php coding dapat syntax error, unexpected

+kool+

freshman
Joined
Nov 12, 2008
Messages
1,327
Likes
0
Points
36
Offline
#1
salam semua.. ak ada buat coding utk form.. codingnya berbunyi lebih kurang gini.. and errornye jugak ada dkt area elseif tu.. ada sesapa ley bantu tk??.. dah pening semalaman try fix tk jadi gak.. ke memang tkley pakai elseif??.. FYI, ak nk buat form, and ini variable utk kalo ada data dalam form 2 yg tk dimasukkan akan dapat mesej yg dkt bawah ni semua.. error dkt bwah ni yg slalu dpt..

Parse error: syntax error, unexpected ')' in /home/xxxx/public_html/xxxx/contact.php on line 23

Code:
if ($from = " ") {
echo "You have not entered an email, please go back and try again";
} elseif ($name = " ") {
echo "You have not entered your name, please go back and try again";
} elseif ($method = " ") {
echo "You have not pick a payment method, please go back and try again";
} elseif ($date = " ", "DD/MM/YYYY") {
echo "You have not entered the date, please go back and try again";
} elseif ($time = " ", "HH:MM") {
echo "You have not entered the time, please go back and try again";
} elseif ($details = " ") {
echo "You have not entered the payment details, please go back and try again";
} else {
$send = mail($to, $subject, $body, $headers);
if ($send = mail) {
header( 'Location: http://xxxx.info' );
} else {
echo "The submission has encounter a problem, please contact us at admin@xxxx.info";
}
 
Joined
Jun 23, 2008
Messages
385
Likes
0
Points
16
Age
34
Offline
#2
Penutup tiada

if ($from = " ") {
echo "You have not entered an email, please go back and try again";
} elseif ($name = " ") {
echo "You have not entered your name, please go back and try again";
} elseif ($method = " ") {
echo "You have not pick a payment method, please go back and try again";
} elseif ($date = " ", "DD/MM/YYYY") {
echo "You have not entered the date, please go back and try again";
} elseif ($time = " ", "HH:MM") {
echo "You have not entered the time, please go back and try again";
} elseif ($details = " ") {
echo "You have not entered the payment details, please go back and try again";
} else {
$send = mail($to, $subject, $body, $headers);
}
if ($send = mail) {
header( 'Location: http://xxxx.info' );
} else {
echo "The submission has encounter a problem, please contact us at admin@xxxx.info";
}
 
Joined
Jun 23, 2008
Messages
385
Likes
0
Points
16
Age
34
Offline
#4
if ($from = " ") { ---> if ($from == " ") {

dan

if ($send = mail) { ---> if ($send == mail)
 

+kool+

freshman
Joined
Nov 12, 2008
Messages
1,327
Likes
0
Points
36
Offline
#5
if ($from = " ") { ---> if ($from == " ") {

dan

if ($send = mail) { ---> if ($send == mail)
emm.. dapat error ni plak a bro..

Parse error: syntax error, unexpected T_OBJECT_OPERATOR, expecting T_VARIABLE or '$' in /home/penang/public_html/education/contact.php on line 23


amenda th masalah coding nih..
 
Last edited:
Joined
Jan 4, 2006
Messages
360
Likes
5
Points
18
Offline
#6
dh buat tapi dpt still dapat error

Code:
Parse error: syntax error, unexpected ',' in /home/xxx/public_html/xxx/contact.php on line 31
ada sesapa yg ley tlg??
unexpected ',' tu asal dari penggunaan ni:
($date = " ", "DD/MM/YYYY")

dan

($time = " ", "HH:MM")

salah dari segi syntax..

nak validate format ke?
 

+kool+

freshman
Joined
Nov 12, 2008
Messages
1,327
Likes
0
Points
36
Offline
#7
unexpected ',' tu asal dari penggunaan ni:
($date = " ", "DD/MM/YYYY")

dan

($time = " ", "HH:MM")

salah dari segi syntax..

nak validate format ke?
oic.. no ownder la.. boleh gak.. asalnye camni.. form 2 ada tanda * yg wajib diisi.. so ak nk dia detect kalo dorang tk isi.. akan kuar error suh g isi dulu.. n dkt date and time 2 memang default ada DD/MM/YYYY dan HH:MM.. so dorang kena gantikan 2 dengan date dan time yg betul.. so ak nk wat rule kalo dia leave blank or tinggalkan yg default DD/MM/YYYY dan HH:MM.. akan kuar error suh g isi semula.. so.. boleh tlg tk??.. hehe

dan kalo blank 2 code dia memang = " " ke??.. sebab kalo buat 2 mesti ada error.. kalo buat = "" takde plak error.. tapi kalo leave blank pn takpe..
 
Last edited:
Joined
Jan 4, 2006
Messages
360
Likes
5
Points
18
Offline
#8
Ohh..

K.. ni aku edit sikit code ko:

PHP:
if ($from == "") {
echo "You have not entered an email, please go back and try again";
} elseif ($name == "") {
echo "You have not entered your name, please go back and try again";
} elseif ($method == "") {
echo "You have not pick a payment method, please go back and try again";
} elseif ($date == "" || $date == "DD/MM/YYYY") {
echo "You have not entered the date, please go back and try again";
} elseif ($time == "" || $time == "HH:MM") {
echo "You have not entered the time, please go back and try again";
} elseif ($details == "") {
echo "You have not entered the payment details, please go back and try again";
} else {
$send = mail($to, $subject, $body, $headers);
} if ($send == mail) {
header( 'Location: http://xxxx.info' );
} else {
echo "<br>The submission has encounter a problem, please contact us at admin@xxxx.info";
}
Penerangan:

1) Penggunaan operator..

= digunakan untuk mengumpukkan nilai ataupun set nilai pada variable..

== digunakan untuk membandingkan dia nilai.. jika sama maka akan return value true.. jika tak sama maka akan return value false..

2) If (expression)
Ok.. macam diterangkan return value kat atas tadi.. Value tu akan diletakan di dalam expression..

Contoh.. perbandingan tadi nilai adalah sama.. maka dia return value true..

Maka jadi macam ni:
If (true)
{
sebarang arahan dalam kurungan ni akan dilaksanakan jika if(true).. dan tidak dijalankan jika if(false)
}

3) blank
Kita gunakan "" untuk mewakili blank atau kosong.. Jika guna " " ada nilai sebenarnya.. Iaitu space/jarak..

4)Logical operator
In adalah logical operator iaitu perbandingan dua atau lebih nilai//variable..

&& <- disebut AND
a="ayam";
k="kambing";
if (a=="ayam" && b=="kambing")

maka if (true)
&& bermaksud kedua2 atau kesemua perbandingan perlulah betul untuk menghasilkan value TRUE.. Jika salah satu atau semua salah maka akan return value FALSE..

|| <- disebut OR
a="ayam";
k="kambing";
if (a=="ayam" || b=="kuda")

maka if(true)
|| bermaksud atau.. maknanya jika salah satu atau semua betul maka akan return value TRUE.. Ia hanya akan return value FALSE jika semua adalah salah..

! <- disebut not

x=1;
y=2;
if (!(x==y))

maka apa yang terjadi adalah seperti berikut..

if (!(x==y))

if (!(false))

if (true)

! atau NOT adalah menentang.. rebel.. dan lain2 yang seangkatan dengannya.. orang kata betul dia kata salah..
 
Last edited:
Joined
May 11, 2008
Messages
2,472
Likes
0
Points
38
Offline
#9
pergh coding bukan senang nie nanti nak belajar jugak

aku tau sikit dan yang basic saja
 

+kool+

freshman
Joined
Nov 12, 2008
Messages
1,327
Likes
0
Points
36
Offline
#10
Ohh..

K.. ni aku edit sikit code ko:

PHP:
if ($from == "") {
echo "You have not entered an email, please go back and try again";
} elseif ($name == "") {
echo "You have not entered your name, please go back and try again";
} elseif ($method == "") {
echo "You have not pick a payment method, please go back and try again";
} elseif ($date == "" || $date == "DD/MM/YYYY") {
echo "You have not entered the date, please go back and try again";
} elseif ($time == "" || $time == "HH:MM") {
echo "You have not entered the time, please go back and try again";
} elseif ($details == "") {
echo "You have not entered the payment details, please go back and try again";
} else {
$send = mail($to, $subject, $body, $headers);
} if ($send == mail) {
header( 'Location: http://xxxx.info' );
} else {
echo "<br>The submission has encounter a problem, please contact us at admin@xxxx.info";
}
Penerangan:

1) Penggunaan operator..

= digunakan untuk mengumpukkan nilai ataupun set nilai pada variable..

== digunakan untuk membandingkan dia nilai.. jika sama maka akan return value true.. jika tak sama maka akan return value false..

2) If (expression)
Ok.. macam diterangkan return value kat atas tadi.. Value tu akan diletakan di dalam expression..

Contoh.. perbandingan tadi nilai adalah sama.. maka dia return value true..

Maka jadi macam ni:
If (true)
{
sebarang arahan dalam kurungan ni akan dilaksanakan jika if(true).. dan tidak dijalankan jika if(false)
}

3) blank
Kita gunakan "" untuk mewakili blank atau kosong.. Jika guna " " ada nilai sebenarnya.. Iaitu space/jarak..

4)Logical operator
In adalah logical operator iaitu perbandingan dua atau lebih nilai//variable..

&& <- disebut AND
a="ayam";
k="kambing";
if (a=="ayam" && b=="kambing")

maka if (true)
&& bermaksud kedua2 atau kesemua perbandingan perlulah betul untuk menghasilkan value TRUE.. Jika salah satu atau semua salah maka akan return value FALSE..

|| <- disebut OR
a="ayam";
k="kambing";
if (a=="ayam" || b=="kuda")

maka if(true)
|| bermaksud atau.. maknanya jika salah satu atau semua betul maka akan return value TRUE.. Ia hanya akan return value FALSE jika semua adalah salah..

! <- disebut not

x=1;
y=2;
if (!(x==y))

maka apa yang terjadi adalah seperti berikut..

if (!(x==y))

if (!(false))

if (true)

! atau NOT adalah menentang.. rebel.. dan lain2 yang seangkatan dengannya.. orang kata betul dia kata salah..

perghh.. cun bro.. memang expert.. thx bebanyak.. dh settle masalah.. hehe.. tadi ak try boleh.. tapi yg message last 2 dia tkley display.. pening gile pala camne nk buat.. selamat ko tlg bro.. thx bebanyak.. ada ym bro??.. ley add mana tau nanti nk menuntut ngan ko ke.. hehe
 
Top