Prestasi SILVER lagi <<HOT>> dari emas

shafiq

freshman
Joined
Apr 6, 2011
Messages
743
Points
16
Saya shoot video santai tentang asas pelaburan silver.
Jom tengok sebab saya tunjuk sekali koleksi koin saya yang berumur 2000 tahun

[video=youtube;wyS0lS6Qg-s]http://www.youtube.com/watch?v=wyS0lS6Qg-s[/video]
Wah..lamanya koin tu..:D
 

ikram.adi

Newbie
Joined
Feb 25, 2011
Messages
505
Points
0
Jom target utk bayar zakat perak tahun depan.
1. Cepat-cepat dapatkan 595g / 20oz silver.
2. Tunggu setahun, kita dah boleh bayar zakat.

Kita semua tahu yang kalau bayar zakat akan menyuburkan harta.
So lagi subur harta, lagi cepat dapat kumpul lagi banyak silver :)
 

zhilmy87

freshman
Joined
Oct 13, 2009
Messages
427
Points
0
Jom target utk bayar zakat perak tahun depan.
1. Cepat-cepat dapatkan 595g / 20oz silver.
2. Tunggu setahun, kita dah boleh bayar zakat.

Kita semua tahu yang kalau bayar zakat akan menyuburkan harta.
So lagi subur harta, lagi cepat dapat kumpul lagi banyak silver :)
Betul tu bro... saya setuju dgn bro. lagi bertambah bersih dan berkat rezeki kita :)

Saya rasa mcm dh makin berminat dgn silver ni hehe
 

Daus_F

freshman
Joined
Oct 21, 2007
Messages
160
Points
16
tolong tuan ikram update this thread:D

harga spot silver mlm ni dah break $30/oz..yesss! harga jatuh menjunam..

bro shafiq boleh jual balik kat kawan2..sambil jual, sambil bercerita.

kalau beli dgn company, boleh jual balik kat company tu. kalau nak minimumkan spread, jual kat SLS tu.
 

ikram.adi

Newbie
Joined
Feb 25, 2011
Messages
505
Points
0
"kat price USD29 beli 20 percent modal,
kat price USD25 beli 30 percent modal dan
40 percent berdekatan area USD23.23.
Kalau harga naik, kita dah beri 10 percent kat price 31 hari tu.
Jika ia naik nanti saya akan update kat mana price perlu beli... "

Kalau nak dapat tips-tips technical analysis macam ni,
jom join group Pemilik eBook.

KLIK link untuk tempahan eBook ==> www.PelaburanSilver.com
 

!rF4N

freshman
Joined
Dec 8, 2007
Messages
34
Points
6
bro ikram,

skrg adalah sket silver bar dlm simpanan sy dan jugak baru aktif ngn sls FB.

ada few soklan nak tanya ngn bro,

sepanjang pembabitan dalam sls FB sy amati;

1. silver bar dijual lagik murah dari coin @ memorative coin. why? sedangkan berat sama 1 oz. kadang2 dijualnye [email protected] x ganda dr price silver bar

2. adakah silver bar jualan syarikat tertentu juga mempengaruhi harga? ie: silvertowne/morgan/apmex/dll

stakat tu je dulu soklan. TQ
 
Last edited:

ikram.adi

Newbie
Joined
Feb 25, 2011
Messages
505
Points
0
bro ikram,

1. silver bar dijual lagik murah dari coin @ memorative coin. why? sedangkan berat sama 1 oz. kadang2 dijualnye [email protected] x ganda dr price silver bar

2. adakah silver bar jualan syarikat tertentu juga mempengaruhi harga? ie: silvertowne/morgan/apmex/dll

stakat tu je dulu soklan. TQ
Sorry lambat reply
1. commemorative coin / numismatic coin memang mahal. Kerana cetakan terhad dan design lebih cantik dari silver bar biasa. Itu sahaja sebabnya. Purity & Berat numismatic coin selalunya sama dengan bar 1 oz. Sebagai pelabur, kita pentingkan berapa banyak kita bar boleh dapat dan bukan berapa cantik kita boleh dapat :)

2. kredibiliti syarikat ada kalanya memainkan peranan. silvertowne/morgan/apmex selalunya harga sama antara satu dengan lain
 

ikram.adi

Newbie
Joined
Feb 25, 2011
Messages
505
Points
0
Salam Ceria Warga WC!


Dah pantau harga silver di web kitco? Kalau belum klik:

http://www.kitcosilver.com

Masa saya awal-awal mengkaji tentang pelaburan ini, boleh
kata setiap jam saya cek graf silver.

Cemas jugak kadang-kadang kerana pergerakan turun naik
harga silver memang 'ganas' sekali!

Namun begitu, sebab kita semua dah tahu bahawa silver
sekarang di dalam bull market / trend menaik selama
5 - 10 tahun lagi, kita sepatutnya tak kisah tentang harga
jangka masa pendek.

Jom kita sambung maklumat asas tentang pelaburan ini.

Berat
Perasan tak yang di web kitco:

==> http://www.kitcosilver.com

harga silver diukur dengan USD/oz.

Apa dia oz ni? Untuk emas & perak, beratnya diukur menggunakan
sukatan troy oz (oz). 1 troy oz (oz) = 31.1gram

Banyak koin dan jongkong yang diimport menggunakan sistem berat
ini berbanding kita yang menggunakan gram & kilogram.

Premium
Premium pula ialah perbezaan harga spot dan harga bullion.
Semakin rendah premium bullion perak yang kita beli, semakin
untung kita sebagai pelabur.

Saya beri contoh:
Harga spot silver pada 25 September 2011 ialah RM3.17/g.
Harga runcit bullion A ialah RM132/oz atau RM4.24/g
Harga runcit bullion B ialah RM1000/250g atau RM4.00/g

Jika kita ada modal pelaburan RM1000, dah tentu kita pilih
bullion B kerana ia lebih murah per gram berbanding bullion A.

Ini kerana harga per gram untuk bullion B (RM4.00) lebih
murah dari bullion A (RM4.24)

Saya harap selepas ini anda boleh mula buat perbandingan
premium di antara 2-3 bullion perak yang berbeza.
 
Top