Rumah Orang Tua atau Rumah Sendiri

Joined
Oct 9, 2018
Messages
9
Likes
0
Points
1
Age
25
Offline
#1
Aku tahu banyak rumah tua yang okay kat luar sana. Tp mana lg bagus? Hantar orang tua ke rumah orang tua atau jaga sendiri? Klau yang bekerja mcm mana pulak? Ada ke alternatif lain?


P/s : Video dah jadi 2 tahun lepas. And viral. Tp bg yang jadi setiap bulan atau setiap minggu yang tak viral mcm mana pulak?
 
Joined
Oct 4, 2011
Messages
56
Likes
2
Points
8
Offline
#2
banyak lagi alternatif dari hantar ke rumah orang tua.
kadang2 kesian sangat tengok org tua yg sakit tak dapat urus sendri pon trlntar kt rumah org tua
 
Joined
Oct 9, 2018
Messages
9
Likes
0
Points
1
Age
25
Offline
#5
banyak lagi alternatif dari hantar ke rumah orang tua.
kadang2 kesian sangat tengok org tua yg sakit tak dapat urus sendri pon trlntar kt rumah org tua
Tu la pasal, terlantar tanpa org yang tersayang. entah2 stahun skali dua je jumpa anak2. Sedih weh
 

dankhoo

freshman
Joined
Jan 9, 2018
Messages
8
Likes
0
Points
1
Age
30
Offline
#7
Asyik kes warga emas dipukul. Terus lost faith in humanity aku dengan orang2 tak berperikemanusian macam ni. Dorang ni kerja tak ikhlas la sampai mudah hilang sabar.
 

dankhoo

freshman
Joined
Jan 9, 2018
Messages
8
Likes
0
Points
1
Age
30
Offline
#8
https://www.caregiverasia.com/?locale=en-MY

bapak aku stroke tahun lpas, aku kerja tak leh pantau. upah nurse dtg rumah jagakan. mmg recommended
Ni website yang nurse2 tu buat freelance kan? Diorang ni bagus sebab kerja dorang memang dalam bidang yang dorang buat hari. Jadi dorang banyak pengalaman. Cuma dorang mungkin nak cari income lebih sikit tu yang buat freelance at the same time.
 

dankhoo

freshman
Joined
Jan 9, 2018
Messages
8
Likes
0
Points
1
Age
30
Offline
#9
harga mcm mana? private selalu mahal giloo.
Aku rasa takde mahal sangat kot sebab dorang ni bukan berkerja bawah private agency atau private company. Dorang ni macam berkerja sebagai freelance bawah caregiverasia tu.
 

NameTag

freshman
Joined
Apr 26, 2018
Messages
10
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#10
Aku rasa takde mahal sangat kot sebab dorang ni bukan berkerja bawah private agency atau private company. Dorang ni macam berkerja sebagai freelance bawah caregiverasia tu.
aku pernah panggil caregiver dari caregiverasia ni datang rumah jaga makcik aku berpantang. tak mahal pun harga dia lebih kurang harga standard la tapi lagi senang sebab book online je nanti dia datang.
 

NameTag

freshman
Joined
Apr 26, 2018
Messages
10
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#11
Ni website yang nurse2 tu buat freelance kan? Diorang ni bagus sebab kerja dorang memang dalam bidang yang dorang buat hari. Jadi dorang banyak pengalaman. Cuma dorang mungkin nak cari income lebih sikit tu yang buat freelance at the same time.
bukan nurse je ada. banyak gak servis lain mcm jaga budak, fisio terapi, confinement. semua datang rumah kasi best service
 
Joined
Oct 9, 2018
Messages
9
Likes
0
Points
1
Age
25
Offline
#12
Asyik kes warga emas dipukul. Terus lost faith in humanity aku dengan orang2 tak berperikemanusian macam ni. Dorang ni kerja tak ikhlas la sampai mudah hilang sabar.
Dah la pukul orang, berani pulak tu nk defend diri sndiri and manipulate media ckp "saya hanya menolak kepala". Haih aku pon tak paham la
 
Joined
Nov 11, 2018
Messages
6
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#14
Takut tau kalau hantar org ke retirement home skrg. Nnt jadi mcm ini la, pukul sana sini, makan minum tak terjaga. Tapi susah skrg sbb anak2 pun berkerja takde masa nak jaga
 
Joined
Nov 11, 2018
Messages
5
Likes
0
Points
1
Age
22
Offline
#15
Itu la bagus kalau dapat org datang rumah. Sedap sikit hati, makan minum tempat tidur dan rehat semua terjaga. Takdela mcm serabut. At least selesa
 
Joined
Nov 11, 2018
Messages
5
Likes
0
Points
1
Age
30
Offline
#16
Org tua kita kalau boleh jgn la hantar kat rumah org tua. Balas la jasa mereka dgn kita yg jaga sendiri. Kesian la diorg dulu penat2 jaga kita skrg bila dah besar hantar kat org pulak. Dpt pulak kes mcm pukul2 org ni, tak ke kesian
 
Joined
Oct 18, 2017
Messages
11
Likes
1
Points
3
Age
28
Offline
#17
Pd pendapat aku org masa kini membuat keputusan utk hantar ibubapa ke rumah org tua pun sbb mrk terlalu sibuk dgn kerja masing2 dan berasa tidak selamat meninggalkan ibubapa yg tua kat rumah, jadi aku pun x rasa yg perbuatan ini dikira derhaka lah.
 
Joined
Oct 18, 2017
Messages
11
Likes
1
Points
3
Age
28
Offline
#18
Itu la bagus kalau dapat org datang rumah. Sedap sikit hati, makan minum tempat tidur dan rehat semua terjaga. Takdela mcm serabut. At least selesa
Tapi perlu juga cari org yg boleh dipercayai dan bukannya calang2 org saje, takut nanti mrk datang rumah dan curi benda2 atau wang kat rumah, x ada org pun yg boleh perhatikan gerak geri mrk tu...
 
Joined
Oct 18, 2017
Messages
9
Likes
0
Points
1
Age
38
Offline
#19
Org tua kita kalau boleh jgn la hantar kat rumah org tua. Balas la jasa mereka dgn kita yg jaga sendiri. Kesian la diorg dulu penat2 jaga kita skrg bila dah besar hantar kat org pulak. Dpt pulak kes mcm pukul2 org ni, tak ke kesian
Tapi kehidupan masa dulu mmg jauh berbeza dari skrg, masa dulu tu org byk yg kerja sebagai pekebun atau peniaga kecil, masa pun lebih flexible dan bukan mcm kita skrg yg perlu kerja masa tetap punya dr 8 hingga 5 setiap hari, jadi x boleh dibandingkan mcm tu...
 
Joined
Oct 18, 2017
Messages
9
Likes
0
Points
1
Age
38
Offline
#20
Pd pendapat aku org masa kini membuat keputusan utk hantar ibubapa ke rumah org tua pun sbb mrk terlalu sibuk dgn kerja masing2 dan berasa tidak selamat meninggalkan ibubapa yg tua kat rumah, jadi aku pun x rasa yg perbuatan ini dikira derhaka lah.
Hantar ibubapa ke rumah org tua2 x kiralah derhaka asalkan kita masih ada pergi jenguk mrk pd hari minggu dan bawa mrk keluar utk jalan2, kalau biarkan mrk kat situ saje dan x pernah datang lagi itu barulah dipanggil derhaka, akan dpt balasan punya suatu hari nanti.
 
Top