Rakyat Malaysia Perlu Berjaya Dlm Bisnes & Tukar Mentaliti Kita

BBphire

junior
Joined
Apr 11, 2011
Messages
114
Points
18
ada je business man kat malaysia ni. cuma org x tahu je. so kita ni better tingkatkan nilai diri dulu baru nk ckp pape psl org
 

papala

freshman
Joined
Apr 22, 2014
Messages
83
Points
8
in business, everything tahu selok belok niaga cm mne..and ilmu pun penting. cm mne nk dptkan untung and modal niaga untuk permulaan. org kita ni suka niaga tapi x de ilmu untuk teruskan dan sikap rajin x de
Post automatically merged:

y
ada je business man kat malaysia ni. cuma org x tahu je. so kita ni better tingkatkan nilai diri dulu baru nk ckp pape psl org
ye, betul. nk buat bisnes perlukan duit. action untuk dptkan duit tu pun dtg dri usaha bukan ckp kosong. bljr drpd org yg dh brjaya
 

Beyonced HD

freshman
Joined
Dec 14, 2017
Messages
18
Points
1
Age
31
in business, everything tahu selok belok niaga cm mne..and ilmu pun penting. cm mne nk dptkan untung and modal niaga untuk permulaan. org kita ni suka niaga tapi x de ilmu untuk teruskan dan sikap rajin x de
Post automatically merged:

y
ye, betul. nk buat bisnes perlukan duit. action untuk dptkan duit tu pun dtg dri usaha bukan ckp kosong. bljr drpd org yg dh brjaya

skrg tgk utube je utk class on9 business.dah ada cara2 mcm mn nk buat marketing.entah la apa aku nmpk skrg buat bnda viral bodo2 pon brg dah boleh laku keras.pastu org kita ni dapat untung sikit trus enjoy..nk pusing modal nanti akan kena cari lagi balik.bila nk senang mcm tu
 

xianxian

freshman
Joined
Nov 16, 2013
Messages
44
Points
8
nk ambik kelas online pun kena byr jgk..duit kena ada. nk start bisnes kena ada modal. nk modal buat ******** kat bank. lps tu x mampu nk byr dah
 

barley

junior
Joined
Mar 31, 2012
Messages
56
Points
8
nk ambik kelas online pun kena byr jgk..duit kena ada. nk start bisnes kena ada modal. nk modal buat ******** kat bank. lps tu x mampu nk byr dah
bselah nk pinjm dgn org kenalah byr..tapi selain bank ada je yg sudi tolong
 

papala

freshman
Joined
Apr 22, 2014
Messages
83
Points
8
bselah nk pinjm dgn org kenalah byr..tapi selain bank ada je yg sudi tolong
aah betol. bank tu pyh betol nk pinjm. bnyk sngt condition dorng tetapkan. ada company lain yg boleh korang cuba mcm Yayasan Ihsan Rakyat (YIR). yg ni okay sebab based on shariah compliance..so fixed rate ,takde mcm sesetengah company yg tukar ikot suka hati
 
Last edited:

barley

junior
Joined
Mar 31, 2012
Messages
56
Points
8
aah betol. bank tu pyh betol nk pinjm. bnyk sngt condition dorng tetapkan. ada company lain yg boleh korang cuba mcm Yayasan Ihsan Rakyat (YIR). yg ni okay sebab based on shariah compliance..so fixed rate ,takde mcm sesetengah company yg tukar ikot suka hati
mcm pnh dgr? tapi rate semua okay ke?mcm bank ada yg tinggi ada yg rendah,tp yg rendah bapak tinggi gila syarat2 nye...
 
Last edited:

Beyonced HD

freshman
Joined
Dec 14, 2017
Messages
18
Points
1
Age
31
aah betol. bank tu pyh betol nk pinjm. bnyk sngt condition dorng tetapkan. ada company lain yg boleh tolong mcm Yayasan Ihsan Rakyat (YIR). dorng ni pun ok gk
nak pinjam memana tempat pun pastikan interest rate rendah. cuba bandingkan sebelum pinjam dari mana2 agensi sekali pun. jangan jerat diri bayar interest tinggi dan bulanan yg lebih pada kemampuan
 
Last edited:

Zalikha

freshman
Joined
Oct 27, 2017
Messages
17
Points
3
Age
31
bselah nk pinjm dgn org kenalah byr..tapi selain bank ada je yg sudi tolong
kalau bank tak lulus masih ada badan2 lain yg menyediakan ********. tapi carilah yg berlesen dan kadar faedah yg rendah dan yg pasti jangan ahlong ye. nak seribu daya taknak seribu dalih.
 

zaqzaq

junior
Joined
Feb 7, 2012
Messages
178
Points
18
kalau bank tak lulus masih ada badan2 lain yg menyediakan ********. tapi carilah yg berlesen dan kadar faedah yg rendah dan yg pasti jangan ahlong ye. nak seribu daya taknak seribu dalih.
ye betul. . mcm abg tu mention yir tu pun mcm ok . saya baca kat forum lain ada bgi review bgus la.tp better kita tanye dulu kt tmpt berkenaan drpd just percaya ckp org lain.lg senang paham procedure dan syarat2 kan.
 
Last edited:

BBphire

junior
Joined
Apr 11, 2011
Messages
114
Points
18
mcm pnh dgr? tapi rate semua okay ke?mcm bank ada yg tinggi ada yg rendah,tp yg rendah bapak tinggi gila syarat2 nye...
aq tgk mcm rendah gak la..bank biasa la,diorg nk jaminan org tu akan bayar balik..sbb tu interest tinggi..sbb tu aku lbih prefer yg shariah punya.rate maintain
 
Last edited:

Zalikha

freshman
Joined
Oct 27, 2017
Messages
17
Points
3
Age
31
ye betul. ada je yg nk tolong kita dan berlesen. mcm yir tu pun ok je. saya tengok kat forum lain ada bgi review ok. better kita tanye dulu kt tmpt berkenaan drpd just percaya ckp org lain.
okay ka? tapi pilihan pertama saya ni bank la incase tak dapat cari **** bank baru cari alternatif lain. **** peribadi saya pernah buat sebelum ni dengan maybank, alhamdulillah senang ja lulus. try hantar permohonan sebab time tu nak start bisnes sebab survey maybank okay sikit dari cimb.
Post automatically merged:

in business, everything tahu selok belok niaga cm mne..and ilmu pun penting. cm mne nk dptkan untung and modal niaga untuk permulaan. org kita ni suka niaga tapi x de ilmu untuk teruskan dan sikap rajin x de
Post automatically merged:

y
ye, betul. nk buat bisnes perlukan duit. action untuk dptkan duit tu pun dtg dri usaha bukan ckp kosong. bljr drpd org yg dh brjaya
apa2 pun nak buat bisnes kena ada modal la. tengok adik2 bnyk ada plan cuma taktau nk cri modal. harap ada la yg bntu golongan muda ni supaya dapat mencari rezeki. klau yg senang boleh la dapat ******** dari ibu ayah dulu tapi yang kurang berkemampuan mcm mana.
 
Last edited:

erinmalik

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
34
Points
8
Age
29
bisnes x kan jdi kalau kita pun x carik peluang
i rasa ramai je nak buat start up cuma masalah besar dorg tak dak modal. lagi2 yg kena buang keje sejap pandemik nk mula bisnes tapi saving yg ade nak rolling untuk kegunaan harian makan minum apa. nak buat **** pun bkn senang kat bank banyak prosedur dan requirement kena penuhi.
 

Beyonced HD

freshman
Joined
Dec 14, 2017
Messages
18
Points
1
Age
31
i rasa ramai je nak buat start up cuma masalah besar dorg tak dak modal. lagi2 yg kena buang keje sejap pandemik nk mula bisnes tapi saving yg ade nak rolling untuk kegunaan harian makan minum apa. nak buat **** pun bkn senang kat bank banyak prosedur dan requirement kena penuhi.
kalau betul2 nak mula bisnes ada ******** khas untuk peniaga yg baru. rasanya kerajaan pun ada sediakan bantuan untuk sapa2 yg nk jd ushawan muda tapi tulah terhad dan tak semua dapat. kena bersaing. try bank bank mcm bsn atau agro tgok.
 

zaqzaq

junior
Joined
Feb 7, 2012
Messages
178
Points
18
kalau betul2 nak mula bisnes ada ******** khas untuk peniaga yg baru. rasanya kerajaan pun ada sediakan bantuan untuk sapa2 yg nk jd ushawan muda tapi tulah terhad dan tak semua dapat. kena bersaing. try bank bank mcm bsn atau agro tgok.
tp tula bantuan bukan semua dapat dan syarat2 tu sgt susah,diorg tapis btul..klu bank pulak cth mcm sy ni mmg kje gov,tapi kalau komitmen bulanan byk tak lepas jugak nk mintak dgn bank pon. ni sy baca website nye klu blacklist pon ada pluang utk dpat ,dgn syarat tertentu la. gji 1.5k pon dah boleh apply kira sesuai gak dgn geng2 muda yg bru kje nk beli kete ke apa kan.
 
Last edited:

Lovemimi123

freshman
Joined
Jul 4, 2021
Messages
59
Points
6
Age
31
mentaliti ni mmg susah mau tukar sebab ia ikut kita sejak kecil lagi, kena ada org sekeliling utk bimbing
 

rusydi07

freshman
Joined
Jul 14, 2021
Messages
15
Points
1
Age
25
Sebenarnya sudah lama saya ingin menulis mengenai topik ini di SaifulSham, tapi tak sempat dan macam-macam hal lagilah. :) Tapi, setelah membaca post terbaru SmartZul & beberapa post (positif vs negatif) dalam WangCyber ni sendiri + experience, saya teringin hendak bertanya:

Kita sedar tak, majoriti dari kita ada masalah attitude?

Bukti, ada banyak thread "high profile" di WangCyber ni terpaksa di kunci atau "Locked" kerana menjadi terlampau panas dan medan serangan peribadi. Walaupun pada mulanya, thread dibuka untuk tujuan berkongsi pengetahuan dan "bona fide" (niat baik bukan nak spam @ promote)

Untuk pengetahuan semua, "Menutup" atau "Mengunci" Thread, bukan sesuatu yang best atau boleh dibuat sesuka hati. Dalam forum besar-besar di luar negara, tindakan ini hanya diambil jika ia sudah menjadi sesuatu yang AMAT TERLAMPAU.

Jadi bayangkan kalau seminggu je, kita dah beberapa thread dikunci. Hebat betul...

Kita juga telah ada unsur pecah belah di kalangan kita dan boleh dilihat bahawa WangCyber bukan lagi tempat yang sesuai untuk belajar. Tapi sorry to say, 80% daripada ilmu di WangCyber ni, letaknya dalam 20% thread LAMA. (sebab itu jika ada newbie bertanya, mereka selalu di suruh search)

Perbincangan-perbincangan baru jadi meleret-leret dan tidak menguntungkan ramai pihak, dan bukan sekali ada desas-desus mengatakan bahawa Forum WangCyber boring.

Wake up!

Of course, saya sebagai ahli WC tidak bersetuju dengan statement tersebut, TAPI, kalau kita berterusan begini, percayalah sooner or later, kita akan jadi benar-benar boring.

Suka saya memetik kata-kata Tan Sri Lim Kok Wing dalam sebuah akhbar Inggeris baru-baru ini:

We must accomplish that mission or we risk a calamity.

Malaysians should focus on moving forward. There is no need for long-drawn-out public debates that send the wrong signals to Malaysians and the outside world.

We should remember our competitors are outside our gates.


Bahkan, penulis Australia dari akhbar The Age sendiri merumuskan ini mengenai rakyat Malaysia:

"The Age in Australia is more direct, saying in a recent article that its time Malaysia grew up.

Its a tough world out there and there can be little sympathy for a country that prefers to argue about how to divide wealth rather than get on with the job of creating it,


Kita lebih banyak bergaduh dan bertekak bagaimana untuk membahagikan kekayaan dari berbincang bagaimana untuk membuat lebih banyak kekayaan supaya tidak ada orang yang tidak berjaya di antara kita.

Jadi, tanya diri kita sendiri sebagai ahli WC,

1. "Nak Berjaya Ke Tidak"
2. "Nak Komplen, Berangan Dan Tak Buat Apa-apa Sampai Bila2" atau "Nak Berjaya"?

Note To Self: Pilihan masing-masing, kejayaan masing-masing. Rugi masing-masing.

Nak berjaya, buat cara nak berjaya, kalau tak nak berjaya, kekal macam sekarang. Tak yah buat apa2... (note to self again: orang berjaya kalau kekal mcm dia sekarang dan tak berubah dalam dunia mencabar ni, lama-lama akan "berkurang" keberjayaannya jugak)

Saya ingin membuka perbincangan sekarang, yang positif, supaya kita, ahli WC khususnya dan rakyat Malaysia amnya, perlu ubah pemikiran kita. Kita terlalu negatif, "sedikit" kurang tertib dan "sedikit" kurang berusaha (Tried to be polite.. pemalas dan nak senang aje is the exact words)

Kepada anda yang sedang berusaha tapi masih gagal, saya beri anda satu GOLDEN tips untuk memulakan thread ini:

Anda tidak berjaya bukan kerana anda tidak tahu ataupun sistem anda tidak betul. Tetapi attitude anda tidak betul. Tak percaya? Tanya diri sendiri, kenapa anda pilih, apa yang anda pilih?

Jawapan tersebut cukup menerangkan segalanya.

Saya telah melihat sendiri dan menghasilkan dari bawah usahawan-usahawan internet, dari program SaifulSham. Ada yang berjaya dan ada yang tidak.

DAN ADA JAUH BEZA, DI ANTARA YANG BERJAYA DAN TIDAK.


p/s: Sebagai last shot saya, saya nak tarik sedikit perhatian ahli WC. Sedarkah anda, otai-otai di WC ni dah kurang aktif terlibat dalam perbincangan dan menyumbangkan idea? Ada tu ada, tapi compare dengan satu waktu dulu, jauh beza. (nasib baik korang semua ada SmartZul, itupun korang banyak menyusahkan dia dan tak jaga hati dia)
Jika semua orang menjauhkan diri dari WC, siapa yang rugi?

p/p/s: Meminjam separuh ayat Hasrul, "Business is Business". WangCyber adalah forum Business & keusahawanan. Jadi, "Business is Business" (harapan saya, WC tidak tersasar dengan kemasukan ahli-ahli forum lain dengan aspirasi lain)


Terima kasih.

Direct From Heart......
Nk ubah mentaliti ni bukan suatu yang mudah. It takes time and actions. Saya juga dulu seorang yang suka complain dan kuat memakki hamun. Tapi berubah lepas saya banyak membaca.

Jadi saya sarankan ada semua untuk mula membaca tak kisah physical book, ebook atau artikel.

Saya selalu dapatkan akses ebook di www.ensoftcontent.com
 
Top