Rakyat Malaysia Perlu Berjaya Dlm Bisnes & Tukar Mentaliti Kita

BBphire

junior
Joined
Apr 11, 2011
Messages
96
Points
8
ada je business man kat malaysia ni. cuma org x tahu je. so kita ni better tingkatkan nilai diri dulu baru nk ckp pape psl org
 

papala

freshman
Joined
Apr 22, 2014
Messages
65
Points
8
in business, everything tahu selok belok niaga cm mne..and ilmu pun penting. cm mne nk dptkan untung and modal niaga untuk permulaan. org kita ni suka niaga tapi x de ilmu untuk teruskan dan sikap rajin x de
Post automatically merged:

y
ada je business man kat malaysia ni. cuma org x tahu je. so kita ni better tingkatkan nilai diri dulu baru nk ckp pape psl org
ye, betul. nk buat bisnes perlukan duit. action untuk dptkan duit tu pun dtg dri usaha bukan ckp kosong. bljr drpd org yg dh brjaya
 

Beyonced HD

freshman
Joined
Dec 14, 2017
Messages
18
Points
1
Age
30
in business, everything tahu selok belok niaga cm mne..and ilmu pun penting. cm mne nk dptkan untung and modal niaga untuk permulaan. org kita ni suka niaga tapi x de ilmu untuk teruskan dan sikap rajin x de
Post automatically merged:

y
ye, betul. nk buat bisnes perlukan duit. action untuk dptkan duit tu pun dtg dri usaha bukan ckp kosong. bljr drpd org yg dh brjaya
skrg tgk utube je utk class on9 business.dah ada cara2 mcm mn nk buat marketing.entah la apa aku nmpk skrg buat bnda viral bodo2 pon brg dah boleh laku keras.pastu org kita ni dapat untung sikit trus enjoy..nk pusing modal nanti akan kena cari lagi balik.bila nk senang mcm tu
 

xianxian

freshman
Joined
Nov 16, 2013
Messages
36
Points
8
nk ambik kelas online pun kena byr jgk..duit kena ada. nk start bisnes kena ada modal. nk modal buat ******** kat bank. lps tu x mampu nk byr dah
 

barley

freshman
Joined
Mar 31, 2012
Messages
48
Points
8
nk ambik kelas online pun kena byr jgk..duit kena ada. nk start bisnes kena ada modal. nk modal buat ******** kat bank. lps tu x mampu nk byr dah
bselah nk pinjm dgn org kenalah byr..tapi selain bank ada je yg sudi tolong
 

papala

freshman
Joined
Apr 22, 2014
Messages
65
Points
8
bselah nk pinjm dgn org kenalah byr..tapi selain bank ada je yg sudi tolong
aah betol. bank tu pyh betol nk pinjm. bnyk sngt condition dorng tetapkan. ada company lain yg boleh korang cuba mcm Yayasan Ihsan Rakyat (YIR). yg ni okay sebab based on shariah compliance..so fixed rate ,takde mcm sesetengah company yg tukar ikot suka hati
 
Last edited:

barley

freshman
Joined
Mar 31, 2012
Messages
48
Points
8
aah betol. bank tu pyh betol nk pinjm. bnyk sngt condition dorng tetapkan. ada company lain yg boleh korang cuba mcm Yayasan Ihsan Rakyat (YIR). yg ni okay sebab based on shariah compliance..so fixed rate ,takde mcm sesetengah company yg tukar ikot suka hati
mcm pnh dgr? tapi rate semua okay ke?mcm bank ada yg tinggi ada yg rendah,tp yg rendah bapak tinggi gila syarat2 nye...
 
Last edited:

Beyonced HD

freshman
Joined
Dec 14, 2017
Messages
18
Points
1
Age
30
aah betol. bank tu pyh betol nk pinjm. bnyk sngt condition dorng tetapkan. ada company lain yg boleh tolong mcm Yayasan Ihsan Rakyat (YIR). dorng ni pun ok gk
nak pinjam memana tempat pun pastikan interest rate rendah. cuba bandingkan sebelum pinjam dari mana2 agensi sekali pun. jangan jerat diri bayar interest tinggi dan bulanan yg lebih pada kemampuan
 
Last edited:

Zalikha

freshman
Joined
Oct 27, 2017
Messages
17
Points
3
Age
30
bselah nk pinjm dgn org kenalah byr..tapi selain bank ada je yg sudi tolong
kalau bank tak lulus masih ada badan2 lain yg menyediakan ********. tapi carilah yg berlesen dan kadar faedah yg rendah dan yg pasti jangan ahlong ye. nak seribu daya taknak seribu dalih.
 

zaqzaq

junior
Joined
Feb 7, 2012
Messages
172
Points
18
kalau bank tak lulus masih ada badan2 lain yg menyediakan ********. tapi carilah yg berlesen dan kadar faedah yg rendah dan yg pasti jangan ahlong ye. nak seribu daya taknak seribu dalih.
ye betul. . mcm abg tu mention yir tu pun mcm ok . saya baca kat forum lain ada bgi review bgus la.tp better kita tanye dulu kt tmpt berkenaan drpd just percaya ckp org lain.lg senang paham procedure dan syarat2 kan.
 
Last edited:

BBphire

junior
Joined
Apr 11, 2011
Messages
96
Points
8
mcm pnh dgr? tapi rate semua okay ke?mcm bank ada yg tinggi ada yg rendah,tp yg rendah bapak tinggi gila syarat2 nye...
aq tgk mcm rendah gak la..bank biasa la,diorg nk jaminan org tu akan bayar balik..sbb tu interest tinggi..sbb tu aku lbih prefer yg shariah punya.rate maintain
 
Last edited:

Zalikha

freshman
Joined
Oct 27, 2017
Messages
17
Points
3
Age
30
ye betul. ada je yg nk tolong kita dan berlesen. mcm yir tu pun ok je. saya tengok kat forum lain ada bgi review ok. better kita tanye dulu kt tmpt berkenaan drpd just percaya ckp org lain.
okay ka? tapi pilihan pertama saya ni bank la incase tak dapat cari **** bank baru cari alternatif lain. **** peribadi saya pernah buat sebelum ni dengan maybank, alhamdulillah senang ja lulus. try hantar permohonan sebab time tu nak start bisnes sebab survey maybank okay sikit dari cimb.
Post automatically merged:

in business, everything tahu selok belok niaga cm mne..and ilmu pun penting. cm mne nk dptkan untung and modal niaga untuk permulaan. org kita ni suka niaga tapi x de ilmu untuk teruskan dan sikap rajin x de
Post automatically merged:

y
ye, betul. nk buat bisnes perlukan duit. action untuk dptkan duit tu pun dtg dri usaha bukan ckp kosong. bljr drpd org yg dh brjaya
apa2 pun nak buat bisnes kena ada modal la. tengok adik2 bnyk ada plan cuma taktau nk cri modal. harap ada la yg bntu golongan muda ni supaya dapat mencari rezeki. klau yg senang boleh la dapat ******** dari ibu ayah dulu tapi yang kurang berkemampuan mcm mana.
 
Last edited:

erinmalik

freshman
Joined
Sep 30, 2019
Messages
25
Points
3
Age
28
bisnes x kan jdi kalau kita pun x carik peluang
i rasa ramai je nak buat start up cuma masalah besar dorg tak dak modal. lagi2 yg kena buang keje sejap pandemik nk mula bisnes tapi saving yg ade nak rolling untuk kegunaan harian makan minum apa. nak buat **** pun bkn senang kat bank banyak prosedur dan requirement kena penuhi.
 

Beyonced HD

freshman
Joined
Dec 14, 2017
Messages
18
Points
1
Age
30
i rasa ramai je nak buat start up cuma masalah besar dorg tak dak modal. lagi2 yg kena buang keje sejap pandemik nk mula bisnes tapi saving yg ade nak rolling untuk kegunaan harian makan minum apa. nak buat **** pun bkn senang kat bank banyak prosedur dan requirement kena penuhi.
kalau betul2 nak mula bisnes ada ******** khas untuk peniaga yg baru. rasanya kerajaan pun ada sediakan bantuan untuk sapa2 yg nk jd ushawan muda tapi tulah terhad dan tak semua dapat. kena bersaing. try bank bank mcm bsn atau agro tgok.
 

zaqzaq

junior
Joined
Feb 7, 2012
Messages
172
Points
18
kalau betul2 nak mula bisnes ada ******** khas untuk peniaga yg baru. rasanya kerajaan pun ada sediakan bantuan untuk sapa2 yg nk jd ushawan muda tapi tulah terhad dan tak semua dapat. kena bersaing. try bank bank mcm bsn atau agro tgok.
tp tula bantuan bukan semua dapat dan syarat2 tu sgt susah,diorg tapis btul..klu bank pulak cth mcm sy ni mmg kje gov,tapi kalau komitmen bulanan byk tak lepas jugak nk mintak dgn bank pon. ni sy baca website nye klu blacklist pon ada pluang utk dpat ,dgn syarat tertentu la. gji 1.5k pon dah boleh apply kira sesuai gak dgn geng2 muda yg bru kje nk beli kete ke apa kan.
 
Last edited:
Top