Pure MLM ke Penipu punya MLM...?

Status
Not open for further replies.

waldin

freshman
Joined
Feb 2, 2006
Messages
141
Points
16
PRINSIP-PRINSIP MLM
Untuk menerangkan apa itu MLM ialah dgn menggunakan cerita.

Cerita 1
Seorg tauke memberi setongkol jagung untuk dijadikan benih.Anda mengambilnya dan mula menanam jagung. A anda terlihat kerja anda dan anda pun mengajaknya untuk menanam jagung sama spt yg anda akukan.
Anda pun mengajar kawan anda itu menanam jagung.Anda mengajar sehingga kawan anda itu benar-benar pandai dari menanam,penjagaan sehinggalah pokok jagung itu berbuah.
B terlihat si A kemudian si A mengajaknya untuk turut sama dalam usaha itu.Si B setuju.Si B pun melakukannya.Kemudian C,D,E,F dan seterusnya hingga satu kampung menanam jagung.Perkara yg dilakukan sama iaitu menunjuk cara dan berusaha bersama.Sama-sama memastikan benih yg ditanam itu hidup dan mengeluarkan hasil.
Tak semestinya anda kenal dgn si F,G,H,I dan seterusnya.Anda mungkin kenal sampai Si D sahaja,tetapi jangan lupa kawan2 anda mempunyai kawan2 lain yg ramai.
Bila tiba mengutip hasil tanaman,tauke tadi memberi memberi upah kpd anda atas tanaman jagung yg anda lakukan.Dan anda terperanjat bila mendapati usaha anda memperkenalkan kpd si B,dihargai oleh tauke tadi.Anda diberi upah beberapa persen(misalnya 5%) dari hasil tanaman kawan anda si B.Bukan setakat itu sahaja,anda juga menerima upah dari tauke berdasarkan jumlah hasil yg diperolehi dari Si C,D,E,F,G,H.
Upah itu bukan diambil dari kawan2 anda tetapi diberi oleh tauke berdasarkan jumlah hasil tanaman kawan2 anda.
Si B,C,D,E dan seterusnya juga memperolehi upah dari tauke berdasarkan jumlah tanaman kawan2 mereka.
Mengapa anda dan kawan2 menerima upah dari tauke? kerana anda telah bersusah payah memperkenalkan,mengajar,mendidik dan menunjuk cara menanam jagung.

Cerita 2
Setelah kembali dari supermarket,anda pun bercerita kpd kawan2 anda tentang produk dan servis di supermarket tsbt."Bagus,bagus,bagus" begitulah yg anda katakan.
Hasil usaha anda membuka cerita,tak lama kemudian cerita itu merebak sekampung.Dari 'mulut ke mulut' cerita mengenai supermarket itu merebak.Satu kampung kemudian berduyun-duyun ke supermarket tsbt.
Anda dan org2 kampung menjadi pelanggan setia.Tauke makin kaya.Suatu hari kereta anda rosak ditepi jalan,tauke supermarket itu lalu, tak pun menoleh kpd anda kerana sejak dulu lagi dia tak kenal siapa anda.
Jangankan kata kenal,mengucapkan terimakasih kpd anda atas usaha anda menjemput org kampung berbelanja di supermarket itu pun tak pernah.Apatah lagi upah di atas penat anda memperkenalkan.
Memang tak ada upah kerana tidak ada dalam polisi syarikat.Tak perlu kenal anda kerana itu pun tak ada dalam polisi syarikat;tak pernah menyuruh anda menghebohkan,memberi publisiti,menjemput dll.Tetapi tetap anda akan bercerita kerana itulah tingkahlaku semulajadi manusia sejagat.
Dari setahun ke setahun,anda terus menjadi pelanggan tetap supermarket tsbt.
Begitulah ceritanya.Jadi didlm MLM adalah berbeza dari cerita supermarket tadi.Caranya sama;sejak dari dulu lagi kita selalu memberikan iklan percuma.Kita menyokong satu-satu perkara dgn rela hati."Makanan di restoran itu sedap." " Beli di sini murah", "Klinik ini bagus","Farmasi itu lengkap" dan seterusnya.Itu dinamakan berkongsi, bercerita kebaikan produk atau servis yg kita telah gunakan dan berpuas hati.
Di dlm MLM,kita melakukan perkara yg sama.Setiap hari kita berbelanja di kedai dan supermarket;bila di dlm MLM,kita hanya perlu tukar perjalanan.Kita berbelanja di stokis.Kemudian kita tukar jenama.Kita gunakan jenama produk yg dikeluarkan oleh syarikat MLM kita.Lebih berkualiti pd harga yg lebih kurang sama.
Dgn hanya menukar supermarket dan menukar jenama,kita akan dihargai.Penghargaan pertama,kita akan memperolehi diskaun setiap kali membeli.Kemudian jika kita melakukan perkara yg sama,mengiklan kpd rakan2 dan rakan2 itu pun turut menjadi ahli,kita diberi upah.Mungkin upah itu sedikit buat permulaan-lebih kurang RM10.Jangan lupa,kita untung RM10 bukan rugi RM10.
Itu cerita dari sudut pengguna.Dari sudut usahawan lain pula ceritanya kerana selain boleh mengguna dan memperolehi beberapa faedah spt diskaun dll,kita juga boleh menjadi usahawan.Kita boleh pergi seberapa jauh yg kita suka.Tidak ada sekatan.
 

nique0ne

freshman
Joined
Apr 23, 2006
Messages
73
Points
6
tp mmg ada beza antara pure MLM dan fake punya.robert kiyosaki pun ada ckp, dlm MLM ni.semua dpt share the wealth.bukan org ats saja.sape2 yg usaha dia akan dpt.mmg ada kes yg downline dpt mengatasi upline.so ini buktinya,bukan org ats yg dikayakn tp org yg berusaha :D
 

shuth

Senior
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,936
Points
48
okla... saya rasa cukuplah perbincangan mengenai MLM di dalam forum ni. Diharapkan anda semua tidak lupa forum ini adalah mengkhusu kepada perniagaan internet.. dan bukannya MLM.

Sekian.
 
Status
Not open for further replies.
Top