PublicGold.com.my... Siapa pernah beli?

Joined
Feb 12, 2009
Messages
20
Likes
0
Points
0
Offline
Kalau ada siapa2 yang nak buat pinjaman peribadi awam-i untuk beli emas sila call saya ridwan 019-2797489. Rate tetap 4.99% setahun, 2-20 tahun, 10k-200k, ada perlindungan takaful percuma, bayaran penuh 100%.
 
Joined
Apr 26, 2012
Messages
40
Likes
0
Points
0
Offline
Aku tak yakin sangat dengan gold ni. Walau ia dikatakan untung. Tapi tidak begitu liquid dan pegangan agak lama.

Aku lagi suggest beli unit amanah. Pun ada masa tak baik untuk melabur seperti article di bawah.

Aku kata baik join Public Mutual di bawah group ni. Tak ramai yang kata unit trust tak bagus tapi dalam group ni dia orang bagi tau "tak bagus kalau tak kena waktu" walau jangka panjang

Saya ambil dari BLOG dot PAKARSAHAM dot COM

Jangan terpedaya!

Memang untuk menjadi seorang Unit Trust Consultant atau Perunding Unit Amanah, kita tidak semestinya perlu mempunyai pengetahuan yang mendalam di dalam bidang pelaburan saham. Ini kerana, wang pelaburan akan diuruskan oleh pengurus dana profesional yang memang sangat sangat pakar di dalam bidang pelaburan.

Namun begitu, anda dinasihatkan untuk masuk kedalam group yang mengetahui tentang ekonomi kerana terdapat masa-masanya anda tidak digalalakkan untuk melabur. Allah berfirman dengan maksud

"Dan sesungguhnya Kami akan jadikan apa yang ada di bumi itu (punah-ranah) sebagai tanah yang tandus." (Al-Kahfi 18:8)

Perhatikan Allah menggunakan perkataan “Kami AKAN jadikan”

Dan di dalam Bibble ada mengatakan

25:20 Tetapi barangkali ada yang bertanya apa yang akan dimakan selama tahun ketujuh pada waktu tanah tidak ditanami dan hasilnya tidak dipungut.

25:21 Dalam tahun keenam TUHAN akan memberkati tanah sehingga hasilnya cukup untuk tiga tahun.

Ayat didalam Bibble mencerikan kita perlu mengimpan apabila ekonomi kita sedang mempunyai GELEMBUNG dan tidak digalakkan untuk melabur waktu ekonomi jatuh atau waktu GELEMBUNG itu pecah.
 
Joined
Sep 11, 2010
Messages
46
Likes
0
Points
6
Offline
Aku tak yakin sangat dengan gold ni. Walau ia dikatakan untung. Tapi tidak begitu liquid dan pegangan agak lama.

Aku lagi suggest beli unit amanah.
UT juga perlu dipegang agak lama utk merasa hasil yg baik. Klu amanah saham PNB mungkin boleh dpt hasil dlm sethn (sebab tidak ada cas-cas tambahan dikenakan). Tapi klu PM atau mana2 UT lain tempoh satu thn tidak menjamin hasil yg baik. Utk menampung segala charges yg dikenakan perlu sekurang-kurangnya 3-5 thn. Itupun dgn andaian harga saham tu samada stabil atau menaik dgn kadar dividen menarik dan bukannya menjunam selepas dibeli.

Jadi pegangan agak lama tetap juga wujud pada UT. Apalah bezanya dengan membeli emas???
 

bakri79

freshman
Joined
May 19, 2010
Messages
23
Likes
0
Points
1
Offline
betul ke public gold dah kene black list ngan BNM?

just nakkan kepastian je

ade org tgk link terkini BNM ada nama public gold
 
Top