RAHSIA-RAHSIA USAHAWAN INTERNET

Joined
Dec 15, 2005
Messages
715
Likes
3
Points
18
Offline
#21
Betul tu, kalau boleh belajar satu persatu, buku yang dibaca tu habiskan dan fahamkan betul². Jangan sekajap baca ni, sekejap baca tu, semua baca separuh jalan.. tak khatam.. hehehhe.. Sabar, buat satu persatu, gunakan kuasa "fokus" macam smartusaha cakap tu..

Macam kita belajar berenang, sebelum kita belajar berenang gaya bebas, kena ler belajar apungkan badan dulu, pas tu baru ler boleh belajar teknik² yang lain, kuak dada ke, kuak lentang ke, menyelam tak payah timbul terus ke dan sebagainya.. semua kena step by step.. barulah ilmu tu berkualiti..

Banyak guru pun bagus, tapi jangan sampai guru tu peningkan kita.

Salamzz
 

Laptop

freshman
Joined
Feb 24, 2006
Messages
207
Likes
1
Points
18
Offline
#22
Saya setuju dengan Smartusaha, Shuth, Sufian dan yg lain. Satu yg saya dapat rumuskan dari kajian saya selama ini ialah: TO MAKE MORE MONEY, YOU HAVE TO SPEND SOME MONEY.

Antaranya ialah dengan membeli buku2, ebooks, menyertai seminar dan sebagainya. Jangan kedekut untuk invest sedikit wang utk ilmu yg betul2 bermanfaat.

Kebanyakkan yg percuma adalah yg kurang profesional dan kurang kualiti.

Contohilah Smartusaha...pergi seminar & kursus sana sini...walaupun sibuk dengan pelajaran.... :D
 
Joined
Mar 14, 2006
Messages
270
Likes
5
Points
18
Offline
#23
Membaca shj tidak cukup. Memilih buku2 yg hendak dibaca sama seperti anda memilih guru. Adakah anda ingin belajar pencak silat dgn mahaguru karate? So, sblm anda membuka dan mula membaca buku2 mengenai e-biz, ini pesanan saya bdasarkn pengalaman saya sendiri:

1. Penulis buku - unknown, amatur atau expert?
2. Teknologi & Ilmu yg dibincangkan masih lagi relevan
3. Bukti - teori shj tidak memadai

Ingat, masa juga adalah pelaburan. Jgn buang masa dgn membaca buku2 yg tak relevan. Di internet ni kita dilambakkan dgn maklumat2 yg kebanyakannya kurang berkualiti.
 

Filzan

freshman
Joined
Dec 28, 2005
Messages
295
Likes
0
Points
16
Offline
#25
Wah antradun ni salah seorang sifoo internet biz gak lah kalau mcm ni.. harap lebih banyak yg dpt dikongsi di wangcyber ni esp utk org baru belajar mcm saya ni...
 
Joined
Mar 14, 2006
Messages
270
Likes
5
Points
18
Offline
#26
Wah... jgn la gelar saya sifu. Saya hanya nak contribute to society dan kongsi pengalaman saya jatuh bangun dgn ebiz ni. Anyway, saya sdg develop portal utk tujuan tersebut. Tak nak compete dgn sesapa, cuma nak complement.
 
Joined
Dec 26, 2005
Messages
185
Likes
0
Points
16
Offline
#27
antradun said:
Wah... jgn la gelar saya sifu. Saya hanya nak contribute to society dan kongsi pengalaman saya jatuh bangun dgn ebiz ni. Anyway, saya sdg develop portal utk tujuan tersebut. Tak nak compete dgn sesapa, cuma nak complement.
hehe...takper lah tu....Kita tunggu saja eBook dari saudara.....ada 12 bab yek ?
 
Joined
Mar 14, 2006
Messages
270
Likes
5
Points
18
Offline
#28
No.

12 Siri = 12 ebook. Terlalu byk info yg aku nak kongsi bersama. Setiap siri ada berpuluh bab. Mmg material yg komprehensif dan aku JAMIN anda takkan jumpa local content sebegitu di Malaysia ni.
 

Filzan

freshman
Joined
Dec 28, 2005
Messages
295
Likes
0
Points
16
Offline
#29
antradun said:
Wah... jgn la gelar saya sifu. Saya hanya nak contribute to society dan kongsi pengalaman saya jatuh bangun dgn ebiz ni. Anyway, saya sdg develop portal utk tujuan tersebut. Tak nak compete dgn sesapa, cuma nak complement.
Emm tak sabar nak tunggu portal dan ebook tu... :D
 
Joined
Dec 26, 2005
Messages
185
Likes
0
Points
16
Offline
#30
antradun said:
No.

12 Siri = 12 ebook. Terlalu byk info yg aku nak kongsi bersama. Setiap siri ada berpuluh bab. Mmg material yg komprehensif dan aku JAMIN anda takkan jumpa local content sebegitu di Malaysia ni.
wow...kalo gitu memang betul lah boleh makan masa sampai setahun....adakah setiap ebook tu akan mengandungi hasil daripada ujikaji teknik marketing yang terkini?


BTW....apa kata saudara buka satu atau 12 topic khas yg berkaitan dengan 12 bahagian projek ebook saudara tuh...dan beri ruang utk semua warga wcyberian bertanyakan soalan2 yg relevan/berkaitan dengan bahagian2 yg terlibat.....maka jawapan kepada soalan2 ini boleh dijadikan sebahagian content utk projek ebook tersebut.

Bukankah cara ini untuk tahu apa yg malaysian ingin tahu......
 
Joined
Mar 14, 2006
Messages
270
Likes
5
Points
18
Offline
#31
Cantek.

Ni coverage siri2 yg dicadangkan (tajuk khas setiap buku adalah rahsia :wink: )

1. eBiz - Bagaimana bermula dan faktor kegagalan 95% startup
2. Killer Produk
3. Killer Website
4. Psikologi Jualan - Pelanggan Setia
5. Automasi eBiz
6. Formula Pemasaran Terkini
7. Zero Cost Upfront - proven secret saya camner nak mula, setup ebiz, promosi, jualan dgn kos sifar, 100% profit
8. Trafik - free technic, PPC, directory, linking etc
9. Affiliate
10. Expand eBiz - MSI, Backend produk etc
11. eBay
12. SEO
13. Rolodex (Bonus)

Siri di atas tidak mengikut turutan. Sesapa ada masalah, cadangan, tambah-baik, komen, kudos etc - boleh ajukan kpd saya. TQ

p/s: seme teknik adalah yg terkini, terbukti dan ter'selamat' berdasarkan pengalaman, pemerhatian, perbincangan dgn mentor, ujikaji etc.
 
Joined
Dec 20, 2005
Messages
546
Likes
2
Points
18
Offline
#32
ni nak tertunggu-tunggu nie...produk tempatan yg bermutu tinggi...harap-harap...
 

Laptop

freshman
Joined
Feb 24, 2006
Messages
207
Likes
1
Points
18
Offline
#33
Semakin rancak industri e-biz di Msia ni. Semakin ramai juga sifu2 yg muncul. Satu petanda baik kpd perkembangan internet kita. 8)
 
Joined
Jan 23, 2006
Messages
108
Likes
1
Points
18
Offline
#34
TERBAIK!! Topik2 nya shj yg buat patik tak sabar nak membaca ebook tersebut. Bila siri 1 akan kuar ek? Hmmm... tak sabar nyer, rasa cam tggu anak first lahir plak.. AHaks!! :D
 
Joined
Dec 31, 2005
Messages
1,858
Likes
14
Points
38
Offline
#35
saya rasa wangcyber.com ni pun dah jadi e-book dan e-zine tersendiri pasal usahawan internet... banyak leh belajar dari sini... insyaallah pasni saya akan kuarkan e-book sendiri gaks.. asyik baca e-book org lain jer sebelum ni... :lol: :p
 
Joined
Mar 14, 2006
Messages
270
Likes
5
Points
18
Offline
#37
Wah... good! Semangat tu yg kami ske. Besok2 kita kumpulkan ebook memasing, kita JV and kita educate peoples about e-biz ni.
 

Laptop

freshman
Joined
Feb 24, 2006
Messages
207
Likes
1
Points
18
Offline
#38
Ya saya setuju sesangat. Teruskan usaha & jangan patah semangat.

Satu perkara saya nk share ngn semua. Dalam 2 minggu kebelakangan ni internet saya asyik problem jer. Tak tau nape. Tapi bila malam jer langsung takleh bukak tenet. Satu page pun tak kuar :cry:

Sy jadi tension teramat sgt. So, saya decide utk format PC saya. Sbb virus byk kt dalam yg mungkin jd punca problem ni. Tp sblm format sy g ler kt Low Yatt Plaza beli cd antivirus Panda. Pergh memang power giler antivirus ni, siap ada antispyware lagi. Pastu internet ok balik. Tapi tak lama pastu problem balik. Sy dh blank tak tau nk wat camner.

Ari ni sy try tak bleh gak. Last2 saya g create balik dial up kat control panel tu, dan try skali lagi. Walla! dah ok dah! ceist....ntahapahapalah masalah ni. Masalah kecik je rupanye.

Moral of the story: kengkadang kite terlepas pandang penyelesaian sebenar kpd masalah kite. Ia mungkin tak seteruk yg kita sangkakan.

Just sharing. Harap tak membosankan anda sumer. :)
 

Laptop

freshman
Joined
Feb 24, 2006
Messages
207
Likes
1
Points
18
Offline
#39
Hehehe.....en Antradun....amacam dgn ebook saudara tu? berjalan lancar? teruskan usaha.... :p
 
Top