Prestasi SILVER lagi <<HOT>> dari emas

ikram.adi

Newbie
Joined
Feb 25, 2011
Messages
505
Points
0
[28 Dis 2011]
200 DMA = 36.51
Harga Penutup semalam = 28.73
Relatif harga = 28.73/36.51 = 0.79

200 DMA dan harga penutup silver turun daripada minggu lepas. Tapi relatif harga masih lagi mantain, dikategorikan masih murah berbanding harga purata.

Jangkaan saya masih sama dengan minggu lepas, harga akan terus jatuh sehingga akhir minggu ini dan selagi harga tak tembus 50 & 200 DMA, selagi tu harga silver dalam mini downtrend.

Kalau kita tengok stockcharts.com, harga sekarang ni bukan sahaja di bawah 200 DMA, malah di bawah 300 DMA.

Jika anda mampu beli 1-2 oz sebulan, teruskan sahaja pembelian. Pada pendapat saya, yang berbaloi tunggu harga lebih rendah sebelum buat pembelian ialah pelabur yang bermodal besar.

Simpanan silver fizikal adalah yang termurah sekarang ini, mungkin tak jumpa range harga $25 - $32 akan datang
 

ikram.adi

Newbie
Joined
Feb 25, 2011
Messages
505
Points
0
&#8206;[SILVER 101]

Kenapa setengah silver coin ada nilai dalam ringgit, dollar, euro tetapi setengahnya tidak? yang mana lebih baik untuk dibeli?

Sesetengah silver coin mempunyai nilai dalam matawang negara pengeluarnya, dollar Amerika, dollar Australia, Yuan, Euro dan lain-lain. Ini bermakna silver coin berkenaan adalah legal tender pada nilai mukanya (sah diperlakukan dengan nilai - berdasar nilai muka) di negara berkenaan. Lazimnya silver coin seperti ini dikeluarkan penempa kerajaan (government mint). Ini boleh dibezakan dengan generic round yang dikeluarkan oleh penempa persendirian (private mint), yang mana ia tidak mempunyai nilai muka. Namun terdapat juga penempa kerajaan yang tidak menyatakan nilai muka pada silver coin keluaran mereka, contohnya Mexican Libertad.

Mengenai manakah yang lebih baik dibeli, ini bergantung kepada kita dan matlamat kita dalam melabur / membeli silver coin. Lazimnya generic round adalah lebih murah harganya.
 

ikram.adi

Newbie
Joined
Feb 25, 2011
Messages
505
Points
0
[Update Mingguan Harga Silver]
07 Jan: 28.72
14 Jan: 29.75

Ubah: +1.03
% Ubah:+3.58%

USD/MYR = 3.13

Harga Spot Malaysia = RM2.99/g

Sejarah harga silver:
10 tahun: +532%
1 tahun: -0.03%

Harga silver naik 3% minggu lepas seperti
yang kita jangkakan di post Dekad Silver lepas:

> https://www.facebook.com/dekad.silver/posts/329345663756867

Memandangkan 5 DMA berada di atas 10 DMA, jangkaan jangka pendek
untuk minggu ini ialah harga silver mungkin
ditutup lebih tinggi minggu depan.

Memandangkan trend long term belum berubah,
silver akan berada di dalam mini downtrend selagi
ia berada di bawah 50 DMA & 200 DMA.

Kita kumpul silver sebab ia penyimpai nilai
yang baik untuk jangka masa panjang.

Kita kumpul silver sebab kita berada dalam
bull market komoditi

Kita kumpul silver sebab nak mengekalkan
cara hidup sekarang dan kemungkinan besar
peralihan kekayaan akan ke arah penyimpan
emas & silver bila bull market berakhir

Nak tau jangkaan harga silver minggu depan?
KLIK link di bawah

> https://www.facebook.com/dekad.silver/posts/361763430516038
 

ikram.adi

Newbie
Joined
Feb 25, 2011
Messages
505
Points
0
Beberapa golongan yang minat pada silver

1. Wang fiat nak runtuh selamatkan harta kita dengan silver and emas
2. Sekarang orang mula minat beli emas dan silver ... ni peluang perniagaan ...
3. Sesungguhnya emas dan perak adalah medium pertukaran yang dianjurkan Islam
4. Eh ... beli silver coin? .... silver keping? .... aku ambik satu dualah ... okay gak ...
5. Cantiknya silver coin ni .... boleh buat collection
6. Peratusan peningkatan harga silver 10 tahun adalah lebih dari 10 kali ganda ...
7. Eh .... boleh cepat kaya ni ... simpan je ... tak payah buat apa lagi?

Ada lagi tak golongan lain?
 

ikram.adi

Newbie
Joined
Feb 25, 2011
Messages
505
Points
0
[VIDEO ASAS PELABURAN SILVER #2]

Oleh kerana ramai yang hantar email kepada saya bertanyakan
bagaimana menukarkan harga spot silver dari USD/oz ke
RM/g, saya buat satu video khas untuk memberi penerangan
lebih jelas.

[video=youtube;uuDfLiUmcXY]http://www.youtube.com/watch?v=uuDfLiUmcXY[/video]
 

ikram.adi

Newbie
Joined
Feb 25, 2011
Messages
505
Points
0
Which monetary metal is the MOST manipulated on a daily basis by the banking cabal?

Gold, Silver or Platinum?

ANSWER: Silver

The reason silver is the most manipulated is because it is the smallest in dollar value, largest in industrial importance and unbelievably scare. Although gold is the most famous "monetary metal" silver is just as much a monetary metal if not much more. Silver is also an indispensable industrial metal used in everything from flat screen TV's to cell phones. Silver is being pulled from all sides and will soon break free from the banking cabal that controls it on a daily basis with computer programs.

Once silver is cut free from the banking cabal there will be no doubts that silver is a very important monetary metal...if not the MOST important.

Source: http://www.roadtoroota.com/public/223.cfm
 

ikram.adi

Newbie
Joined
Feb 25, 2011
Messages
505
Points
0
[Update Mingguan Harga Silver]
04 Feb: 33.67
11 Feb: 33.29


Ubah: -0.38
% Ubah:-1.12%

USD/MYR = 3.04

Harga Spot Malaysia = RM3.25/g

Sejarah harga silver:
10 tahun: +630%
1 tahun: +5.21%

Harga silver turun 1%, setelah beberapa minggu mencatatkan kenaikan

Memandangkan 5 DMA ($33.49) berada di bawah 10 DMA ($33.68), jangkaan jangka pendek untuk minggu ini ialah harga silver mungkin ditutup lebih RENDAH minggu depan.

Nampaknya harga halangan 300 DMA iaitu 34.66, adalah satu resistance yang besar kerana sudah hampir 1 bulan harga silver cuba menembusinya namun masih belum berjaya.

Kita kumpul silver sebab ia penyimpai nilai yang baik untuk jangka masa panjang.
Kita kumpul silver sebab kita berada dalam bull market komoditi
Kita kumpul silver sebab nak mengekalkan cara hidup sekarang dan kemungkinan besar peralihan kekayaan akan ke arah penyimpan emas & silver bila bull market berakhir

Tolong Klik LIKE & SHARE post ni. Jom beritau kawan-kawan lain utk start simpan aset dalam bentuk silver fizikal. Dalam 10 tahun lepas, simpanan amanah saham 8% bagi kita pulangan 215%, simpanan silver fizikal naik 630%. Lebih 3x kali ganda.
 
Top