Pusat jagaan rumah orang tua atau cari pembantu?

catwang90

junior
Joined
Aug 29, 2011
Messages
164
Points
18
Uncle saya umur 82, tapi dia tak ada anak dan selalu tinggal kat rumah saya. Masalahnya ialah sekarang tak ada orang senang utk jaga dia. Semua orang sibuk dengan kerja. So pembantu ke atau pusat jagaan rumah orang tua, mana satu lebih baik?
 

kamil84

freshman
Joined
Jan 11, 2018
Messages
37
Points
6
Age
35
Uncle saya umur 82, tapi dia tak ada anak dan selalu tinggal kat rumah saya. Masalahnya ialah sekarang tak ada orang senang utk jaga dia. Semua orang sibuk dengan kerja. So pembantu ke atau pusat jagaan rumah orang tua, mana satu lebih baik?
aku rasa depends jugak la. kalau cari pembantu tapi kerja acuh tak acuh baik takpayah. pusat penjagaan pulak kalau uncle ko tanak duduk situ pun susah gak.
 

supermariojj

freshman
Joined
Oct 13, 2011
Messages
23
Points
3
aku memang dari dulu tak berapa setuju dgn hantar pergi rumah jagaan... Kalau pergi siang je macam taska ok la... Tapi nak tinggalkan tu mmg tak lahh
 

dreschan

freshman
Joined
Apr 6, 2011
Messages
58
Points
6
aku rasa depends jugak la. kalau cari pembantu tapi kerja acuh tak acuh baik takpayah. pusat penjagaan pulak kalau uncle ko tanak duduk situ pun susah gak.
Setuju, tapi aku rasa orang tua memang tak suka duduk kt pusat penjagaan, tapi nak tanya dia dulu la.
 

sasatan

freshman
Joined
Feb 11, 2012
Messages
28
Points
1
Setuju, tapi aku rasa orang tua memang tak suka duduk kt pusat penjagaan, tapi nak tanya dia dulu la.
zaman sekarang ada je pusat jagaan yang elok... tapi ribu-ribu la pulak nak kena bayar... Pernah kenalan aku tunjuk invoice nak bayar untuk mak dia...
 

ladycaca75

freshman
Joined
May 30, 2011
Messages
27
Points
3
Tak fhm la kenapa zaman skrg org selalu pikir nk letak kat rumah org tua. Yang u tanya ni rumah jagaan harian kan? Bukan yang jenis tggal2 lama tu kan?
 

ladycaca75

freshman
Joined
May 30, 2011
Messages
27
Points
3
zaman sekarang ada je pusat jagaan yang elok... tapi ribu-ribu la pulak nak kena bayar... Pernah kenalan aku tunjuk invoice nak bayar untuk mak dia...
Mana ade yg murah skrg ni. Tahu2 la nak jaga org tua ni lagi remeh dr jaga baby. Mungkin sbb tu pusat jagaan orang tua ni cas mahal2 kot
 

hodesiy

freshman
Joined
May 20, 2013
Messages
23
Points
1
Uncle saya umur 82, tapi dia tak ada anak dan selalu tinggal kat rumah saya. Masalahnya ialah sekarang tak ada orang senang utk jaga dia. Semua orang sibuk dengan kerja. So pembantu ke atau pusat jagaan rumah orang tua, mana satu lebih baik?
Perkara pling utama ko kena amek tahu ialah tye uncle ko, die oke ke x nk stay dkt pusat jgaan. Kedua ko kena juga tgok keadaan die. Kalau da x larat jln tu, baik ko cr pembantu jeala. xde la susahkan ko nk hntr n amek die plak nnti.
 

RomieTan007

freshman
Joined
Apr 11, 2011
Messages
23
Points
1
Uncle saya umur 82, tapi dia tak ada anak dan selalu tinggal kat rumah saya. Masalahnya ialah sekarang tak ada orang senang utk jaga dia. Semua orang sibuk dengan kerja. So pembantu ke atau pusat jagaan rumah orang tua, mana satu lebih baik?
bagi saya, pembantu lagi selesa kot.... sebab duduk kat rumah sendiri. Kalau umur saya lebih 80 pon saya nak duduk tenang2 je...
 

catwang90

junior
Joined
Aug 29, 2011
Messages
164
Points
18
aku rasa depends jugak la. kalau cari pembantu tapi kerja acuh tak acuh baik takpayah. pusat penjagaan pulak kalau uncle ko tanak duduk situ pun susah gak.
Dia memang tak suka orang yg tak kenal, tapi jika cari pembantu, saya takut dia tak suka juga. Nak cari pembantu yg mahir menjaga orang tua susah la.
 

catwang90

junior
Joined
Aug 29, 2011
Messages
164
Points
18
zaman sekarang ada je pusat jagaan yang elok... tapi ribu-ribu la pulak nak kena bayar... Pernah kenalan aku tunjuk invoice nak bayar untuk mak dia...
Aku ingat tak mahal jika tinggal kat pusat jagaan...Mcm ni banding dengan cari pembantu jaga mana satu murah sikit?
 

kamil84

freshman
Joined
Jan 11, 2018
Messages
37
Points
6
Age
35
Setuju, tapi aku rasa orang tua memang tak suka duduk kt pusat penjagaan, tapi nak tanya dia dulu la.
tu la pasal kan. aku baru2 ni tengok satu video kat insta sorang makcik tua ni merayu rayu mintak anak2 dia ambil dia dari pusat penjagaan. kesian weh.. sebak rasanya.
 

NameTag

freshman
Joined
Apr 26, 2018
Messages
28
Points
1
Age
29
Aku ingat tak mahal jika tinggal kat pusat jagaan...Mcm ni banding dengan cari pembantu jaga mana satu murah sikit?
Kan? I pun rasa mcm tu. Kalau dah sampai beribu tinggal kat pusat jagaan lagi baik la cari pembantu yg boleh jaga. Sekurang kurang tak pyh bayar 24 jam.
 

supermariojj

freshman
Joined
Oct 13, 2011
Messages
23
Points
3
Aku ingat tak mahal jika tinggal kat pusat jagaan...Mcm ni banding dengan cari pembantu jaga mana satu murah sikit?
Nak cari pembantu ni... dia macam-macam range kan.. Kalau yang ada edu background biasanya tinggi la sikit...
 

manhan23

freshman
Joined
Apr 24, 2011
Messages
44
Points
6
Kan? I pun rasa mcm tu. Kalau dah sampai beribu tinggal kat pusat jagaan lagi baik la cari pembantu yg boleh jaga. Sekurang kurang tak pyh bayar 24 jam.
Bukan rasa je skrg ni. memang terbukti mahal nau2. Pusat jagaan tu cas sekali makan minum pampers siap upah jaga tu lagi mahal. Rasa rugi plak x amek pembantu masa tu..
 

anjaya

freshman
Joined
Jan 11, 2018
Messages
24
Points
1
Age
38
Hoiiii jauh lagi murah harga servis dari hantar ke pusat jagaan. Kenapa aku tak pernah tahu kewujudan website nurse caregiver sebelum ni?? +Basah++Basah++Basah++Basah+
Murah kann.. Dlu i nk cari penjaga utk mother i utk few weeks. Ramai rekemen website ni so i compare dgn yg lain mmg murah lagi caregiver ni. Tp last2 tak jd sbb brother i boleh jaga.
 

catwang90

junior
Joined
Aug 29, 2011
Messages
164
Points
18
Murah kann.. Dlu i nk cari penjaga utk mother i utk few weeks. Ramai rekemen website ni so i compare dgn yg lain mmg murah lagi caregiver ni. Tp last2 tak jd sbb brother i boleh jaga.
Aku baru tau ada servis mcm ni kat online. Tapi ada banyak servis... mana satu servis yg paling sesuai untuk saya? Cuma jaga orang tua sahaja ada tak?
 
Top