salah isi minyak engin

TunPayung

freshman
Joined
Aug 24, 2016
Messages
15
Points
3
Age
32
Hi dan salam semua, baru je ad lesen kereta, tapi kereta ayah aku, tak hntar servis pon, sebab aku ingt tukar minyak hitam ni macam senang saje, tapi aku tersalah tuang semua minyak tu...pestime buat sendri,ingat okay lah nak cuba dlu.nanti ada prob ke kalau biar dlu mcm tu?sorry noob ckit.pastu nak srvey apa jnama yg org selalu beli? nak buat rujukan :D

1) Petronas
2) Shell
3) Caltex
4) Lain-lain (tlg gitau ehh ape)
 
Last edited:

MayangMunah

freshman
Joined
Aug 25, 2016
Messages
9
Points
1
Age
29
aku pun penah ada experience semasa tambah minyak engin ni, aku ingat tuang sampai maximum engin tu, manatau ayah aku ckp aku dah tuang terlebih, bazir banyak pulak tu....skrg dah tau dah
 
Last edited:

Skyemoon

freshman
Joined
Jun 3, 2016
Messages
19
Points
1
Age
31
Hi dan salam semua, baru je ad lesen kereta, tapi kereta ayah aku, tak hntar servis pon, sebab aku ingt tukar minyak hitam ni macam senang saje, tapi aku tersalah tuang semua minyak tu...pestime buat sendri,ingat okay lah nak cuba dlu.nanti ada prob ke kalau biar dlu mcm tu?sorry noob ckit.pastu nak srvey apa jnama yg org selalu beli? nak buat rujukan :D

1) Petronas
2) Shell
3) Caltex
4) Lain-lain (tlg gitau ehh ape)
Masih guna warranti buat service, aku pun pening lepas habis warranti x tahu mana nak tukar myk enjin.
aku skrg ambil shell petrol selalu tapi entah lah dia punya myk enjin ok atau x ok...
 
Last edited:

Skyemoon

freshman
Joined
Jun 3, 2016
Messages
19
Points
1
Age
31
Hi dan salam semua, baru je ad lesen kereta, tapi kereta ayah aku, tak hntar servis pon, sebab aku ingt tukar minyak hitam ni macam senang saje, tapi aku tersalah tuang semua minyak tu...pestime buat sendri,ingat okay lah nak cuba dlu.nanti ada prob ke kalau biar dlu mcm tu?sorry noob ckit.pastu nak srvey apa jnama yg org selalu beli? nak buat rujukan :D

1) Petronas
2) Shell
3) Caltex
4) Lain-lain (tlg gitau ehh ape)
Masih guna kilang warranti buat service, aku pun pening lepas habis warranti x tahu mana nak tukar engine minyak jugak...
aku sedang ambil shell petrol selalu tapi entak lah shell engine minyak ok atau x ok...
 

Skyemoon

freshman
Joined
Jun 3, 2016
Messages
19
Points
1
Age
31
Hi dan salam semua, baru je ad lesen kereta, tapi kereta ayah aku, tak hntar servis pon, sebab aku ingt tukar minyak hitam ni macam senang saje, tapi aku tersalah tuang semua minyak tu...pestime buat sendri,ingat okay lah nak cuba dlu.nanti ada prob ke kalau biar dlu mcm tu?sorry noob ckit.pastu nak srvey apa jnama yg org selalu beli? nak buat rujukan :D

1) Petronas
2) Shell
3) Caltex
4) Lain-lain (tlg gitau ehh ape)
Masih guna kilang warranti buat service, aku pun pening lepas habis warranti x tahu mana nak tukar engine minyak jugak...
aku sedang ambil shell petrol selalu tapi entak lah shell engine minyak ok atau x ok...
 

Skyemoon

freshman
Joined
Jun 3, 2016
Messages
19
Points
1
Age
31
Hi dan salam semua, baru je ad lesen kereta, tapi kereta ayah aku, tak hntar servis pon, sebab aku ingt tukar minyak hitam ni macam senang saje, tapi aku tersalah tuang semua minyak tu...pestime buat sendri,ingat okay lah nak cuba dlu.nanti ada prob ke kalau biar dlu mcm tu?sorry noob ckit.pastu nak srvey apa jnama yg org selalu beli? nak buat rujukan :D

1) Petronas
2) Shell
3) Caltex
4) Lain-lain (tlg gitau ehh ape)
Masih guna kilang warranti buat service, aku pun pening lepas habis warranti x tahu mana nak tukar engine minyak jugak...
aku sedang ambil shell petrol selalu tapi entak lah shell engine minyak ok atau x ok...
 

Skyemoon

freshman
Joined
Jun 3, 2016
Messages
19
Points
1
Age
31
Hi dan salam semua, baru je ad lesen kereta, tapi kereta ayah aku, tak hntar servis pon, sebab aku ingt tukar minyak hitam ni macam senang saje, tapi aku tersalah tuang semua minyak tu...pestime buat sendri,ingat okay lah nak cuba dlu.nanti ada prob ke kalau biar dlu mcm tu?sorry noob ckit.pastu nak srvey apa jnama yg org selalu beli? nak buat rujukan :D

1) Petronas
2) Shell
3) Caltex
4) Lain-lain (tlg gitau ehh ape)
Masih guna kilang warranti buat service, aku pun pening lepas habis warranti x tahu mana nak tukar engine minyak jugak...
aku sedang ambil shell petrol selalu tapi entak lah shell engine minyak ok atau x ok...
 

Jappa

freshman
Joined
Jun 29, 2016
Messages
13
Points
3
Age
19
Hi dan salam semua, baru je ad lesen kereta, tapi kereta ayah aku, tak hntar servis pon, sebab aku ingt tukar minyak hitam ni macam senang saje, tapi aku tersalah tuang semua minyak tu...pestime buat sendri,ingat okay lah nak cuba dlu.nanti ada prob ke kalau biar dlu mcm tu?sorry noob ckit.pastu nak srvey apa jnama yg org selalu beli? nak buat rujukan :D

1) Petronas
2) Shell
3) Caltex
4) Lain-lain (tlg gitau ehh ape)
Susah nak undi la... lain brand ada dia benefits...
aku pernah try shell dan petronas... tapi performance biasa2 shj...
 

Norain Mansor

freshman
Joined
Aug 29, 2017
Messages
42
Points
6
Age
27
Hi dan salam semua, baru je ad lesen kereta, tapi kereta ayah aku, tak hntar servis pon, sebab aku ingt tukar minyak hitam ni macam senang saje, tapi aku tersalah tuang semua minyak tu...pestime buat sendri,ingat okay lah nak cuba dlu.nanti ada prob ke kalau biar dlu mcm tu?sorry noob ckit.pastu nak srvey apa jnama yg org selalu beli? nak buat rujukan :D

1) Petronas
2) Shell
3) Caltex
4) Lain-lain (tlg gitau ehh ape)
Shell sekarang sangat hot, saya undi dia, saya dah lama guna minyak kereta dia. selama ni dia tak pernah mengecewakan saya, Bonus link dia faedah banyak, sekarang pon ada banyak promosi baru.
 

Norain Mansor

freshman
Joined
Aug 29, 2017
Messages
42
Points
6
Age
27
Hi dan salam semua, baru je ad lesen kereta, tapi kereta ayah aku, tak hntar servis pon, sebab aku ingt tukar minyak hitam ni macam senang saje, tapi aku tersalah tuang semua minyak tu...pestime buat sendri,ingat okay lah nak cuba dlu.nanti ada prob ke kalau biar dlu mcm tu?sorry noob ckit.pastu nak srvey apa jnama yg org selalu beli? nak buat rujukan :D

1) Petronas
2) Shell
3) Caltex
4) Lain-lain (tlg gitau ehh ape)
Shell sekarang sangat hot, saya undi dia, saya dah lama guna minyak kereta dia. selama ni dia tak pernah mengecewakan saya, Bonus link dia faedah banyak, sekarang pon ada banyak promosi baru.
 

syah burn

freshman
Joined
Aug 30, 2017
Messages
34
Points
6
Age
32
X'RA Power engine oil. aku tak pasti ok ke tidak. jiran aku ada jual,katanye bagus.entah ler btol ke tidak.harga murah tapi dia punya pretasi mengancam jugak.tu dia kata la.+Haha+
 

Zalikha

freshman
Joined
Oct 27, 2017
Messages
15
Points
3
Age
30
Hi. +Hi+ Nak tanya. +Awas+ Antara minyak enjin Petronas and Shell mana better? +Gedik+ Mana lagi murah? Hehe. +Malu2+ Tapi orang ckp mahal brkualiti ok kn? +Pesanan+Tp tu lah. Takut beli mahal. +iii+ At last tak ok enjin kreta aku. +SedihMenangis+Ehek Ehek. +Terharu+
 

Skyemoon

freshman
Joined
Jun 3, 2016
Messages
19
Points
1
Age
31
[QUOTE=
X'RA Power engine oil. aku tak pasti ok ke tidak. jiran aku ada jual,katanye bagus.entah ler btol ke tidak.harga murah tapi dia punya pretasi mengancam jugak.tu dia kata la.+Haha+

Tapi kalau beli dekat online barang lagi murah kan... aku selalu beli dekat lazada semua brg2...
senang dpt dan x paya keluar beli, lagi offer2 bila senang dpt 30% saya rasa ok kot...
kadang org lain jual pun nak untung... lebih baik beli kat online jerr...
 
Last edited:

Skyemoon

freshman
Joined
Jun 3, 2016
Messages
19
Points
1
Age
31
Hi. +Hi+ Nak tanya. +Awas+ Antara minyak enjin Petronas and Shell mana better? +Gedik+ Mana lagi murah? Hehe. +Malu2+ Tapi orang ckp mahal brkualiti ok kn? +Pesanan+Tp tu lah. Takut beli mahal. +iii+ At last tak ok enjin kreta aku. +SedihMenangis+Ehek Ehek. +Terharu+
Pernah cuba Shell Ultra dan Shell Helix Hx7 ok tapi harga mahal.
tukar sekali shell boleh tukar lain brand dua kali dah... +Berpeluh+
 
Last edited:

Zalikha

freshman
Joined
Oct 27, 2017
Messages
15
Points
3
Age
30
Pernah cuba Shell Ultra dan Shell Helix Hx7 ok tapi harga mahal jerrr...
tukar sekali shell boleh tukar lain brand dua kali dah... +Berpeluh+
Lahhh fikirkan shell ni ada satu je. +Xtahu+ Apa natang sampai ada Helix HX7 lah , Shell Ultra lah. +Bertanya+ Apa beza dia?+KorekHidung+ Hahaha. Bukan semua minyak enjin sama je ke? +Menyoal+ Ke tak? +Ngantuk+ Eh? +SukaSangat+ Hahaha. Adoi. +PipiMerah+ Otak tak dapat berhubung pulak. +Tunduk+ Hahaha.
 

PattyBabeSpot

freshman
Joined
Nov 6, 2017
Messages
2
Points
1
Age
32
X'RA Power engine oil. aku tak pasti ok ke tidak. jiran aku ada jual,katanye bagus.entah ler btol ke tidak.harga murah tapi dia punya pretasi mengancam jugak.tu dia kata la.+Haha+
minyak yang xda jenama, aku takkan beli, takut rosakkan engin aku, biasa aku pilih produk yang berjenama, harga senang tahu kat online je. aku biasa pakai shell, setakat ni puas hati dengan shell
 
Last edited:

PattyBabeSpot

freshman
Joined
Nov 6, 2017
Messages
2
Points
1
Age
32
Lahhh fikirkan shell ni ada satu je. +Xtahu+ Apa natang sampai ada Helix HX7 lah , Shell Ultra lah. +Bertanya+ Apa beza dia?+KorekHidung+ Hahaha. Bukan semua minyak enjin sama je ke? +Menyoal+ Ke tak? +Ngantuk+ Eh? +SukaSangat+ Hahaha. Adoi. +PipiMerah+ Otak tak dapat berhubung pulak. +Tunduk+ Hahaha.
hahaha, aku rasa ada beza, macam minum air mineral, walaupun rasa sama, tapi dlm air ada banyak bahan yang beza, sama macam minyak engin, yang rasa akan engin kereta kita, cuba tanya dia, hahaha
 
Last edited:

TunPayung

freshman
Joined
Aug 24, 2016
Messages
15
Points
3
Age
32
walaupun banyak orang suggest pakai shell, tapi baru tanya ayah kereta dia sudah pakai lama ptronas,tengok dia isi petrol pun pilih ptronas saja,mungkin org tua2 ingt semua sama ja.ayah ckp ptrosak tuk sejukkn enjin,kalau shell pulak jaga enjin wlupon keadaan panas.bwk xrasa ape2.bg aku sama la dua2 tu.hahah
 
Last edited:
Top