Ramai betul yang keluar universiti wakakakak..!!

poyoman

freshman
Joined
Sep 10, 2009
Messages
67
Points
0
to pinguspy..
aku cadangkan ko berenti jerlah belajar tu.. fokus je pada bisnes..
kalau setakat ambik course IT kat unisel tu.. buang masa je ko sambung belajar...
lainlah kalau ko sambung belajar untuk master ke? atau degree perubatan ke? atau degree enginerring ke?..
yg tu memang aku sarankan ko pikir 2 kali sebelum nak berenti.. ha ha ha ha ha
 

PinguSpy

Senior
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,432
Points
38
to pinguspy..
aku cadangkan ko berenti jerlah belajar tu.. fokus je pada bisnes..
kalau setakat ambik course IT kat unisel tu.. buang masa je ko sambung belajar...
lainlah kalau ko sambung belajar untuk master ke? atau degree perubatan ke? atau degree enginerring ke?..
yg tu memang aku sarankan ko pikir 2 kali sebelum nak berenti.. ha ha ha ha ha
thx poyoman.. biz cmne? ade maju? hehe :D
 

Mohd Nasir

freshman
Joined
Nov 3, 2010
Messages
22
Points
0
setuju dgn bro pinguspy dan fiziebiz . diploma dan degree bukan penentu kejayaan . especially dalam dunia perniagaan . contoh dalam bidang web design , org lebih pentingkan sebagus mana web yg mampu kita buat, daripada sebagus mana diploma @ degree kita .
Betul 2...pandai masa mengaji xsemestinya cekap masa alam pekerjaan nanti....skrg ilmu praktikal cukup penting dari teori...
 

fiziebiz

Senior
Joined
Mar 22, 2009
Messages
835
Points
0
apa2 pun.. klu yg masih blum habis dip/dergree baik habiskan dlu.. klu yg blum masuk u baik masuk u.
ada kelebihan dan keseronokan masuk u ni. bkan krana mahu sekeping ijazah semata-mata tapi melengkapkan hidup.
rugi klu kta tak merasa hidup di u ni. disinilah kta dapat timba ilmu dan pengalaman. memang u tak ajar buat duit tp saya kenal
biz internet pn sbb ada kelas berkaitan internet. so bergantung pada kta utk cari ilmu apa yg kta mahu belajar.
di u lah kta dapat berjumpa dan kenal dgn rakan2 baru dan merasa keseronokan belajar. sekali je dalam seumur hidup nie.
 

Asyraf Azmi

freshman
Joined
Aug 30, 2010
Messages
105
Points
0
bagi aku dua2 penting IM dan ijazah..sebab nak kawen dengan doktor yang bapaknya juga doktor..:) xde ijazah bapaknya xbagi kawen :p
da makin murah anak doktor skang ni yer... huhu...
 

paklong

Newbie
Joined
Dec 31, 2007
Messages
4,307
Points
36
mak/bapa suruh dpt dip./degeree sebab = dapat kerja besar = WANG BESAR = MASA DEPAN CERAH .. tapi...

kalau biz internet dah power = WANG SUPER BESAR = MASA DEPAN SUPER CERAH ..

so?? sama lah jugak kn? hehe :D ..siap tambah "SUPER" lagi

tak dpt tunjuk dkt mak/bapak sekeping dip/dgree.. dpt tunjuk rumah banglo bayar cash or.. kereta byr cash.. or company sendiri.. itu sudah pun membuat mak.bapak SUPER berbangga! :D
bro ,
aku bangga dengan kau .........
sistem pendidikan di Malaysia agak ketinggalan dan tidak flexible... (terlalu ikut sukatan dan exam oriented)
mereka tidak mengiktiraf pengalaman ...........
 

Asyraf Azmi

freshman
Joined
Aug 30, 2010
Messages
105
Points
0
[UPDATED] tgah bersiap nk g blok Hal Ehwal Pelajar. Nak g ambik surat berhenti. Pening nk baca formula fizik, baik berhenti jea dari buang masa n duit mengkaji 'ilmu' yang bakal aku lupakan 5 tahun nanti.

Situasi sebelum : semua orang masuk U sini, masuk U sana. AKu pon nk masuk jugak la, kalau mmber2 ayat tanya belajar kt mana skang ni? ouh, di sebuah ipta di Malaysia la pakcik. kursus apa? ENGINEERING. (sambil mengembangkan lubang telinga).

Situasi sekarang: macam ni masuk U yea, ingatkan abes blajar bleh buat kapal terbang mainan. dalam malaysia ni yg sebaya ngan aku brapa ramai yer nk jadi 'engineer'. hurm... tapelah, bagi dorang je la jadi engineer. baik aku blajar bisnes jea walaupun tade 'certified' dip/deg. kalau2 aku nk kapal terbang mainan tu leh la aku upah engineer2 tersebut.

IM mana yang ada 'certified' sila pm inbox saya. huhu... sbb anda pastinya bertauliah sbb ada 'certified'.

------------------off topic sry------------------
 

Asyraf Azmi

freshman
Joined
Aug 30, 2010
Messages
105
Points
0
oleh kerana terlalu 'certified'la.... buat stadium roboh, buat jambatan retak , buat kereta enjin cicor (cicir a.k.a. tercabut)... :D

off topic plak ...emo . :))
tu tak buat menara lagi... menara condong dah ada, kot2 nanti ada lak menara roboh... huhu...
 

MrEmas

Newbie
Joined
Apr 12, 2009
Messages
3,073
Points
36
bergantung kepada apa yang anak saya buat (keadaan)..
kalau just kutu rayau je tataw ape nk buat.. mmg suruh belajar...

kalau since umor 17tahun dah menampakan minatnya dalam biz ..dan income + planning dia ada..
saya akn suruh dia belajar .. tapi maybe just jarak jauh.. or bergantung kepada dia..

kalau dia rasa nk stick dgn biz dia dan dia juga ada planning = ok je kalau dia tak mahu sambung belajar :) ...

or just amik sijil kemahiran biasa2 yg 1 tahun pun sudah cukup .. :)

mcm member aku.. chinese.. umor 21 tahun sama umor dengan aku... selamber je x masuk U..
just amik sijil kemahiran dlm bidang automative yg 6 bulan punye or 1 tahun dah lupa..

tapi now dah ade kedai dia sendiri "kedai tayar".. dan dia owner dah pakai Honda Civic yg baru tu siap convert engine supercharge+ turbo.. :D ..

kita kena melihat majority yg berjaya with planing..

tak semua org yg ada dip/dgree = berjaya.. dan..
tak semua org yg tak ada dip/dgree = xberjaya..


dan juga... thread ni dibuka bukan untuk mengajak org ramai berenti belajar...
tapi just nk tunjukan pada dunia.. org2 yg tak ada sebarang sijil or tak pernah pegi U.. tapi dgn "PLANNING" yg betul = boleh berjaya, malah mengalahkan org yg ada PHD lg..

so mentality mengatakan org yg just ada SPM je = tak berilmu, stupid.. patut dibuang jauh2...

Tan Sri Mohkhtar Al-Bukhari satu2nya melayu terkaya = ada SPM sahaja.. :D

tapi dgn business + planning yg betul = billionare lah dia..
(tak perlukan sebarang keping kertas)
ok, fair enough
saya dah jelas sedikit dengan tujuan dan matlamat Pinguspy utarakan persoalan ini..
memang isu dan persoalan yang bagus untuk dikupas..

"tak semua org yg ada dip/dgree = berjaya.. dan..
tak semua org yg tak ada dip/dgree = xberjaya..


dan juga... thread ni dibuka bukan untuk mengajak org ramai berenti belajar...
tapi just nk tunjukan pada dunia.. org2 yg tak ada sebarang sijil or tak pernah pegi U.. tapi dgn "PLANNING" yg betul = boleh berjaya, malah mengalahkan org yg ada PHD lg.." -- kata2 pinguspy

bagi saya, tujuan dan maksud pinguspy tu memang bagus
cuma bila ada hujah seolah2 nak suruh orang jgn amik degree, berenti belajar, buang masa amik degree, pastu terus join biz internet/bisness biasa secara bulat2 tanpa perancangan dan sebagainya.. itu yang saya tak berapa berkenan..

tapi bila pinguspy dah perjelaskan maksud sebenar dia, maka oklah.. no problem
saya lega la sedikit.. (saya sebenarnya dah paham maksud dia awal2 lagi)

:)

er saya baru baca page 4 thread, baru nak melayari ke page2 lain lak ni,
kalau ada isu yang berbangkit lagi, saya akan mencelah lagi..haha

macam yang saya cakap, cuba pandang dari sudut yang orang biasa dan juga secara umum...
 

AmirulFaisyal

Senior
Joined
May 22, 2006
Messages
581
Points
18
oleh kerana terlalu 'certified'la.... buat stadium roboh, buat jambatan retak , buat kereta enjin cicor (cicir a.k.a. tercabut)... :D

off topic plak ...emo . :))
Hehe...chill Paklong...sebagai orang yang banyak pengalaman saya yakin dan pasti pendapat Paklong ada benarnya. :)

Let's stick to the topic. Kalau nak cerita stadium roboh, jambatan retak, banyak faktor lain selain dari kesilapan mereka2 yang certified (as what Paklong stated), contohnya ketirisan, kos sepatutnya 1 juta jadi 500 ribu, faktor luar kawal (gempa bumi, bencana alam, etc.) dan banyak lagi.

But let's save that topic for another thread. :)

Whatever it is, bagi saya rezeki berdasarkan pada usaha masing2. Kalau usaha lebih dapatla lebih, macam mana cara dia itu terpulang pada individu. Kalau yakin tanpa sebarang 'certification' boleh berjaya, go ahead with that, tiada yang boleh menghalang kecuali Allah SWT.
 

zyan

Senior
Joined
Jun 6, 2008
Messages
2,336
Points
38
sama lah aku pun x study mana-mana lepas SPM..

kawan aku yg masuk U semua excited giler sampai ada yg nangis2 tu..kalau yg anak orang kaya & otak pintar (jenis yg suka belajar) takpe la jugak..aku lg sokong! tapi kalau yg miskin & mak ayah pun dah tua..yg si bakal graduan pulak jenis yg x pandai.. aku rasa makin kesian pulak.. still bebankan ibu bapa.. kalo aku mmg dah x sanggup lagi mintak duit kat diorang.. cukuplah selama hampir 18 tahun aku bebankan mereka.. skang ni alhamdulillah sejak 3 tahun yang lepas aku dah x mintak duit kat depa.. tapi aku yang bagi... semua hasil dari internet.. inyaAllah tahun depan aku nak bukak biz offline pulak..



p/s: RM x,xxx.xx aku dah habis kan untuk standby cuti akhir tahun ni bersama keluarga.. tiket kapal terbang & belanja makan minum aku yang support..harap-harap cukup lah :D
 

Asyraf Azmi

freshman
Joined
Aug 30, 2010
Messages
105
Points
0
sama lah aku pun x study mana-mana lepas SPM..

kawan aku yg masuk U semua excited giler sampai ada yg nangis2 tu..kalau yg anak orang kaya & otak pintar (jenis yg suka belajar) takpe la jugak..aku lg sokong! tapi kalau yg miskin & mak ayah pun dah tua..yg si bakal graduan pulak jenis yg x pandai.. aku rasa makin kesian pulak.. still bebankan ibu bapa.. kalo aku mmg dah x sanggup lagi mintak duit kat diorang.. cukuplah selama hampir 18 tahun aku bebankan mereka.. skang ni alhamdulillah sejak 3 tahun yang lepas aku dah x mintak duit kat depa.. tapi aku yang bagi... semua hasil dari internet.. inyaAllah tahun depan aku nak bukak biz offline pulak..



p/s: RM x,xxx.xx aku dah habis kan untuk standby cuti akhir tahun ni bersama keluarga.. tiket kapal terbang & belanja makan minum aku yang support..harap-harap cukup lah :D
tahniah bro, saya tumpang berbangga dengan ketabahan bro untuk menghadapi semua ini.
 

MrEmas

Newbie
Joined
Apr 12, 2009
Messages
3,073
Points
36
Salam...

Dah lama tak masuk WC ni, sekali sekala masuk ternampak thread yang menarik pasal degree/dropout ni.

Sebenar saya dari dulu suka baca (dan bagi komen peribadi) pada thread2 yang berkaitan dengan degree/dropout ni.
Honestly saya dulu pun pernah terfikir nak dropout tapi lepas dapat nasihat daripada mereka yang berpengalaman
dan juga atas memenuhi keinginan mak saya yang nak tengok saya habiskan belajar, jadi saya masih teruskan belajar
dan Alhamdulillah setakat ni bisnes saya masih berjalan seperti biasa dan saya dah berada di tahun akhir dalam jurusan
kejuruteraan mekanikal.

Pandangan saya, kalau ada yang masih belajar lagi (di universiti) dan pada masa yang sama ada bisnes di Internet, baik
teruskan mengaji tu. Sebab mungkin persepsi sesetengah orang universiti ni tempat untuk kita belajar sungguh2, baca
buku siang malam dan dapatkan dean list sebanyak yang boleh.

Bagi saya persepsi tu salah. Sebenarnya banyak benda lain (yang bermanfaat) yang boleh kita dapat di universiti. Contoh :

1. Luaskan networking kawan-kawan

- Di universiti ni lah peluang kita untuk berkenalan dengan kawan2 baru, expand the horizon. Dan mana tahu kawan2 yang kita
kenal di universiti ni lah yang kan jadi future business partner kita.

2. Bina communication/social skill

- Ini pengalaman saya sendiri. Dulu saya seorang yang pemalu dan sangat susah untuk bersosial tapi Alhamdulillah di universiti
saya banyak bergaul dengan kawan2 baru, kenalan2 baru dan dari situ saya dapat improve social skill saya. Tentang communication
skill juga saya banyak belajar dari kenalan2 baru yang saya kenal. Juga kat sini apa yang saya dapat katakan bersosial melalui Internet
dan bersosial secara real life adalah dua perkara yang berbeza. Saya pernah jumpa orang yang dirinya sangat 'hebat' di Internet tapi
bila berbicara bersama secara 'real life', dia adalah sebaliknya.

3. Belajar perspektif berbeza dari bisnes

- Di universiti kita mungkin akan belajar perkara2 yang lain daripada apa yang biasa kita buat di Internet - bisnes. Kita belajar macam
mana nak deal dengan 1001 perangai manusia, macam mana nak selesaikan masalah2 hidup dan banyak lagi. Dari sini ilmu dan pengalaman
yang kita dapat tu akan jadi sangat berguna di masa depan. Tak semua perkara dalam hidup ni berkait dengan bisnes kan?

4. Peluang untuk belajar dari cikgu yang sebenar

- Ramai yang cakap, "Alah...sekarang apa susah...Google kan ada...tak perlu nak belajar2 dari orang dah...", bagi saya ini mindset yang
salah. Kenapa saya cakap salah adalah kerana di universiti kita akan belajar daripada mereka2 yang bertauliah, dimana ilmu yang akan
diajar oleh mereka adalah ilmu yang betul2 'certified'. Analogi macam kita nak belajar perkara2 berkaitan agama - kita selalu dipesan
supaya belajar dari cikgu2/tok guru dan jangan pandai2 belajar sendiri dari buku. Takut nanti ada yang tersalah ajaran dan jadi pulak
ajaran sesat.

Ada yang mengambil Syed Mokhtar Al-Bukhary sebagai idola sebab beliau dengan pangkat SPM boleh berjaya jadi billionair tetapi ramai juga
yang terlepas pandang yang Ananda Krishnan (yang lebih kaya daripada Syed Mokhtar) mempunyai MBA dan juga degree di dalam political
science.

Dan ramai juga yang mengambil Bill Gates sebagai idola dropout akan tetapi kalau dikaji betul2 sejarah Bill Gates, beliau sebenar bukanlah
benar2 dropout, tetapi beliau mengambil leave of absence (baca :http://www.peoplefortheamericandrea...tories&id=108:the-story-of-my-life&Itemid=100). Jadi Bill Gates yang kita kerap gambarkan
sebab 'risk taker' yang berani dropout adalah salah. Beliau lebih disifatkan sebagai 'calculated risk taker'.

Bila saya cerita berkaitan keperluan degree/diploma ini bukanlah untuk merendah-rendahkan sesiapa yang dah dropout. Ramai yang dah berjaya
dan ramai juga gagal. Rezeki masing2. Ada yang percaya tak perlu ada degree pun boleh berjaya dan ada yang percaya hanya dengan degree mereka
boleh berjaya. Terpulanglah pada diri masing2.

Dan bagi saya, samada degree atau tidak, ia bergantung kepada jenis bisnes yang kita nak buat. Dengan degree kita mungkin akan di-expose dengan
peluang-peluang bisnes yang lebih complicated, dimana persaingan mungkin akan kurang, sebagai contoh dalam bidang engineering, kalau kita nak
buat bisnes berkaitan engineering (contoh consultation), kita sendiri perlu ada certification (contoh Ir.), sebaliknya kalau bisnes tu tak perlukan
certification jadi tak perlulah kita nak ada degree/diploma.

Apa yang saya nampak kita lebih suka bercakap based kepada persepsi kita. Kalau kita ni jenis yang dah buat bisnes Internet dan kita juga dropout
kita akan akan degree tu tak perlu, padahal diluar sana ramai lagi yang berjaya dan pada masa yang sama ada degree/diploma.

In the end, semua orang punyai persepsi berbeza, apa yang saya harapkan dari hujah2 saya kat atas ni sedikit sebanyak dapat memberi satu persepsi
baru kepada mereka yang sedang bercadang2 hendak dropout atau dalam proses dropout supaya mempertimbangkan kembali keputusan anda. :)
A+++

Hujah yang mantap, bravo..

Merangkumi apa yang berlegar2 dalam kepala saya ni tapi tak terluah..haha
 

kaiba910

Newbie
Joined
Oct 29, 2006
Messages
3,558
Points
36
Hehe...chill Paklong...sebagai orang yang banyak pengalaman saya yakin dan pasti pendapat Paklong ada benarnya. :)

Let's stick to the topic. Kalau nak cerita stadium roboh, jambatan retak, banyak faktor lain selain dari kesilapan mereka2 yang certified (as what Paklong stated), contohnya ketirisan, kos sepatutnya 1 juta jadi 500 ribu, faktor luar kawal (gempa bumi, bencana alam, etc.) dan banyak lagi.

But let's save that topic for another thread. :)

Whatever it is, bagi saya rezeki berdasarkan pada usaha masing2. Kalau usaha lebih dapatla lebih, macam mana cara dia itu terpulang pada individu. Kalau yakin tanpa sebarang 'certification' boleh berjaya, go ahead with that, tiada yang boleh menghalang kecuali Allah SWT.
Suke dgn post bro yang panjang tu, tapi saya tak quote sbb MrEmas dah quote. Lagi best, perbezaan antara ananda krishnan dengan Syed Mokhtar. Dua-dua ni memang gergasi betul :D

@paklong: Kalau yang certified buat pun roboh, apatah lagi yang tak certified :p. Itu semua integriti.

Life yang korang pilih ada macam-macam. Bagi aku tak ada yang terbaik, tapi ada yang sesuai. So, your choice.
 
Last edited:

nshukri

freshman
Joined
Apr 2, 2010
Messages
7
Points
1
salam, nak mencelah sikit.

kalau semua orang fikir pasal duit saja dan tak habiskan belajar, sape nak jadi engineer, doktor, pilot, cikgu dan lain2...
bisnes bisnes jugak, tapi kita kena fikirkan tanggungjawab sosial bersama. tak salah habiskan belajar dan dalam masa yg sama buat bisnes. dua-dua dapat, ilmu, certificate & duit. kan lebih elok mcm tu.
susah kita kalau takde doktor dalam masyarakat...
 

zakeri

Senior
Joined
Oct 20, 2008
Messages
4,854
Points
38
apakata habiskan study cepat2, pastu continue dengan biz IM ni :)

tapi apa2pun encik-encik semua punya decision....

jangan lupa BERSYUKUR & jangan sekelumit pun rasa BANGGA DIRI, BONGKAK.....

nanti bengkak :)


sekian post untuk hari ni di WC :)
jumpa esok :)
 

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
oleh kerana terlalu 'certified'la.... buat stadium roboh, buat jambatan retak , buat kereta enjin cicor (cicir a.k.a. tercabut)... :D

off topic plak ...emo . :))
sbb yang tak 'certified' pun terlibat sama... malah lebih atas dan berkuasa daripada yang 'certified'

yang 'certified' hanya menurut perintah je

tapi ye la....lumrah kehidupan... yang di bawah terpaksa ikut kata di atas walaupun salah. tak ikut kena buang keje. tapi bila berlaku kerosakan, yang di bawah jugak dipersalahkan
 
Top