Pusat jagaan rumah orang tua atau cari pembantu?

Joined
Aug 29, 2011
Messages
73
Likes
2
Points
8
Offline
#1
Uncle saya umur 82, tapi dia tak ada anak dan selalu tinggal kat rumah saya. Masalahnya ialah sekarang tak ada orang senang utk jaga dia. Semua orang sibuk dengan kerja. So pembantu ke atau pusat jagaan rumah orang tua, mana satu lebih baik?
 
Joined
Jan 11, 2018
Messages
30
Likes
0
Points
6
Age
34
Offline
#2
Uncle saya umur 82, tapi dia tak ada anak dan selalu tinggal kat rumah saya. Masalahnya ialah sekarang tak ada orang senang utk jaga dia. Semua orang sibuk dengan kerja. So pembantu ke atau pusat jagaan rumah orang tua, mana satu lebih baik?
aku rasa depends jugak la. kalau cari pembantu tapi kerja acuh tak acuh baik takpayah. pusat penjagaan pulak kalau uncle ko tanak duduk situ pun susah gak.
 
Joined
Oct 13, 2011
Messages
11
Likes
0
Points
1
Offline
#3
aku memang dari dulu tak berapa setuju dgn hantar pergi rumah jagaan... Kalau pergi siang je macam taska ok la... Tapi nak tinggalkan tu mmg tak lahh
 
Joined
Apr 6, 2011
Messages
54
Likes
0
Points
6
Offline
#4
aku rasa depends jugak la. kalau cari pembantu tapi kerja acuh tak acuh baik takpayah. pusat penjagaan pulak kalau uncle ko tanak duduk situ pun susah gak.
Setuju, tapi aku rasa orang tua memang tak suka duduk kt pusat penjagaan, tapi nak tanya dia dulu la.
 
Joined
Feb 11, 2012
Messages
14
Likes
0
Points
1
Offline
#5
Setuju, tapi aku rasa orang tua memang tak suka duduk kt pusat penjagaan, tapi nak tanya dia dulu la.
zaman sekarang ada je pusat jagaan yang elok... tapi ribu-ribu la pulak nak kena bayar... Pernah kenalan aku tunjuk invoice nak bayar untuk mak dia...
 
Joined
May 30, 2011
Messages
20
Likes
2
Points
3
Offline
#7
zaman sekarang ada je pusat jagaan yang elok... tapi ribu-ribu la pulak nak kena bayar... Pernah kenalan aku tunjuk invoice nak bayar untuk mak dia...
Mana ade yg murah skrg ni. Tahu2 la nak jaga org tua ni lagi remeh dr jaga baby. Mungkin sbb tu pusat jagaan orang tua ni cas mahal2 kot
 
Joined
May 20, 2013
Messages
4
Likes
0
Points
1
Offline
#8
Uncle saya umur 82, tapi dia tak ada anak dan selalu tinggal kat rumah saya. Masalahnya ialah sekarang tak ada orang senang utk jaga dia. Semua orang sibuk dengan kerja. So pembantu ke atau pusat jagaan rumah orang tua, mana satu lebih baik?
Perkara pling utama ko kena amek tahu ialah tye uncle ko, die oke ke x nk stay dkt pusat jgaan. Kedua ko kena juga tgok keadaan die. Kalau da x larat jln tu, baik ko cr pembantu jeala. xde la susahkan ko nk hntr n amek die plak nnti.
 
Joined
Apr 11, 2011
Messages
18
Likes
0
Points
1
Offline
#9
Uncle saya umur 82, tapi dia tak ada anak dan selalu tinggal kat rumah saya. Masalahnya ialah sekarang tak ada orang senang utk jaga dia. Semua orang sibuk dengan kerja. So pembantu ke atau pusat jagaan rumah orang tua, mana satu lebih baik?
bagi saya, pembantu lagi selesa kot.... sebab duduk kat rumah sendiri. Kalau umur saya lebih 80 pon saya nak duduk tenang2 je...
 
Joined
Aug 29, 2011
Messages
73
Likes
2
Points
8
Offline
#10
aku rasa depends jugak la. kalau cari pembantu tapi kerja acuh tak acuh baik takpayah. pusat penjagaan pulak kalau uncle ko tanak duduk situ pun susah gak.
Dia memang tak suka orang yg tak kenal, tapi jika cari pembantu, saya takut dia tak suka juga. Nak cari pembantu yg mahir menjaga orang tua susah la.
 
Joined
Aug 29, 2011
Messages
73
Likes
2
Points
8
Offline
#11
zaman sekarang ada je pusat jagaan yang elok... tapi ribu-ribu la pulak nak kena bayar... Pernah kenalan aku tunjuk invoice nak bayar untuk mak dia...
Aku ingat tak mahal jika tinggal kat pusat jagaan...Mcm ni banding dengan cari pembantu jaga mana satu murah sikit?
 
Joined
Jan 11, 2018
Messages
30
Likes
0
Points
6
Age
34
Offline
#12
Setuju, tapi aku rasa orang tua memang tak suka duduk kt pusat penjagaan, tapi nak tanya dia dulu la.
tu la pasal kan. aku baru2 ni tengok satu video kat insta sorang makcik tua ni merayu rayu mintak anak2 dia ambil dia dari pusat penjagaan. kesian weh.. sebak rasanya.
 
Joined
Apr 24, 2011
Messages
27
Likes
0
Points
1
Offline
#15
Kan? I pun rasa mcm tu. Kalau dah sampai beribu tinggal kat pusat jagaan lagi baik la cari pembantu yg boleh jaga. Sekurang kurang tak pyh bayar 24 jam.
Bukan rasa je skrg ni. memang terbukti mahal nau2. Pusat jagaan tu cas sekali makan minum pampers siap upah jaga tu lagi mahal. Rasa rugi plak x amek pembantu masa tu..
 
Joined
Jan 11, 2018
Messages
22
Likes
0
Points
1
Age
37
Offline
#16
Joined
Jan 11, 2018
Messages
22
Likes
0
Points
1
Age
37
Offline
#19
Hoiiii jauh lagi murah harga servis dari hantar ke pusat jagaan. Kenapa aku tak pernah tahu kewujudan website nurse caregiver sebelum ni?? +Basah++Basah++Basah++Basah+
Murah kann.. Dlu i nk cari penjaga utk mother i utk few weeks. Ramai rekemen website ni so i compare dgn yg lain mmg murah lagi caregiver ni. Tp last2 tak jd sbb brother i boleh jaga.
 
Joined
Aug 29, 2011
Messages
73
Likes
2
Points
8
Offline
#20
Murah kann.. Dlu i nk cari penjaga utk mother i utk few weeks. Ramai rekemen website ni so i compare dgn yg lain mmg murah lagi caregiver ni. Tp last2 tak jd sbb brother i boleh jaga.
Aku baru tau ada servis mcm ni kat online. Tapi ada banyak servis... mana satu servis yg paling sesuai untuk saya? Cuma jaga orang tua sahaja ada tak?
 
Top