Rich Dad Poor Dad - Buku yang memotivasi saya untuk membaca LEBIH 500 BUAH buku lain

Joined
Jun 1, 2011
Messages
38
Likes
0
Points
0
Offline
#1
Nak tahu tak apakah buku pertama yang mengubah pemikiran saya tentang kewangan ??? Ok... Sebenarnya sebelum ini, saya bukannya jenis seorang yang bergelar 'ulat buku'... tetapi selepas saya mengenali sebuah buku kewangan yang ditulis oleh Mr...xxx ( jeng..jeng..jeng..) - Mr Robert Kiyosaki... terus pemikiran saya tentang kewangan, kerjaya dan segala-galanya berubah 1000%.. Yosh!


Selepas membaca dan memahami buku ini, saya menjadi semakin berminat untuk membaca buku-buku lain terutama perihal kewangan. Jadi, tidak hairanlah sehingga kini, saya telah membaca buku tentang kewangan MELEBIHI 500 BUAH - satu pencapaian yang mengagumkan bagi seorang pemuda yang BELUM mencecah usia 30 tahun ( sayalah tu )
:>

Sehingga kini, saya telah mengulang kali baca buku berkenaan sekiranya ingin memotivasikan diri. ( melebihi 10x ULANG BACA ) Dan jangan tak percaya, buku ini sebenarnya adalah sebuah 'aset' bagi saya... Pasal buku inilah yang telah menyebabkan saya menjadi semakin berminat untuk membaca buku-buku lain.
:>
 
Joined
Jul 28, 2009
Messages
432
Likes
0
Points
16
Age
29
Offline
#2
Bagus bro.. Teruskan.. 500 tu... Aku pun belum sampai 50 buah.. hahaha...
 

zamreda

freshman
Joined
May 29, 2008
Messages
71
Likes
0
Points
6
Offline
#3
buku ini bagus.....perkara kewangan nie bukan berlaku kat malaysia ..tapi dimana mana dunia rupanya...

gaji walaupun Rm4k pon tapi ilmu kewangan sangat tidak dipraktikkan,seminggu habis.
gaji walaupun Rm 400 pon tapi ilmu kewangan sangat hebat,sebulan barulah habis..
 
Joined
Feb 6, 2011
Messages
324
Likes
0
Points
0
Offline
#4
Nak tahu tak apakah buku pertama yang mengubah pemikiran saya tentang kewangan ??? Ok... Sebenarnya sebelum ini, saya bukannya jenis seorang yang bergelar 'ulat buku'... tetapi selepas saya mengenali sebuah buku kewangan yang ditulis oleh Mr...xxx ( jeng..jeng..jeng..) - Mr Robert Kiyosaki... terus pemikiran saya tentang kewangan, kerjaya dan segala-galanya berubah 1000%.. Yosh!


Selepas membaca dan memahami buku ini, saya menjadi semakin berminat untuk membaca buku-buku lain terutama perihal kewangan. Jadi, tidak hairanlah sehingga kini, saya telah membaca buku tentang kewangan MELEBIHI 500 BUAH - satu pencapaian yang mengagumkan bagi seorang pemuda yang BELUM mencecah usia 30 tahun ( sayalah tu )
:>

Sehingga kini, saya telah mengulang kali baca buku berkenaan sekiranya ingin memotivasikan diri. ( melebihi 10x ULANG BACA ) Dan jangan tak percaya, buku ini sebenarnya adalah sebuah 'aset' bagi saya... Pasal buku inilah yang telah menyebabkan saya menjadi semakin berminat untuk membaca buku-buku lain.
:>
TERBAIK banyak tu 500 buku :) terus kan bro satu minat yang baik
 
Joined
Oct 23, 2007
Messages
69
Likes
1
Points
8
Offline
#5
Ya benar, buku ini besar pengaruhnya. Cara pengolahanya begitu baik seakan-akan bercerita. Salah satu yang saya ingat - pendidikan mengajar orang takut untuk mencuba sehinggakan lulusan universiti terpanggil untuk bekerja dibawah seorang usahawan yang berkelulusan darjah enam atau tingkatan 3. Robert Kiyosaki menggalakkan lahirnya ramai usahawan
 
Joined
Jul 16, 2010
Messages
46
Likes
0
Points
6
Offline
#6
yoo ! buku ney memang best. lepas aku baca buku ney, memang terus mengubah persepsi aku tentang kewangan ! memang terbaikk
 
Joined
May 6, 2009
Messages
21
Likes
0
Points
0
Offline
#9
Wahh...saya tabik dengan tuan kerana muda2 dah berjaya membaca buku2 kewangan lebih dari 500 buah buku. Saya ni pun ulat buku juga tapi masih belum sampai 500 buah buku kewangan saja. Jumlah semua buku bolehla 500 buah. Tuan dah ikut jejak langkah Azizi Ali..tahniah..
 
Joined
Jul 20, 2009
Messages
724
Likes
2
Points
18
Offline
#10
Mesti seronok baca buku ni kan..:D Tahniah TT dah sampai 500 buah buku.
Sy memang suka baca buku..Umur 5 tahun dah dididik pergi perpustakaan. hehe.

p/s: terima kasih kpd ayah saya.:)
 
Joined
Jun 27, 2007
Messages
718
Likes
0
Points
16
Offline
#11
proses pembacaan buku ini tiada penghujungnya kerana ilmu itu terlalu banyak... tidak mampu kita mencapai semuanya
 
Joined
May 26, 2009
Messages
338
Likes
0
Points
16
Offline
#13
Rich Dad Poor Dad memang membuka minda pembaca mengenai kewangan sehingga mendorong saya menceburi perniagaan Internet. Kerja makan gaji memang susah kalau nak kaya. Nasib baik saya baca buku ni dari muda lagi.
 
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,344
Likes
4
Points
38
Offline
#14
kalau bab2 motivasi biz etc..
aku x baca buku.. tonton video ni pun dah cukup :D

[video=youtube;yLX15eFEHW0]http://www.youtube.com/watch?v=yLX15eFEHW0[/video]
 
Joined
Jun 8, 2012
Messages
25
Likes
0
Points
0
Offline
#15
First R.T Kiyosaki nye buku.. Herm.. Business School tahun 2005. Hahaha.. Memang membuka minda. Membuak2 rasanya nak meniaga. Dah terlingkup beberapa kali pun still mainten!! Dari situ start buku ke2, rich dad poor dad, retire young retire rich (betol ke?), Cashflow quadrant, Conspiracy of the rich.. banyak. Buku2 J.C. Maxwell, oh ya.. antara terbaik.. Think & Grow Rich.. Mmg layanz....
 
Joined
Jun 30, 2009
Messages
49
Likes
0
Points
0
Offline
#16
kalau bab2 motivasi biz etc..
aku x baca buku.. tonton video ni pun dah cukup :D
macam kene hypnosis la video ni... haha

tnx share :)

dan buku "Rich Dad Poor Dad" ni memang power... dengar member cite intro pun dah naik semangat ber bisnes!
 
Joined
Dec 21, 2007
Messages
24
Likes
0
Points
1
Age
34
Offline
#17
tahniah saudara...saya pun tengah menanam sikap membaca ni...buku insyallah cuba istiqamah beli & baca sekurang2nya 10 buah setahun...nampak macam sikit je kan?
 
Joined
Mar 11, 2011
Messages
40
Likes
0
Points
6
Offline
#18
Salam... sy terbaca di blog (tak pasti blog mana) penulis buku "Rich Dad, Poor Dad" dah bangkrap...

betul ke..?
 
Joined
Aug 9, 2009
Messages
137
Likes
1
Points
18
Offline
#19
Salam... sy terbaca di blog (tak pasti blog mana) penulis buku "Rich Dad, Poor Dad" dah bangkrap...

betul ke..?
Tak pernah dengar pula... cuma ada org cakap: branding "robert t.kiyosaki" dah dijual kpd sebuah sykt lain.

Buku ni, saya dah baca masa dalam tahun akhir di UPM...sudahnya, umur 31 thn...saya dah pencen. Dah malas makan gaji. Meniaga gak yang best...
 
Joined
May 9, 2008
Messages
94
Likes
1
Points
8
Age
30
Offline
#20
Saya dah baca. Banyak point yang kita boleh ikut, antaranya tentang pendidikan kewangan individu. Patut diajar disekolah.
 
Top