Pure MLM ke Penipu punya MLM...?

Status
Not open for further replies.

nina

freshman
Joined
Mar 27, 2006
Messages
98
Likes
0
Points
6
Offline
#21
Quote:
selagi ia berbentuk piramid, berhierarki, ada upline dan downline; asasnya sama - sistem piramid.

-Serupa juga dengan alam pekerjaan.

Cuma dalam MLM hasil drpd. usaha seseorang itu boleh melebihi mereka yg menyertai dahulu.


Saya rasa kalau takut akan org atas atau org yang menyertainya dulu tu kaya. baik buka syarikat sendiri jual goreng pisang. hehehhe.. kerja sendiri goreng sendiri.

konsep perkerjaan adalah makan gaji tanpa kuar modal. tetapi bos yang keluar modal tu pula apa resikonya? kalau kedai tutup org makan gaji mungkin gaji tak bayar. tapi bos yang kuar modal beratus ribu tu bagaimana pula yer?

bagi saya, MLM ini sapa rajin berusaha dia yg berjaya. buat apa nk fikir kayakan upline. upline dah memperkenalkan peluang untuk cari duit pun kita harus bersyukur.

kalau fikir org atas kaya, hehehehhe jangan beli sabun FEB nanti tokey kedai FEB tu kaya. hahahahahaha... gurau jer.
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#22
yups, betul tu nina.. Pemahaman yg jelas mengenai MLM patut difaham betul2.. Saya skrg ni pun on the way nak belajar dan nak kaji.

MLM juga spt bisnes biasa, tidak boleh dibuat sambil lewa atau goyang kaki spt skim piramid. Saper yg anggap MLM cukup hanya menaja ramai orang dan dia akan jadi kaya, tanggapan itu salah sama sekali. Tapi kalau piramid betullah mcm tu. Yg bawah kerja utk kita.

MLM memerlukan stamina yg lebih, hubungan antara manusia, skill perniagaan, teknik jualan, personal touch, dan mcm2 lagilah.. Terbukti, ia adalah bisnes dan bukan program wang semata-mata..

Hmm, cmos, ok gak kalau nak bincang 'topik lain'. Maybe sesuai buka topik baru di Sembang2. Sy pun entah mcm mana boleh terbuka topik kat bahagian ni.. :lol:
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#24
thanks eka (nice name, hehe)..

Saya dah baca bbrp artikel kat situ.

My komen: Setiap org ada pemahaman masing2.. Kita takleh nak paksa org terima sesuatu pendapat. Actually, site yg anda bagi tu more to anti-MLM. But great sources and i like it. ;)

Thanks.
 

waldin

freshman
Joined
Feb 2, 2006
Messages
136
Likes
0
Points
16
Offline
#25
nina & eka
sila baca keseluruhan post saya/lain dalam thread ini dan all artikel kat web di sign.

every company is different with others.kena study a overall package
-ada yg lebih kpd penjualan
-ada yg lebih pd perekrutan
-ada yg macam berjemaah.
It can be done in ethical and unethical like how ethical and unethical done in alam pekerjaan by person and company.
i will continue for next post
 

eka

freshman
Joined
Apr 5, 2006
Messages
7
Likes
0
Points
1
Offline
#26
site yg saya bagi tu baru je saya jumpa semlm.. saja nak kongsi dgn semua..

saya bukannya anti MLM. saya sendiri guna & renew membership amway & cosway saya setiap tahun sbb (pd saya) produknya bagus.

tapi kpd sesiapa yg memang cari duit/makan dgn MLM..harap maaf..sbb saya tak berniat nak memburukkan MLM..
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#27
eeeka, hehe, saya suka nama ni.. Jangan salah faham lak yer... ;)

Hmm, jgn eka terasa laks. Kalau eka merujuk kpd kata2 saya, saya rujuk web tu sbg anti-MLM. Not state u anti-mlm. :)

Selamat datang eka ke forum wangcyber... :)
 

eka

freshman
Joined
Apr 5, 2006
Messages
7
Likes
0
Points
1
Offline
#28
thanx..

nama eka tu dpt dari citer DIA channel 4 astro 6:30-7:30ptg hehe.. :wink:
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#29
ooo, mcm tu.. ingat ke nama panggilan sebenar.. :)

eka ni laki ke pempuan? Dok kat mana skrg? ;)
 

waldin

freshman
Joined
Feb 2, 2006
Messages
136
Likes
0
Points
16
Offline
#30
Saya rasa kalau takut akan org atas atau org yang menyertainya dulu tu kaya. baik buka syarikat sendiri jual goreng pisang. hehehhe.. kerja sendiri goreng sendiri.
Kenapa... takut....??? memang patut pun sebab dia berusaha... andaikan dia dah kaya then goyang kaki gerenti down balik.must understand the sistem.


BAGAIMANA BOLEH MELEBIHI UPLINE.just ringkasan
Katakan A ada 3 downline B,C dan D.mungkin B cepat berkembang networknya dan C sederhana, D slow. B boleh melebihi A.C juga boleh melebihi A.
 

eka

freshman
Joined
Apr 5, 2006
Messages
7
Likes
0
Points
1
Offline
#31
lelaki ler...dlm citer tu pun lelaki... dok kat n.s. eka tu pun nama taman tempat saya tinggal.

berbalik dgn citer MLM tu, saudara smartusaha minat ke menceburi bidang tu?kena 100% minat, kalau tak susah nak berjaya..

saya lebih minat nak buat bisnes internet. dah ikut forum ni sejak januari lagi.. tapi sampai skang masih blur.. kalau boleh nak jugak berguru dgn sifu smartusaha,shuth,saudagarmaya dll..
 

nina

freshman
Joined
Mar 27, 2006
Messages
98
Likes
0
Points
6
Offline
#32
cmos, saya dah tgk web u bagi tu.

produk CNI kan?

cuma saya kurang faham, marketing plan dia.

kalau kita buat sale, 500pv dalam bulan pertama. bonus apa yg kita dapat? sebab saya tgk bulan kedua tu baru ada income dapat. jadi mana bonus BV untuk bulan pertama tu?
 

nina

freshman
Joined
Mar 27, 2006
Messages
98
Likes
0
Points
6
Offline
#34
tak boleh ke terangkan kat sini, boleh juga kita berkongsi bersama..

sekurang kurangnya semua org faham. betul tak sahabat sahabat.
 

waldin

freshman
Joined
Feb 2, 2006
Messages
136
Likes
0
Points
16
Offline
#35
U all pi kat tempat iklan saya,koreklah apa pun......
This thread for pro kontra mlm and .....???? mlm
 

nina

freshman
Joined
Mar 27, 2006
Messages
98
Likes
0
Points
6
Offline
#36
maaf la cmos..

saya cuma tanya jer. sebab dalam iklan tu x tulis dapat berapa.
jadi saya tanya la. tak salah rasanya..

pls jwp.. :p
 

waldin

freshman
Joined
Feb 2, 2006
Messages
136
Likes
0
Points
16
Offline
#37
maaf la cmos..

saya cuma tanya jer. sebab dalam iklan tu x tulis dapat berapa.
jadi saya tanya la. tak salah rasanya..

pls jwp..
-I mean dlm ruangan pengiklanan & pemasaran tempat saya post
 

nina

freshman
Joined
Mar 27, 2006
Messages
98
Likes
0
Points
6
Offline
#38
mengikut dalam pelan tu, bila dah capai 1000 BV baru dapat bonus gangsa.

tetapi kurang dari 1000BV tu macam mana pula? masih lagi jadi pengedar. dapat bonus apa? hanya jualan runcit je ke?

saya tak beberapa faham, sebab tu tanya.
 

waldin

freshman
Joined
Feb 2, 2006
Messages
136
Likes
0
Points
16
Offline
#39
waduh... waduh........ tanyalah bab ### kat tempat saya pos iklan ###, koreklah apa pun.... kan buang karan kat sini........
O.k lah, syarat maintain 100PV.For new register u can layak dapat bonus bila kumulatif(pv terkumpul) 1000PV.If that month u or with u network overall 1000PV boleh dapatlah.if not tunggulah sampai 1000PV.
What mean kumulatif, u PV plus every month.example jika bulan 1 100PV then bulan 2 100PV sudah 200PV.example 2 if u and 3 others have 300PV mean 1200PV u layak dapat rm100++
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#40
eka said:
lelaki ler...dlm citer tu pun lelaki... dok kat n.s. eka tu pun nama taman tempat saya tinggal.

berbalik dgn citer MLM tu, saudara smartusaha minat ke menceburi bidang tu?kena 100% minat, kalau tak susah nak berjaya..

saya lebih minat nak buat bisnes internet. dah ikut forum ni sejak januari lagi.. tapi sampai skang masih blur.. kalau boleh nak jugak berguru dgn sifu smartusaha,shuth,saudagarmaya dll..
haha... sori banyak2.. :lol: Al-maklumlah jarang tengok TV dan tak pernah tengok pun citer tu... OO, dah lama ikuti forum ni yer.. Baguslah..

Ermm, apa2 hal, tanya je apa2 soalan kat forum ni atau boleh baca kat blog saya. Sy ni pun tengah belajar gak..

MLM? Spt yg sy katakan, saya skrg di peringkat kajian.. Kalau join pun, maybe ambil the killer product dan jual melalui internet.. Network?? Bukan tak nak buat. Why? Kita kena tahu, bila jadi upline, kita adalah 'pemimpin'. Bukan mcm skim cepat kaya. Kita dibiarkan terkial-kial keseorangan. Jadi, saya nak belajar dan memahami konsep MLM ni betul2.. So, kalau dah faham, apa jer orang cakap mudah nak dijawab.. Dan keyakinan kita pun lebih kuat... :) Then, bila dah faham betul2, barulah kita dapat jadi 'leader' yg boleh memimpin rangkaian kita dengan baik.

Apapun, saya lebih minat buat PERNIAGAAN INTERNET. Itu cita2 saya dan itulah bidang yang amat sesuai untuk saya.. Saya nak fokus kepada bidang ini.. InsyaAllah.
 
Status
Not open for further replies.
Top