Restoring my hair. Need help.

freyafreya

junior
Joined
Sep 8, 2013
Messages
69
Points
8
Rambut i originally wavy. I straightened it couple times last year tapi i think kena heat damage. So skrang i potong pendek nak dapatkan balik rambut healthy macam dulu. Banyak i buat research but mostly treatment orang pakai protein treatment. I pun try la buat protein treatment kat rumah tapi tak jadi, yg i perasan rambut makin thin n gugur ade la.
So nak mintak advice macam mana to nurse my natural hair back.
 

BBphire

junior
Joined
Apr 11, 2011
Messages
114
Points
18
boleh tau protein treatment tu macam mana buat? kamu sendiri buat je kat rumah dengan beli produk tertentu?
 

mensye

junior
Joined
May 29, 2013
Messages
62
Points
8
kulit rambut saya ada masalah, saya buat scalp treatment je...tapi sy pergi kedai buat lah bagi org profesional buat, xlah sendiri buat
 

keefe

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
27
Points
3
Age
30
awak bole cuba guna tonic atau serum and better kalau awak guna bahan organik untuk hair repair
 

scudmissile

Staff member
mod
Joined
Feb 18, 2010
Messages
439
Points
28
Rambut i originally wavy. I straightened it couple times last year tapi i think kena heat damage. So skrang i potong pendek nak dapatkan balik rambut healthy macam dulu. Banyak i buat research but mostly treatment orang pakai protein treatment. I pun try la buat protein treatment kat rumah tapi tak jadi, yg i perasan rambut makin thin n gugur ade la.
So nak mintak advice macam mana to nurse my natural hair back.
try rujuk drs shah untuk khidmat nasihat, klu berkait dgn hormon, pakai apa serum @ ubat pon x jalan
 

mensye

junior
Joined
May 29, 2013
Messages
62
Points
8
awak bole cuba guna tonic atau serum and better kalau awak guna bahan organik untuk hair repair
saya ada guna bahan semula jadi seperti olive oil dan virgin coconut oil, ia mengandungi antioksidan yang tinggi yang baik untuk sel kulit
 

BBphire

junior
Joined
Apr 11, 2011
Messages
114
Points
18
saya ada guna bahan semula jadi seperti olive oil dan virgin coconut oil, ia mengandungi antioksidan yang tinggi yang baik untuk sel kulit
antioksidan ni bagus, boleh menurunkan kadar penuaan. tambahan lagi, lepas guna, guna pengering rambut yang berkualiti untuk melindungi rambut kita.
 

keefe

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
27
Points
3
Age
30
saya ada guna bahan semula jadi seperti olive oil dan virgin coconut oil, ia mengandungi antioksidan yang tinggi yang baik untuk sel kulit
awak guna jenama apa ya? sebab saya guna dari watsons je ni. cuba awak share sikit
 

erinmalik

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
34
Points
8
Age
29
awak boleh jugak guna lidah buaya kan awak cmpur dengan castor oil sikit. menjadi jugak tu kalau awak buat sebagai hair mask
 

BBphire

junior
Joined
Apr 11, 2011
Messages
114
Points
18
awak boleh jugak guna lidah buaya kan awak cmpur dengan castor oil sikit. menjadi jugak tu kalau awak buat sebagai hair mask
ya hair mask yang organik ataupun sendiri buat memang baik kalau berbanding beli yang buat kat kilang punya
 

mensye

junior
Joined
May 29, 2013
Messages
62
Points
8
awak guna jenama apa ya? sebab saya guna dari watsons je ni. cuba awak share sikit

Jenama apa tak penting sangat, tapi saya guna yang pure punya, lepas sapu beberapa minit, sy akan keringkan dengan brush iron hv40 kalau nak rambut elok.
 
Last edited:

erinmalik

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
34
Points
8
Age
29
ya hair mask yang organik ataupun sendiri buat memang baik kalau berbanding beli yang buat kat kilang punya
betul tu. tips penjagaan rambut ni paling best nak buat lepas jaga muka. lagi yang bertudung ni kena jaga betul2. hair dryer memang wajib dalam list
 

keefe

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
27
Points
3
Age
30
jenama apa tak penting sangat, tapi saya guna yang pure punya, lepas sapu beberapa minit, sy akan keringkan dengan brush iron hv40
saya baru first time dengar brush iron tu. apa yang bagus dengan alat tu eh? and boleh dapat dekat online shop ke?
 

BBphire

junior
Joined
Apr 11, 2011
Messages
114
Points
18
jenama apa tak penting sangat, tapi saya guna yang pure punya, lepas sapu beberapa minit, sy akan keringkan dengan brush iron hv40
yalah jenama tak berapa penting, jangan ingat jenama luar negara lalu rasa tu high class,
yang paling penting sesuat dengan diri sendiri
 

keefe

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
27
Points
3
Age
30
onine kah kedai fizikal pun boleh dapat beli, saya cuba ni memang serasi dengan rambut terutamanya tidak memeberi kesan besar kepada kulit rambut
jadi iron brush atau hair dryer yang lagi senang nak guna? atau dua dua alatan yang berbeza
 

erinmalik

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
34
Points
8
Age
29
yalah jenama tak berapa penting, jangan ingat jenama luar negara lalu rasa tu high class,
yang paling penting sesuat dengan diri sendiri
betul tu. kadang2 tu beli jenama mahal tapi tak reti jaga, baik tak payah beli kan. rosak macam tu je.
baik beli jenama local je
 

BBphire

junior
Joined
Apr 11, 2011
Messages
114
Points
18
betul tu. kadang2 tu beli jenama mahal tapi tak reti jaga, baik tak payah beli kan. rosak macam tu je.
baik beli jenama local je

sependapat ngan kamu, dulu sy guna dyson tapi mahal sangat, jadi sekarang sy dah tukar kepada panasonic ni
 

mensye

junior
Joined
May 29, 2013
Messages
62
Points
8
jadi iron brush atau hair dryer yang lagi senang nak guna? atau dua dua alatan yang berbeza
iron brush okay, kalau taknak, guna pengering rambut panasonic yang pink tu, takyah lah banyak pattern takpe, asalkan rambut kering lepas cuci ,lurus
 
Last edited:
Top