Ramai betul yang keluar universiti wakakakak..!!

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
setuju dgn bro . tujuan thread ni dibuka bukan utk ajak org benti belajar . tp nak mengajak kita utk sama2 menukar mentaliti pelajar2 u yg hanya masuk u semata2 sebab nak dapat diploma @ degree . sptutnya tujuan masuk u itu adalah menuntut ilmu . tp ramai yg belajar just dgn menghafal , tp betul2 memahami apa yg dipelajari . sbbnya , dorg belajar semata2 nak lulus periksa .pas peksa , habis semua benda lupa . tu yg ada amik degree computer science sampai 3 tahun . tp nak format laptop pun xreti .

contoh macam citer hindustan 3 idiots .
ya... mentaliti kena betul kan..... bukan sekadar masuk U, hafal, time periksa luahkan dan akhirnya dapat sijil, ilmu dilupakan/tak dipraktikkan.

Sepatutnya, seperti bro census, masuk U bukan untuk dapat sekeping kertas tetapi belajar untuk hidup

Semasa aku kat U dulu, segala aktiviti U, setiap acara dihandle oleh student.. nak buat acara kena ada kos... kat mana nak dapat kos tu ? pandai2 la.. sama ada cari penaja. buat business jual nasi lemak dari bilik ke bilik dsb.

Setiap kolej kediaman ada koperasi/kedai runcit sendiri dan dihandle oleh student... so di sini, ilmu dan pengalaman yang diperolehi di Universiti bukan sekadar ilmu kuliah dan dapat sijil semata2.

Kat mana kagi tempat nak belajar handle kedai runcit, handle kelab, handle persatuan, belajar cari duit untuk anjur majilis, mengetuai sekumpulan manusia kalau bukan di universiti ?

dan yang paling best, ada jugak pengalaman berpolitik... Ya walaupun hanya sekadar politik kampus... at least ada sesuatu yang boleh dipelajari

kalau nak berpolitik kat luar, jangan harap la nak ada peluang

Kalau sekadar 3K (kamar->kuliah->kafe)... mmg nothing la
 
Last edited:

PinguSpy

Senior
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,432
Points
38
ya... mentaliti kena betul kan..... bukan sekadar masuk U, hafal, time periksa luahkan dan akhirnya dapat sijil, ilmu dilupakan/tak dipraktikkan.

Sepatutnya, seperti bro census, masuk U bukan untuk dapat sekeping kertas tetapi belajar untuk hidup

Semasa aku kat U dulu, segala aktiviti U, setiap acara dihandle oleh student.. nak buat acara kena ada kos... kat mana nak dapat kos tu ? pandai2 la.. sama ada cari penaja. buat business jual nasi lemak dari bilik ke bilik dsb.

Setiap kolej kediaman ada koperasi/kedai runcit sendiri dan dihandle oleh student... so di sini, ilmu dan pengalaman yang diperolehi di Universiti bukan sekadar ilmu kuliah dan dapat sijil semata2.

Kat mana kagi tempat nak belajar handle kedai runcit, handle kelab, handle persatuan, belajar cari duit untuk anjur majilis, mengetuai sekumpulan manusia kalau bukan di universiti ?

dan yang paling best, ada jugak pengalaman berpolitik... Ya walaupun hanya sekadar politik kampus... at least ada sesuatu yang boleh dipelajari

kalau nak berpolitik kat luar, jangan harap la nak ada peluang

Kalau sekadar 3K (kamar->kuliah->kafe)... mmg nothing la
aku dkt U haha..
duduk luar rumah sewa.. member 24jam tiap hari angkut pompuan .. :))

aku belajar mcm2 subject dkt U... 1 subject je yg aku tataw dan aku rasa bernilai "Human Computer Interaction" ..
tu jelah... math, mathII, kokurikulum apejadahnye semua aku dah lupe :D
 

Blackmedal

Newbie
Joined
Apr 5, 2010
Messages
360
Points
0
saya pun pernah terpikir tak nak belajar kat u da dan nak teruskan buat internet marketing..tapi bila difikirkan balik..sijil Diploma dan Degree ni beri kita sedikit jaminan untuk dapat kerja sekurang-kurangnya sebagai seorang guru la...bab kes Pinguspy mungkin lain,sbb bro Pinguspy dpt income besaw kan :) kire stabil la..

dan yeap...memang ramai yang tak masuk u tapi da jadi jutawan....jadi ayah saya pernah kata kat saya,mane lagi bagus->bisnesman yang kaya dan ada sjil ijazah/master ataupun bisnesman yang takde sijil?bila difikirkan betul juga....ayah saya kata kenalan die tu kaya....siap jadi manager company tapi malu sebab ramai employers die dpt sijil lagi besar dari dia yang stakat dip.

pendapat saya,tak kira masuk u atau tak..untuk berjaya ni bergantung pada mentaliti kita jugak...rajin ke tak nak cari ilmu dan berkerja dengan bersungguh-sungguh.
 

kaiba910

Newbie
Joined
Oct 29, 2006
Messages
3,558
Points
36
Mindset tu kena la betul. Kadang-kadang orang kita set mindset masuk U ni, ingat markah je. Serious aku kata, tak cukup dengan markah je nak excel dalam U.

sptutnya tujuan masuk u itu adalah menuntut ilmu . tp ramai yg belajar just dgn menghafal , tp betul2 memahami apa yg dipelajari
Dekat U ni, aku tak banyak sangat pun menghafal. Serious aku cakap. Dekat U ni bukan macam SPM bro. Hafal = Score. Kat universiti memerlukan pemahaman yang banyak, praktikal dalam kelas, problem solving dan bla bla. Selain belajar je, korang join-join la event. Belajar bukan setakat dalam lecture je, banyak benda boleh buat dalam universiti. Antara student kreatif atau tidak je dan tak semuanya pasal duit. Kalau ko apply cara belajar SPM kat Uni ni, memang kurang kena sikit bagi aku. Kat universiti ni kena balance antara study dan benda lain. Cari bekal untuk hidup masa kat luar nanti.

Mcm MrDisc cakap, hidup ini tak semuanya pasal duit. Kadang-kadang ada orang tu dah merasa duit banyak dia rasa seronok. Tapi dah lama-lama kerja, baru dia tahu, "ini bukan life yang aku nak". We are blinded by the 'money' itself. So, tengok apa yang tersirat dan tanya diri apa yang betul-betul kita nak. Nak lagi best, solat Istikharah.

Ulang suara.....ulang suara.....aku dah roger suruh tengok 3 idiots.....jom ramai-ramai tengok. Memang banyak benda aku belajar dari cerita tu.
 

PinguSpy

Senior
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,432
Points
38
saya pun pernah terpikir tak nak belajar kat u da dan nak teruskan buat internet marketing..tapi bila difikirkan balik..sijil Diploma dan Degree ni beri kita sedikit jaminan untuk dapat kerja sekurang-kurangnya sebagai seorang guru la...bab kes Pinguspy mungkin lain,sbb bro Pinguspy dpt income besaw kan :) kire stabil la..

dan yeap...memang ramai yang tak masuk u tapi da jadi jutawan....jadi ayah saya pernah kata kat saya,mane lagi bagus->bisnesman yang kaya dan ada sjil ijazah/master ataupun bisnesman yang takde sijil?bila difikirkan betul juga....ayah saya kata kenalan die tu kaya....siap jadi manager company tapi malu sebab ramai employers die dpt sijil lagi besar dari dia yang stakat dip.

pendapat saya,tak kira masuk u atau tak..untuk berjaya ni bergantung pada mentaliti kita jugak...rajin ke tak nak cari ilmu dan berkerja dengan bersungguh-sungguh.

tak faham aku kenapa pulak nak malu?? mungkin quote ayat ni dapat mengambarkannya..

“I failed in some subjects in exam, but my friend passed in all. Now he is an engineer in Microsoft and I am the owner of Microsoft…!” - Bill Gates
 

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
saya pun pernah terpikir tak nak belajar kat u da dan nak teruskan buat internet marketing..tapi bila difikirkan balik..sijil Diploma dan Degree ni beri kita sedikit jaminan untuk dapat kerja sekurang-kurangnya sebagai seorang guru la...bab kes Pinguspy mungkin lain,sbb bro Pinguspy dpt income besaw kan :) kire stabil la..
jaminan ? tak...... waima guru sekalipun bukan satu jaminan

ijazah hanya jaminan untuk anda layak mohon guru.. tapi dapat belum tentu. logiknya semua yang mohon mmg ada degree pun

dan yeap...memang ramai yang tak masuk u tapi da jadi jutawan....jadi ayah saya pernah kata kat saya,mane lagi bagus->bisnesman yang kaya dan ada sjil ijazah/master ataupun bisnesman yang takde sijil?bila difikirkan betul juga....ayah saya kata kenalan die tu kaya....siap jadi manager company tapi malu sebab ramai employers die dpt sijil lagi besar dari dia yang stakat dip.

pendapat saya,tak kira masuk u atau tak..untuk berjaya ni bergantung pada mentaliti kita jugak...rajin ke tak nak cari ilmu dan berkerja dengan bersungguh-sungguh.
ala.. setakat nak tayang2, bangga2 dengan pekerja, buat je sijil palsu.

tapi kalau untuk urusan rasmi, jangan la buat sijil palsu
 

PinguSpy

Senior
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,432
Points
38
skang sijil, diploma, PHD, pun boleh dibeli hehe
cuma kena sediakan duit jelah..

kadang2 aku kesian jugak budak2 pompuan yg masuk U.. terkena "culture shock" ..
lepas dari kawalan mak bapak.. overnight etc... alih2 tewas dipangkuan lelaki..
atau yg mahukan duit lebih tewas pada pangkuan pakcik2.. :D - berdasarkan pengalaman member2 perempuan aku..

aku ade kenal sorang pakcik.. owner petronas dkt high-way.. siot je bersepah aweks U dia @#$%
 

Blackmedal

Newbie
Joined
Apr 5, 2010
Messages
360
Points
0
@PinguSpy yep..exactly.ayat tu yang menggambarkannya...sori x bleh nak reply with quote,lama sgt loading.

bkan semua,tapi ada sesetengah orang terasa apabila pekerja bawahnya mempunyai sijil yang lebih tinggi...setengah orang tak kisah je..
 
Last edited:

PinguSpy

Senior
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,432
Points
38
@yep..exactly ayat tu yang menggambarkannya...sori x bleh nak reply with quote,lama sgt loading.

bkan semua,tapi ada sesetengah orang terasa apabila pekerja bawahnya mempunyai sijil yang lebih tinggi...setengah orang tak kisah je..
LOL..

kalau dia tu ada diploma I.T ... mean subject yg dia(buku yg dia baca) programming, networking, OS, koko, pengajian asas etc..
tu jela adeh... tak mengambarkan yg diorang = FULL LOADED OF INFORMATION PUN.. buat apa nk malu??
ORG yg xde dip tak semestinya stupid dlm ilmu2 itu.. dia baca sendiri + practice sendiri pun bole pandai


.... aku taw lah aku pelajar Unisel.. kos I.T :D

mlm nk exam baru start STUDY :p
 

Blackmedal

Newbie
Joined
Apr 5, 2010
Messages
360
Points
0
maybe diorang malu sebab orang yang de sijil ni dah melalui formal eduction yang disediakan di negara ni n overseas...jadi mcm2 pengalaman yang orang ade sijil ni ade especially bila pangkat sijil makin tinggi...mcm phD ke...

saya setuju orang yang xde dip pun boleh jadi pandai n experienced too....
thats why saya kate,masuk u x tentukan kita berjaya...tp diri sendiri ;)

ps-ade exam gak besok..hehe...smpat lagi relaks..
 

spycat

freshman
Joined
Feb 11, 2009
Messages
918
Points
16
Age
31
klu dah otai xpe nk quit pun
tp klu newbie dlm internet biz
tok sah la nk quit blaja
bisnes bisnes gak tp ijazah kena ada
sok nnt bila dah tua nyesal nt xdpt ijazah
adesss....terasa plak den..hehehe...



wow ganeh nye hehe...
quit bole tp make sure income dah stable .. kalau ko FREE ..tahun depan kowt2 aku ade project yg memerlukan JV.. aku amik bro hehe
stable tuh idak ler..sedang nak menyetablekan dulu income aku ni hah..

lagi 1 aku nak quit sebab otak dah fikir malas study..esok aku ada final exam animasi komputer..tapi sekarang nih aku duk layan forum PAUSE kejap..main FIFA 2011..forum lagi..PAUSE kejap..FIFA semula..

off topic
===========================================

sape2 dah main COD Black Ops? ari ni tarikh rasmi keluar...hehehe

===========================================





setuju dgn bro . tujuan thread ni dibuka bukan utk ajak org benti belajar . tp nak mengajak kita utk sama2 menukar mentaliti pelajar2 u yg hanya masuk u semata2 sebab nak dapat diploma @ degree . sptutnya tujuan masuk u itu adalah menuntut ilmu . tp ramai yg belajar just dgn menghafal , tp betul2 memahami apa yg dipelajari . sbbnya , dorg belajar semata2 nak lulus periksa .pas peksa , habis semua benda lupa . tu yg ada amik degree computer science sampai 3 tahun . tp nak format laptop pun xreti .

hah...itulah yang aku buat masa blaja diploma dulu dekat politeknik..skrg ni tgh final exam dekat utem..dah xde mood dah nak buat macam tuh..




skang sijil, diploma, PHD, pun boleh dibeli hehe
cuma kena sediakan duit jelah..
member aku boleh buat benda nih...tapi kena sediakan duit...
bezanya kita xde pengalaman aje lah..


baru2 nih aku ada jumpe member aku..die ni duduk dalam kelas paling hujung sekali.sampai SPM aje pelajaran die..
sekarang nih dah jadi director untuk company sendiri..
company die anjurkan event car autoshow.. 5-7 november lepas dia ada buat event
dekat putrajaya..x silap aku nama company dia awwana.............ape ntah..

lagi sorang member aku belajar takat diploma bukak bisnes jual gelang tangan besi (bangle kot xsilap aku nama besi tuh) + jual t-shirt..xsilap aku siap ada t-shirt printig sekali kot..plan terbaru die sekarang nak bukak company..yang ni 1 kelas dengan aku masa sekolah dulu..selalu dpt no hujung dalam kelas

hah...ada lagi member2 aku yg lain nak buat bisnes jugak...tapi masuk MLM, 2 kali aku kene kelentong.konon2 ajak lepak, sekali dengan taklimat uptrend dan score-A..perghhh..sakit je hati..
 

PinguSpy

Senior
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,432
Points
38
aku pun penah kne kelentong lor.. pg Damansara ..lepak sampai pagi.. ingatkan cite biz ape.. alih2 suruh join MLM "Luxor" ..
suruh byr RM2.K ... siap paksa2 plak tu = kepala otak dia..

paling aku kesian girl2 .. ada yg jual laptop/gelang.. alih2 habuk pun tarak
 

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
aku pun penah kne kelentong lor.. pg Damansara ..lepak sampai pagi.. ingatkan cite biz ape.. alih2 suruh join MLM "Luxor" ..
suruh byr RM2.K ... siap paksa2 plak tu = kepala otak dia..

paling aku kesian girl2 .. ada yg jual laptop/gelang.. alih2 habuk pun tarak
uih... tu betul2 luxor ke atau luxor dah tukar imej ?

dulu masa aku kat U, ada jugak member aku ajak join luxor... tapi takde le bayaran sampai RM2k.. tu mesti kes daftar ejen + kena paksa beli barang... gila kejam kena paksa beli barang RM2k

eh.. camna pulak leh masuk MLM ni ?
 

Blackmedal

Newbie
Joined
Apr 5, 2010
Messages
360
Points
0
Luxor?Leader-leader mlm company ni pernah masuk U saya dulu..talk die memang mengancam...cakap dpt gaji beriban-riban,tak payah kerja la dan lain2 (cara promosi biasa diorang kan)
ramai yang terkena..even coursemate saya sendri :( ...diorang byar RM 2k gak last2 upline diam,yang bru byar pun tak dpt ahli.rugi duit,rugi mase,hlang kwn (sbb promote cara yg sama kat kwn die)

Better lepak je kat forum WC ni..dapat timba ilmu internet marketing yang sebenar...
 

PinguSpy

Senior
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,432
Points
38
diorang paksa beb.. aku sorang je hati kering.. aku kasi RM10.00 je duit minyak dtg (tupun sebab kne paksa) .. kalau x 1sen pun jgn harap aku nk kasi..
membe2 yg dtg 80% dan keatas semua join.. kesiannn.....

ada yg teruja maybe sebab first time kena dakwah kerohanian pasal nak kaya cepat etc haha..

opps! dah of topic plak
 

AmirulFaisyal

Senior
Joined
May 22, 2006
Messages
581
Points
18
Salam...

Dah lama tak masuk WC ni, sekali sekala masuk ternampak thread yang menarik pasal degree/dropout ni.

Sebenar saya dari dulu suka baca (dan bagi komen peribadi) pada thread2 yang berkaitan dengan degree/dropout ni.
Honestly saya dulu pun pernah terfikir nak dropout tapi lepas dapat nasihat daripada mereka yang berpengalaman
dan juga atas memenuhi keinginan mak saya yang nak tengok saya habiskan belajar, jadi saya masih teruskan belajar
dan Alhamdulillah setakat ni bisnes saya masih berjalan seperti biasa dan saya dah berada di tahun akhir dalam jurusan
kejuruteraan mekanikal.

Pandangan saya, kalau ada yang masih belajar lagi (di universiti) dan pada masa yang sama ada bisnes di Internet, baik
teruskan mengaji tu. Sebab mungkin persepsi sesetengah orang universiti ni tempat untuk kita belajar sungguh2, baca
buku siang malam dan dapatkan dean list sebanyak yang boleh.

Bagi saya persepsi tu salah. Sebenarnya banyak benda lain (yang bermanfaat) yang boleh kita dapat di universiti. Contoh :

1. Luaskan networking kawan-kawan

- Di universiti ni lah peluang kita untuk berkenalan dengan kawan2 baru, expand the horizon. Dan mana tahu kawan2 yang kita
kenal di universiti ni lah yang kan jadi future business partner kita.

2. Bina communication/social skill

- Ini pengalaman saya sendiri. Dulu saya seorang yang pemalu dan sangat susah untuk bersosial tapi Alhamdulillah di universiti
saya banyak bergaul dengan kawan2 baru, kenalan2 baru dan dari situ saya dapat improve social skill saya. Tentang communication
skill juga saya banyak belajar dari kenalan2 baru yang saya kenal. Juga kat sini apa yang saya dapat katakan bersosial melalui Internet
dan bersosial secara real life adalah dua perkara yang berbeza. Saya pernah jumpa orang yang dirinya sangat 'hebat' di Internet tapi
bila berbicara bersama secara 'real life', dia adalah sebaliknya.

3. Belajar perspektif berbeza dari bisnes

- Di universiti kita mungkin akan belajar perkara2 yang lain daripada apa yang biasa kita buat di Internet - bisnes. Kita belajar macam
mana nak deal dengan 1001 perangai manusia, macam mana nak selesaikan masalah2 hidup dan banyak lagi. Dari sini ilmu dan pengalaman
yang kita dapat tu akan jadi sangat berguna di masa depan. Tak semua perkara dalam hidup ni berkait dengan bisnes kan?

4. Peluang untuk belajar dari cikgu yang sebenar

- Ramai yang cakap, "Alah...sekarang apa susah...Google kan ada...tak perlu nak belajar2 dari orang dah...", bagi saya ini mindset yang
salah. Kenapa saya cakap salah adalah kerana di universiti kita akan belajar daripada mereka2 yang bertauliah, dimana ilmu yang akan
diajar oleh mereka adalah ilmu yang betul2 'certified'. Analogi macam kita nak belajar perkara2 berkaitan agama - kita selalu dipesan
supaya belajar dari cikgu2/tok guru dan jangan pandai2 belajar sendiri dari buku. Takut nanti ada yang tersalah ajaran dan jadi pulak
ajaran sesat.

Ada yang mengambil Syed Mokhtar Al-Bukhary sebagai idola sebab beliau dengan pangkat SPM boleh berjaya jadi billionair tetapi ramai juga
yang terlepas pandang yang Ananda Krishnan (yang lebih kaya daripada Syed Mokhtar) mempunyai MBA dan juga degree di dalam political
science.

Dan ramai juga yang mengambil Bill Gates sebagai idola dropout akan tetapi kalau dikaji betul2 sejarah Bill Gates, beliau sebenar bukanlah
benar2 dropout, tetapi beliau mengambil leave of absence (baca :http://www.peoplefortheamericandrea...tories&id=108:the-story-of-my-life&Itemid=100). Jadi Bill Gates yang kita kerap gambarkan
sebab 'risk taker' yang berani dropout adalah salah. Beliau lebih disifatkan sebagai 'calculated risk taker'.

Bila saya cerita berkaitan keperluan degree/diploma ini bukanlah untuk merendah-rendahkan sesiapa yang dah dropout. Ramai yang dah berjaya
dan ramai juga gagal. Rezeki masing2. Ada yang percaya tak perlu ada degree pun boleh berjaya dan ada yang percaya hanya dengan degree mereka
boleh berjaya. Terpulanglah pada diri masing2.

Dan bagi saya, samada degree atau tidak, ia bergantung kepada jenis bisnes yang kita nak buat. Dengan degree kita mungkin akan di-expose dengan
peluang-peluang bisnes yang lebih complicated, dimana persaingan mungkin akan kurang, sebagai contoh dalam bidang engineering, kalau kita nak
buat bisnes berkaitan engineering (contoh consultation), kita sendiri perlu ada certification (contoh Ir.), sebaliknya kalau bisnes tu tak perlukan
certification jadi tak perlulah kita nak ada degree/diploma.

Apa yang saya nampak kita lebih suka bercakap based kepada persepsi kita. Kalau kita ni jenis yang dah buat bisnes Internet dan kita juga dropout
kita akan akan degree tu tak perlu, padahal diluar sana ramai lagi yang berjaya dan pada masa yang sama ada degree/diploma.

In the end, semua orang punyai persepsi berbeza, apa yang saya harapkan dari hujah2 saya kat atas ni sedikit sebanyak dapat memberi satu persepsi
baru kepada mereka yang sedang bercadang2 hendak dropout atau dalam proses dropout supaya mempertimbangkan kembali keputusan anda. :)
 

PinguSpy

Senior
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,432
Points
38
drop out with planning.. bukan drop out membuta tuli hehe..
kalau drop out project tak jalan = sambung balik study.. aku ade lagi 2 semester..
kalau project jalan = terus drop out je terus.. :D


yg fail tu kalau drop out.. tapi baru start nk belajar biz tenet...
aku dah main biz tenet since 2004 .. dan mmg banyak project planning untuk tahun 2011 je ..
so mmg sangat2 tak boleh bahagikan masa dgn nk study dan run project lg...

so mmg nak taknak kne extended lah..
kalau project berjalan dgn lancar... good....

kalau project tak berjalan dgn lancar... sambung study balik .. :)
 
Top