kadang aku buat. Tak perlu website, guna direct link. Ya, direct link still valid.

Join cj. Browse semua merchant, lepastu cari merchant yang tak halang guna trademark keyword dia, macam merchant punya URL. Katakan, h**p://www.septicremedy.com. Kau ambil keyword "h**p://www.septicremedy.com" dan masukkan dalam adwords keyword tool, dan search. Ada tak orang cari dengan menaip merchant punya domain?

Kalau ada kau bid merchant punya url. Pastikan tiada orang bid merchant punya url dalam adwords, kalau ada, cari merchant lain.

Dalam adwords, letakkan affiliate link dalam destination url.

Selalunya cara begini, carian amat kurang tak sampai 1000 carian dalam sebulan, tetapi conversion amat tinggi.

Case study dari aku. Promote dating website, guna merchant punya url. Kos adwords USD 30, commission USD100. Untung USD70 sebulan. Ini bulan lepas la. Kalau kau ada 10 campaign macamni, kau dah untung USD 700.

Cuba-cubalah cara ni, mana tahu korang boleh berjaya...
 
Last edited:
Joined
Jul 16, 2007
Messages
399
Likes
0
Points
16
Offline
Macam lalang, kejap cj kejap benda lain. Itulah masalah newbie. Mengejar perkara yang cepat dapat duit.

Kenapa tidak master kan dulu cj? Fokus tu penting. Belajar selok belok cj dan kesusahannya. Jangan cepat putus asa.

Mentaliti tu kena betul.

Patutlah berbillion billion baca ebook, join forum sana sini, baca blog tapi still newbie terkapai-kapai dalam internet income. Kenapa, takut gagal? Kalau takut, jangan involve lah dalam internet marketing.

Fokus tu penting. Buat satu-satu sampai berjaya. Jangan terpengaruh dengan orang lain. Kejap adsense, kejap blog, kejap cj..semua nak buat..bila nak fokus.

Ini cara aku promote CJ. Ni cara orang paling malas la. Kadang-kadang aku buat. Tak perlu website, guna direct link. Ya, direct link still valid.

Join cj. Browse semua merchant, lepastu cari merchant yang tak halang guna trademark keyword dia, macam merchant punya URL. Katakan, h**p://www.septicremedy.com. Kau ambil keyword "h**p://www.septicremedy.com" dan masukkan dalam adwords keyword tool, dan search. Ada tak orang cari dengan menaip merchant punya domain?

Kalau ada kau bid merchant punya url. Pastikan tiada orang bid merchant punya url dalam adwords, kalau ada, cari merchant lain.

Dalam adwords, letakkan affiliate link dalam destination url.

Selalunya cara begini, carian amat kurang tak sampai 1000 carian dalam sebulan, tetapi conversion amat tinggi.

Case study dari aku. Promote dating website, guna merchant punya url. Kos adwords USD 30, commission USD100. Untung USD70 sebulan. Ini bulan lepas la. Kalau kau ada 10 campaign macamni, kau dah untung USD 700.

Cuba-cubalah cara ni, mana tahu korang boleh berjaya...
sori off topik kejap..ni jawa yg dlu ada wat blog tajuk "diari seorang peon" ke??
 
Top