Prestasi SILVER lagi <<HOT>> dari emas

Cikgu Loh

Senior
Joined
Nov 22, 2010
Messages
1,732
Points
0
Age
30
Jom beli emas dan perak terus..hehe.. simpanan kekal nie..
 

akulelaki

freshman
Joined
May 11, 2011
Messages
228
Points
0
main silver.truskan..
 

ikram.adi

Newbie
Joined
Feb 25, 2011
Messages
505
Points
0
(Versi pendek)

Kerajaan Barat banyak berhutang - Hutang Amerika 14 trillion

Bila takde duit nak bayar hutang, Amerika cetak banyak duit

Duit Amerika USD, semua negara kena pakai (reserve currency)

USD berlambak menyebabkan cepat susut nilai

Bila duit susut nilai, harga barang naik

Bila terlampau cepat susut nilai, manusia mula tak percaya dengan duit kertas

Sejarah berulang, manusia berpusu membeli silver & emas untuk pelindung harta

Harga silver & emas pun naik, naik.... MELAMBUNG!

____________________________________

Kalau suka post ni, please SUBSCRIBE
& beritau kawan-kawan lain. Terima kasih :D
____________________________________
 
Last edited:

ikram.adi

Newbie
Joined
Feb 25, 2011
Messages
505
Points
0

Nota untuk Admin. Jika link atau image ini melanggar
copyright, tolong beri warning supaya saya boleh buat
pembetulan. Terima kasih.


Macam berjanji pulak dengan Utusan Malaysia untuk
keluarkan artikel tentang krisis keyakinan terhadap USD.

Pukul 4 pagi tadi saya publish kat WC, pagi tadi masa
tengah mengendeng baca suratkhabar ternampak artikel
'PBB beri amaran krisis dolar' kat Utusan Malaysia.

Saya highlight kan perkataan 'krisis keyakinan'
kerana ini adalah key-word yang kita kena faham apabila
berbincang tentang lambakan duit kertas.

Bila kita dah faham tentang akar masalah duit kertas,
memang mudah untuk meyakinkan diri untuk mula
menyimpan dalam silver & emas

____________________________________

Kalau suka post ni, please SUBSCRIBE
& beritau kawan-kawan lain. Terima kasih :D
____________________________________
 
Last edited:

ikram.adi

Newbie
Joined
Feb 25, 2011
Messages
505
Points
0
(Versi Panjang)

Untuk kawan-kawan yang belum ada buat simpanan
silver & emas, mesti tanya, "Kenapa perlu aku beli?"

Bila saya mula cerita tentang kepentingan menyimpan
dalam silver & emas ada sorang kawan kata:

"Tak cukup ke simpan duit dalam ASB atau unit trust?
Simpanan jugak kan? Confirm ada dividen tiap-tiap tahun.
Tak payah nak risau harga jatuh ke atau emas kena curik."


Ini adalah jawapan yang biasa saya terima. Saya pulak
tak boleh nafikan yang duit ASB masih dikira simpanan,
silver & emas tak memberi dividen dan turun naik harga
silver memang menakutkan (bagi yang tidak faham).

Sebab no. 1 kawan-kawan kena menyimpan dalam
silver & emas ialah kerana kadar hutang lapuk bertrillion
dolars yang ditanggung oleh negara-negara barat yang
kononnya dilabel negara maju. Dan 'champion' penghutang
paling banyak adalah tidak lain dan tidak bukan: Amerika Syarikat.

Jom cek sini berapa hutang Amerika sekarang: US Debt Clock
Terkejut tak bila tengok hutang negara 'KAYA' USD14 trillion?

"Lah, apa pulak kena mengena hutang diaorang
dengan rakyat Malaysia?
Apa kena mengena dengan kena simpan silver & emas?"


Kalau kita ada kawan yang suka berhutang,
bila dia tak ada tunai dia akan mohon kad kredit.
Jenis belanja sakan lepas tu bayar minimum tiap2 bulan.
Lepas satu kredit kad dah max dia mintak kat bank lain.
Belanja sakan lagi.
Bayar minimum sahaja lagi.

Sampai satu hari, takde bank yang akan approve
kad kredit. Pinjam pulak kat kawan-kawan.
Masih tak sedar diri. Belanja sakan dan buat-buat lupa
bayar bila kawan tanya. Lama-lama isytihar bankrap.

Beza Amerika dengan kawan kita yang boros di atas,
Amerika BOLEH CETAK DUIT untuk konon-konon
tunjuk kaya. Amerika dah cetak 9 trillion dollars untuk berbelanja.

Sekarang lagi senang, mana pakai mesin cetak lagi,
tinggal masukkan masukkan command:
'masukkan 1 trillion dalam bank' lepas tu tekan 'Enter'.

Lambakan duit inilah INFLASI SEBENAR. Bukannya kenaikkan harga.
Kenaikkan harga barang hanyalah simptom untuk inflasi.

Contohnya zaman Jepun dulu, duit daun pisang
berlambak-lambak tapi takde nilai.
Harga barang tinggi sebab duit dah semakin banyak.

Bila kepercayaan terdapat sistem matawang terhakis,
manusia akan berpusu-pusu cari silver & emas untuk
melindungi harta.

Kejadian ni dah jadi berulang-ulang kali dalam sejarah.
Contoh: Dinasti Yuan, Weimar Germany, Zimbabwe.

Cuba kawan-kawan google 'hyperinflation'.

Bila semua orang berpusu-pusu menukar wang kertas
yang cepat sangat susut nilai kepada silver & emas,
harga sudah tentu akan melambung. Selagi kerajaan
dunia tak berenti mencetak lagi banyak duit,
selagi tu la silver & emas akan naik harga.

Bukan silver & emas je yang naik harga, SEMUA barang akan terus naik harga.

"Kalau kita beli insurans sebagai pelindung kereta,
Kita KENA juga beli silver & emas sebagai pelindung harta."


Saya nampak kesedaran masih kurang menyimpan dalam
bentuk silver & emas, terutama sekali silver. Inilah satu
sebab saya bukak thread pasal silver. Saya nak kawan-kawan
mulakan portfolio silver & emas fizikal setakat yang mampu.

Cuma saya ingatkan, pelaburan silver & emas ni ialah
pelaburan jangka panjang. Perlu bersabar dan ada disiplin.

____________________________________

Kalau suka post ni, please SUBSCRIBE
& beritau kawan-kawan lain. Terima kasih :D
____________________________________
 
Last edited:

ikram.adi

Newbie
Joined
Feb 25, 2011
Messages
505
Points
0
Post kali ini saya nak cerita kenapa saya bagi nama
tajuk thread ini 'Prestasi Silver lagi Hot dari Emas'.

Selepas dah setiap hari membelek graf harga silver dan
emas, kita boleh nampak yang turun naik silver ni memang
ganas sekali.

Peratusan kenaikan dan penurunan harga silver memang
besar kalau nak dibandingkan dengan emas. Bayangkan
satu situasi kalau kita keluarkan ubi kentang yang panas
dari oven tanpa sarung tangan, terpaksa dilambung turun
naik kerana kepanasan ubi tersebut.

Macam tu lah kadar pergerakan silver. Naik laju, Turun
pun laju dendan peratusan tinggi.

Sebagai contoh, ada seorang kawan yang baru
berjinak-jinak dengan simpanan silver & emas memberi komen:

Emas semalam naik $20 dari $1490. Silver naik sikit je,
start $35 lepas naik $1.50. Best simpan emas nih!


Saya boleh setuju ayat terakhir sahaja sebab kalau
kita buat pengiraan kenaikan harga emas hari itu
hanyalah 1.3% manakala silver yang naik
'hanya' $1.50 mencatatkan lebih 4%!

Selepas ni bila kawan tengok graf silver & emas,
(saya selalu check di goldprice.org) cuba buat sedikit
pengiraan. Saya pasti ini dapat meyakinkan lagi
kawan-kawan atas sifat 'keganasan' silver :D

____________________________________

Kalau suka post ni, please SUBSCRIBE
& beritau kawan-kawan lain. Terima kasih :D
____________________________________
 
Last edited:

malaysiancareer

freshman
Joined
Dec 30, 2008
Messages
172
Points
16
tapi buat masa ni saya rasakan silver akan lebih cepat naik berbanding dengan emas, kerana ia adalah bahan industri yg lebih banyak digunakan, kita kat Malaysia x nampak sangat sebab kurangnyer penerimaan bank atau institusi kewangan terhadapt [email protected] dirham, berbanding ngan negara luar yang menggunakan silver sebagai alternatif pelaburan.
 

ikram.adi

Newbie
Joined
Feb 25, 2011
Messages
505
Points
0
tapi buat masa ni saya rasakan silver akan lebih cepat naik berbanding dengan emas, kerana ia adalah bahan industri yg lebih banyak digunakan, kita kat Malaysia x nampak sangat sebab kurangnyer penerimaan bank atau institusi kewangan terhadapt [email protected] dirham, berbanding ngan negara luar yang menggunakan silver sebagai alternatif pelaburan.
Terima kasih atas komen. Kita harap bila lagi banyak kesedaran kat Malaysia, bank pun akan join sama mint / tanggung kos minting bullion perak. Jadi lebih ramai orang mampu melabur.
 

malaysiancareer

freshman
Joined
Dec 30, 2008
Messages
172
Points
16
betul tu,, rasanya bagi yang baru nak bertapak atau menggunakan modal kecil silver lebih bagus cuma kekurangannya dari segi kecairan jer lah
 

ikram.adi

Newbie
Joined
Feb 25, 2011
Messages
505
Points
0
betul tu,, rasanya bagi yang baru nak bertapak atau menggunakan modal kecil silver lebih bagus cuma kekurangannya dari segi kecairan jer lah
Saya rasa kecairan pun kita boleh naikkan kalau kesedaran & pemilikkan silver tinggi.
Kalau kita tengok dulu semasa kesedaran emas kurang, kita hanya boleh jual beli
dengan bank, pajak gadai atau kedai emas sahaja. Tapi sekarang?
 

ikram.adi

Newbie
Joined
Feb 25, 2011
Messages
505
Points
0
Disebabkan saya tak dapat keep track siapa yang
subscribe thread ni, (Lihat post: Thread Subscriber )
saya dah bukak satu thread survey untuk nak
dapat lebih maklumat tentang kesedaran
simpanan silver.

Jadi kepada warga WC semua, mintak tolong
luangkan masa vote survey kat thread ni:

Poll Silver v Emas. Sapa Menang?

Saya harap kalau ada 50 orang ke atas vote & post
di thread survey tu, saya boleh sesuaikan isi
artikel-artikel akan datang dalam thread ni dengan
lebih relevan.

Terima kasih.

____________________________________

Kalau suka post ni, please SUBSCRIBE
& beritau kawan-kawan lain. Terima kasih :D
____________________________________
 

zamrie

Senior
Joined
Oct 29, 2010
Messages
827
Points
18
Terima kasih Ikram.Adi atas usaha/perkongsian bro. Nampak jelas matlamat.
 

malaysiancareer

freshman
Joined
Dec 30, 2008
Messages
172
Points
16
Saya rasa kecairan pun kita boleh naikkan kalau kesedaran & pemilikkan silver tinggi.
Kalau kita tengok dulu semasa kesedaran emas kurang, kita hanya boleh jual beli
dengan bank, pajak gadai atau kedai emas sahaja. Tapi sekarang?
ada satu persoalan yang sering timbul kepada saya berkaitan silver.. iaitu berlakunya penipuan,, kalau emas kita mungkin lebih nampak dan tahu,, tapi kalau silver di klonkan bagaimana kita nak bezakan antara silver dan bahan lain? sebab kalau bagi saya yang tak tahu sangat ttg silver ni bimbang ada silver tiruan
 

ikram.adi

Newbie
Joined
Feb 25, 2011
Messages
505
Points
0
ada satu persoalan yang sering timbul kepada saya berkaitan silver.. iaitu berlakunya penipuan,, kalau emas kita mungkin lebih nampak dan tahu,, tapi kalau silver di klonkan bagaimana kita nak bezakan antara silver dan bahan lain? sebab kalau bagi saya yang tak tahu sangat ttg silver ni bimbang ada silver tiruan
Untuk orang kebanyakan, mesin densimeter memang sangat mahal.
Saya pun mengalami dilema sama semasa nak mula pelaburan silver.
Saya rasa langkah berikut boleh mengurangkan risiko penipuan pelaburan silver:

1. Hati-hati beli silver bar 500g ke atas. Ada kes di mana aluminium
disuntik ke dalam silver bar 1 kg. Luar coating silver.
2. Buat permulaan, beli silver koin 1 oz. Suntikan bahan counterfeit
ke dalam bullion kecil adalah leceh dan tidak menguntungkan. Tak berbaloi!
3. Kalau mahukan silver bar 1 kg ke atas, cuba pastkan belian dari
authorised dealer. Saya suka bar Pamp Suisse kerana relatif premium rendah
dan jenamanya terkenal.
4. Cuba elakkan beli dari Facebook atau website jika tidak kenal dealer. Pengecualian
boleh diberikan jika mahu membeli koin 1 oz dari jenama american buffalo, apmex,
silvertowne, sunshine, morgan, maple leaf, austrian philharmonic atau silver eagle (to name a few)
Jenama saya sebutkan adalah paling terkenal di Amerika.
 

zahid isa

freshman
Joined
Oct 22, 2010
Messages
103
Points
0
Fuh... info lebat drp pengkaji Silver bro Ikran Adi... Thanks byk maklumat baru dapat dr post ni. Amat membantu! Ambil serius bagi mereka yg nak buat investment terutamanya SILVER!
 
Top