Realiti Seorang Pekerja Makan Gaji

Joined
Oct 5, 2014
Messages
37
Likes
1
Points
8
Offline
#1
Salam WC..

Thread ni bukanlah sekadar untuk mengkritik kehidupan sebagai seorang pekerja makan gaji.
Tapi sekadar renungan bersama sebagai motivasi diri untuk melangkah setapak lagi ke hadapan mengubah masa depan.

Saya pun dulu pernah kerja makan gaji juga. Dan saya faham perit jerih yang dilalui sebagai seorang
pekerja makan gaji..

1- OT kena paksa buat
2- Gaji lambat bayar
3- Bonus tak dapat
4- Kena kerja walaupun hari cuti Sabtu dan Ahad..
5- Datang lambat, punch card jadi merah..bos panggil masuk ofis
6- Traffik Jam
7- dan banyak lagi la..

tu baru cerita realiti dengan tempat kerja.. tapi ada lagi satu bebanan besar yang ditanggung,
GAJI.

Nak cerita bab gaji ni, siapa yang bergaji tinggi ni best la.. yang gaji kecik ni, memang struggle jugak
nak hidup kan.

Kalau di KL, gaji RM 2000 ni memang macam gaji RM 500..tak cukup tuan-tuan..
semua barang mahal.
Bayangkanlah saya pernah minum Teh Ais di Bukit Bintang..masa nak buat bayaran kena caj RM 3.50! anjat boboi..

Begitulah kerja sebagai pekerja makan gaji.. siang malam kerja, tapi pendapatan tetap tak cukup-cukup.
Kadang dah berjaya simpan 2 - 3 bulan punya simpanan..masuk bulan ke-4 kena korek balik..

Lagi dalam dilemma kalau pekerja makan gaji ni ada hutang banyak. Sampaikan ada yang kereta di tarik bank,
rumah kena lelong dan sebagainya..

Memang tak semua pekerja makan gaji hadapi masalah kewangan, tapi MAJORITI nya akan berkata ada masalah..

Oleh itu.. sebagai kesimpulannya..

Saya mencadangkan..
1- Carilah sumber pendapatan kedua.. jangan harapkan gaji semata-mata..
2- Kurangkan belanja yang tak perlu .. yang mana boleh dijimatkan , kita jimatkan.
3- Simpanan - kalau boleh simpan di tempat yang kita tak senang untuk ambil. Sbgai contoh, buka satu akaun bank khas untuk simpanan sahaja, tapi jangan buat kad ATM..kalau ada kad ATM, nanti tangan anda terasa gatal nak cucuk.
4- tingkatkan ilmu kewangan anda .. bacalah buku-buku kewangan seperti dari tuan Azizi Ali, Robert Kiyosaki dan bayak lagi.



Sekian dari saya..

Admin Team Bisnes Simkad Toneexcel
010-786 2761
 
Joined
Nov 3, 2009
Messages
527
Likes
10
Points
18
Offline
#3
tak semua gitu..tapi mencari pendapatan sampingan itu perlu juga bila sumber kewangan utama sudah tak mampu untuk menanggung keluarga
 
Joined
Nov 28, 2014
Messages
2
Likes
0
Points
1
Offline
#4
Golongan minoriti merebut dan mencipta peluang. Itu yang kebanyakan orang tak tahu. Mereka lihat kejayaan sahaja dan bercita-cita nak turut sama berjaya. Tetapi nak berjaya tidak semudah yang disangka. Itu salah satu sebab mengapa ramai orang lebih suka makan gaji daripada berniaga sendiri.
 
Joined
Apr 25, 2012
Messages
450
Likes
2
Points
18
Offline
#7
Kepada yang makan gaji dan nak cari pendapatan kedua.
Nasihat saya;

1) Disiplin yang KUAT.
2) Good Money management.
3) Good Time management.

P/S: Saya pun makan gaji. Maybe tak lama dah hehe

:D
 
Joined
Aug 19, 2006
Messages
2,533
Likes
6
Points
38
Age
34
Offline
#8
tengok orang.

aku makan gaji.
aku wat gak side income.

Alhamdulillah.

Still "survive" dan masih leh makang cendol hari-hari.
 
Joined
Apr 5, 2015
Messages
13
Likes
0
Points
0
Offline
#10
bergantung pada pengurusan dan sikap masing-masing. makan gaji pun boleh hidup senang kalau pandai urus duit.

yang penting, buat dan fokus yang terbaik dalam segala urusan pekerjaan kita semua.
 

ReeyZaa

freshman
Joined
Sep 3, 2015
Messages
1
Likes
0
Points
1
Age
37
Offline
#11
Kepada yang makan gaji dan nak cari pendapatan kedua.
Nasihat saya;

1) Disiplin yang KUAT.
2) Good Money management.
3) Good Time management.

P/S: Saya pun makan gaji. Maybe tak lama dah hehe

:D
saya sangat suka tentang no 2 & 3 tu,, good money & time management sangat penting
 
Joined
Aug 16, 2015
Messages
194
Likes
21
Points
18
Age
31
Offline
#12
[HASHTAG]#suka[/HASHTAG] berniaga, jika mengikut cara dan teknik berniaga [HASHTAG]#peniaga[/HASHTAG] yang berjjaya+Bersorak+
 
Joined
Feb 11, 2015
Messages
35
Likes
4
Points
8
Offline
#13
Pada saya orang yang bekerja makan gaji dan kerja sendiri ada kelebihan masing2. Saya bekerja sendiri. tak semua org yg makan gaji tu tak cukup makan. asalkan mereka bijak menguruskan kewangan dan dlm masa yg sama pandai utk mengintai peluang menjana pendapatan sampingan. Kerja sendiri ni pun tak lah byk sgt kelebihan. dari segi masa bekerja ada kelebihannya, org kerja sendiri ni tak terikat dgn masa kerja. kalau nak ikut stress kerja mungkin sama agaknya. sbb segalanya perlu diuruskan sendiri. dari segi pendapatan mmg la org kerja makan gaji ni akan dapat benda yg sama je setiap bulan.kalau bertambah pun tak byk. tp bg org bekerja sendiri, pendapatan pun tak tetap. ada kala menaik dan ada kala menurun. pada saya kedua2 kerja baik makan gaji atau kerja sendiri adalah baik. sbb ada pro dan kontra disini.
 
Joined
Dec 30, 2014
Messages
32
Likes
3
Points
8
Offline
#14
Asas untuk jadi kaya, SIMPAN.
Kalau dapat 10k pendapatan, tapi belanja 11k, sampai bila-bila akan berada dalam 'rat race'.
 
Joined
Mar 11, 2013
Messages
32
Likes
8
Points
8
Offline
#15
bukan semo pun cantik jadi usahawan. org yg boleh betul2 menghargai kerja sebagai pemakan gaji adalah mereka yg pernah jadi usahawan dan telah gagal. rumit dan tensyen kehidupan usahawan.
 

Tokey

administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
522
Likes
94
Points
28
Offline
#16
Asas untuk jadi kaya, SIMPAN.
Kalau dapat 10k pendapatan, tapi belanja 11k, sampai bila-bila akan berada dalam 'rat race'.
Betul tu..setuju dengan penyataan nie..skang nie ramai orang aku tgk belanja lebih banyak dr pendapatan bulanan..tu yg termenung tiap2 bulan tu..
 
Joined
Jun 2, 2009
Messages
209
Likes
0
Points
18
Offline
#17
Kita hidup dlm sistem ekonomi kapitalis yg bnyak merugikan golongan pekerja mcm kita.

Yg kaya makin kaya. Yg miskin makin miskin.
 
Joined
Jan 6, 2010
Messages
34
Likes
4
Points
8
Offline
#19
Betul tu..setuju dengan penyataan nie..skang nie ramai orang aku tgk belanja lebih banyak dr pendapatan bulanan..tu yg termenung tiap2 bulan tu..
kat tempat keje ambe pun ade juga sorang dua yang suke blanje diluar kemampuan.. lasy last mintak simpati kwn kwn suruh blanje makan.. kalu sekali 2 ok lagi.. ni hampir setiap hari.. kite plak jadi terkepit +Xtahu+
 
Joined
Nov 3, 2009
Messages
527
Likes
10
Points
18
Offline
#20
kat tempat keje ambe pun ade juga sorang dua yang suke blanje diluar kemampuan.. lasy last mintak simpati kwn kwn suruh blanje makan.. kalu sekali 2 ok lagi.. ni hampir setiap hari.. kite plak jadi terkepit +Xtahu+
hahaha..kalau macam tu memang teruklah member..dia belanja tak ingat dunia..kawan-kawan pula yang kena belanja dia...
 
Top