Program Google Adsense

Joined
Dec 13, 2005
Messages
1,253
Likes
4
Points
38
Offline
#1
Saya rasa tak ramai yang tahu tentang program ini. Tapi ada yang telah menyertainya dan menghasilkan pendapatan pasif dari program ini.

Apa kata, kepada yang telah menyertainya, marilah berkongsi, bagaimana anda membangunkan website untuk program Google Adsense ini.

Apakah niche yang telah anda pilih dan kenapa anda memilihnya?
Bagaimana anda menarik dan menambah pengunjung ke website anda?

Berapakah pendapatan anda sekarang dan jika tidak menajadi masalah sertakanlah sekali link website untuk program Google Adsense anda yang menghasilkan pendapatan pasif untuk anda.

Apa pula perancangan anda dalam membangunkan website untuk Google Adsense?
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
1,253
Likes
4
Points
38
Offline
#2
Satu tips yang untuk sesaper nak join program adsense. Ini memang pengalaman aku.

Biasanyalah bila kita nak apply adsense akaun, buat pertama kali, kebarangkalian nak approved tu susah sikit. Tapi bila application kita kena reject, tak per sebenarnya, kita boleh resubmit berapa kali pun tak per, sehingga google approved akaun anda.

Tapi ada satu cara bagaimana nak approved cepat, tapi tak tahulah ikut nasib atau tidak.

Buat satu blog kat blooger.com. free je nak buat blog kat sini. Amik masa sebulan untuk post tentang niche yang telah anda pilih. Guna nak teknik blog n ping. Post lah artikel setiap hari, dalam bahasa english lah. dah dekat sebulan atau lebih.

cuba apply akaun adsense, melalui blogger.com. ada optin untuk kita apply google adsense akaun. Nak tahu berapa lama google approved?

Aku apply belah malam, esok petang akaun aku dah approved. macam mana?

Yang lain tu pengalaman macam mana?
 

mohd

freshman
Joined
Jan 1, 2006
Messages
28
Likes
0
Points
1
Offline
#3
assalamualaikum...

saya budak baru kat sini...baru nak belajar berjinak2 dgn online bussiness...baru last week beli buku irfan khairi pasal jutawan internet..tak habis baca lagi....

ada jugak baca pasal google adsense ni...kalau tak silap,kita kena ada website yg berbayar,..betul tak?
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#4
Saya pula baru bermula.. Start program ni dalam Oktober yang lepas. Saya dah lupa bagaimana akaun saya boleh di-aprovekan oleh Google.. Hehe.. Tapi yang pasti site yg saya bagi tu dalam bahasa inggeris & kalau tak salah saya belum lagi ada smartusaha.com. Apply dalam Julai atau Ogos rasanya, tapi tak buat apa2 pun.. Site yg saya gunakan untuk apply adalah smartbiz.tblog.com. Blog saya pertama sebelum smartusaha. Lepas ada member sorang bagitahu yg dia dah buat duit, saya pun baru merasa ruginya tak buat program ni. tapi satu je yg tak patut member saya tu buat adalah SALING TOLONG KLIK UNTUK MEMBER LAIN & Klik sendiri kat pc orang lain. Dia ajak saya tolong klik lagi tu.. Hehe..

Buat masa sekarang, saya ada 2 site untuk adsense ni. Tapi masih banyak kena belajar untuk optimizekan pendapatan. Dia ada cara2nya dan itulah kena belajar. Ni site yg saya maksudkan:

http://aboutmoney.smartusaha.com
http://seo.smartusaha.com

Maybe cara yg saya gunakan sekarang tidak begitu bagus.. Sekarang kalau ikut akaun baru dapat dalam USD10++. Hmm, nak tahu teknik yg betul, tanyalah shuth. Beliau tiap2 bulan dapat cek.. Apa rahsianya?? Hehe, shuth, kongsilah idea dan pengalaman.. :D
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,874
Likes
1
Points
48
Offline
#5
Cite skit asal usul saya masuk adsense nie...

Masa tu pertengahan tahun 2003, masa tu saya ada membuat servis percuma yang saya berikan nama "SMSME"... servis nie membolehkan pelawat2 blog menghantar sms terus ke henpon penulis blog. Tiada caj sms yang dikenakan dan juga saya memberikan perkhidmatan tersebut secara percuma. Penulis blog hanya perlu mendaftar dan meng"copy" paste koding yang diperolehi ke dalam website mereka.

Setelah beberapa bulan saya lancarkan servis tersebut.. ramai jugak yg mendaftar.. dekat 1000 orang juga..

Selepas beberapa lama, saya mula terpikir.. mcm mana saya nak buat duit dengan perkhidmatan ini?..
Masa tu memang tak tahu apa2 pun pasal internet bisnes atau internet program nie..
Hinggalah satu hari.. seorang member saya menyuruh saya meletakkan iklan di dalam setiap page "SMSME".

Saya kata pada dia.. nak letak iklan apa?..
"Google" dia jawap...

Dari situ saya mula explore dan selidik berkenaan google adsense nie...
Selidik punya selidik saya pun join...

Tetapi baru seminggu saya join google adsense tersebut. Servis SMSME saya terpaksa ditutup.. ini kerana, pihak telco tidak membenarkan lagi penghantaran sms menerusi web.

Tension jugak masa tu.... tapi nasib baik.. saya ada banyak website...
maka saya pun letakkan lah google adsense tu di website2 saya yang lain.

Pada bulan pertama.... saya hanya mendapat usd20 lebih sahaja...
Bulan Kedua... usd60..
Bulan ketiga.. usd60..
bulan keempat tu baru dapat check.. :)
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#6
Google Adsense memang ternyata boleh buat duit. Semalam saya ada membaca satu artikel, bagaimana nak optimizekan bilangan klik.

1. Letak link text unit bawah atau dekat dengan top menu website kita

2. Letak iklan adsense sebelah kanan (bahagian dalam) teks atau content web

3. Letak iklan adsense tu kat bawah / last content website

Semua cara2 tu sebenarnya trik atau kaedah. Anda boleh merujuk di link2 di bawah pasal adsense:

http://ezinearticles.com/?Google-AdSense-Rewards-Content-with-Advertising-Revenue&id=107368

http://www.calacanis.com/2005/05/25/2-000-a-day-on-google-adsense/

http://www.seotoday.com/browse.php/category/articles/id/313/index.php

http://adsense.blogspot.com/2005/10/six-adsense-optimization-tips-for.html - teknik untuk website jenis forum

http://work-at-home.business-opportunities.biz/2005/11/11/free-ebook-adsense-mint/

Dan lastly, saya ada terjumpa satu buku pasal adsense ni. Boleh download di sini:

http://www.1st-workfromhomejobs.com/Adsense-Mint.html


TIPS TERPENTING: Jangan sesekali klik sendiri.. :D
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,874
Likes
1
Points
48
Offline
#8
mcm mana nak bayar?
kalau anda sertai program ini.. anda tidak perlu bayar apa2...
tiada yuran keahlian atau kena buat pelaburan..
free je....
anda tak perlu bayar google apa2..
tapi google yg akan bayar anda.. :)
 

defoo

freshman
Joined
Jan 2, 2006
Messages
35
Likes
0
Points
6
Offline
#9
Bagusla tips yg ada kat sini..akan dimanfaatkan sebaik2nya.
 
Joined
Dec 15, 2005
Messages
715
Likes
3
Points
18
Offline
#10
maknanya bila kita dah dapat approval google adsense tu.. kita boleh ler letak link kita kat website kita yang lain-lain kan. tapi kalau kita letak kat website yang lain, google benarkan ke?
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,874
Likes
1
Points
48
Offline
#11
yer.. boleh.. takde masalah..
bolehje letak kat seberapa banyak website yang kita ada dan yang kita suka..
 

dynn

Senior
Joined
Dec 20, 2005
Messages
546
Likes
2
Points
18
Offline
#12
bagus link-link yg telah diberi oleh smartusaha...camtu la...buat study dulu...jgn nak cepat jadi kaya...kena banyak bersabar....
 

aMReY

freshman
Joined
Jan 8, 2006
Messages
6
Likes
0
Points
1
Offline
#13
assalamualaikum..

pasal topic nh...
ader buh iklan kt website...
bleh x tunjuk kan website korang yg tlh diiklankan dengan iklan google
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
1,253
Likes
4
Points
38
Offline
#14
Amrey,

kat forum ni, bahagian atas tu google adsensel ah, ada tulis Ads by Goooooogle...
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#15
aMReY said:
bleh x tunjuk kan website korang yg tlh diiklankan dengan iklan google
Sila rujuk laman ni: http://aboutmoney.smartusaha.com

Ia adalah laman web saya yg berbentuk blog. Just guna artikel percuma yang 'berlambak' di internet, tapi hakciptanya perlu dipelihara..

So, kat dalam setiap entry, saya masukkan iklan adsense. Masa saya taip ni, saya masih belum mengubah bentuk iklan tu ke bentuk yang lebih optimize. Maksudnya menggunakan trik agar orang PASTI akan klik! :D
 

aMReY

freshman
Joined
Jan 8, 2006
Messages
6
Likes
0
Points
1
Offline
#17
huhu
tq...
cam ads by google tu..
bile org click br duit msk kan...

Huh~! pasal blog ko tu...banyak ngak info..
bagus
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#19
aMReY said:
huhu
tq...
cam ads by google tu.. bile org click br duit msk kan...

Huh~! pasal blog ko tu...banyak ngak info..
bagus
Terima kasih aMReY. Saya sambil belajar (membaca) sambil menulis.. Macam buat nota kuliah lah atau pun diari. Yup, Ads google tu bila orang klik kita akan dapat duit. Sekali lagi ingin saya nyatakan tips yang penting iaitu pilih keyword yang tinggi nilainya. Rasanya sudah disentuh oleh forumers lain kat sini. Contohnya, kalau laman web anda cerita mengenai money, iklan yang akan keluar mesti mempunyai nilai yang tinggi.. Sekali di-klik, banyaklah dapat.. So, pilih topik yang 'panas'..
 
Joined
Dec 26, 2005
Messages
185
Likes
0
Points
16
Offline
#20
ada seorang webmaster yg saya kenal...akaun adsense dia kena suspend....tapi kata dia bukan salah dia pasal dia syak ada org sabotaj.....

jadi betul ke site dengan iklan google ni boleh jadi mangsa dengki org lain?
 
Top