Pindah Perniagaan Konvensional Ke ONLINE

Joined
Feb 16, 2012
Messages
16
Likes
0
Points
1
Offline
#1
Hi,

Banyak business di Malaysia telah pun ONLINE.

Ada yang setup satu website korporate.
Ada yang jual/beli dengan pengunaan blog percuma.
Ada yang invest ribu-ribu untuk e-commerce platform yang tersendiri.

Setakat ini, nampak banyak laman-laman yang menjual feksyen wanita, barangan bayi, barangan IT dan handphone.

Boleh kawan-kawan bagi cadangan apakah perniagaan konvensional lain yang paling sesuai dipindah ke online?
 
Joined
Aug 9, 2009
Messages
137
Likes
1
Points
18
Offline
#3
kereta pun boleh. boleh jadi tempat ambil order dan melayan pertanyaan pelanggan..
 

dinos

freshman
Joined
Sep 18, 2012
Messages
6
Likes
0
Points
0
Offline
#4
sekarang ni memacam dah bole online...karipap cik senah pun ada...
 
Joined
Feb 23, 2012
Messages
1,167
Likes
0
Points
38
Offline
#6
semua barang boleh...baru2 ni saya tengok ada orang jual telur (borong), marketingnya secara online di facebook. Amacam ;)
 
Joined
Sep 21, 2012
Messages
231
Likes
0
Points
16
Offline
#9
Bisnes burger..penghantaran ke rumah..mcm pizza hut expresss delivery tu..
 
Joined
Oct 31, 2012
Messages
339
Likes
0
Points
16
Offline
#11
macam2 boleh janji, marketing power dan target audience yg betul mesti boleh.
 
Joined
Aug 9, 2009
Messages
137
Likes
1
Points
18
Offline
#12
macam2 boleh janji, marketing power dan target audience yg betul mesti boleh.
setuju. target audience kena clear... supaya senang nak close sale. pastu...kena bagi tahu sebab secara detail kpd target audience tersebut, napa dia kene beli produk kita. ape kelebihan yg depa akan dapat.
 
Joined
Oct 20, 2012
Messages
71
Likes
0
Points
6
Offline
#15
salam semua...

Saya ada pengalaman 6 tahun dengan bisnes offline iaitu Network Marketing.
Kebanyakan produk yang saya jual ialah produk kesihatan. Ianya sesuai dengan kadar permintaan rakyat M'sia juga luar negara.

Namun begitu pemilihan bisnes apa yang sesuai untuk di'online'kan perlu diambil kira dari beberapa faktor.
Antaranya; market, target audience (dah disebut disini ), sistem & skill. Ni sekadar pandangan saya saja.

Bila sebut online bisnes melibatkan produk fizikal (kepakaran saya), bagi saya yg penting adalah 'system'.
Sistem apa yg digunakan untuk menerima bayaran? Penghantaran produk? Kualiti produk? Maklumbalas pelanggan?

Antara sebab kenapa saya yakin untuk meng'online'kan bisnes saya ini adalah kerana kekuatan sistem & kekuatan syarikat yang
menaungi bisnes saya ini.. Sebulan menjalankan bisnes ni secara online, saya terperanjat komisen mencecah lebih RM2000! (besar bagi saya)
Setelah saya buat kajian dengan pelanggan, majoriti mengatakan sistem & kekuatan syarikat yang menyakinkan mereka walau produk
ini baru dilanacrkan semula pada September 2012 yang lalu..

Ini juga bakal menentukan keyakinan pelanggan untuk membeli & menerima servis daripada kita.
Ini juga kerana bagi saya bisnes adalah SERVIS. Bagaimana anda memberikan Kualiti Servis kepada pelanggan anda?
Sistem apa yang membantu & menyokong Kualiti Servis kita..



Sekadar pandangan sahaja... :)
 

nizam

freshman
Joined
Nov 13, 2006
Messages
114
Likes
0
Points
16
Offline
#16
Betul....online bisnes kerja jadi mudah dan senang...kena kreatif bagaimana brg yg dulu di offline kan utk di online kan... :)
 
Joined
Dec 9, 2012
Messages
57
Likes
0
Points
6
Offline
#18
Sebenarnya apa sahaja perniagaan konvensional sesuai di bawa ke online.

Tujuan bawa ke online ada 2 sebab :-

1) Memang hendak menjual di internet.
2) Memudahkan orang ramai mengetahui lokasi produk yang mereka mahukan. Ini bagi mereka yang gemar "search" di internet sebelum keluar menuju destinasi sebenar.
 
Joined
Jan 21, 2013
Messages
9
Likes
0
Points
0
Offline
#19
assalamualaikm... sy ada pluang sgt menarik... supplier dh ada.. brg pn dh lengkap.basuh kaki trus jalan masuk start niaga.
ada sape2 bminat ngan bisnes runcit?? freshmart...(ada barang runcit, buah segar, sayur n ikan2)
bleh je buat online barang2 runcit ni pn..
yg penting marketing
kawasan ni dipenuhi ngan student IPTA (Politeknik, ILP, IKBN, Matrikulasi, K.komuniti, SMK, Sk)
modal 200k insyallah dh cantik sgt lah tu..
sy nk jual 160k bisnes pasaraya.(40k lg leh buat rolling)
2 lot kedai.
full set brg2 n rak2 tmasuk peti ais (freezer + chiller + showcase chiller)
siapa dok plan nk buka kedai jgn tggu2 lg.call sy n dtg bjumpa utk runding kn harga...
kpd broker2 plak...jgn segan jgn malu...ada pluang baik n pulangan yg baik.
PLEASE PM SEGERA
semoga ada yg bminat
 

adzman

freshman
Joined
Jan 30, 2013
Messages
7
Likes
0
Points
0
Offline
#20
Pertimbangkan yang berikut:

Produk atau perkhidmatan yang menyelasaikan masalah orang, kena buat kajian sikit apa masalah yang ada tapi tak banyak atau belum ada penyelesaian. Contohnya masalah paling besar manusia hari ini ialah tak cukup wang dan tak cukup masa, jadi boleh fikir-fikirkan apa yang boleh kta bantu orang yang ada masalah ini.

Belajar ilmu pemasaran online yang betul.
 
Top