Rumah Orang Tua atau Rumah Sendiri

Joined
Oct 21, 2017
Messages
9
Likes
0
Points
1
Age
20
Offline
#21
Tapi perlu juga cari org yg boleh dipercayai dan bukannya calang2 org saje, takut nanti mrk datang rumah dan curi benda2 atau wang kat rumah, x ada org pun yg boleh perhatikan gerak geri mrk tu...
Kalau guna Caregiverasia mmg x perlu risau tentang masalah mcm ni, semua pengasuh mrk tu sudah terima latihan yg professional dan masing2 berdedikasi terhadap career mrk sbg seorang pengasuh dan bukan hanya utk wang saje, jadi 100% boleh dipercayai.
 
Joined
Oct 21, 2017
Messages
9
Likes
0
Points
1
Age
20
Offline
#22
Tapi kehidupan masa dulu mmg jauh berbeza dari skrg, masa dulu tu org byk yg kerja sebagai pekebun atau peniaga kecil, masa pun lebih flexible dan bukan mcm kita skrg yg perlu kerja masa tetap punya dr 8 hingga 5 setiap hari, jadi x boleh dibandingkan mcm tu...
Ya mmg betul, jadi kebykan kawan2 ku pun ada upah pengasuh utk jaga ibubapa mrk kat rumah, x mungkin kita boleh x bekerja dan tinggal kat rumah saje, x ada duit pun x dpt nak hidup, tapi kalau ada pengasuh sekurang2nya kita dpt kerja tanpa risau byk tentang ibubapa kita.
 

Dynamo

freshman
Joined
Feb 9, 2018
Messages
13
Likes
0
Points
1
Age
29
Offline
#23
Hantar ibubapa ke rumah org tua2 x kiralah derhaka asalkan kita masih ada pergi jenguk mrk pd hari minggu dan bawa mrk keluar utk jalan2, kalau biarkan mrk kat situ saje dan x pernah datang lagi itu barulah dipanggil derhaka, akan dpt balasan punya suatu hari nanti.
Aku rasa lebih baik kalau kita upah pengasuh utk datang ke rumah dan jaga ibubapa kita kerana mrk akan berasa lebih selesa berada kat rumah sendiri, seperti aku sendiri yg cari pengasuh dr Caregiverasia sbb harga mrk berpatutan dan kita sendiri dpt atur masa bila mau mrk datang, jadi x perlu risau akan bazir wang mcm pengasuh kat luar tu yg terus cas sebulan punya upah.
 

Dynamo

freshman
Joined
Feb 9, 2018
Messages
13
Likes
0
Points
1
Age
29
Offline
#24
Ya mmg betul, jadi kebykan kawan2 ku pun ada upah pengasuh utk jaga ibubapa mrk kat rumah, x mungkin kita boleh x bekerja dan tinggal kat rumah saje, x ada duit pun x dpt nak hidup, tapi kalau ada pengasuh sekurang2nya kita dpt kerja tanpa risau byk tentang ibubapa kita.
Ya mmg begitu, kalau kita sendiri yg jaga kita x mampu, jadi terpaksalah upah pengasuh utk gantikan kita masa kita kerja. Aku pasti ibubapa kita akan memahami kita punya, asalkan kita ada hati utk mengambil berat tentang mrk sudah baiklah, byk luangkan masa bersama mrk kalau boleh.
 
Joined
Nov 11, 2018
Messages
6
Likes
0
Points
1
Age
29
Offline
#25
Betul tu. Upah org jaga pun tak boleh biar camtu je. In the end diorg still ibubapa kita, kena bagi perhatian dan kasih sayang bila boleh la. Jangan lepas mcm tu je
 
Joined
Nov 11, 2018
Messages
6
Likes
0
Points
1
Age
29
Offline
#26
Ya mmg betul, jadi kebykan kawan2 ku pun ada upah pengasuh utk jaga ibubapa mrk kat rumah, x mungkin kita boleh x bekerja dan tinggal kat rumah saje, x ada duit pun x dpt nak hidup, tapi kalau ada pengasuh sekurang2nya kita dpt kerja tanpa risau byk tentang ibubapa kita.
Yip. Skrg nak taknak kena tinggal jugak parents kat rumah time kerja sbb kita pun nk cari nafkah. Bukan utk diri sendiri je, utk diorang jugak. Sekurang2nya bila upah orang ni parents kita selesa la dapat duduk rumah anak2 sambil ada org tgkkan diorang
 
Joined
Nov 11, 2018
Messages
5
Likes
0
Points
1
Age
23
Offline
#27
Betul tu. Upah org jaga pun tak boleh biar camtu je. In the end diorg still ibubapa kita, kena bagi perhatian dan kasih sayang bila boleh la. Jangan lepas mcm tu je
Haah. Suruh orang jaga bukan tak sayang. Sbb kisah la kita sanggup upah orang. Tapi dalam masa yg sama tak boleh abaikan jugak tanggungjawab. Luangkan masa dgn diorang bila dah abis kerja tu
 
Joined
Nov 11, 2018
Messages
5
Likes
0
Points
1
Age
23
Offline
#28
Tapi perlu juga cari org yg boleh dipercayai dan bukannya calang2 org saje, takut nanti mrk datang rumah dan curi benda2 atau wang kat rumah, x ada org pun yg boleh perhatikan gerak geri mrk tu...
Ni mmg risiko dia. Tapi hantar kat rumah penjaga pun ada risiko lain jugak. Takde benda yg sempurna. Kita boleh ikhtiar dan doa je. Tp ikhtiar yg terbaik la. Cari penjaga yg betul2 dipercayai dan ada pengalaman
 
Joined
Nov 11, 2018
Messages
5
Likes
0
Points
1
Age
30
Offline
#29
Aku rasa lebih baik kalau kita upah pengasuh utk datang ke rumah dan jaga ibubapa kita kerana mrk akan berasa lebih selesa berada kat rumah sendiri, seperti aku sendiri yg cari pengasuh dr Caregiverasia sbb harga mrk berpatutan dan kita sendiri dpt atur masa bila mau mrk datang, jadi x perlu risau akan bazir wang mcm pengasuh kat luar tu yg terus cas sebulan punya upah.
Bagus jugak mcm ni. Flexible so takde la bayar ikut bulan. Orang pun kadang2 tak perlu penjaga tu so rasa rugi pulak kalau bayar bulan2. Boleh ikut timing sendiri je
 
Joined
Nov 11, 2018
Messages
5
Likes
0
Points
1
Age
30
Offline
#30
Ni mmg risiko dia. Tapi hantar kat rumah penjaga pun ada risiko lain jugak. Takde benda yg sempurna. Kita boleh ikhtiar dan doa je. Tp ikhtiar yg terbaik la. Cari penjaga yg betul2 dipercayai dan ada pengalaman
Right on bro. Takde keputusan yg sempurna, mesti ada risiko punya. Kita ni kena minimum kan bahaya tu la. Jgn amik org sukati je, takut org pun amik upah sbb nkn duit, pastu family kita terabai
 
Joined
Nov 11, 2018
Messages
5
Likes
0
Points
1
Age
30
Offline
#31
Aku dah tgk website caregiverasia ni. Dah la boleh pilih, siap boleh bagi review utk setiap penjaga lagi. Mcm grab dah haha. Mmg bagus inisiatif site ni bagi servis mcm ni +Terbaik+
 
Joined
Nov 11, 2018
Messages
5
Likes
0
Points
1
Age
23
Offline
#32
Bagus jugak mcm ni. Flexible so takde la bayar ikut bulan. Orang pun kadang2 tak perlu penjaga tu so rasa rugi pulak kalau bayar bulan2. Boleh ikut timing sendiri je
Haah. Website ni aku tgk mmg diorang buat utk memenuhi kehendak orang. Harga, timing, jenis kita yg decide. Takde la sejenis je. Byk pilihan yg kita boleh buat
 
Joined
Nov 11, 2018
Messages
5
Likes
0
Points
1
Age
23
Offline
#33
Right on bro. Takde keputusan yg sempurna, mesti ada risiko punya. Kita ni kena minimum kan bahaya tu la. Jgn amik org sukati je, takut org pun amik upah sbb nkn duit, pastu family kita terabai
Tgk video viral pun mcm2 dah. Dunia skrg ni dah gila, so kita kena amik langkah terbaik la utk diri sendiri dan keluarga
 
Joined
Nov 11, 2018
Messages
6
Likes
0
Points
1
Age
29
Offline
#34
Right on bro. Takde keputusan yg sempurna, mesti ada risiko punya. Kita ni kena minimum kan bahaya tu la. Jgn amik org sukati je, takut org pun amik upah sbb nkn duit, pastu family kita terabai
Ini tak bagus. Kadang2 kalau org tu nak duit je nanti dia buat kerja sambil lewa. Dah la bukan expert dlm bidang penjagaan ni, lps tu kena handle kerja susah jaga orang. Saya sanggup bayar lebih utk pastikan keluarga saya selamat dari berada di bwh jagaan org yg tak reti
 
Joined
Nov 11, 2018
Messages
6
Likes
0
Points
1
Age
29
Offline
#35
Aku dah tgk website caregiverasia ni. Dah la boleh pilih, siap boleh bagi review utk setiap penjaga lagi. Mcm grab dah haha. Mmg bagus inisiatif site ni bagi servis mcm ni +Terbaik+
Nice. Aku pun tgk byk review yg bagus utk website. For sure nnt boleh guna in case aku nak pakai orang utk menjaga sapa2. Senang sikit hire online je :)
 
Joined
Nov 11, 2018
Messages
6
Likes
0
Points
1
Age
29
Offline
#36
Tgk video viral pun mcm2 dah. Dunia skrg ni dah gila, so kita kena amik langkah terbaik la utk diri sendiri dan keluarga
Itu la makin byk tgk makin paranoid jadinya. Harapnya takde pape yg tak baik jadi kat family kita. Upah orang yg kita boleh percaya, dari sumber yg boleh dipercayai saje tau haha
 
Top