Petronas vs Shell vs Caltex vs BHP vs Petron: Mana satu petrol brand paling bagus bagi minyak petrol RON97?

Joined
Jul 25, 2018
Messages
4
Likes
0
Points
1
Offline
#21
wow betulke? rm50 blh tahan 2 minggu??? awak x tipu ke?tp kawan kata petronas x bagus, shell better...
Ya betul. Petronas primax mmg byk membantu dlm penjimatan petrol. I guna petrol kuning sebelum ini dan pump RM70 punya petrol utk usage half month. Selepas switch over ke petronas primax 97, I hanya pump RM50 punya petrol dan ia boleh tahan utk usage half month.
 
Joined
Jul 25, 2018
Messages
2
Likes
0
Points
1
Offline
#22
Aku rasa fuel RON95 boleh tahan juga. Ia memberi mileage yg agak byk dan prestasi enjin kereta juga boleh setanding dgn RON97.
Tak faham kenapa semua org cakap RON97 lebih baik drpd RON95? Adakah semua org berpercepsi bhw "harga mahal, kualiti baik"?
Pendapat ini tak rasional. Walaupun fuel RON95 dijual pada harga yang lebih murah, ttp ia tidak bermaksud bahawa ia lebih kurang baik dari RON97. Daripada experience aku, aku rasa kedua-dua fuel ini mempunyai prestasi yang sama jer.
 
Joined
Jul 25, 2018
Messages
2
Likes
0
Points
1
Offline
#23
dgr org yg ade pengalaman kata kalau enjin kereta x constantly isi satu brand saje, performance kereta x dpt berfungsi dlm prestasi tinggi..
Betul ke? Tapi aku rasa lebih guna satu jenis brand petrol jer. Aku rasa jika kereta terlalu kerap diisi dengan petrol yang berlain brand, ia mungkin akan merosakkan enjin kereta.
 
Joined
Jul 26, 2018
Messages
6
Likes
0
Points
1
Age
24
Offline
#24
kereta sy hanye pernah isi 2 jenis brand minyak jer...tapi sy rasa 6 bulan tukar sekali brand x ade masalah, kalau setiap minggu pasti ade keburukan...
dulu aku mmg campur kedua2 minyak ni pun xde apa hal
tapi ramai org kata enjin akan rosak
jd skrg aku pon x berani campur
 
Joined
Jul 26, 2018
Messages
1
Likes
0
Points
1
Age
23
Offline
#25
saya suka caltex tapi susah nak dpt dekat rumah saya,hanya blh isi kat tmpt kerja saya
 
Joined
Oct 21, 2017
Messages
9
Likes
0
Points
1
Age
20
Offline
#26
6 bulan? terlalu short larr, lebih baik dlm 1 ke 2 tahun, lebih selamat
Sebenarnya x perlulah sentiasa tukar2 jenama petrol yg lain, guna satu jenis saje yg kau lebih suka, mcm ku sudah pakai petronas primax 97 utk lima tahun lebih, x fikir pun nak tukar petrol jenama yg lain kerana bagus guna, smooth ketika pandu.
 
Joined
Jul 25, 2018
Messages
5
Likes
0
Points
1
Age
27
Offline
#27
Aku rasa fuel RON95 boleh tahan juga. Ia memberi mileage yg agak byk dan prestasi enjin kereta juga boleh setanding dgn RON97.
Tak faham kenapa semua org cakap RON97 lebih baik drpd RON95? Adakah semua org berpercepsi bhw "harga mahal, kualiti baik"?
tp mmg betul, ron97 lebih bagus, ini sebab ron97 lebih mahal.
kalau dua petrol ni same function je jadi x perlu beza 95 atau 97.
 
Joined
Jul 25, 2018
Messages
5
Likes
0
Points
1
Age
27
Offline
#28
dulu aku mmg campur kedua2 minyak ni pun xde apa hal
tapi ramai org kata enjin akan rosak
jd skrg aku pon x berani campur
aku x suka campur sebab kedua-dua petrol ni berbeza, kalau dah campur, bahan kimia yg ada dlm petrol pun campur,x tahu ada apa kesan.
 
Joined
Jul 26, 2018
Messages
6
Likes
0
Points
1
Age
24
Offline
#29
tp mmg betul, ron97 lebih bagus, ini sebab ron97 lebih mahal.
kalau dua petrol ni same function je jadi x perlu beza 95 atau 97.
aku x rasa perbezaan mrk, maybe dulu aku selalu campur kedua2 minyak ni, jadi aku x perasan mana satu lbh baik
tp skrg aku hanya pump ron 97 saje
 
Joined
Oct 21, 2017
Messages
9
Likes
0
Points
1
Age
20
Offline
#30
aku x suka campur sebab kedua-dua petrol ni berbeza, kalau dah campur, bahan kimia yg ada dlm petrol pun campur,x tahu ada apa kesan.
Kalau campur2 x akan ada byk perbezaan dan x akan bawa sebarang impak negatif kpd kereta kau, tapi mcm mana pun ada sedikit perbezaan lah, kerana ia bukan ron 97 atau ron 95 yg tulen, boleh kata jadi ron 96 sudah haha.
 
Joined
Oct 21, 2017
Messages
9
Likes
0
Points
1
Age
20
Offline
#31
tp mmg betul, ron97 lebih bagus, ini sebab ron97 lebih mahal.
kalau dua petrol ni same function je jadi x perlu beza 95 atau 97.
Mmg lah begitu, kalau kau kata lepas guna masih mcm sama, mungkin sbb kereta kau bukan optimize utk guna ron 97 punya, biasanya kalau utk kereta lama mmg mcm ni lah. Tapi kalau guna petronas primax 97 tentulah perbezaan dgn petrol 97 yg lain kerana ia dpt fungsi utk memastikan enjin kau sentiasa bersih, jadi lebih lancar pula ketika pandu kereta kau.
 

Dynamo

freshman
Joined
Feb 9, 2018
Messages
9
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#32
saya suka caltex tapi susah nak dpt dekat rumah saya,hanya blh isi kat tmpt kerja saya
Mmg lah stesen minyak utk jenama tu susah mau dicari, rasanya yg paling dekat dgn rumahku juga perlu 30 min baru akan sampai, x mungkin panggil aku pandu begitu jauh utk isi minyak kan, sudah perlu guna brp byk litre petrol sudah haih.
 

Dynamo

freshman
Joined
Feb 9, 2018
Messages
9
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#33
Kalau campur2 x akan ada byk perbezaan dan x akan bawa sebarang impak negatif kpd kereta kau, tapi mcm mana pun ada sedikit perbezaan lah, kerana ia bukan ron 97 atau ron 95 yg tulen, boleh kata jadi ron 96 sudah haha.
Ini bapa ku juga ada kata, mmg x akan ada masalah punya kalau isi petrol yg menpunyai RON berbeza, kerana masa tu aku pun ada pertanyaan mcm ni, lepas dengar apa yg bapa kata ku terus je isi RON 97 dgn RON 95 yg masa tu masih guna hehe.
 
Top