RAHSIA-RAHSIA USAHAWAN INTERNET

Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#4
Then....?? Hehehe...

Maybe dia begitu gembira dengan ramainya usahawan internet yang berjaya kat Malaysia kot.. Dia nak bagitahu yang ramainya dah berjaya kot.. :)
 
Joined
Jan 8, 2006
Messages
379
Likes
4
Points
18
Age
42
Offline
#5
Takpe jgn marah dia .. itu kenyataan kempen dari Filem Negara Malaysia tu kot? .. senyumlah .. senyumlah ... :lol:
 
Joined
Dec 15, 2005
Messages
715
Likes
3
Points
18
Offline
#7
terima kasih usahawaninternet.

Hmmm... ada apa² masalah? Boleh kami bantu?
 

mern

freshman
Joined
Mar 3, 2006
Messages
5
Likes
0
Points
1
Offline
#12
hm... cam mana nak mula bisnes internet nie haa??? sampai sekarang saya masih tertanya tanya... saya dah banyak buat rujukan tapi masih tak tahu macam mana nak mula.
 
Joined
Dec 15, 2005
Messages
715
Likes
3
Points
18
Offline
#13
Bacalah thread² kat sini yang terdahulu.... Banyak yang disingkap... Pas tu kalau masih blur... tanya ler....
 

mern

freshman
Joined
Mar 3, 2006
Messages
5
Likes
0
Points
1
Offline
#14
rasanya boleh ke kita buat seperti mana yg shut buat?? sebab saya ada juga terbaca beberapa website seperti tsunamiwang.com... kebanyakan menggunakan google adsence, yahoo, clickbank paypal.. tapi clickbank dah ban kita kan... so saya nak baca lebih banyak tentang adsence nie... harap2 forum nie banyak info yang berkaitan.. :)
 

Laptop

freshman
Joined
Feb 24, 2006
Messages
207
Likes
1
Points
18
Offline
#15
Sebenarnya, saya rasa utk sesiapa pun, langkah pertama utk memulakan perniagaan internet inilah yg paling susah. Macam saya sendiri, saya dah mula mengetahui ttg peluang memulakan perniagaan melalui internet sejak sekian lama, tapi sampai ke hari ini saya masih belum dapat memulakan perniagaan internet saya sendiri.

Asyik dok buat kajian sana-sini jer. Rasanya makin banyak saya kaji ttg subjek ni, makin saya rasa yg saya takkan dapat faham kesemuanya. Sebab segala yg kite belajar hari ini, esok lusa mungkin akan berubah. Ya, dunia internet berubah dgn cepat. Terlalu cepat sebenarnya.

Jadi, nasihat saya kpd org2 lain yg tak start2 juga lagi perniagaan internet ni, mulakan jer dulu dengan apa saja yg ada. Klu takbleh nak wat website, start dgn blog. Klu takde produk sendiri, jual produk org dulu. Kalau ter-stuck kat mana2, singgah le kat mana2 forum yg mengumpulkan ramai usahawan2 internet cam wangcyber.com ni & byk lagi website berkaitan.

:lol:
 
Joined
Feb 17, 2006
Messages
68
Likes
0
Points
6
Offline
#16
Mern & Laptop,

Macamana nak mulakan bisnes?

Memang susah kalau tak tahu caranya... lebih-lebih lagi kalau diri dibayangi keraguan atau was-was.

Bukan nak promote, tapi website pada signature saya di bawah tu memang ditujukan kepada sesiapa sahaja yang nak buat bisnes, tak kiralah bisnes internet ataupun offline... tapi tak tahu atau tak pasti bagaimana nak mula. Ataupun tak yakin dgn idea bisnes yang anda nak jalankan.

Kliklah pada link website ni...takde paksaan.
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
1,253
Likes
4
Points
38
Offline
#17
biasa nak buat research tu jgn terlalu lama sangat, nanti makin lama kita buat research kita akan makin keliru.

Kalau online business tak adalah sesusah yg disangkakan dan tak adalah sesenang mana pun.

Saya pun sebelum menceburkan diri dalam online business mengambil masa 4 bulan.

Kalau kita nak start business online katakan, di sini saya ambil untuk market luar, kat Malaysia pu boleh.

Apa yang kita nak tawarkan, Produk, service atau kalau tak ada produk sendiri kita join Affiliate Program. Dan kita kena pilih Niche kita, baru senang nak promote. Tapi kalau kita pilih Niche How to make money online, susah sikit, niche ni sudah terlalu besar.

Kalau kita nak jual produk pun tak semestinya produk tu kita create sendiri, sebagai contoh kita ambil jual ebooks.

Katakan saya jual ebooks berkenaan dengan Rahsia Bagaimana mengurangkan berat badan. Anda boleh ambil topik ini, dan apa create ebook anda sendiri dan perbaiki lagi apa yang tak ada dalam ebook yang sebelum ini. Terhasil satu produk ada.

Anda boleh JV saya, di mana saya akan offer ebooks anda sebagai bonus dan anda pula boleh offer ebook saya sebagai bonus. Macam mana menarik tak. yang ini salah satu cara untuk meghasilkan produk anda sendiri. :)

dan rahsia untuk bejaya adalah menghasilkan Targeted traffic ke website anda, di mana targeted traffic ini adalah bakal2 customer anda.

Dan menghasilkan sales letter yang baik.
 
Joined
Mar 14, 2006
Messages
270
Likes
5
Points
18
Offline
#18
ello kwn2 seme. Wah! x tau la plak aku ada portal untuk usahawan cyber kat sini. Anyway, somebody from cari.com recommend aku forum ni so aku bleh buat further research.

Aku tgh develop 1 complete ecourse/ebook utk para rakyat Malaysia memulakan biz online. Since aku tgk ramai org kita masih keliru dan skeptikal dgn konsep e-biz ni, aku tergerak la educate org ramai. eBook tu FREE aje.

So, any local guru atau yg experienced nak contribute atau cadangan bole la PM atau diskas je kat sini. TQ.
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#19
Hmm, kekawan. Nak kata ebiz ni susah, tak jugak. Nak kata senang, tak jugak. Pokok pangkal, kita tahu, jelas dan tak keliru.

Salah satu cara untuk mulakan ebiz ni terutama newbie, ada satu formula:

IKUT CARA ORANG YG DAH BERJAYA

Tak kisahlah nak ikut cara shuth ke ;-), cara irfan khairi ke, cara Kidino ke, JANJI pada permulaan, pilih salah sorang dari mereka dan ikut apakah yg telah mereka lakukan!

Tanya mereka atau baca tulisan mereka. Seperti irfan, dia dah tulis buku how dia buat. Just follow. Cumanya kat buku dia tu, tak diajar bagaimana nak guna cpanel, nak buat web, nak setup newsletter. Tapi dia hanya bagitahu step by step dan tips2.. Ikut satu2 saranan dia. Dan jangan ikut cara org lain lagi. Nanti anda keliru.. lain orang, lain cara dan teknik, walau ada cara yg sama.

So, ikut cara org yg dah berjaya, langkah demi langkah. Kalau ada bengkel dan seminar ebiz tu, kalau mampu lah, sertailah. Dan ikut langkah2 mudah yg diajar.

Dunia internet ni berlaku limpahan maklumat dan tidak bertapis. Mana yg perlu mana yg tidak perlu, yg berguna dan mana yg terkini?? So, teori mengatakan tak payah beli buku, boleh dapat free kat internet, tak dapat dipakai sepenuhnya. Belilah buku atau ebook. Jangan kedekut dan degil nak cari maklumat yg tak bertapis di internet. Bukan tak boleh, tapi adakah anda akan faham dan faham?? Dengan beli buku, segalanya sudah ditapis dan dijelaskan langkah demi langkah. Dalam bahasa melayu lagi. Nanti akan keluar dua buah buku tulisan saifulsham dan fuad latip.

Sekian dari saya.. ;-)

p/s: Laptop, selamat berjaya! hehe..
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,874
Likes
1
Points
48
Offline
#20
Yer.... setuju ngan smartusaha dan sufian...
Sebenarnya.. biz online ini ada bermacam2....
Sama macam biz konvensional ada macam2 stail.. ada orang berjaya dengan stail biz tepi jalan dia.. ada ornag berjaya dengan stail biz kedai, ada yang berjaya dengan stail biz dari rumah ke rumah, ada juga yang berjaya dengan stail biz on call...

Jadi, apa yang perlu anda buat hanya cari satu model/stail biz yang anda rasakan amat sesuai dengan anda...

Biz online nie pun ada macam2 stail...
Stail biz lelong, stail dropship, stail minisite, public domain, service web design, jual software, blogging, affilite... dan macam2 la...

so.. pada permulaan, mungkin anda perlu cuba satu persatu stail biz yang ada... dan cari yang mana yang sesuai dengan anda...

atau pun.. anda pilih satu.. then.. tumpukan pada stail biz tersebut sehingga berjaya.....
 
Top