PublicGold.com.my... Siapa pernah beli?

Joined
Dec 4, 2006
Messages
1,650
Likes
6
Points
38
Offline
#1
Salam warga w.c.

Siapa disini pernah membeli emas dari PublicGold?
Saya nak beli emas.
 
Joined
Feb 24, 2008
Messages
1,181
Likes
3
Points
38
Offline
#2
Salam warga w.c.

Siapa disini pernah membeli emas dari PublicGold?
Saya nak beli emas.
saya pernah beli dan pernah jual...

proses urusan jual beli memang senang walaupun emas yang hendak kita jual kembali kepada mereka kemek..

kat laman web public gold ada dinyatakan agen-agen mereka diseluruh malaysia..
 
Joined
Jun 21, 2009
Messages
1,018
Likes
2
Points
0
Offline
#3
saya pernah beli dan pernah jual...

proses urusan jual beli memang senang walaupun emas yang hendak kita jual kembali kepada mereka kemek..

kat laman web public gold ada dinyatakan agen-agen mereka diseluruh malaysia..
oh ye..saya nak beli jugak la..

just nak tanya,owner dia sape ye? melayu ke? islam ke?

sebab ada tengok bahasa cina kat web dia..

saje je tanya
 

Daus_F

freshman
Joined
Oct 21, 2007
Messages
155
Likes
0
Points
16
Offline
#4
owner dia chinese..tp public gold ni, ada keluarkn dinar mas. sya bru jer amik dinar drpd kawan sya smlm. 2 keping dinar. bnyk gak la kelebihan dia. kalo nk beli, skang ni hrga mas tgah jatuh skit. soo, btter wat kptusan cepat sblum hrga mas naik blik.
 
Joined
Feb 24, 2008
Messages
1,181
Likes
3
Points
38
Offline
#6
selain public gold, banyak lagi pilihan yang boleh TT pilih.

contohnya kijang emas, UOB gold coin, dinar kelantan ataupun barang kemas.

Tidak rugi memiliki emas dan yang penting 1/3 daripada pelaburan adalah baik dalam bentuk emas..
 
Joined
Dec 16, 2006
Messages
890
Likes
1
Points
18
Offline
#7
Saya dah beli dah... 20gram - RM3,XXX
Gold bar punya.

Nak beli? Saya kenal sorang ustaz ni..
 
Joined
Jan 14, 2009
Messages
5,530
Likes
12
Points
38
Offline
#8
dah sambar beberapa ketui...

dalam proses nak gunakan teknik pembiakan..
 
Joined
Feb 12, 2009
Messages
517
Likes
0
Points
16
Offline
#11
Salam,

Semua org tahu tentang emas...cuma kalau beli di Public Gold lebih selamat sbb emasnya memang tulen dan tak perlu takut kena tipu. Klu beli di tmpt lain kena berhati2...Rasanya ramai telah mula beli emas dan simpan sbg pelaburan (termasuk sy jugak le)...boleh bermula dgn yg kecil 1 dinar RM 653...lama2 jadi bukit....klu area KL dan Sel, sy boleh belikan...
 
Joined
May 15, 2009
Messages
1,204
Likes
1
Points
0
Offline
#12
simpan jgn x simpan
emas ni mmg sentiase bernilai
selaen pg,ad byk lg co emas laen
tgl pilih jek
 
Joined
Dec 13, 2010
Messages
19
Likes
0
Points
0
Offline
#13
Salam,

Bulan Julai tahun ini saya ada beli 1 Dinar emas Public Gold dengan harga RM558. Sekarang harga 1 Dinar dah cecah RM653. Lebih kurang RM95 perbezaan harga tu. Saja dulu suka2 nak beli sebab member2 beli. Memang harga emas naik.
 
Joined
Jun 18, 2010
Messages
299
Likes
1
Points
18
Offline
#15
nak beli dari public gold, xmampu lagi... beli melalui GSPA je buat sementara :D
 
Joined
Dec 3, 2010
Messages
4
Likes
0
Points
0
Offline
#16
kalau kita tahu teknik nak maksimakan keuntungan dengan emas public gold ni, insyaAllah boleh beranak-pinak emas kita..

Alhamdulillah, sy da cuba teknik tersebut.. hasilnya daripada 1 keping 1 dinar kini berjaya memiliki 6 keping dalam masa 6 bulan..:)
 

pawaih

freshman
Joined
Dec 15, 2009
Messages
357
Likes
0
Points
16
Offline
#18
just nk share web yg seswai di bace utk mane2 individu yg nk tau detail ttg emas ni
http://jutawanemas.com/v1/artikel-terdahulu/
tenkiu byk2.. berminat gak nk invest emas ni.. tapi tu laa xtahu basic.. sbb xpernah buat lagi seblom ni.. err tapi nak tanya laa.. dlm islam ada ckp emas yg disimpan kena bayar zakat kan.. camne nak calculate ehh..
 
Last edited:
Joined
May 15, 2009
Messages
1,204
Likes
1
Points
0
Offline
#19
tenkiu byk2.. berminat gak nk invest emas ni.. tapi tu laa xtahu basic.. sbb xpernah buat lagi seblom ni.. err tapi nak tanya laa.. dlm islam ada ckp emas yg disimpan kena bayar zakat kan.. camne nak calculate ehh..
“Dan mereka yang menyimpan emas dan perak dan tidak membelanjakannya pada jalan Allah (mengeluarkan zakat) maka khabarkanlah kepada mereka dengan azab yang pedih, pada hari emas dan perak dibakar di dalam neraka ******* lalu diselar dengannya dahi dan rusuk mereka dan belakang mereka seraya dikatakan kepada mereka inilah harta yang kamu simpan selama ini buat dirimu, maka rasailah balasan apa yang kamu simpan dahulu”.

At- Taubah; ayat 34-35



Zakat emas dikira dalam dua keadaan.

1. Emas yang tidak dipakai (disimpan)

Emas yang tidak digunakan atau dipakai walaupun sekali dalam tempoh setahun. Jika nilai emas tersebut menyamai atau melebihi 85gram (nisab), maka wajib dikeluarkan zakat sebanyak 2.5%.

Contoh:

2.5% x nilai emas yang disimpan (jika melebihi nisab)
Contoh : RM6,000 x 2.5%
Jumlah zakat = RM 150


2. Emas yang dipakai

Emas yang dipakai (sebagai perhiasan) walaupun sekali dalam tempoh setahun tidak wajib dikeluarkan zakat ke atasnya. Tetapi jika ianya melebihi ‘uruf’ (nilai kebiasaan pemakaian masyarakat setempat), maka ia diwajibkan zakat dengan kadar 2.5% atas lebihan dari nilai uruf. Nilai yang diambilkira adalah nilai semasa emas sahaja iaitu tidak termasuk batu permata.

Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan menetapkan kadar uruf adalah 150 gram emas.

Contoh:

Berat Emas yang dipakai = 250 gram
Uruf Emas = 150g ram

Berat Emas yang layak dizakat = 250 gram - 150 gram = 100gram
Zakat yang wajib dibayar = 2.5% x (100 gram x harga semasa)
= 2.5% x (100 gram x RM 77.16)
= RM 192.9

http://zakat.com.my/zakat-emas
hope membantu
 

Daus_F

freshman
Joined
Oct 21, 2007
Messages
155
Likes
0
Points
16
Offline
#20
kalau kita tahu teknik nak maksimakan keuntungan dengan emas public gold ni, insyaAllah boleh beranak-pinak emas kita..

Alhamdulillah, sy da cuba teknik tersebut.. hasilnya daripada 1 keping 1 dinar kini berjaya memiliki 6 keping dalam masa 6 bulan..:)
wah?? mcam mana bro buat ni ya? guna teknik beli-pajak n then beli lg ke? bleh xplain skit x? sya bru jer beli 2 dinar. tp 2 dinar tu dlm just utk permulaan je la. bru je amik drpd kwan minggu lepas. sya igt nk konsisten beli 1 dinar setiap bulan.
 
Top