RM320 billion harga yang perlu dibayar untuk Limbang?

lutfee

Senior
Joined
Sep 30, 2007
Messages
2,578
Points
38
Tadi tgk berita tv3 suku dan sebelum ni ada baca pasal
pak lah bagi brunei 2 blok minyak bernilai paling kurang rm320 billion utk gugurkan tuntutan ke atas Limbang, Sarawak....
mahal giler harga yg perlu dibayar untuk Limbang...
kalau brunei bwk ke mahkamah antarabangsa nak tuntut limbang diaorg boleh dpt ke sampai kena byr dgn minyak?
apa pendapat korang?

yang dedah cerita ni adalah bekas pm sendiri iatu Dr. Mahathir kat blog dia
http://chedet.co.cc/chedetblog/2010/04/malaysias-generosity.html

p/s: lps ni harga tanah kat Limbang mesti mencanak-canak naik...:D
 

zakeri

Senior
Joined
Oct 20, 2008
Messages
4,854
Points
38
what the tuttt...

bunyinyer cam 32 dollar jer bagi diorang....
 

PinguSpy

Senior
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,432
Points
38
malaysia ni mmg negara pemurah..

pemurah segala2nye...

- bagi tanak dkt singapore(sampai negara johor semakin kecik)
- jual air dkt singapore harga murah.. singapore proses air jual balik dkt malaysia harga 3x ganda.. bengapppp nyeeeeeeeeeeeeee

- dan kasi tanah dalam nya terisi billion wang didalamnye ke brunie...

nk merintah ke tanak ni?? cam x rety memerintah jek....

setakat nk merintah isi perut n kaut duit masuk akaun bank luar negara bek xyh jd PM...

sume PM melayu = suck!!!

Tun sorang je bg aku otak die bolelah jugak dipakai selain dari

Pak Lah and Najib... .. lepasni Muyidin lak jd PM... lg lah melingkup...

kasi jek aku jd PM kang senang..
 

PinguSpy

Senior
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,432
Points
38
malaysia ni mmg negara pemurah..

pemurah segala2nye...

- bagi tanak dkt singapore(sampai negara johor semakin kecik)
- jual air dkt singapore harga murah.. singapore proses air jual balik dkt malaysia harga 3x ganda.. bengapppp nyeeeeeeeeeeeeee

- dan kasi tanah dalam nya terisi billion wang didalamnye ke brunie...

nk merintah ke tanak ni?? cam x rety memerintah jek....

setakat nk merintah isi perut n kaut duit masuk akaun bank luar negara bek xyh jd PM...

sume PM melayu = suck!!!

Tun sorang je bg aku otak die bolelah jugak dipakai selain dari

Pak Lah and Najib... .. lepasni Muyidin lak jd PM... lg lah melingkup...

kasi jek aku jd PM kang senang..
 

ramzy0

Senior
Joined
Feb 17, 2007
Messages
1,642
Points
38
Age
29
Wah, den rasa $320 jah kot, billion belakang tu tersilap tengok kot. gila billion!
 

kaya

freshman
Joined
Nov 4, 2009
Messages
466
Points
0
RM320 billion = RM320.00 (hrga bagi menteri2 ,sebab bukan duit mung nie ,duit rakyat )
 

adiex

Senior
Joined
Jan 9, 2010
Messages
273
Points
0
hmm, korang ni macam le orang limbang tu bukan rakyat malaysia..
lagi satu bukan malaysia bayar USD100 bil tu dalam bentuk tunai,, cuma bagi 2 blok kawasan minyak sebagai pertukaran supaya brunei gugurkan tuntutan mereka terhadap limbang.

kalo tengok dari segi luaran memang malysia rugi giler.. tapi cuba korang fikirkan kalo brunei bawak ke ICJ,, pastu menang plak.. limbnag dah masuk brunei.. cuba korang bayangkan perasaan orang2 limbang.. seumur hidup dorang sebagai rakyat malaysia.. last2 jadi rakyat brunei.

lagipun nak bawak kes ke ICJ bukan free.. kos agak tinggi tuh..

just me opinion :)
 

lutfee

Senior
Joined
Sep 30, 2007
Messages
2,578
Points
38
aku x kecoh so aku x kena tipula. encik lutfee yang kecoh2. so dia yang kena tipu. hahaha...
bila plak aku kecoh?
aku tanya pendapat jer.. tanya sape yg tau citer betul ke xbetul ker... apa daa...so sape ada fakta yg betul just bg tau jer... citer ni pun dr blog mahathir beb. bkn dr mana2 portal parti politik...
xpayah lah nk emo sgt... kalau pasal politik yg mana xboleh jd boleh mana yg boleh jd xboleh......
 

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
kalau Tun M yang berbunyi... betul la tu...

takkan la Tun M nak klentong
 

adiex

Senior
Joined
Jan 9, 2010
Messages
273
Points
0
eii, ni timbul plak cerite yg brunei menafikan yg dorang dah serahkan limbang sebagai pertukaran dengan 2 blok minyak tuh..

adoi yg mane satu betul ni? tak kan pak lah bagi 2 blok tu free macam tu aje.. aduss..

ker pak lah kene klepet lagi macam berlaku ketika perundingan mengenai nak pecahkan tambak johor & buat jambatan baru tuh.. time tu kan terang2 malaysia kene klepet hidup2 dengan singapore huhuhu..
 

wanmuz

freshman
Joined
May 3, 2009
Messages
159
Points
16
eii, ni timbul plak cerite yg brunei menafikan yg dorang dah serahkan limbang sebagai pertukaran dengan 2 blok minyak tuh..

adoi yg mane satu betul ni? tak kan pak lah bagi 2 blok tu free macam tu aje.. aduss..

ker pak lah kene klepet lagi macam berlaku ketika perundingan mengenai nak pecahkan tambak johor & buat jambatan baru tuh.. time tu kan terang2 malaysia kene klepet hidup2 dengan singapore huhuhu..
Alahai pak lah lagi.

Yang Che det tak habih2 cari salah orang tua nape?

Kalau kita melawat negara2 maju eropah barat atau amerika utara atau north east asia ( atau kalau ada rezeki negara paling maju didunia israel) perkara paling awal kita lihat adalah cara mereka menaiki kenderaan awam. mereka akan beratur walaupun tiada kawalan.

Itu perbezaan yang kita akan lihat di negara maju dan negara membangun. Tak payah baca wall street journal.

Perkara kedua kita tengok adalah kebersihan. Jarang ada sampah sarap di buang merata-rata walaupun tiada penguatkuasaan.

Ini yang pak lah cuba buat. ini yang kita kena faham. sekarang kita dah confirm tak capai wawasan 2020. kita tak ada mentaliti sebuah bangsa maju pun. tapi kita boleh capai high income nation sebab banyak negara haprak yang high income nation.

Ekonomi kita jauh bawah thailand, forex kita di bawah thailand, industri kereta jauh bawah thailand dan FDI kita juga bawah thailand.

Tapi kita dah lihat sendiri bagaimana orang thailand beratur menaiki bas dan tiada sampah sarap di pekan-pekan kecil sekalipun.

Walaupun mereka gaduh tapi dunia dah lihat betapa civilized mereka walau bergaduh.

Hakikatnya kita negara yang gagal jadi berilah peluang untuk pandangan berbeza.
 

adiex

Senior
Joined
Jan 9, 2010
Messages
273
Points
0
Tapi thailand huru hara kan?? :rolleyes:

tgk kat news sampai hospital pon dorang sanggup serbu.. punya le fanatik kat pemimpin, biarpun dah terang2 pemimpin tu salah gune kuasa huhuhu :D
Walaupun mereka gaduh tapi dunia dah lihat betapa civilized mereka walau bergaduh.
tak setuju.. awak kat gaduh2 sampai dah 27 orang terbunuh tu masih civilized ke? yg serbu2 hospital bwak kayu runcing tu masih boleh dikatakan bertamadun?

just my scent :D
@sorry lari topik sket :)
 
Last edited:
Top