Realiti orang dah bekerja

sheedarusli

freshman
Joined
Sep 5, 2019
Messages
26
Points
1
Age
29
Ala semua org tahu kan.. Org dah bekerja ni banyak komitmen. Bila dah dapat gaji, kena bahagi terus ikut keperluan. Skrg budak2 sekolah semua kata x sabar nak kerja.. Org yg dah kerja pula kata nak sekolah balik, nak masuk u balik sbb kerja penat.. Tapi camtu ah hidup kan.. Hidup kita pusing2 gitu je.. Cuma kena pandai susun atur perjalanan hidup kita. Tapi ingat kita susun tapi tuhan tentukan semua, hehe..
 
Last edited:

ahmadalbabxx12

freshman
Joined
Jan 8, 2020
Messages
53
Points
6
Age
27
Ala semua org tahu kan.. Org dah bekerja ni banyak komitmen. Bila dah dapat gaji, kena bahagi terus ikut keperluan. Skrg budak2 sekolah semua kata x sabar nak kerja.. Org yg dah kerja pula kata nak sekolah balik, nak masuk u balik sbb kerja penat.. Tapi camtu ah hidup kan.. Hidup kita pusing2 gitu je.. Cuma kena pandai susun atur perjalanan hidup kita. Tapi ingat kita susun tapi tuhan tentukan semua, hehe..

hahaha haah betul tu. budak2 sekolah selalu malas belajar sbb dorg fikir nk habis sekolah and nak kerja je. dorang ingt cari kerja tu senang ke, susah tahu tak. pastu nanti kang bila kerja menyesal sbb penat.
 

andaman

freshman
Joined
May 13, 2019
Messages
64
Points
6
Age
26
Ala semua org tahu kan.. Org dah bekerja ni banyak komitmen. Bila dah dapat gaji, kena bahagi terus ikut keperluan. Skrg budak2 sekolah semua kata x sabar nak kerja.. Org yg dah kerja pula kata nak sekolah balik, nak masuk u balik sbb kerja penat.. Tapi camtu ah hidup kan.. Hidup kita pusing2 gitu je.. Cuma kena pandai susun atur perjalanan hidup kita. Tapi ingat kita susun tapi tuhan tentukan semua, hehe..
kalau boleh undur masa aku nak sekolah balik... senang tak payah fikir apa apa
 

cik_didi

freshman
Joined
Nov 6, 2019
Messages
57
Points
8
Age
26
Ala semua org tahu kan.. Org dah bekerja ni banyak komitmen. Bila dah dapat gaji, kena bahagi terus ikut keperluan. Skrg budak2 sekolah semua kata x sabar nak kerja.. Org yg dah kerja pula kata nak sekolah balik, nak masuk u balik sbb kerja penat.. Tapi camtu ah hidup kan.. Hidup kita pusing2 gitu je.. Cuma kena pandai susun atur perjalanan hidup kita. Tapi ingat kita susun tapi tuhan tentukan semua, hehe..




Betul tu.. bila dah kerja ni baru tau banyaknya benda nak kena setel. Nak bayar duit kereta, duit rumah, duit anak, bil-bil, minyak lagi.. Busy bebeno kalah YB.. haha+Mati+
 

cik_didi

freshman
Joined
Nov 6, 2019
Messages
57
Points
8
Age
26
hahaha haah betul tu. budak2 sekolah selalu malas belajar sbb dorg fikir nk habis sekolah and nak kerja je. dorang ingt cari kerja tu senang ke, susah tahu tak. pastu nanti kang bila kerja menyesal sbb penat.

Dulu pon aku fikir mcm ni jugak. Skrg hah baru tau payahnya kerja ni smpai masa pon tak cukup. Tapi tak apa skrg dunia teknologi. Nak buat payment apa-apa pon pakai apps ja. Tak payah nak keluar beratur panjang semata nak bayar itu ini. Laa ni pon petronas dh ada Apps utk mudah kita nak isi minyak. Tak payah beratoq panjang p kaunter. Jimat la masa dri tunggu org kaunter tu klik lambat bebeno
 

nyra

freshman
Joined
Nov 30, 2019
Messages
43
Points
6
Age
26
Dulu pon aku fikir mcm ni jugak. Skrg hah baru tau payahnya kerja ni smpai masa pon tak cukup. Tapi tak apa skrg dunia teknologi. Nak buat payment apa-apa pon pakai apps ja. Tak payah nak keluar beratur panjang semata nak bayar itu ini. Laa ni pon petronas dh ada Apps utk mudah kita nak isi minyak. Tak payah beratoq panjang p kaunter. Jimat la masa dri tunggu org kaunter tu klik lambat bebeno

Hah.. apps yg mcm ni la yang saya dari hari tu tanya kawan-kawan. Semua tercengang tak tau apa benda apps ni.. Setel apps ni rasanya dah setahun lebih dah ada nii. Bagus la kalau ada apps mcm ni lagi-lagi utk org mcm saya ni. Malas nak masuk dalam semata nak bayar duit minyak.
 

majorminor123

freshman
Joined
Oct 7, 2011
Messages
6
Points
1
Dulu pon aku fikir mcm ni jugak. Skrg hah baru tau payahnya kerja ni smpai masa pon tak cukup. Tapi tak apa skrg dunia teknologi. Nak buat payment apa-apa pon pakai apps ja. Tak payah nak keluar beratur panjang semata nak bayar itu ini. Laa ni pon petronas dh ada Apps utk mudah kita nak isi minyak. Tak payah beratoq panjang p kaunter. Jimat la masa dri tunggu org kaunter tu klik lambat bebeno
Satu kemudahan yg Kita boleh gunakan skrg ni ewallet Ni lah. Skrg dah Tak pakai dah cash sebab org prefer ewallet. Dapat collect point and dpt cashback jugak, boleh jimat dah Kat situ
 

limtape

junior
Joined
May 28, 2013
Messages
143
Points
18
Hah.. apps yg mcm ni la yang saya dari hari tu tanya kawan-kawan. Semua tercengang tak tau apa benda apps ni.. Setel apps ni rasanya dah setahun lebih dah ada nii. Bagus la kalau ada apps mcm ni lagi-lagi utk org mcm saya ni. Malas nak masuk dalam semata nak bayar duit minyak.
Kalau nak bayar, mcm mana bayar ?? scan kat petrol tu atau kat mana ya??
 

limtape

junior
Joined
May 28, 2013
Messages
143
Points
18
Satu kemudahan yg Kita boleh gunakan skrg ni ewallet Ni lah. Skrg dah Tak pakai dah cash sebab org prefer ewallet. Dapat collect point and dpt cashback jugak, boleh jimat dah Kat situ
Apa yg saya tau, selain dot collect point, dan dpt cashback ni, mereka juga dpt tau harga minyak setiap minggu dan kalau switch on GPS, setel apps tu dpt tunjuk petrol station yg dekat .
 

hanamarin

freshman
Joined
Jul 22, 2019
Messages
60
Points
8
Age
27
Satu kemudahan yg Kita boleh gunakan skrg ni ewallet Ni lah. Skrg dah Tak pakai dah cash sebab org prefer ewallet. Dapat collect point and dpt cashback jugak, boleh jimat dah Kat situ
banyak sangat ewallet sekarang sampai pening aku. last last aku pakai debit jela
 

Loser

freshman
Joined
Jul 26, 2016
Messages
53
Points
6
Age
24
skrg pun ramai org x nak cash back, pakai je debit card, duit byk kot mereka
mereka x nak berubah, malas atau x tau ade setel apps..duit x senang cari, bagi aku cash back rm5 tu dah byk
 

shilea

freshman
Joined
Dec 11, 2019
Messages
19
Points
3
Age
28
Ala semua org tahu kan.. Org dah bekerja ni banyak komitmen. Bila dah dapat gaji, kena bahagi terus ikut keperluan. Skrg budak2 sekolah semua kata x sabar nak kerja.. Org yg dah kerja pula kata nak sekolah balik, nak masuk u balik sbb kerja penat.. Tapi camtu ah hidup kan.. Hidup kita pusing2 gitu je.. Cuma kena pandai susun atur perjalanan hidup kita. Tapi ingat kita susun tapi tuhan tentukan semua, hehe..

ahahah betul lar wey , aku pun macam tu bila belajar nak cept2 masuk college rasa woow syok giler..lepas dah masuk college macam nak kerja ..sbb rasa belajar tu susah ,,takde duit ..
tapi bila dah kerja ..eeeee...macam nak balik to budah kecik life..apa ni ...
hidup kita ini macam round 2 round je....tapi memang betul juga apa u ckp kita kena padani2 susun atur perjalan life kita ni....
 

NeoJen

freshman
Joined
Dec 14, 2019
Messages
16
Points
1
Age
32
Dulu pon aku fikir mcm ni jugak. Skrg hah baru tau payahnya kerja ni smpai masa pon tak cukup. Tapi tak apa skrg dunia teknologi. Nak buat payment apa-apa pon pakai apps ja. Tak payah nak keluar beratur panjang semata nak bayar itu ini. Laa ni pon petronas dh ada Apps utk mudah kita nak isi minyak. Tak payah beratoq panjang p kaunter. Jimat la masa dri tunggu org kaunter tu klik lambat bebeno

eh apps, apps apa ni? apps baru ke ??
aku baru fuel petrol juga tapi masih kena beratur n bayar n fue petrol ni...
lagi hari ini banyak org kt petrol station lar sbb minyak harga dah turun lar kan ...
boleh gitaw tak psl apps ni, interesting gak.....
 

fiona

freshman
Joined
Dec 11, 2019
Messages
16
Points
1
Age
30
eh apps, apps apa ni? apps baru ke ??
aku baru fuel petrol juga tapi masih kena beratur n bayar n fue petrol ni...
lagi hari ini banyak org kt petrol station lar sbb minyak harga dah turun lar kan ...
boleh gitaw tak psl apps ni, interesting gak.....


Yup, its an app from Petronas, they in the midst of expanding the service throughout Malaysia... It ease people in refuelling and also easier e-wallet style payment. with a few click u cn done fuel ur tan fully ...
 
Last edited:

jizuzi

freshman
Joined
Dec 12, 2019
Messages
14
Points
1
Age
30
yes , its also as a malaysia first fuel e-payment application , its something like an interesting apps..we should follow it and give a try to use..
bcz just past few weeks i am using it ...not bad ....i like that can do a record of the expenses on it..great idea which they came out...
 

majorminor123

freshman
Joined
Oct 7, 2011
Messages
6
Points
1
eh apps, apps apa ni? apps baru ke ??
aku baru fuel petrol juga tapi masih kena beratur n bayar n fue petrol ni...
lagi hari ini banyak org kt petrol station lar sbb minyak harga dah turun lar kan ...
boleh gitaw tak psl apps ni, interesting gak.....
Setel app. Sebenarnya lama dah Ada since 2018, cuma skrg dia upgrade utk nationwide around Malaysia. So mana2 negeri u pergi utk isi minyak, u boleh guna dah app ni
 

ahmadalbabxx12

freshman
Joined
Jan 8, 2020
Messages
53
Points
6
Age
27
Dulu pon aku fikir mcm ni jugak. Skrg hah baru tau payahnya kerja ni smpai masa pon tak cukup. Tapi tak apa skrg dunia teknologi. Nak buat payment apa-apa pon pakai apps ja. Tak payah nak keluar beratur panjang semata nak bayar itu ini. Laa ni pon petronas dh ada Apps utk mudah kita nak isi minyak. Tak payah beratoq panjang p kaunter. Jimat la masa dri tunggu org kaunter tu klik lambat bebeno

uish yeke? tak tahu pun ada app camtu. baru lagi ke apa?
 
Top