salah isi minyak engin

Joined
Aug 24, 2016
Messages
15
Likes
1
Points
3
Age
31
Offline
#1
Hi dan salam semua, baru je ad lesen kereta, tapi kereta ayah aku, tak hntar servis pon, sebab aku ingt tukar minyak hitam ni macam senang saje, tapi aku tersalah tuang semua minyak tu...pestime buat sendri,ingat okay lah nak cuba dlu.nanti ada prob ke kalau biar dlu mcm tu?sorry noob ckit.pastu nak srvey apa jnama yg org selalu beli? nak buat rujukan :D

1) Petronas
2) Shell
3) Caltex
4) Lain-lain (tlg gitau ehh ape)
 
Last edited:
Joined
Aug 25, 2016
Messages
8
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#2
aku pun penah ada experience semasa tambah minyak engin ni, aku ingat tuang sampai maximum engin tu, manatau ayah aku ckp aku dah tuang terlebih, bazir banyak pulak tu....skrg dah tau dah
 
Last edited:
Joined
Jun 3, 2016
Messages
19
Likes
0
Points
1
Age
31
Offline
#3
Hi dan salam semua, baru je ad lesen kereta, tapi kereta ayah aku, tak hntar servis pon, sebab aku ingt tukar minyak hitam ni macam senang saje, tapi aku tersalah tuang semua minyak tu...pestime buat sendri,ingat okay lah nak cuba dlu.nanti ada prob ke kalau biar dlu mcm tu?sorry noob ckit.pastu nak srvey apa jnama yg org selalu beli? nak buat rujukan :D

1) Petronas
2) Shell
3) Caltex
4) Lain-lain (tlg gitau ehh ape)
Masih guna warranti buat service, aku pun pening lepas habis warranti x tahu mana nak tukar myk enjin.
aku skrg ambil shell petrol selalu tapi entah lah dia punya myk enjin ok atau x ok...
 
Last edited:
Joined
Jun 3, 2016
Messages
19
Likes
0
Points
1
Age
31
Offline
#4
Hi dan salam semua, baru je ad lesen kereta, tapi kereta ayah aku, tak hntar servis pon, sebab aku ingt tukar minyak hitam ni macam senang saje, tapi aku tersalah tuang semua minyak tu...pestime buat sendri,ingat okay lah nak cuba dlu.nanti ada prob ke kalau biar dlu mcm tu?sorry noob ckit.pastu nak srvey apa jnama yg org selalu beli? nak buat rujukan :D

1) Petronas
2) Shell
3) Caltex
4) Lain-lain (tlg gitau ehh ape)
Masih guna kilang warranti buat service, aku pun pening lepas habis warranti x tahu mana nak tukar engine minyak jugak...
aku sedang ambil shell petrol selalu tapi entak lah shell engine minyak ok atau x ok...
 
Joined
Jun 3, 2016
Messages
19
Likes
0
Points
1
Age
31
Offline
#5
Hi dan salam semua, baru je ad lesen kereta, tapi kereta ayah aku, tak hntar servis pon, sebab aku ingt tukar minyak hitam ni macam senang saje, tapi aku tersalah tuang semua minyak tu...pestime buat sendri,ingat okay lah nak cuba dlu.nanti ada prob ke kalau biar dlu mcm tu?sorry noob ckit.pastu nak srvey apa jnama yg org selalu beli? nak buat rujukan :D

1) Petronas
2) Shell
3) Caltex
4) Lain-lain (tlg gitau ehh ape)
Masih guna kilang warranti buat service, aku pun pening lepas habis warranti x tahu mana nak tukar engine minyak jugak...
aku sedang ambil shell petrol selalu tapi entak lah shell engine minyak ok atau x ok...
 
Joined
Jun 3, 2016
Messages
19
Likes
0
Points
1
Age
31
Offline
#6
Hi dan salam semua, baru je ad lesen kereta, tapi kereta ayah aku, tak hntar servis pon, sebab aku ingt tukar minyak hitam ni macam senang saje, tapi aku tersalah tuang semua minyak tu...pestime buat sendri,ingat okay lah nak cuba dlu.nanti ada prob ke kalau biar dlu mcm tu?sorry noob ckit.pastu nak srvey apa jnama yg org selalu beli? nak buat rujukan :D

1) Petronas
2) Shell
3) Caltex
4) Lain-lain (tlg gitau ehh ape)
Masih guna kilang warranti buat service, aku pun pening lepas habis warranti x tahu mana nak tukar engine minyak jugak...
aku sedang ambil shell petrol selalu tapi entak lah shell engine minyak ok atau x ok...
 
Joined
Jun 3, 2016
Messages
19
Likes
0
Points
1
Age
31
Offline
#7
Hi dan salam semua, baru je ad lesen kereta, tapi kereta ayah aku, tak hntar servis pon, sebab aku ingt tukar minyak hitam ni macam senang saje, tapi aku tersalah tuang semua minyak tu...pestime buat sendri,ingat okay lah nak cuba dlu.nanti ada prob ke kalau biar dlu mcm tu?sorry noob ckit.pastu nak srvey apa jnama yg org selalu beli? nak buat rujukan :D

1) Petronas
2) Shell
3) Caltex
4) Lain-lain (tlg gitau ehh ape)
Masih guna kilang warranti buat service, aku pun pening lepas habis warranti x tahu mana nak tukar engine minyak jugak...
aku sedang ambil shell petrol selalu tapi entak lah shell engine minyak ok atau x ok...
 

Jappa

freshman
Joined
Jun 29, 2016
Messages
13
Likes
3
Points
3
Age
19
Offline
#8
Hi dan salam semua, baru je ad lesen kereta, tapi kereta ayah aku, tak hntar servis pon, sebab aku ingt tukar minyak hitam ni macam senang saje, tapi aku tersalah tuang semua minyak tu...pestime buat sendri,ingat okay lah nak cuba dlu.nanti ada prob ke kalau biar dlu mcm tu?sorry noob ckit.pastu nak srvey apa jnama yg org selalu beli? nak buat rujukan :D

1) Petronas
2) Shell
3) Caltex
4) Lain-lain (tlg gitau ehh ape)
Susah nak undi la... lain brand ada dia benefits...
aku pernah try shell dan petronas... tapi performance biasa2 shj...
 
Joined
Aug 29, 2017
Messages
42
Likes
0
Points
6
Age
27
Offline
#9
Hi dan salam semua, baru je ad lesen kereta, tapi kereta ayah aku, tak hntar servis pon, sebab aku ingt tukar minyak hitam ni macam senang saje, tapi aku tersalah tuang semua minyak tu...pestime buat sendri,ingat okay lah nak cuba dlu.nanti ada prob ke kalau biar dlu mcm tu?sorry noob ckit.pastu nak srvey apa jnama yg org selalu beli? nak buat rujukan :D

1) Petronas
2) Shell
3) Caltex
4) Lain-lain (tlg gitau ehh ape)
Shell sekarang sangat hot, saya undi dia, saya dah lama guna minyak kereta dia. selama ni dia tak pernah mengecewakan saya, Bonus link dia faedah banyak, sekarang pon ada banyak promosi baru.
 
Joined
Aug 29, 2017
Messages
42
Likes
0
Points
6
Age
27
Offline
#10
Hi dan salam semua, baru je ad lesen kereta, tapi kereta ayah aku, tak hntar servis pon, sebab aku ingt tukar minyak hitam ni macam senang saje, tapi aku tersalah tuang semua minyak tu...pestime buat sendri,ingat okay lah nak cuba dlu.nanti ada prob ke kalau biar dlu mcm tu?sorry noob ckit.pastu nak srvey apa jnama yg org selalu beli? nak buat rujukan :D

1) Petronas
2) Shell
3) Caltex
4) Lain-lain (tlg gitau ehh ape)
Shell sekarang sangat hot, saya undi dia, saya dah lama guna minyak kereta dia. selama ni dia tak pernah mengecewakan saya, Bonus link dia faedah banyak, sekarang pon ada banyak promosi baru.
 
Joined
Aug 30, 2017
Messages
27
Likes
0
Points
1
Age
31
Offline
#11
X'RA Power engine oil. aku tak pasti ok ke tidak. jiran aku ada jual,katanye bagus.entah ler btol ke tidak.harga murah tapi dia punya pretasi mengancam jugak.tu dia kata la.+Haha+
 

Zalikha

freshman
Joined
Oct 27, 2017
Messages
15
Likes
1
Points
3
Age
29
Offline
#12
Hi. +Hi+ Nak tanya. +Awas+ Antara minyak enjin Petronas and Shell mana better? +Gedik+ Mana lagi murah? Hehe. +Malu2+ Tapi orang ckp mahal brkualiti ok kn? +Pesanan+Tp tu lah. Takut beli mahal. +iii+ At last tak ok enjin kreta aku. +SedihMenangis+Ehek Ehek. +Terharu+
 
Joined
Jun 3, 2016
Messages
19
Likes
0
Points
1
Age
31
Offline
#13
[QUOTE=
X'RA Power engine oil. aku tak pasti ok ke tidak. jiran aku ada jual,katanye bagus.entah ler btol ke tidak.harga murah tapi dia punya pretasi mengancam jugak.tu dia kata la.+Haha+

Tapi kalau beli dekat online barang lagi murah kan... aku selalu beli dekat lazada semua brg2...
senang dpt dan x paya keluar beli, lagi offer2 bila senang dpt 30% saya rasa ok kot...
kadang org lain jual pun nak untung... lebih baik beli kat online jerr...
 
Last edited:
Joined
Jun 3, 2016
Messages
19
Likes
0
Points
1
Age
31
Offline
#14
Hi. +Hi+ Nak tanya. +Awas+ Antara minyak enjin Petronas and Shell mana better? +Gedik+ Mana lagi murah? Hehe. +Malu2+ Tapi orang ckp mahal brkualiti ok kn? +Pesanan+Tp tu lah. Takut beli mahal. +iii+ At last tak ok enjin kreta aku. +SedihMenangis+Ehek Ehek. +Terharu+
Pernah cuba Shell Ultra dan Shell Helix Hx7 ok tapi harga mahal.
tukar sekali shell boleh tukar lain brand dua kali dah... +Berpeluh+
 
Last edited:

Zalikha

freshman
Joined
Oct 27, 2017
Messages
15
Likes
1
Points
3
Age
29
Offline
#15
Pernah cuba Shell Ultra dan Shell Helix Hx7 ok tapi harga mahal jerrr...
tukar sekali shell boleh tukar lain brand dua kali dah... +Berpeluh+
Lahhh fikirkan shell ni ada satu je. +Xtahu+ Apa natang sampai ada Helix HX7 lah , Shell Ultra lah. +Bertanya+ Apa beza dia?+KorekHidung+ Hahaha. Bukan semua minyak enjin sama je ke? +Menyoal+ Ke tak? +Ngantuk+ Eh? +SukaSangat+ Hahaha. Adoi. +PipiMerah+ Otak tak dapat berhubung pulak. +Tunduk+ Hahaha.
 
Joined
Nov 6, 2017
Messages
2
Likes
0
Points
1
Age
31
Offline
#16
X'RA Power engine oil. aku tak pasti ok ke tidak. jiran aku ada jual,katanye bagus.entah ler btol ke tidak.harga murah tapi dia punya pretasi mengancam jugak.tu dia kata la.+Haha+
minyak yang xda jenama, aku takkan beli, takut rosakkan engin aku, biasa aku pilih produk yang berjenama, harga senang tahu kat online je. aku biasa pakai shell, setakat ni puas hati dengan shell
 
Last edited:
Joined
Nov 6, 2017
Messages
2
Likes
0
Points
1
Age
31
Offline
#17
Lahhh fikirkan shell ni ada satu je. +Xtahu+ Apa natang sampai ada Helix HX7 lah , Shell Ultra lah. +Bertanya+ Apa beza dia?+KorekHidung+ Hahaha. Bukan semua minyak enjin sama je ke? +Menyoal+ Ke tak? +Ngantuk+ Eh? +SukaSangat+ Hahaha. Adoi. +PipiMerah+ Otak tak dapat berhubung pulak. +Tunduk+ Hahaha.
hahaha, aku rasa ada beza, macam minum air mineral, walaupun rasa sama, tapi dlm air ada banyak bahan yang beza, sama macam minyak engin, yang rasa akan engin kereta kita, cuba tanya dia, hahaha
 
Last edited:
Joined
Aug 24, 2016
Messages
15
Likes
1
Points
3
Age
31
Offline
#18
walaupun banyak orang suggest pakai shell, tapi baru tanya ayah kereta dia sudah pakai lama ptronas,tengok dia isi petrol pun pilih ptronas saja,mungkin org tua2 ingt semua sama ja.ayah ckp ptrosak tuk sejukkn enjin,kalau shell pulak jaga enjin wlupon keadaan panas.bwk xrasa ape2.bg aku sama la dua2 tu.hahah
 
Last edited:
Top